Zobacz pełną wersję : Plamki na na zdjęciach. D40
mateuszek
03-01-2009, 14:07
Witam!
Od pewnego czasu zauważyłem, że na moich zdjęciach widoczne sa jakieś małe plamki, Ja myślę że to może być jakieś zabrudzenie na obiektywie ? Jak myślicie ? .... Jak można to wyczyścić aby nie uszkodzić aparatu. ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img119.imageshack.us/img119/7408/dsc8948ua8.jpg)
Szczególnie uciązliwe jest to gdy próbuję zrobić zdjęcia HDR, to wychodzą mi bardzo widoczne duszki w tych miejscach.
Z góry dziękuję za pomoc. :)
fotoMichal
03-01-2009, 14:11
Brudna matryca.
Plamki widać przy większych f?
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=60409
Było o tym milion razy.
Mikis525
03-01-2009, 14:26
Ja zrobiłem to w domku, pałeczki do uszy, spirytusik i delikatnie wyczyściłem. Do f22 nie miałem żadnych plamek :) A ty na jakiej przysłonie robisz fotki ?
wasilewk
03-01-2009, 14:30
Moim zdaniem, na początek, radziłbym zastosować gruchę (o ile z apteki, to trzeba wymyć talk i wysuszyć) - jeśli nie pomoże, to ja bym sam nie czyścił, ale dał znajomemu koledze z większym doświadczeniem.
Pzdr.
mateuszek
03-01-2009, 14:39
przy wiekszych f?
zabardzo nie wiem o co chodiz, bo jestem bardzo początkujący, ale chyba chodzi o przesłone taa ? ...
hmmm nie zawsze widać te plamki, ale ja najczęściej robię na AUTOMACIE .... teraz zainteresowałem się zdjęciami HDR i na manualu robie, ale przesłony nie przestawiałem. ...
zainteresuje sie teraz instrukcja czyszczenie matrycy, może sobie poradzę
fotoMichal
03-01-2009, 14:44
przy wiekszych f?
zabardzo nie wiem o co chodiz, bo jestem bardzo początkujący, ale chyba chodzi o przesłone taa ? ...
hmmm nie zawsze widać te plamki, ale ja najczęściej robię na AUTOMACIE .... teraz zainteresowałem się zdjęciami HDR i na manualu robie, ale przesłony nie przestawiałem. ...
zainteresuje sie teraz instrukcja czyszczenie matrycy, może sobie poradzę
f - czas przysłony, ustaw na jak największy i zrób zdjęcie... i zobacz czy plamka jest wyraźniejsza
mateuszek
03-01-2009, 14:51
f - czas przysłony, ustaw na jak największy i zrób zdjęcie... i zobacz czy plamka jest wyraźniejsza
a jak przestawić to ? gdzie to w opcjach jest ??
:mrgreen:.
mateuszek
03-01-2009, 14:55
jak to przestawić :| ???
Mikis525
03-01-2009, 14:56
Dajesz M i przednie kółko, a na wyświetlaczu ci się zmniejsza/zwiększa f. :)
fotoMichal
03-01-2009, 15:01
:mrgreen:.
Liczba przysłony lub wartość przysłony
lepiej? :)
nie czepiaj się :P
dobra, widze ze trzeba przestac sie nabijac a wziac za zoltodzioba...
Po pierwsze, to nie jest czas przyslony - to jest WARTOSC przyslony. To raz. Dwa - D40 nie ma przedniego kolka, wiec raczej nie da sie nim pokrecic.
Tryb M - zgodze sie - wtedy operujac krzyzakiem masz mozliwosc sam zmieniac wartosc czasu lub wartosc przyslony (czyli to nasze f). jak juz ustawisz duze f (jak masz kita, to chyba nawet 36 da sie), ustaw czas na 1/15 sekundy i zrob zdjecie bialej kartce (a4 od drukary, tak, zeby kartka wypelniala kadr). nie musisz nawet ustawiac ostrosci - nie ma to znaczenia. jak juz zrobisz - wrzuc tutaj.
mateuszek
03-01-2009, 15:03
przy wiekszym f zdjecia wygladaja tak. nadal widac plamki.
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/372/dsc8954ln4.jpg)
źródło (http://img186.imageshack.us/img186/1824/dsc8955zo7.jpg)
mateuszek
03-01-2009, 15:04
aha ok chwila, zaraz tak zrobie.
fotoMichal
03-01-2009, 15:05
btw. na Twoim miejscu nie ruszałbym sam matrycy... oddaj do serwisu na czyszczenia, albo oddaj komuś kto się na tym zna :)
Liczba przysłony lub wartość przysłony
lepiej? :)
nie czepiaj się :P
juz nie bede :mrgreen:
mateuszek
03-01-2009, 15:08
Nie moge zrobić zdjęcia białej kartce. Nie działa mi lampa. To chyba dlatego nie moge tak ?
lampa Ci nie jest do niczego potrzebna. jesli zdjecie nie wychodzi - daj dluzszy czas naswietlania (1/2 sek, 1 sek...).
