Zobacz pełną wersję : Wbudowana lampa nie chce sie otworzyć D50
endrju71
03-01-2009, 00:29
Witam
Mam problem tego typu, że nie chce mi sie otworzyc lampa w aparacie. Słychać ten klik do otwierania ale lampa zostaje zamknieta. Próbowałem ręcznie troszke poważyć ale nie chce robić nic na siłe żeby czegoś nie połamać. Mieł ktoś coś takiego? Na sylwastra troszke napoju mi kapnęło na aparat ale poźniej wszystko działało dopiero rano przestała sie otwierać.
jacek.gold
03-01-2009, 00:31
sie skleiło pewnie
napój słodki był?
chris_66
03-01-2009, 02:19
popróbuj jednak użyc siły - miałem podobnie w d40 - krzywo wrzuciłem sprzęt do wora i coś sie zablokowało
delikatna perswazja siłowa pomogła
tyle że miałem to na sucho
endrju71
03-01-2009, 11:26
Troszkę boje się użyć więcej siły żebym czegoś nie połamał bo zapewne jak tak by się stało to serwis byłby dużo droższy.
To moze zrob tak:
wlacz aparat, ustaw tryb M, i naciskaj raz za razem guzik zwolnienia lampy. Jednoczesnie wez jakis scyzoryk (chodzi o ostrze - musi byc w miare cienkie) i delikatnie sprobuj podwazac lampe. Nie uzywaj nadmiernej sily - i synchronizuj klikniecia mechanizmu blokady z ruchem ostrza. No i nie pchaj ostrza nei wiadomo jak gleboko.
endrju71
03-01-2009, 13:15
Dzieki za rade, zrobiłem właśnie tak jak napisałeś carl00s. Lampa sie otwarła ale ciężko chodzi. Chyba jest jednak zaklejona od środka. Można to samemu wyczyścić jakoś czy lepiej oddać do serwisu na czyszczenie. Może ktoś ma jakie śrubki trzeba by było odkręcić żeby dostać się do tego mechanizmu. Pewnie bym sobie poradził z czyszczeniem wacikiem i spirytusem :)
zapewne. poszukaj na forum - byla serwisowka do D50 - tam jest krok po kroku jak zdemontowac aparat do ostatniej srubki. Jesli masz odwage - kombinuj.
Wiewioor
03-01-2009, 14:54
Mam serwisówkę do D50. Przy jej wsparciu rozbierałem D70 - trzeba uważać i być skrupulatnym. Żeby zdjąć górę aparatu, to trzeba zdjąć spód, tył i przód (trzy części - uchwyt, osłonę bagnetu i lewą część). Zabawa przednia!
endrju71
03-01-2009, 15:04
Serwisówke znalazłem. Po ilości śrubek i sprężynek jestem troche przerażony :D Spróbuję to rozkręcić bo te zawiasiki od lampy są na wierzchu więc myślę że nie będzie problemu. Dobrą strona jest jeszcze to że w sumie to nie ma tam za dużo elektroniki, którą możnaby uszkodzić. Ewentualnie w razie czego oddam do serwisu.
porada za darmo - ponumeruj sobie kilka kartek od drukarki - i na nich kladz odkrecone czesci wraz ze srubkami. Numeracja pomoze w montazu. A, i w zaleznosci jak Ci sie lapki trzesa - od 50 do 100 g wodki sie przydaje:mrgreen:.
endrju71
03-01-2009, 15:25
Akurat problemów z trzesącymi się rękami nie mam :D Jutro sie zabiore za to bo dzisiaj to już czasu nie mam za bardzo.