Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Filtry na 67 , 77mm

The Fly
01-01-2009, 21:15
Posiadam już Tamrona 28-75, za miesiąc będę kupował szeroki zoom (najprawdopodobniej tokina 12-24).

Zamierzam zakupić filtry. Wiele się naczytałem o nich i zdecydowałem że w dobie cyfrowych aparatów potrzebne mi będą tylko filtr polaryzacyjny i szara połówka. (głównie krajobrazy)

- Czy mogę kupić oba szkiełka na 77mm (taki gwint ma T12-24) i zakładać je przez pierścień pośredni na Tamrona (kupowanie 4 filtrów to już duży koszt :/ )?

- Jakie wybrać filtry w rozsądnej cenie?

wasilewk
01-01-2009, 21:53
Dołączę się do pytania. Niby przejściówka to tylko 20zł, ale osłony już nie założę.

Wobec tego może Cokin P, choć jego połówka ma lekki zafarb...

Pzdr.

blazeje
01-01-2009, 21:56
Posiadam już Tamrona 28-75, za miesiąc będę kupował szeroki zoom (najprawdopodobniej tokina 12-24).

- Czy mogę kupić oba szkiełka na 77mm (taki gwint ma T12-24) i zakładać je przez pierścień pośredni na Tamrona (kupowanie 4 filtrów to już duży koszt :/ )?

- Jakie wybrać filtry w rozsądnej cenie?

1. Jasne, że możesz, ale nie złożysz już osłony przeciwsłonecznej.
2. Marumi i Hoya.

Popatrz też: http://www.optyczne.pl/index.php?test=teleskopu&test_tel=7

peecee
01-01-2009, 22:14
przy cokinie itp. też nie załozycie osłony chyba że ichnią, filtry okrągłe (soczewki) o ile nie jest to szkło ochronne osobiscie kupuję 77 i mam zestaw przejściówek, wiem wtedy że mam do każdego szkła, fakt filtry są droższe ale za to jest to wydatek jednorazowy

wasilewk
01-01-2009, 22:21
przy cokinie itp. też nie załozycie osłony chyba że ichnią, filtry okrągłe (soczewki) o ile nie jest to szkło ochronne osobiscie kupuję 77 i mam zestaw przejściówek, wiem wtedy że mam do każdego szkła, fakt filtry są droższe ale za to jest to wydatek jednorazowy

No, to w takim razie: połówka Slim Marumi 77mm - aż boję się, żeby żona nie zobaczyła ceny za kawałek zadymionego szkiełka....

Dzięki.

Pzdr.

peecee
01-01-2009, 23:35
pytanie czy to ma sens - nie lepiej ci wejść w cokina / hitecha? (połówka połówką a czasami całą flaszkę trzeba wypic i całe ciemne szkiełko założyć) - cokin nie jest złym wyborem

The Fly
02-01-2009, 09:49
Tylko, że cokin całkowicie przekreśla osłony przeciwsłoneczne. Filtry 77mm są dosyć drogie ale mimo wszystko postanowiłem je kupić. Na 67mm ceny wyglądają dużo przyjaźniej. Nie wiem czy w końcu nie wezmę kompletu 4 filtrów. wyjdzie mnie prawie jak kolejny obiektyw ale co tam !

morzon
02-01-2009, 09:59
Co do szarych połówek to polecał bym jeśli już to system Cokin'a, ale z filtrami Hitech'a. Cokina nie, ponieważ raczej nie są neutralne, dają spory zafarb (zresztą nawet nie są opisane jako ND, tylko grey) w przeciwieństwie do Hitecha który pod tym względem jest sporo lepszy (co nie znaczy, że idealny). Jeśli zależy Ci na bezkompromisowej jakości to system Lee, ale to już nie ta półka i cena. Możesz wtedy regulować ile kadru ma obejmować filtr, przesuwając go - przy nakręcanej połówce nie da rady - połowa i już.

Co do polara to zerknij na link który podał Blazeje i wybierz co Ci odpowiada, tylko pamiętaj, że przy bardzo szerokim kącie może wystąpić błąd polara - np. połowę nieba bedziesz miał ładnie spolaryzowaną, a drugą która jest bliżej słońca (lub dokładnie naprzeciwko) już nie i będziesz miał paskudne przejście kolorystyczne.

