Zobacz pełną wersję : Yes (Manual, return light detected)
Witam, przeglądając zdjęcia kolegów z forum (i nie tylko) pstryknięte z lampą błyskową z Exifa można odczytać informacje następującej treści: Flash used: Yes (Manual, return light detected).Jakie w związku z tym muszą być ustawienia lampy i ewentualnie aparatu, żeby mi taki exif wyszedł.
Zgaduję, że Manual z TTL. Zazwyczaj ustawiamy błysk pod zdjęcie a nie exif, więc nie wiem, czy ktoś z nas sprawdzał to dokładnie. Powiedz czego konkretnie dotyczy twój problem, będziemy mogli precyzyjniej odpowiedzieć.
Inkognito
02-01-2009, 20:13
Zgaduję, że Manual z TTL. Zazwyczaj ustawiamy błysk pod zdjęcie a nie exif, więc nie wiem, czy ktoś z nas sprawdzał to dokładnie. Powiedz czego konkretnie dotyczy twój problem, będziemy mogli precyzyjniej odpowiedzieć.
Kolega Macumba chce pewnie uzyskać efekt jak na jakimś zdjęciu, które gdzieś podejrzał i sprawdził ów komunikat w exifie, w wyniku tego zastanawia się po prostu jakie były parametry owego flasha. Do tego dochodzi fakt, że nie spotkał się z takim komunikatem więc dodatkowo go to zaciekawiło.
Kolega Macumba chce pewnie uzyskać efekt jak na jakimś zdjęciu, które gdzieś podejrzał i sprawdził ów komunikat w exifie, w wyniku tego zastanawia się po prostu jakie były parametry owego flasha. Do tego dochodzi fakt, że nie spotkał się z takim komunikatem więc dodatkowo go to zaciekawiło.
Prawie masz rację kolego. Tylko moja ciekawość pojawiła się dlatego, że zdecydowaną większość zdjęć które widziałem poczynionych z fleszem miało parametr o jaki pytam, a ja nigdy nie zrobiłem zdjęcia z powyższym parametrem flesza więc zapewne nie znam wszystkich ustawień lampy. Pytam więc nie tyle z czystej ciekawości lecz by się więcej nauczyć.
Nadal nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. Przy różnych ustawieniach lampy ( w tym Manual) exif podaje mi Flash used: Yes (Auto, return light detected - czasami not detected). Lampa świeżo zakupiona, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pytam o oczywiste rzeczy. Instrukcję przestudiowałem, lecz odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem niestety.
Nadal nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. Przy różnych ustawieniach lampy ( w tym Manual) exif podaje mi Flash used: Yes (Auto, return light detected - czasami not detected). Lampa świeżo zakupiona, więc proszę o wyrozumiałość jeśli pytam o oczywiste rzeczy. Instrukcję przestudiowałem, lecz odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem niestety.
W swoim pierwszym poście napisałem, że zgaduję, bo nie wiem jak wygląda twój exif a różne programy mogą opisywać funkcje inaczej. Nawet nie wiem jakiego programu używasz. Opanda, Kuso, Photoshop? Gdybyś wstawił zdjęcie z okienkiem danych exif moglibyśmy odczytać a tak znów możemy tylko zgadywać. "return light detected" - oznacza przedbłyski systemu CLS. Będą lub nie w zależności od trybu pracy lampy. Manual - to zapewne program ekspozycji.
Podtrzymuję swoje zdanie, że kopiowanie exifu to kiepski pomysł. Można go sobie czytać orientacyjnie, ale postępować krok w krok? Jeżeli masz wiedzę o trybach pracy aparatu i lampy dostosuj ją do tego co fotografujesz. Dobieranie parametrów a potem szukanie sceny prowadzi donikąd.
Ogólnie, tak jak pisałem wcześniej i jak potwierdził pebees: Manual + TTL, lub TTL BL
W swoim pierwszym poście napisałem, że zgaduję, bo nie wiem jak wygląda twój exif a różne programy mogą opisywać funkcje inaczej. Nawet nie wiem jakiego programu używasz. Opanda, Kuso, Photoshop? Gdybyś wstawił zdjęcie z okienkiem danych exif moglibyśmy odczytać a tak znów możemy tylko zgadywać. "return light detected" - oznacza przedbłyski systemu CLS. Będą lub nie w zależności od trybu pracy lampy. Manual - to zapewne program ekspozycji.
Podtrzymuję swoje zdanie, że kopiowanie exifu to kiepski pomysł. Można go sobie czytać orientacyjnie, ale postępować krok w krok? Jeżeli masz wiedzę o trybach pracy aparatu i lampy dostosuj ją do tego co fotografujesz. Dobieranie parametrów a potem szukanie sceny prowadzi donikąd.
Ogólnie, tak jak pisałem wcześniej i jak potwierdził pebees: Manual + TTL, lub TTL BL
A ja nie jestem do końca przekonany do tego co piszesz.
Przykład ze zdjęcia jakie robiłem na sylwestra:
Exposure Program = Manual
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected
A próbowałeś zrobić zdjęcie na zwykłym manualu lampy??
A ja nie jestem do końca przekonany do tego co piszesz.
Przykład ze zdjęcia jakie robiłem na sylwestra:
Exposure Program = Manual
Flash = Flash fired, auto mode, return light detected
A próbowałeś zrobić zdjęcie na zwykłym manualu lampy??
Zanim napisałem poprzedniego posta wykonałem trzy klatki z czystej ciekawości. Jest tak jak piszę. Autor wątku, podobnie jak ty ma jeszcze słowo "auto" w opisie dotyczącym flasha. Wcześniej myślałem, że odnosi się do programu ekspozycji. Po twoim poście widzę, że to jeszcze co innego. Mój exif nic takiego nie pisze. Prosiłem o screen shot.
Nie wiem co to "auto" w opisie dotyczącym flasha. Równie dobrze może odnosić się do typu lampy, np. pracującej w TTL lub nie. Czysto akademickie rozważania...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/my.php?image=11832075gw6.jpg)
Ja tam nie mam zbyt dużego doświadczenia z lampą, ale pamiętam jak kiedyś znajomy przyniósł mi serię prześwietlonych zdjęć. Pytał się co zrobił nie tak. W exifie było właśnie "Manual, return light detected" Wywnioskowałem że przestawiła mu się lampa na manual. Nie podejżewam go o manualny tryb ekspozycji, więc pewnie pracował na P.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/01/11ghboj-1.jpg
źródło (http://i41.tinypic.com/11ghboj.jpg)
Ja takiego tekstu nie mam, pytanie więc do twórców Opandy. Można wysłać im maila.