PDA

Zobacz pełną wersję : niezbędny sprzęt i sposób zrobienia

niete
03-01-2009, 12:54
Witam

Pytanie jak w temacie, chciałbym abyście bardzo dokładnie napisali jak zrobić takie zdjęcie.
http://www.yeppas.pl/materialy/zniewalajaca-namietnosc/
Zaczynam na poważnie bawić się fotografowaniem i działać w tym kierunku

Wklejcie tutaj może jakieś linki, informacje o sprzęcie, lampach? Wiem, że jeszcze sporo mi brakuje, ale jak to się mówi od szczegółu do ogółu i odwrotnie

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki

Duca
03-01-2009, 13:02
hie hie wolne żarty:-D

ozzy
03-01-2009, 13:10
trzeba mieć: aparat, obiektyw, modela, modelkę, miejscówkę, komputer.
Reszta jest wypadkową

Pershing
03-01-2009, 13:23

To baw się dalej, a jak podejdziesz do tematu poważnie to wróć na forum

rabijki
03-01-2009, 14:18
oczekujesz ze cie nauczymy robic zdjecia?
a moze bys poczytal, pouczyl sie, zapisal do szkoly, na kurs, jako ciec u jakiegos fotografa i zdobyl wiedze wysilajac sie troche? na mnie nie licz - lenie dzialaja na mnie alergicznie
olo

pilon
03-01-2009, 15:48
Ja tam bym W TYM KONKRETNYM kierunku nie szedł na Twoim miejscu absolutnie, a to z tego powodu, że zdjęcie jest do bani :) Serio :) Ta tytułowa "Zniewalająca namiętność" została pokazana z taką gracją i kunsztem ;), i tak zbezczeszczona, że można to porównać do chęci pokazania pośladków Angeliny Jolie poprzez skserowanie własnej dupy :D

Chyba, że chodziło o to, że oni się zaraz zniewalą z tegoż krzesełka, jakże uroczego i dodającego namiętności :D W tym wypadku strzał w dziesiątkę :)

Oczywiście może Ci to zdjęcie się podobać, masz prawo, ale odradzam wzorowania się dla Twojego dobra, bo to by była nauka "jak nie robić zdjęć" :)

sokrates
03-01-2009, 16:21
jeśli chodzi o ogóły to aparat kup, fotograficzny!!! reszta to szczegół :-)

a tak serio to prowokacja jakaś????

Kalmar
03-01-2009, 18:45
Witam

Pytanie jak w temacie, chciałbym abyście bardzo dokładnie napisali jak zrobić takie zdjęcie.
http://www.yeppas.pl/materialy/zniewalajaca-namietnosc/

Wklejcie tutaj może jakieś linki, informacje o sprzęcie, lampach? Wiem, że jeszcze sporo mi brakuje, ale jak to się mówi od szczegółu do ogółu i odwrotnie

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki

A niechciałbyś zostać modelem i podpatrzyć przy okazji fotografa przy pracy, zerknąć na jego sprzęt ?
Może to Ci wystarczy, jak masz niechęć do czytania :mrgreen:

mobil12
03-01-2009, 21:01
Ciężko się nie zgodzić z pilonem, to zdjęcie jest faktycznie kiczowate, ale koledzy czy nie wydaje się wam, że taki atak na nowego na forum jest całkowicie zbędny?
Jeśli wlazł już na to forum to myślę, że wie o konieczności posiadania aparatu celem robienia zdjęć, a jeśli ktoś nie potrafi/nie chce wnieść nic do tematu to niech milczy bo ponoć milczenie jest złotem ...
Po to jest forum, aby uczyć więc zamiast piexxxx i nabijać posty lepiej linka do książki podesłać.
Ale to tylko takie moje całkowicie amatorskie podejście do tematu.

Aby wywód nie był pusty - „niete” poczytaj na początek Scotta Kelbyego, przeglądnij forum dopiero wtedy będziesz wiedział o co pytać.

Ksiazkiewicz
03-01-2009, 21:20
dzieci neo atakują, pełno takich wątków o "bajaniu"

elix
03-01-2009, 21:39
mobil12 - widzisz, można by się w jakimś stopniu z Tobą zgodzić gdyby nie to:

...chciałbym abyście bardzo dokładnie napisali jak zrobić takie zdjęcie...

