Zobacz pełną wersję : D80 - problem w studiu
Witam
Mam problem z d80 w studiu przy czasie powyżej 250 połowa zdjęcia jest czarna tutaj przykładowe zdjęcie http://klapsmedia.avx.pl/d80/DSC_0640.JPG
na tych samych ustawieniach na dworze aparat nie ma problemów i zdjęcia są normalne.
To samo dzieje sie na 2 innych obiektywach. Takie same ustawienia wprowadziłem do D70 i z tymi samymi obiektywami nie było takiego problemu w studiu
Wie ktoś co to może być??
Chyba lustro sie nie podnosi do konca, ale dlaczego tylko w studio?? Moze przypadek?
A moze problemem jest czas naswietlania z lampa (d80 ma synchro do 1/200)?
Popieram swidra, ustaw sobie czas migawki na 1/200 lub dłuższy i nie bedziesz miał problemu ;-).
A D70 to nawet przy 1/2000 synchronizował ;-).
Ten czarny pasek to imo fragment migawki ktory sie jeszcze lapie na zdjeciu. D70 (z powodu migawki hybrydowej - choc nie do konca :)) ma synchronizacje do 1/500s dlatego nie ma tego problemu.
Testowałem go jeszcze lampą sb-800 na dworze i z krótkimi czasami i oki wszystko. tylko w studio taka sytuacja.
No ale to uspokoiliście mnie troche:)
Testowałem go jeszcze lampą sb-800 na dworze i z krótkimi czasami i oki wszystko. tylko w studio taka sytuacja.
Jeśli masz przy SB-800 włączony tryb FP, to naświetli Ci poprawnie i przy 1/4000, o ile wystarczy mocy lampy. Natomiast lampa studyjna błyska raz.
No ale to uspokoiliście mnie troche:)
Wyłącz sobie synchronizację z krótkimi czasami (FP mode) w menu i też będziesz miał pasek ;)
Wyłącz sobie synchronizację z krótkimi czasami (FP mode) w menu i też będziesz miał pasek ;)
Nie będzie miał paska. Aparat nie pozwoli ustawić krótszego czasu w takim przypadku.
Nie będzie miał paska. Aparat nie pozwoli ustawić krótszego czasu w takim przypadku.
racja