Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75
paulczkow
02-01-2009, 22:32
Witam ;)
To jest moj pierwszy temat na forum wiec prosze o wyrozumiałość. Chciałem się dowiedzieć jak to jest z tymi tamronami. Chodzi mi o model w temacie. Słyszałem, czy też czytałem, iż są dosyc spore problemy z ff/bf i chciałem sie spytac czy użytkował ktos ten model np. z dwoma rożnymi body, w sensie np D80 i D300. Narazie mam Nikona D60, ale mysle ze pod koniec tego roku, albo na poczatku 2010 zakupie nowe body i bedzie to D90 i chciałem sie dowiedziecz czy ktos miał moze problemy z tym tamronem. Focił bede głownie portrety i obecnie własnie sie zastanawiam albo nad nową stałka 50mm albo własnie zoomem.
Za wszelkie wypowiedzi z góry dzieki.
pozdrawiam ;)
Poczytaj tu (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/291-tamron-af-28-75mm-f28-sp-xr-di-ld-aspherical-if-nikon-lab-test-report--review)
pozdrawiam
weź 50mm do portretu, lub nawet 85 (IMHO odpowiedniejsze).
Mam ten zestawik i zdarza mu się AF nie trafić...
sorry - czasem zdarza mu się trafić...
żółto-czarny
03-01-2009, 00:27
Kolega dobrze radzi, 85/1,8 Nikona jest za bardzo podobną kasę do tego Tamrona. Jeśli jesteś mocno zorientowany na portrety, bierz Nikkora.
ja mam i być może miałem szczęscie ale żaden ff/bf nie występuje :)
paulczkow
03-01-2009, 18:28
weź 50mm do portretu, lub nawet 85 (IMHO odpowiedniejsze).
Mam ten zestawik i zdarza mu się AF nie trafić...
sorry - czasem zdarza mu się trafić...
No chyba skusze sie na ta 50 bo 85 jak narazie nie ma AF-S a ja jeszcze troche bede ciagnal na moim D60
terpsych
03-01-2009, 20:54
W temacie wątku.
Chodzi mi po głowie ten tamron. Wiem, że agito sprzedaje jeszcze modele bez silnika a taki wolałbym. Jest jakiś sposób aby trafić dobrą sztukę (ostrą i celną) albo jak postępować żeby taką trafić? Jakieś patenty?
Terpsych
W temacie wątku.
Chodzi mi po głowie ten tamron. Wiem, że agito sprzedaje jeszcze modele bez silnika a taki wolałbym. Jest jakiś sposób aby trafić dobrą sztukę (ostrą i celną) albo jak postępować żeby taką trafić? Jakieś patenty?
Terpsych
jest: brute force :)
W temacie wątku.
Terpsych
..podstawowa zasada jest taka, że ani tamiego ani kobity nie szuka sie w necie.. i to i tamto trafia tam już po pierwszej selekcji.. ;) ..to oczywiście żart, ale połowiczny. Ogólnie nie zalecam nabywania szkieł na okazyjnych aukcjach lub promocjach w sklepikach internetowych. W ostateczności można sobie na to pozwolić nabywając nikkorki (..a i to nie wszystkie) ..lub mając możliwość korekty w body.. ale i tak zawsze bedę polecał przymiarkę i kilka prób przed ladą. Jesli chodzi o Tamrony, teraz już chyba wszystkie prosto z japonii.. i tylko te partie bym polecał. 28-75 jak najbardziej do portretu (miałem ponad rok wersję bez silnika), jeśli nie masz zbyt dużej szklarni, polecam tym bardziej.. jest bardziej elastyczne od jednej stałki względem ogniskowych, wystarczajaco ostry na pełnej dziurze i ładnie trzyma kontrast pod światło.
W temacie wątku.