Jeśli ktoś nie wykazuje żadnej własnej inicjatywy, czeka na gotowe i pisze coś takiego to nie dziw się, że forumowicze odbierają to jako najzwyklejszy brak szacunku i kultury. Wiele się tu pojawia różnych nowych osób (każdy kiedyś był nowy i każdy kiedyś zaczynał) i zazwyczaj jeśli ich podejście do sprawy jest poważne to forum tez podchodzi do sprawy konkretnie i poważnie.

PS. pilon - próbowałeś kiedyś tej koncepcji z Angeliną ? ;)

fIlek
03-01-2009, 21:45
A ja patrząc na posty użytkownika niete mam wrażenie, że służą one wyłącznie reklamie portalu. Jeśli się mylę, proszę o odzew. Jeśli mam rację, to wyciągniemy standardowe konsekwencje.

BSKraków
03-01-2009, 22:55
A ja patrząc na posty użytkownika niete mam wrażenie, że służą one wyłącznie reklamie portalu.
he he ja też tak myślę

mobil12
04-01-2009, 12:50
A nie uważacie, że zamiast się obrażać i pisać pierdoły w stylu „he, he ...”, czy atakować nowego niezależnie od tego co napisał i w jakim celu znacznie kulturalniej jest dać mu zdawkową, ale konkretną odpowiedź lub po prostu zignorować ?
Ilość postów nie świadczy ani o stażu, ani o umiejętnościach, a w tym przypadku fIlek może mieć rację, więc w zależności od rozwoju sytuacji podejmie właściwe działania bez nagonki ze strony pozostałych.
Inni szukając czegoś konkretnego nie będą się musieli przebijać przez tysiące bzdurnych postów podbijających tylko liczniki w tym i innych wątkach.

Adagio
04-01-2009, 13:17
A ja patrząc na posty użytkownika niete mam wrażenie, że służą one wyłącznie reklamie portalu. Jeśli się mylę, proszę o odzew. Jeśli mam rację, to wyciągniemy standardowe konsekwencje.

Tja, to to samo jak na gg dostajesz wiadomość "Cześć co tam u Ciebie? Wiesz znalazłem fajną stronkę z muzyką www.*****.pl Mam tylko problem z wgrywaniem darmowych dzwonków, pomożesz?"

Ciekawe czy Canonowcy też mają u siebie takie temat :P

niete
04-01-2009, 14:37
Niesamowite ..... napisałem post wczoraj i jedyne co dostałem to stos jakiś dziwnych rzeczy :(
Liczyłem na sensowne wypowiedzi :) A dostałem nic :( Czy tak trudno jest napisać 1 post, że to zły przykład, dlaczego zły itd ?
Wiem, że powinienem czytać, oglądać itd., ale to baaaaardzo długa droga :( A ja chciałem wkleić z 2-3 linki i uzyskać odpowiedzi od ekspertów :(
Przykro mi, że ten post został tak potraktowany :(
Jeśli faktycznie moja droga do zdobycia wiedzy jest zła to przepraszam :(
Miałem nadzieję, że nauczeni własną długą pracą możecie dać parę rad komuś takiemu jak ja. Znajomy, który też fotografuje mówił mi, że mogę usłyszeć teksty pokroju: "poczytaj to się dowiesz", ale to co dostałem tutaj ....

Jeśli to nie problem to poproszę 1-2 posty na temat tej fotki + lepsze przykłady od osób dla które chcą pomóc początkującym. Mam nadzieję, że nie zobaczę znowu całej serii "interesujących" postów :(

Adagio
04-01-2009, 14:48
Niesamowite ..... napisałem post wczoraj i jedyne co dostałem to stos jakiś dziwnych rzeczy :(
Liczyłem na sensowne wypowiedzi :) A dostałem nic :( Czy tak trudno jest napisać 1 post, że to zły przykład, dlaczego zły itd ?
Wiem, że powinienem czytać, oglądać itd., ale to baaaaardzo długa droga :( A ja chciałem wkleić z 2-3 linki i uzyskać odpowiedzi od ekspertów :(
Przykro mi, że ten post został tak potraktowany :(
Jeśli faktycznie moja droga do zdobycia wiedzy jest zła to przepraszam :(
Miałem nadzieję, że nauczeni własną długą pracą możecie dać parę rad komuś takiemu jak ja. Znajomy, który też fotografuje mówił mi, że mogę usłyszeć teksty pokroju: "poczytaj to się dowiesz", ale to co dostałem tutaj ....

