Zobacz pełną wersję : NEF a JPG z puszki
dobryjanek
03-01-2009, 12:26
Witam,
Na co dzień robię zdjęcia w NEF-ach, ale ostatnio porobiłem trochę w NEF+Fine JPEG i stwierdziłem, że w wielu wypadkach odpowiadałby mi rezultat taki jak w JPEG-ach z puszki bądź bardzo zbliżony. Chciałbym jednak zachować możliwość dłubania w NEF-ie, przy czym chętnie bym ominął konieczność zapisywania zdjęć w dwóch formatach (po prostu więcej można na karcie zmieścić).
Problem w tym, że nie za bardzo wiem jak można wywołać NEF-a jakoś automagicznie w taki sposób, by wyszedł rezultat jak z puszki. Jedyne co umiem to wyłuskać z niego zagnieżdżonego JPG-a lichej jakości, a to zdecydowanie nie jest rozwiązanie satysfakcjonujące.
Korzystam z RAW Therapee do wywoływania RAW-ów, jedyne co umiem tam wziąć z puszki to balans bieli. Poza tym tak "wyjściowo" zdjęcie wydaje się lekko "sprane" i przyciemnione w porównaniu do JPG-a z aparatu. Dodam, że nie mam jakiś "szczególnych" ustawień optymalizacyjnych w swoim D80.
Próbowałem się czegoś doszukać na ten temat, ale zdecydowanie mi nie idzie (może nie wiem o co pytać?). Jeśli ktoś umie mi pomóc bądź chociaż wytłumaczyć obowiązujące tu zależności czy mechanizmy - będę wdzięczy ;)
Problem w tym, że nie za bardzo wiem jak można wywołać NEF-a jakoś automagicznie w taki sposób, by wyszedł rezultat jak z puszki. (..)
Korzystam z RAW Therapee do wywoływania RAW-ów, jedyne co umiem tam wziąć z puszki to balans bieli.(..)
Niestety, w takim przypadku i przy takich chęciach pozostaje Ci tylko Nikon Capture NX.
ViewNX. "Prawie" jak z puszki, możliwość wyboru profilu koloru, D-Lighting, ustawienie balansu bieli itp., jak również możliwość "wywołania hurtem" wszystkich NEF-ów z danego katalogu zaznaczonych poleceniem "zaznacz wszystkie (Select All)" z menu edit lub CTRL+A. W 95 % przypadków wystarczy.
dobryjanek
03-01-2009, 12:40
Niestety, w takim przypadku i przy takich chęciach pozostaje Ci tylko Nikon Capture NX.
Szkoda, taka opcja jest mi nieprzyjemną :???: I zdecydowanie odpada ze względu na brak Windowsa oraz funduszy na komercyjne oprogramowanie.
Sprawdzałem w innych wywoływarkach RAW-ów i generalnie chyba wszędzie obrazek domyślnie jest taki sprany i przyszarzały w porównaniu do JPEG-a z puszki.
A może w takim wypadku ktoś umiałby mi powiedzieć jakie akcje podejmuje korpus, żeby wygenerować samodzielnie takiego JPEG-a?
Może też dałoby radę zmajstrować jakiś profil w RawTherapee zbliżający RAW-a do owego JPEG-a? Czy to raczej będzie zależało od konkretnego przypadku i takie ustawienia globalne mogę sobie darować? Oczywiście nie mówię tu o WB, ale może np. jakieś lekkie podciągnięcie EV, nasycenia czy kontrastu w większości przypadków mogłoby się sprawdzić?
piotr_74
03-01-2009, 15:17
Otwórz zdjęcie w Raw Theraapy z ustawieniem neutral, poustawiaj sobie EV, jasność kontrast, WB z aparatu, odszumianie, wyostrzanie i co tam jeszcze chcesz i zapisz to jako profil. Później wchodzisz w preferencje i klikasz na zakładkę "przetwarzanie obrazu" i tam wybierasz zapisany profil w zakładce "domyślne parametry przetwarzania obrazu". Mam tak ustawione i zapisane w profilu wszystkie operacje które wykonuje prawie na każdym zdjęciupóźniej ewentualnie drobne korekty. Naprawdę ułatwia i przyspiesza to pracę ze zdjęciami. Jeżeli masz kilka zdjęć w takich samych warunkach zaznaczasz je z Ctrl lub Shift, klikasz PPM i wybierasz opcję Aply Profile i wybierasz profil, program zastosuje Ci profil do wszystkich zaznaczonych zdjęć.
dobryjanek
03-01-2009, 20:39
Otwórz zdjęcie w Raw Theraapy z ustawieniem neutral, poustawiaj sobie EV, jasność kontrast, WB z aparatu, odszumianie, wyostrzanie i co tam jeszcze chcesz i zapisz to jako profil.
Do tej pory owszem, robiłem tak, ale raczej taki profil bazowy dla danej serii pstryknięć, gdzie wiedziałem, że będzie jakiś wspólny mianownik przy wywoływaniu. Tak globalnie to mam jednak wątpliwości czy da radę - jak mówisz - ustawić sobie generalny profil mający służyć jako korekta dla Raw Therapee, żeby zaczynało się obróbkę RAW-a od tego, co wyplułaby sama puszka. Innymi słowy czy to nie jest zależne czasem od konkretnych ujęć? Bo nie oszukujmy się, nie mam pojęcia jak inaczej zrobić taki profil, niż "na oko" (w miarę "reprezentacyjny" kadr popełnić w RAW+JPG i dłubać w suwaczkach do momentu uzyskania czegoś podobnego).
I jeszcze jedna kwestia: nie mam zupełnie pojęcia jaki wpływ na efekt ma kolejność wykonywanych czynności? Tj. przykładowo na stronach Raw Therapee jest prezentowany "workflow", czyli schemacik mówiący w jakiej kolejności jakich korekt dokonywać podczas obróbki/wołania RAW-a. Czy mogę coś stracić, jeśli zapiszę sobie taki profil bazowy (czyli wiele jakiś ustawień) i potem będę na danym zdjęciu jeszcze coś operował - z duża dozą prawdopodobieństwa wbrew owemu "workflow"?