PDA

Zobacz pełną wersję : Pytam bo nie wiem

Rajczakowski
03-01-2009, 14:39
Szukalem, ale nie znalazlem.
Czy istnieje możliwosć RADIOWEGO wyzwalania Lamp SB-800 i SB-900 w systemie CLSczyli z i-TTL itd?
używam pop-up flasha do wyzwalania błysku, ale kiedy jest potrzeba zrobienia zdjeciaw pionie - obiektyw przesłania swiatlo lampy i blyska mi tylko jedna a nie dwie.SU-800 tez odpada.

Strus
03-01-2009, 21:39
Istnieje.

Jacek_Z
03-01-2009, 22:36
chyba od roku istnieje wynalazek zwany radiopopper, ale nie wiem dlaczego nikt tego nie ma i nie używa.
Jesli wykluczyć to rozwiązanie - to nie można. CLS nie jest oparty na komunikacji radiowej, trzeba to "przetłumaczyć" - co właśnie robi radiopopper.
http://radiopopper.com
na blogu strobistów podobno coś idzie o tym znaleźć. Gdyby to było pewnie działające, to chyba by było o tym głośniej.

Strus
03-01-2009, 22:52
No własnie niestety było o tym bardzo cicho choc zdaje się modeli transmitera to oni nawet kilka popełnili.

Z drugiel strony zastanawiam po co tak bardzo TTL przy odpalaniu radiowym. Przecież nawet jeśli dałoby się te dane przenieść skutecznie to biorąc pod uwagę różnice w położeniu lampy(odbiornika danych TTL) i obiektywu z puszką (nadajnika danych :D) to wyjdzie nam z tego fałsz okrutny.

Czy ja może czegoś nie rozumiem,a jest to prawdopodobne ;) ?

JK
03-01-2009, 22:59
A czym to się różni od CLSa w wykonaniu standardowym? Tylko medium przekazu informacji jest inne. Jeśli opóźnienia sygnałów nie są zbyt duże i jest zrobiony pełny protokół, to wszystko powinno działać, jak w standardzie.

Jacek_Z
03-01-2009, 23:13
..Przecież nawet jeśli dałoby się te dane przenieść skutecznie to biorąc pod uwagę różnice w położeniu lampy(odbiornika danych TTL) i obiektywu z puszką (nadajnika danych :grin:) to wyjdzie nam z tego fałsz okrutny.

Czy ja może czegoś nie rozumiem,a jest to prawdopodobne ;) ?
z zasady działania TTL - to co wymieniłeś jest nieistotne dla poprawności błysku.