Jeśli to nie problem to poproszę 1-2 posty na temat tej fotki + lepsze przykłady od osób dla które chcą pomóc początkującym. Mam nadzieję, że nie zobaczę znowu całej serii "interesujących" postów :(

Ozzy na pierwszej stronie tematu ci odpowiedział - aparat, model, modelka, miejscówka, i robisz zdjęcie "pod światło" a parametry dobierasz do zastanych warunków (o tym musisz poczytać w mądrych książkach), potem może trochę obróbki na kompie.

Sorry ale nie rozumiem po co zrobiłeś konkurs fotograficzny skoro dopiero "zaczynasz się bawić" fotografią. Ogłoszenie o konkursie znalazłem na kilku innych forach.

Poza tym, masz jakiś aparat? Jak będziesz miał jakiś sensowny aparat i porobisz trochę zdjęć do przepis na takie zdjęcie jak pokazałeś sam ci się w głowie ułoży.

Poza tym na cyberfoto na którym jak widziałem też zachęcałeś ludzi do tego swojego konkursu jest kilka poradników z przykładami jak robić zdjęcia i na pewno szybciej tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania, niż tutaj czekając aż ktoś ci rozłoży na czynniki pierwsze każdy krok zrobienia zdjęcia.

Nie dziw się że tak ludzie zareagowali bo twoje pytanie było takie samo jakby ktoś wszedł na forum motoryzacyjne pokazał film z jakiegoś wyścigu samochodowego i napisał aby mu ktoś powiedział jak się jeździ tak samochodem, ale nie ma prawa jazdy jeszcze.

niete
04-01-2009, 14:59
konkurs http://www.yeppas.pl/konkursy/w-poszukiwaniu-piekna/
zrobiłem między innymi, żeby ludzie powklejali fotki, jakaś dyskusja w komentarzach itd ... wszystko, żeby się uczyć :)

na Yeppas każdy może zrobić konkurs i jak jest popularny to Yeppas przydziela nagrodę .... i tyle

jak widzisz tutaj napisałem w sprawie konkretnego zdjęcia, a nie reklamy weźcie udział itd ...
teraz aparat mam byle jaki, ale właśnie chce kupić jakiegoś nikona albo canona, dlatego zarejestrowałem się tutaj i tutaj piszę ....

po prostu widzę, że zostałem źle zrozumiany - chociaż dalej nie rozumiem co spowodowało taką ilość negatywnych postów :(
oczekiwałem przykładowych parametrów ustawienia aparatu itd.
nie jest tak, że trochę przeczuleni już jesteście i zamykacie się na osoby startujące ?

Adagio
04-01-2009, 15:06
zrobiłem między innymi, żeby ludzie powklejali fotki, jakaś dyskusja w komentarzach itd ... wszystko, żeby się uczyć :)

na Yeppas każdy może zrobić konkurs i jak jest popularny to Yeppas przydziela nagrodę .... i tyle

jak widzisz tutaj napisałem w sprawie konkretnego zdjęcia, a nie reklamy weźcie udział itd ...
teraz aparat mam byle jaki, ale właśnie chce kupić jakiegoś nikona albo canona, dlatego zarejestrowałem się tutaj i tutaj piszę ....

po prostu widzę, że zostałem źle zrozumiany - chociaż dalej nie rozumiem co spowodowało taką ilość negatywnych postów :(
nie jest tak, że trochę przeczuleni już jesteście i zamykacie się na osoby startujące ?

A powiedz mi jak ma ci ktoś podać jakiekolwiek parametry jak nie wiadomo jaki ma aparat? Parametry dostrajasz do warunków jakie będziesz miał w trakcie robienia zdjęcia (każdy aparat może wymagać innych ustawień). Tak ja napisałem, jak będziesz miał aparat to po kilku dniach próbowania, testowania i chociaż minimalnej lekturze dla początkujących, sam będziesz wiedział jak zrobić to zdjęcie. Twój znajomy miał bardzo dużo racji, musisz kupić aparat, kupić książkę, przeczytać trochę internetowych poradników. Ja zanim nie kupiłem aparatu to nawet nie wiedziałem o tym że są jakieś parametry ekspozycji.

