PDA

Zobacz pełną wersję : Miniatura a zdjęcie.

Ghq
02-01-2009, 01:16
Witajcie.
Mam pytanie.
Posiadam Windowsa XP. W folderze którym trzymam zdjęcia, zmieniłem tryb widoku na /miniatury/. Mam jedno zdjęcie (nie moje), na którym jest zakryta* nazwa firmy (*-jest zamalowana prostokątem). Podświetlając zdjęcie widzę je oryginalne (w miniaturze, widzę nazwę firmy), ale gdy otworzę zdjęcie, jest już prostokąt.
Czym różni się miniatura od zdjęcia?
Dlaczego w miniaturze widzę zdjęcie przed modyfikacją?

Pozdrawiam.

truman20
02-01-2009, 09:57
PPM --> Odśwież miniaturkę albo wyłączyć buforowanie miniatur na stałe. Narzędzia --> Opcje folderów --> Widok --> Nie buforuj miniatur.

Ghq
02-01-2009, 12:31
Zrobiłem tak jak pisałeś. Nadal miniatura (oryginalne) różni się od zdjęcia (po edycji). Można przywrócić zdjęcie do stanu miniatury?

truman20
02-01-2009, 14:54
To usuń z tego katalogu plik Thumbs.db - ten plik jest ukryty i normalnie go nie widać. Spod konsoli go usuń. Jeśli nie masz kopii zapasowej pliku, to nie przywrócisz go do stanu miniatury.

PaRaGaS
02-01-2009, 15:06
To usuń z tego katalogu plik Thumbs.db - ten plik jest ukryty i normalnie go nie widać. Spod konsoli go usuń. Jeśli nie masz kopii zapasowej pliku, to nie przywrócisz go do stanu miniatury.

Ale to jest niezależne od buforowania. Ja tak miałem z plikami które do mnie zostały przysłane już wyedytowane (np. ucięte pół kadru, czy jakieś zmiany w samym obrazie), a na miniaturach były widoczne oryginały.
A buforowanie mam wyłączone tak czy inaczej.

stig
03-01-2009, 12:31
Takie miniaturki czesto sa zapisywane przez rozne programy edycyjne. Umieszczane sa w strukturze oryginalnego pliku. Najpewniej ktos na poczatku zapisal plik z miniaturka (ktora byla odzwierciedleniem zdjecia bez nalozonego prostokata na nazwie firmy), a pozniejsze wersje edycyjne pliku, byly zapisywane juz bez miniaturki. Wiec to calkiem normalne, ze zawartosc miniatury rozni sie od tego co jest na wlasciwym zdjeciu.