Pozdrawiam

morzon
02-01-2009, 10:03
Tylko, że cokin całkowicie przekreśla osłony przeciwsłoneczne.

Nie do końca... w systemie Cokina też można kupić i zamontować osłonę przeciwsłoneczną. Są choćby na allegro za niewielkie pieniądze:

http://allegro.pl/item511782600_oslona_przeciwsloneczna_podwojna_typ u_cokin_p.html

Pozdrawiam

puchbeary
02-01-2009, 10:27
Miałem Hoye fi77 i zakładałem ją na fi52 i na fi67 bez problemów. Na plus nie ma mowy o winiecie nawet na najszerszym kącie. Na minus - niewygodnie się takiego zestawu używa. Cokin pod tym względem jest jedynie ekonomicznie lepszy bo nie potrzebujesz już żadnych przejściówek i pierścieni ale wygoda też spada. W Cokinie filtry PL są ... delikatnie mówiąc - takie sobie. Natomiast używanie Cokinowych szarych polówek z miękkim przejściem to bajeczka - żaden nakręcany nie daje takiego komfortu w podziale kadru. Mówiąc wprost - nie ma rozwiązania idealnego - pozostaje Ci zakup kompletu na każde szkiełko :) - cała reszta rozwiązań to jedynie kompromis między ceną a wygodą.

The Fly
02-01-2009, 10:54
Czy to pewne że przy powiedzmy 12mm będą występować błędy filtra polaryzacyjnego? Czy może tylko podczas złego użytkowania. Wiem jak się go używa, czytałem o tym i bawiłem się już w praktyce.

Podjadę dzisiaj na Mylną, tam mają Cokina bo kiedyś widziałem. Może uda mi się przekonać. Jeżeli nie to wezmę taki komplet:

http://allegro.pl/item514532009_filtr_polaryzacyjny_slim_marumi_dhg_ 67mm_67_f_vat.html
http://allegro.pl/item516384397_filtr_polowkowy_szary_marumi_67mm_67 _fakt_vat.html

A później jak kupię szeroki to od razu filtry na 77mm.

morzon
02-01-2009, 11:10
Czy to pewne że przy powiedzmy 12mm będą występować błędy filtra polaryzacyjnego? Czy może tylko podczas złego użytkowania. Wiem jak się go używa, czytałem o tym i bawiłem się już w praktyce.

To jest pytanie retoryczne czy rzeczywiście pytasz? Bo zadajesz pytanie, a następnie stwierdzasz, że wiesz jak działa i ocb i bawiłeś się więc nie wiem czy odpowiadać...

The Fly
02-01-2009, 11:38
Pytam bo ktoś stwierdził że błędy występują przy szerokich kątach. Ja używałem polara jedynie na standardowym obiektywie. Chcę robić krajobrazy z polarkiem , np. górskie dlatego te 12mm się przyda.

morzon
02-01-2009, 12:19
Wystąpić może na prawie każdym. Tylko na szerokich jest to najbardziej widoczne. Przy 12mm bardzo prawdopodobne, że też to zauważysz. Z tym że wszystko zależy od sytuacji: od tego jak skierowany jest aparat względem słońca i jaką masz ogniskową.

swider
02-01-2009, 16:57
Przy tak szerokich katach blad polara jest prawie pewny. Im szerzej tym gorzej.

Co do polowek. Jak dla mnie tylko Cokin. Tak duze mozliwosci modyfikacji sa nie do przecenienia. A mnogosc filtrow przyprawia o bol glowy :) Nakrecane polowki jak dla mnie to strata pieniedzy.

markB
02-01-2009, 19:32
Pytam bo ktoś stwierdził że błędy występują przy szerokich kątach. Ja używałem polara jedynie na standardowym obiektywie. Chcę robić krajobrazy z polarkiem , np. górskie dlatego te 12mm się przyda.

Co pod słowem "błędy" rozumiesz? Winietowanie? Nierówną polaryzację?

puchbeary
02-01-2009, 19:46
Nierówna polaryzacja. Część kadru będzie spolaryzowana bardziej.