Eksperci z tego forum na pewno Ci powiedzą jaki aparat kupić i jaki obiektyw do tego co będziesz chciał fotografować ale nikt cie nie nauczy bez aparatu i minimum wiedzy jak robić dobre zdjęcia. A skoro znajomy fotografuję to już łatwiej jemu będzie wytłumaczyć jak ci da swój aparat do ręki wyjaśni co gdzie jak.

barracuda
04-01-2009, 18:46
A powiedz mi jak ma ci ktoś podać jakiekolwiek parametry jak nie wiadomo jaki ma aparat? Parametry dostrajasz do warunków jakie będziesz miał w trakcie robienia zdjęcia (każdy aparat może wymagać innych ustawień).

A co ma aparat do rzeczy. Światło to światło, jak będzie to aparat który z założenia poprawnie mierzy parametry to może to być nawet zwykła małpka.

Adagio
05-01-2009, 01:33
A co ma aparat do rzeczy. Światło to światło, jak będzie to aparat który z założenia poprawnie mierzy parametry to może to być nawet zwykła małpka.

No fakt, ogólnie chodziło mi że ciężko podać parametry jak nie wie się nić o ty jakie światło będzie podczas robienia zdjęcia ;)

Motorniczy
05-01-2009, 01:57
Przeciez to zwykle zdjecie pod swiatlo zadna filozofia , tylko nurtuje mnie ten dym ...

Sindbad
05-01-2009, 11:40
Wiem, że powinienem czytać, oglądać itd., ale to baaaaardzo długa droga :(

To zmień zainteresowania, jak Ci droga nie pasuje. Sorki, ale rozwala mnie takie podejście. Ludzie się latami uczą, wydają kupę kasy na książki, kursy etc... a Ty nawet forum nie przejrzysz żeby coś jakiejś techniki fotografowania załapać.

Może też założę wątęk "hej Wiara, dajta mi przepis na fotkę cobym nagrodę NG jakąś zdobył" :-(

sailor
05-01-2009, 13:36
tytułowa "Zniewalająca namiętność" została pokazana z taką gracją i kunsztem ;), i tak zbezczeszczona, że można to porównać do chęci pokazania pośladków Angeliny Jolie poprzez skserowanie własnej dupy

czyscisz mi monitor :)

pilon
06-01-2009, 21:47
czyscisz mi monitor :)
Nie ma problemu :D ;) :p Zupełnie nieświadomie nabyłem dziś ściereczki do monitorów :D

fIlek
06-01-2009, 21:55

My mamy tylko alergię na wszelkie przejawy cwaniactwa, w tym reklamowanie swoich stron w lekko naiwny sposób. Pragnę Cię poinformować, że reklama na tym forum jest płatna i każda kolejna próba omijania regulaminu będzie odpowiednio "nagradzana"

amirez
06-01-2009, 22:25
Jesteście złośliwi i czepialscy drodzy Panowie!
Jest przecież prośba:
wystarczyło odpisać:
www.forum.nikon.org.pl

pilon
06-01-2009, 22:32
Jesteście złośliwi i czepialscy drodzy Panowie!
Jest przecież prośba:
wystarczyło odpisać:
www.forum.nikon.org.pl (http://www.forum.nikon.org.pl)
Poczułem w tym nutkę ironii ;) :D

amirez
06-01-2009, 23:14
Poczułem w tym nutkę ironii ;) :D
... ale tylko bardzo malutką nutkę ;)

wilus
07-01-2009, 13:13
chciałbym abyście bardzo dokładnie napisali jak zrobić takie zdjęcie.
nie cierpie takich pytań, na kilometr śmierdzi leniem lub dywersją

piotr w
07-01-2009, 13:37
Wiem, że powinienem czytać, oglądać itd., ale to baaaaardzo długa droga ...
Bardzo dobra wypowiedź, bardzo trafna! Jeszcze trochę pokombinuj w tym kierunku.

rabijki
11-01-2009, 10:54
niete
skoro to za dluga dla ciebie droga to moze zajmij sie czyms innym, latwym, co nie wymaga nauki.
nikt za ciebie roboty odwalal nie bedzie.
olo