A tak juz poza konkursem - przeczytaj instrukcje obslugi...
fotoMichal
03-01-2009, 15:11
Nie moge zrobić zdjęcia białej kartce. Nie działa mi lampa. To chyba dlatego nie moge tak ?
to zrób foto nieba
mateuszek
03-01-2009, 15:13
W pon oddaje aparat do naprawy, zeby naprawili mi ta lampe. Wyczyszcza mi zadarmo ta matryce ? ... czy ta usługa jest płatna ?
ale co ty chcesz od lampy? Jak nie dziala? Ze nie wstaje? Czy ze nie blyska?
mateuszek
03-01-2009, 15:15
niebu tez nie moge zrobic :/ ... włącza sie ten silniczek ( zdjęcie chyba sie ostrzy) i tyl, zdjecie sie nie robi...
mateuszek
03-01-2009, 15:15
Lampa nie błyska, otwiera sie ale nie błyska.
kolego - wybacz, nie obraz sie, ale pomyslales, ze moze nie nadajesz sie na operatora lustrzanki? Zastanow sie nad jakims kompaktem - serio mowie, bo Twoje podejscie... Szkoda gadac...
mateuszek
03-01-2009, 15:18
poprostu mam ta lustrzanke od dzisiaj, bo wczesniej miał ją mój brat i dzisiaj ojciec mi ja od niego przywiózł, tto jest moja pierwsza lustrzanka i nie wiem co i jak ...
autograf
03-01-2009, 15:23
mateuszek - myśl chłopie, myśl.
Znam dwa sposoby na sprawdzenie czy matryca jest zapaskudzona.
1) Przełączasz dźwignię obok bagnetu na manual i robisz fotą niebu w trybie A na f22.
2) Przełączasz dźwignię obok bagnetu na manual i robisz fotę białeś ścianie - z otwartą lampą z maksymalną mocą - również na f22.
3) Aby wyczyścić matrycę przedmuchaj ją gruszką. Gruszkę kup w pierwszej lepszej aptece. Koniecznie beztalkową. Rozmiar 7 w górę.
4) Dodatkowo możesz ją przepłukać (poczekaj później aż dobrze wyschnie).
5) Zdejmujesz obiektyw, w menu ustawiasz podnoszenie lustra - trzymając korpus bagnetem do dołu dmuchasz kilka, kilkanaście razy w komorę.
Uważaj, by gruchy nie wsadzić za głęboko.
Po tym zabiegu - zakładasz obiektyw i powtarzasz krok 1 lub 2. Jeśli jeszcze coś zostało lub paproch się przesunął powtarzasz krok 5.
to nie jest tlumaczenie. kazdy z nas mial pierwsza lustrzanke. Ale ok. Od poczatku. Przelacz guzik na obiektywie na pozycje M. To pozwoli Ci zrobic zdjecie nieba, kartki czy czego tam chcesz. nieostroscia sie nie przejmuj.
@autograf - D40 nie ma dzwigni...
autograf
03-01-2009, 15:35
@autograf - D40 nie ma dzwigni...
No to na obiektywie.
mateuszek
03-01-2009, 15:35
no nie wiem co jest. Mam ustawione na M i wraz nie mogę zrobić tego zdjęcia
autograf
03-01-2009, 15:36
Zacznij od przeczytania instrukcji.
fotoMichal
03-01-2009, 15:42
sorka że zapytam, ile masz lat?
mateuszek
03-01-2009, 15:53
16 ... zabieram sie za ta instrucke i sam cos pokombinuje, najwyzej później zapytam.
fotoMichal
03-01-2009, 15:59
Zrób tak -
Włącz aparat :)
Ustaw tryb A
ustaw wartość przysłony na jak największą -np. f22 (przeczytaj w instrukcji jak to zrobić)
wykonaj zdjęcie - aparat sam ustawi automatycznie czas migawki
i daj tutaj.
D.Anihilati
03-01-2009, 16:13
Eh...
Swoja droga to musi byc niezly syf na matrycy, skoro pojawia sie przy f/5. Swoja droga nastepne zdjecia to bylo f/5.3 czyli nieznacznie mniejszy otwor.
A mi sie wydaje, ze kolega Mateuszek wciaz nie zakumal, ze powinien ustawic dwa manuale: pierwszy jesli chodzi o ustawienie ekspozycji (tutaj mozna by skorzystac z trybu A - polautomatyki), czyli pokretlo na M, a drugi przy ustawianiu ostrosci.
