Zobacz pełną wersję : Jak błyskac Sb900?
uszko1986
02-01-2009, 15:28
Cześc Wam.Mam mały problem.
Jest to moja pierwsza lampa.Ogarnąłem instrukcję,czytałem wiele wątków na forum o doświetlaniu postaci w plenerze aby wyeliminowa cienie.Czy ktoś może wyjaśnic jak ustawic lampę(moc błysku,jaki program,oraz w jakiej pozycji ma się znajdowac głowica) bo gdy robię foty to przepala bardzo mocno mi foty.
Próbowałem brac głowicę do góry,moc błysku ustawiałem na -0,3 i nawet wtedy przepalało.Ide popróbowa jeszce teraz ;)
Z góry dzięki i sorry za takie głupie pytanie ale nie mogę jakoś się w tym jeszcze połapac.
Myslę ,ze powinienes poprostu próbowac na wszytkie sposoby i troche poczytac nie tylko instrukcje. Zbyt mało danych podajesz mówiac o tych przepaleniach.
Proponuję również ciekawą lekturę (http://foto.jasiu.pl/).
uszko1986
02-01-2009, 18:27
Fotki przykładowo robione na manualu - 1/250 do 1/80sek f 1.4 do f4.5 stałką 50mm.
Bawiłem się teraz i głowicę muszę odwracać "za siebie" aż,ale już jest wporządku.Teraz przeczytam to co Mont podał.
Dzięki wielkie za pomoc.
autograf
02-01-2009, 19:30
Wklej zdjęcie. Obejrzymy.
mateo912
03-01-2009, 21:45
Uszko może moje pytanie wyda się dziwne ale czy lampe miałeś w trybie TTL czy w M?
Bo jeśli w M to może błyskała Ci z pełna mocą czy połową i wtedy bez znaczenia ile jest światła zastanego:)
Tomasz67
03-01-2009, 23:23
Witaj. Twój problem polega na za bliskim użyciu aparatu z tak jasnym obiektywem i tą lampą.
Przy tak małych przesłonach jak opisałeś, oraz długim czasie naświetlania, robiąc modelowi portret,
minimalna moc lampy nawet z tylko z błyskiem wypełniającym jest za duża.
Przykład ISO-200, przesłona 1.4 czas 1/80 s wychodzi zakres działania lampy od 1,9m do 20m,
i skrajny przykład f 1.4 czas 1/2500s-zakres 0,6m-do 20m, ISO 200. Z kąt to wiem bo sam się złapałem na przepały w czasie pleneru i nie tylko. Cały dostępny zakres odległości działania lampy podczas zmian czasów i przesłon widzisz na wyświetlaczu lampy.
Pozdrawiam Tomek.
lodzermensch
03-01-2009, 23:32
Fotki przykładowo robione na manualu - 1/250 do 1/80sek f 1.4 do f4.5 stałką 50mm.
Bawiłem się teraz i głowicę muszę odwracać "za siebie" aż,ale już jest wporządku.Teraz przeczytam to co Mont podał.
Dzięki wielkie za pomoc.
Przepraszam, w plenerze głowicę odwracasz za siebie? :???:
P.S. A teraz poważnie: Korekcję błysku w korpusie proponuję ustawić na -1,7EV. Na lampę dyfuzor. Tryb TTL. I tyle. Polecam.
uszko1986
04-01-2009, 02:37
Dzięki za podpowiedzi!
Moglibyscie jeszcze tylko napisać jak ustawić palnik jak nie ma zupełnie od czego odbić?
Dzisiaj też byłem w plenerku i już coś wychodzi ale ciągle mam wachania jak właśnie palnik ustawić.
Lampą błyskam na TTLu u zmieniam tylko moc błysku sobie.
Czytałem też na www.jasiu.pl żeby ustawiać prześłonę w razie takich efektów nawet na f10-f11.
Robić tak?
Pozdrawiam
mateo912
04-01-2009, 11:34
Uszko to zależy ile masz światła zastanego i ile chcesz go użyć.
Nie rozumiem po co używałeś przysłony 1,4 aż tak ciemno było czy chciałeś mieć tak małą GO?
Jeśli to 1 to lampa powinna Ci dobrze błyskać ( mało światła zastanego) lecz jeśli to 2 to jeszcze bardziej skróć czas migawki włącz tryb Auto FP to od razu lampa będzie Ci słabiej błyskać (traci dużo mocy jeśli się zwiększy min czas synchronizacji) + mniej zastanego.
Pozdrawiam
Mateusz
lodzermensch
04-01-2009, 19:00
Dzięki za podpowiedzi!
Moglibyscie jeszcze tylko napisać jak ustawić palnik jak nie ma zupełnie od czego odbić?
Dzisiaj też byłem w plenerku i już coś wychodzi ale ciągle mam wachania jak właśnie palnik ustawić.
Lampą błyskam na TTLu u zmieniam tylko moc błysku sobie.
Czytałem też na www.jasiu.pl żeby ustawiać prześłonę w razie takich efektów nawet na f10-f11.
Robić tak?
Pozdrawiam
No przecież w jednym wątku wyżej dziwiłem się, od czego można odbić błysk w plenerze... Od niczego z wyjątkiem blendy, jeśli lubisz się bawić, albo masz kogoś do pomocy.
Walisz po prostu (z dyfuzorem) przed siebie, zrób tylko tak jak Ci wyżej napisałem. Próbuj.
Bawiąc się przysłoną pamiętaj, że zmieniasz G.O.; f11 ustawiamy w studio, w plenerze - różnie.
W korpusie proponuję ustawić również funkcję SLOW i niezależnie od programu, przysłony i czasu będziesz miał piękny błysk wypełniający. Nikon robi to sam.