Terpsych
Jest sposób na wyhaczenie tamrona :) (Ale na wersję z silnikiem)
W euro jest za 1299. Idziesz do sklepu w swoim mieście, płacisz całość(nie wiem jak z ratami) i na drugi dzień idziesz odebrać. Przy odebraniu poprosilem o mozliwosc przetestowania af. Na szybko rozstawiłem statyw i strzeliłem pare zdjec tablicy testowej i osobie, która ze mną była. Trafił mi się dobry egzemplarz za 1 razem. Jeżeliby cos nie grało to zapewniali mnie dzien wczesniej ze bez problemu mozna oddac i zamowic nastepną sztukę. Nie wiem jednak ile jest czasu na zauważenie czy z obiektywem wszystko gra - w sklepie czy np mozna prosic o zamiane po 1 dniu.
pozdrawiam :)
Mata_Hari
06-01-2009, 01:35
Jest sposób na wyhaczenie tamrona :) (Ale na wersję z silnikiem)
W euro jest za 1299. Idziesz do sklepu w swoim mieście, płacisz całość(nie wiem jak z ratami) i na drugi dzień idziesz odebrać. Przy odebraniu poprosilem o mozliwosc przetestowania af. Na szybko rozstawiłem statyw i strzeliłem pare zdjec tablicy testowej i osobie, która ze mną była. Trafił mi się dobry egzemplarz za 1 razem. Jeżeliby cos nie grało to zapewniali mnie dzien wczesniej ze bez problemu mozna oddac i zamowic nastepną sztukę. Nie wiem jednak ile jest czasu na zauważenie czy z obiektywem wszystko gra - w sklepie czy np mozna prosic o zamiane po 1 dniu.
pozdrawiam :)
Podejrzewam, że są elastyczni, bo jak kupowałam Sabinkę, to mi pan zasugerował, że lepiej dla mnie będzie jeśli od razu mi nie podbije karty gwarancyjnej. Gdybym zauważyła, że coś jest nie tak, wówczas przychodzę do nich z lampą, a oni po prostu wymieniają mi na kolejny, nowy egzemplarz, bez żadnych kombinacji z gwarancją. Tak mi przynajmniej powiedziano. Z możliwości wymiany nie skorzystałam, bo lampka okazała się być ok i nic z nią robić nie musiałam. Po kilku m-cach poszłam do nich z samymi dokumentami i poprosiłam o pieczątkę.
Czy taka propozycja padłaby gdybym kupowała obiektyw nie wiem, ale można zapytać.
paulczkow
07-01-2009, 16:43
Podejrzewam, że są elastyczni, bo jak kupowałam Sabinkę, to mi pan zasugerował, że lepiej dla mnie będzie jeśli od razu mi nie podbije karty gwarancyjnej. Gdybym zauważyła, że coś jest nie tak, wówczas przychodzę do nich z lampą, a oni po prostu wymieniają mi na kolejny, nowy egzemplarz, bez żadnych kombinacji z gwarancją. Tak mi przynajmniej powiedziano. Z możliwości wymiany nie skorzystałam, bo lampka okazała się być ok i nic z nią robić nie musiałam. Po kilku m-cach poszłam do nich z samymi dokumentami i poprosiłam o pieczątkę.
Czy taka propozycja padłaby gdybym kupowała obiektyw nie wiem, ale można zapytać.
Bede musial skoczyc do lokalnego Euro i sie spytac jak to u nas jest, bo to moze byc ciekawa alternatywa, zwłaszcza ze prawie nigdzie w okolicy nie maja tych tamronow
Mata_Hari
08-01-2009, 12:58
Sama jestem ciekawa, bo gdyby poszli na takie rozwiązanie jak przy mojej lampie, to można by ryzykować kupno różnych, "niepewnych" szkiełek, takich jak np. S30 1,4, bo istniałaby możliwość wymiany gdyby coś nie grało z puszka. Można by sobie wszystko, na spokojnie w domciu posprawdzać.
Daj znać, jak się czegoś dowiesz w tej kwestii.
paulczkow
14-01-2009, 17:54
Jeszcze jedno mam pytanie w sumie czy T28-75 z silnikiem rowniez doastrza tak jak nowy T17-50????
Jeszcze jedno mam pytanie w sumie czy T28-75 z silnikiem rowniez doastrza tak jak nowy T17-50????
tak, doostrza. Dzięki temu jest celniej, ale niestety wolniej.