PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie lustra w D300

polo
02-01-2009, 23:52
Czy ktoś z kolegów spotkał się z takim objawem: po wciśnięciu spustu słychać podniesienie lustra i 2-4 sekundy cisza i powrót, czyśsciłem mechanizmy powietrzem (myślałem że może jakiś paproch wpadł przy zmianie szkła) ale lipa zrobiłem restart dwoma zielonymi guzikami bez skutku zmieniałem szkła ale na każdym to samo, wymiana baterii również. Ma ktoś może pojecie co to za bydle mi się wpakowało w puchę ? 13 stycznia mam wyjazd i raczej znając nasz zaje.... serwis w warszawie to dupa a przed świętami sprzedałem 2 puchę i zostaję bez sprzętu.Trza zbierać szybko kasę na drugą (chyba 700 :).

puchbeary
02-01-2009, 23:54
Obstawiałbym że włączyłeś wstępne podniesienie lustra. Taki ficzerek pozwalający wyeliminować przy robieniu zdjęcia drgania spowodowane mechanizmem lustra. Aparat przed zrobieniem zdjęcia unosi lustro - jest przerwa na stabilizację układu i dopiero robi zdjęcie. Poszukaj w menu gdzie to jest bo jeszcze tego na pamięć nie znam.

polo
03-01-2009, 00:21
Resetowałem całe ustawienia puszki więc chyba by się również ta opcja zresetowała. Zastanawia mnie jeszcze umiejscowienie baterii potrzymującej pamięć może gdyby ją wydłubać i spowodować całkowite zresetowanie pamięci aparatu może wtedy by wróciło mu czucie :)

puchbeary
03-01-2009, 00:24
Pewno :| . Jednakowoż wydłubanie tej baterii jednocześnie mogłoby spowodować zgon aparatu - weź to pod uwagę. Instrukcja do łapy - znajdź w niej informację o wstępnym uniesieniu lustra i sprawdź czy to nie to. Być może ta opcja jest ustawiana na twardo i się nie resetuje. Nie uważasz że poczytanie książki jest łatwiejsze od grzebania w bebechach puszki w celu wydłubywania baterii której Nikona raczej nie przewidział do wydłubywania ?

Slon
03-01-2009, 00:24
ta funkcje wlacza sie pokretlem na lewo od wizjera :)
zeby bylo normalnie, przestaw je (pokretlo) na pozycje S

KozaK
03-01-2009, 00:27
Resetowałem całe ustawienia puszki więc chyba by się również ta opcja zresetowała. Zastanawia mnie jeszcze umiejscowienie baterii potrzymującej pamięć może gdyby ją wydłubać i spowodować całkowite zresetowanie pamięci aparatu może wtedy by wróciło mu czucie :)
Wszystko cacy, ale wstępne podnoszenie lustra ustawia się nie w menu, ale pokrętłem pod przyciskami "iso", "wb" i "qual" - masz ustawione Mup najwyraźniej, zmień na coś innego.

PS: Widzę, że już odpowiednie sugestie padły w czasie gdy pisałem posta :D

polo
03-01-2009, 00:50
ale mnie koledzy oceniają :) naprawdę zrobiłem kilka klików tym i innymi puszkami i czasem używam lewj strony aparatu :)
Próbowałem na kazdym ustawieniu przy zdjęciach seryjnych zachowuje się tak jakby coś go chamowało- chce ale niemoże. Instrukcję trzymam w zasadzie pod ręką i krok 1. wymiana szkła z sigmy na nikora 2. z nikora na 2 nikora 3.wymiana bateri z einhela na nikona 4. reset puszki i 5. instrukcja do łapy a w instrukcji problemów jest mało opisanych bo chya by musiały być jeszcze ze 3 tomy:)

Slon
03-01-2009, 00:57
a to przepraszam :-D

polo
03-01-2009, 01:07
Ale ja się nie obrażam :) klepnełem posta bo weekend serwis tylko pon-piątek i każda pomoc mile widziana.
Pomimo że mam D300 od kwietnia to cały czas czymś mnie zaskakuje nawet dziś tą "wadą" awarią cholera wie jak to nazawć.
Jeszcze spróbuję mu strzelić jeszcze raz soft lub przywrócić stary 1.03 (jak go znajdę)
w każdym razie dziękuję wszystkim za sugestie i chęć pomocy

ekonet
03-01-2009, 01:20
A w menu jak masz ustawione opcję d9?

polo
03-01-2009, 01:34
jest Off ale po zmianie na on i na powrót off zrobił klika kliknięć w normalnym trybie może soft 1.10 jest nie dokońca OK?
ijeszcze raz dziękuję za pomoc o takiej porze idę testować żonę żeby ona niemiała takich zacięć:)

puchbeary
03-01-2009, 11:15
ale mnie koledzy oceniają :) naprawdę zrobiłem kilka klików tym i innymi puszkami i czasem używam lewj strony aparatu :)
Próbowałem na kazdym ustawieniu przy zdjęciach seryjnych zachowuje się tak jakby coś go chamowało- chce ale niemoże. Instrukcję trzymam w zasadzie pod ręką i krok 1. wymiana szkła z sigmy na nikora 2. z nikora na 2 nikora 3.wymiana bateri z einhela na nikona 4. reset puszki i 5. instrukcja do łapy a w instrukcji problemów jest mało opisanych bo chya by musiały być jeszcze ze 3 tomy:)

Trudno nam było ocenić stopień Twojej wiedzy po jednym poście. Może gdyby w pierwszym poście tego tematu zawarte były te informacje które podałeś wyże to i ocena byłaby inna ;) .
Proponuje jeszcze ewentualnie wyjąć baterię na godzinkę z body. Wydłubywania backupowej z body w dalszym ciągu nie polecam :D.

polo
03-01-2009, 12:54
witam ponownie zostawiłem bez baterii, bez obiektywu na noc bez zmian jednak wgrałem jeszcze raz soft 1.10 i jak na razie klika :).
Dziękuję za pomoc i rady.
Wezmę puszkę na spacer wieczorem i zobaczymy czy jej rozum wrócił.

fishes79
04-01-2009, 10:59
to wstępne uniesienie lustra nie trwa 2-4 sekundy tylko duzo mniej... Musialo sie chyba cos zablokowac... mysle ze raczej serwis
ps... wolniej czytam niz wy piszecie :) pozdrawiam

polo
06-01-2009, 00:33
jak na razie rozum wrócił, pyka, aż miło, chyba coś nie do końca wgrał się soft? za pierwszym razem, zabrałem puchę na spacer wczoraj zrobiłem około 80 fotek i jak złoto pomyka. Jako że jestem z tych raptownych, to już miałem ****iki w oczach jak begerowa i tylko cena mnie wyprostowała, bo bym już słał do serwisu i kupił szybko drugi ,jednak nieoceniona pomoc kolegów z forum pomogła sprawdzić wielowątkowo temat i jak na razie (odpukać) uwolnić sprzęt od wady. Wyjeżdżam za kilka dni do Izraela i Jordanii z nastawieniem na kilka fajnych klików i raczej niewskazana jest awaria sprzętu, który zrobił niecałe 6000 klatek:).