Chyba, że chcesz sobie poprzeliczać i pobawić się tak, jak to robiliśmy 20 lat temu, przed epoką TTL.
. Z lampa robilem zdjecia zawsze w ciemnych pomieszczeniach na manualu, tzn. zwykle kolo 1/30s, blysk na druga kurtyne, f/2.8 i iso roznie, zaleznie od warunkow. Do tego stale kontrolowanie mocy blysku i korekcji.
Wczoraj za to bylem w plenerze z SB900 i jestem zachwycony dzialaniem automatu i TTL.
W plenerze to SB900 mysli za mnie i wystarczy ustawic tryb A, wycelowac w postac i wcisnac przycisk ;) . Jedyne na co trzeba uwazac to to, zeby postac nie byla za blisko albo za daleko (co latwo sprawdzic na tylnim wyswietlaczu, ktory podaje wartosci dla lampy na wprost). I tu kolejny szok, lampa daje niesamowicie gladkie swiatlo z blyskiem na wprost. Zawsze odbijalem roznymi lampami od czego tylko moglem, a teraz blysk na wprost i wszystko gra ;) Nie ma przepalow a blysk jest rownomierny na calej sylwetce. Poza tym taka rada - pamietaj, ze latwo oslabic/wzmocnic blysk poprzez zmiane ustawienia palnika. Zalozmy ze postac stoi blisko a my robimy obiektywem 135mm i dostajemy przepaly, bo lampa pokazuje zasieg minmum 2 metry. Wtedy na lampie mozna zmienic wartosc zooma na 17mm i swiatlo bedzie znacznie mniej skupione, a przez to zmniejszy sie minimalny zasieg. Tak samo dziala to w druga strone, jesli blysk nie musi wypelnic calego zdjecia a potrzeba wiecej mocy, mozna ustawic zoom lampy na wieksza wartosc.
lodzermensch
04-01-2009, 21:59
. Z lampa robilem zdjecia zawsze w ciemnych pomieszczeniach na manualu, tzn. zwykle kolo 1/30s, blysk na druga kurtyne, f/2.8 i iso roznie, zaleznie od warunkow. Do tego stale kontrolowanie mocy blysku i korekcji.
Wczoraj za to bylem w plenerze z SB900 i jestem zachwycony dzialaniem automatu i TTL.
W plenerze to SB900 mysli za mnie i wystarczy ustawic tryb A, wycelowac w postac i wcisnac przycisk ;) . Jedyne na co trzeba uwazac to to, zeby postac nie byla za blisko albo za daleko (co latwo sprawdzic na tylnim wyswietlaczu, ktory podaje wartosci dla lampy na wprost). I tu kolejny szok, lampa daje niesamowicie gladkie swiatlo z blyskiem na wprost. Zawsze odbijalem roznymi lampami od czego tylko moglem, a teraz blysk na wprost i wszystko gra ;) Nie ma przepalow a blysk jest rownomierny na calej sylwetce. Poza tym taka rada - pamietaj, ze latwo oslabic/wzmocnic blysk poprzez zmiane ustawienia palnika. Zalozmy ze postac stoi blisko a my robimy obiektywem 135mm i dostajemy przepaly, bo lampa pokazuje zasieg minmum 2 metry. Wtedy na lampie mozna zmienic wartosc zooma na 17mm i swiatlo bedzie znacznie mniej skupione, a przez to zmniejszy sie minimalny zasieg. Tak samo dziala to w druga strone, jesli blysk nie musi wypelnic calego zdjecia a potrzeba wiecej mocy, mozna ustawic zoom lampy na wieksza wartosc.
Nie od wczoraj Nikon słynie z najlepszych na świecie (bez żadnej przesady) systemów błyskowych.
uszko1986
04-01-2009, 23:46
Uszko to zależy ile masz światła zastanego i ile chcesz go użyć.
Nie rozumiem po co używałeś przysłony 1,4 aż tak ciemno było czy chciałeś mieć tak małą GO?
Jeśli to 1 to lampa powinna Ci dobrze błyskać ( mało światła zastanego) lecz jeśli to 2 to jeszcze bardziej skróć czas migawki włącz tryb Auto FP to od razu lampa będzie Ci słabiej błyskać (traci dużo mocy jeśli się zwiększy min czas synchronizacji) + mniej zastanego.
Pozdrawiam
Mateusz
Używałem 1.4 bo chciałem uzyskać małą GO a przy okazji była to słoneczna pogoda a błyskałem na TTLu i tu mój błąd chyba ;)
Jesteście świetni,dzięki za pomoc ;)
nephilim1977
23-01-2009, 23:46
To mój pierwszy post na tym forum więc postanowiłem się przywitać. Witam wszystkich :). Nie chciałem zakładać nowego tematu więc postanowiłem się podłączyć .
Właśnie nabyłem sb 900 (też jest to moja pierwsza lampa) , mam pytanie czy normalnym objawem jest miganie wyświetlacza przy zmienianiu ogniskowych?? czy mam pecha a raczej skopaną lampę?? Przygasa i pojawiają się na nim jakieś śmieci. Może to wina słabych baterii?? Zapomniałem się wcześniej zaopatrzyć a w sklepie kłomnie mieli tylko jakieś badziewne GP 4szt za 4pln które padły po jakichś 3-4 błyskach.
mateo912
24-01-2009, 01:34
to właśnie wina baterii. ponieważ jednocześnie jednocześnie ładują kondensatory i lcd ciągnie prąd to jakby kondensatory mają priorytet:)
włóż dobrej jakości akumulatorki (naładowane) to nie będzie czegoś takiego:)