To, ze aparat nie chce zrobic zdjecia, wynika z niemozliwosci ustawienia ostrosci, celujac na gladka powierzchnie.
Musi wlaczyc MF (Manual Focus), a mimo, ze wszyscy mu to pisza, kolega chyba tego nie wylapal (moim zdaniem miesza mu sie z trybem recznego ustawiania ekspozycji).
Ponadto radzilbym tez zaczac od poczytania jakiejkolwiek ksiazki o fotografowaniu, nawet, a moze wrecz, przed przystapieniem do studiowania instrukcji lustrzanki.
W przeciwnym razie wiekszosc tekstu stanie sie jednym wielkim belkotem.
:D :D :D :D :D :D :D Ten wątek ma szanse na zostanie wątkiem roku 2009 :D
Bacznie będę się przyglądać i czekam z niecierpliwością na kolejne posty :D
Użyj wyszukiwarki i przeczytaj dokładnie wątek o czyszczeniu matrycy. Masz 16 lat więc powinieneś sobie poradzić :D Ale przede wszystkim przeczytaj instrukcje.
zotornik
03-01-2009, 22:59
Przez dłuższą chwilę zastanawiałem się, czy pisać w tym wątku, czy też nie.
Ponieważ "stary" ze mnie gość i były nauczyciel, to w naturze mam sporo cierpliwości i nawyk do pomagania i tłumaczenia "młodym ludziom będącym w potrzebie".
mateuszek - na pierwsze pytanie /dotyczące plamek/ dostałeś od kolegów właściwą odpowiedź
ale Twoje kolejne pytania i działania, dowodzą że nie masz /nie obraź się/ zielonego pojęcia o fotografowaniu i sprzęcie fotograficznym - i tu zaczyna się prawdziwy problem :/
Dlatego, w związku z powyższym, odradzam samodzielną próbę czyszczenia matrycy!!!
Już tłumaczę dlaczego:
- po pierwsze nie wiem, czy poradzisz sobie z odpięciem obiektywu
- po drugie, czy będziesz potrafił odróżnić lustro, od matrycy
- po trzecie, związane z powyższym - w żadnym wypadku niczym nie dotykaj lustra !!!
- po czwarte, czasami czyszczenie kończy się większym zabrudzeniem, to kwestia umiejętności i odpowiednich "narzędzi" - o czym pisali koledzy
- po piąte, nie znając sprzętu możesz sobie niechcący uszkodzić aparat - wież mi, po za lustrem i matrycą są wewnątrz korpusu inne delikatne elementy!
To co napisałem, nie jest kpiną, czy żartowaniem sobie z Ciebie, ale moją propozycją rozsądnego podejścia do Twojego "problemu".
Bo tak naprawdę "problemu" nie ma - jest tylko niewiedza, którą możesz przynajmniej częściowo uzupełnić czytając chociażby instrukcję aparatu. Polecam również lekturę strony szkoleniowej Nikona www.szerokikadr.pl
Nikt nie musi się znać na wszystkim, ale jak już dostałeś lustrzankę do użytku, to "niestety" tego i owego trzeba będzie się nauczyć.
W innym wypadku zdjęcia, które zrobisz /lub nie/ będą dziełem przypadku.
Najlepszym przykładem są właśnie Twoje kłopoty z wykonaniem zdjęcia testowego. Można je zrobić i zapewniam Cię że aparat jest sprawny, tylko konieczne jest wykonanie kilku istotnych ustawień.
Tyle, że spędzimy tu sporo czasu tłumacząc i wyjaśniając podstawowe pojęcia związane z fotografią.
Dlatego polecam odpowiednią lekturę lub pomoc innej bardziej zaawansowanej fotograficznie osoby - i rzeczywiście jak to już ktoś zasugerował - zastanowienie się, czy jest sens "walczyć" z lustrzanką.
p.s.
1. czyszczenie matrycy, to odpłatna usługa
2. w kompaktach też są te wszystkie duże i małe ef-y, przesłony i czasy, tylko że większość tych aparatów jest tak skonstruowana i zaprogramowana, by bez względu na to kto się w danym momencie nimi posługuje, wykonały "ogólnie akceptowalne" zdjęcie
Czyszczenie matrycy w D200 to 80 zł - wiec kwota niewielka - pozatym tak jak napisali koledzy wcześniej podstawa to grucha a tak na marginesie to poczytaj troche - zaczołbym od manuala od aparatu a pózniej cos mądrzejszego na rynku są setki fajnych książek o foto.
Powodzenia i nie załamuj się :):):)