The Fly
03-01-2009, 17:15
Zmiana planów. Byłem w sklepie i jednak Cokin. Szara połówka w tym systemie ma duże możliwości! Wszystko mi się spodobało poza tą osłoną słoneczną. Jak w praktyce spisuje się ta osłona? Jest ok czy często trzeba ręką przysłonić zeby świetliki nie wychodziły?

http://digishop.pl//Users/56/Files/Filtry_Cokin.pdf
Apropos Polaryzacyjnego: wybrać oryginalnego Cokina czy Kood (70zł tańszy). W sklepie dowiedziałem się że są bardzo podobne. Jedyne czego się wystrzegać to chińskich filtrów typu 100zł z Allegro.

swider
04-01-2009, 21:36
Apropos Polaryzacyjnego: wybrać oryginalnego Cokina czy Kood (70zł tańszy).
Akurat w polara do Cokin'a to bym sie nie pchal. Moim zdaniem nakrecane (B&W, Marumi, Hoya) radza sobie lepiej.

W sklepie dowiedziałem się że są bardzo podobne. Jedyne czego się wystrzegać to chińskich filtrów typu 100zł z Allegro.
120zl (czyli niewiele wiecej) kosztuja filtry Hi-tech, a te sa calkiem dobre (osobiscie uzywam i jestem bardzo zadowolony). Chinczyki czyli filtry typu Cokin to raczej koszt z przedzialu 30-70 zl. I ich faktycznie nalezy sie wystrzegac bo daja ku...wski zafarb :)

2Cresky
04-01-2009, 22:12
swider a co myślisz o MARUMI DHG ? w teście na Optyczne.pl został bardzo wysoko sklasyfikowany

swider
04-01-2009, 22:28
Jak najbardziej ok. Dobry filtr za rozsadne pieniadze.

2Cresky
04-01-2009, 22:32
Jak najbardziej ok. Dobry filtr za rozsadne pieniadze.
Dziękuje bardzo za podpowiedź :)

swider
04-01-2009, 22:47
Alez prosze Cie bardzo :)

The Fly
04-01-2009, 23:39
Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL. Do tego kupię szarą połówkę Hitecha do cokina (bardzo spodobały mi się możliwości ustawiania tych połoweczek) i będę operował takim Combo. Za dużo naczytałem się o polarach Cokina dlatego nie kupiłem go.

Używa ktoś takiego kompletu? (Zwykły gwintoty polar + Cokin połówki) Jak sie sprawuje?

2Cresky
05-01-2009, 00:03
Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL.
Mam zamiar zrobić dokładnie to samo polar Marumi,a dokładniej dwa polary 52 i 67 a reszta w systemie cokina ....

swider
05-01-2009, 00:28
Zakupiłem jednak Marumi DHG CPL. Do tego kupię szarą połówkę Hitecha do cokina
I masz zestawik jak ta lala. W sam raz do landszafciku sie przyda. Tylko teraz kwestia gestosci i przejscia w szarej polowce. Ja polecam 0.9 z przejsciem soft, imo najbardziej uniwersalne.

morzon
05-01-2009, 11:15
Tylko teraz kwestia gestosci i przejscia w szarej polowce. Ja polecam 0.9 z przejsciem soft, imo najbardziej uniwersalne.

Również polecam 0.9 soft. Mniejsze np 0.6 jest często zbyt słaby (chociaż też warto go mieć), a 0.3 z kolei sam w sobie praktycznie się nie przydaje. Co najwyżej do polączenia z 0.9 w celu uzyskania 1.2.

Pozdrawiam

RBT
06-01-2009, 19:29
Na wstępie, mam wszystkie szare połówki Cokina i żadna nie daje zafarbu. Polaryzacyjny Cokin jest gruby i ponadto w sposób widocznie większy od polara Rodenstock'a rozprasza w niektórych sytuacjach światło (leciutka mgiełka) .
Nie wiem jak na szerokim Tamronie, ale Sigmą 10-20 nie da się na szeroko pracować w zestawie złożonym z polara i połówki (czy innym). Nawet bez polara holder szerokokątny Cokin P nieco winietuje gdy jest silnie skręcony względem kadru.
Jeszcze słówko o polaryzacji i tzw. błędzie polara. Faktycznie, w sytuacji gdy chcemy przy szerokim kącie polaryzować światło nieboskłonu, daje się we znaki. Ale przecież jest tak wiele innych możliwych sytuacji zdjęciowych, jak chociażby odbicia na błyszczących przedmiotach, od wody, wilgotnej trawy (zwłaszcza przy zachmurzonym nieboskłonie), gdzie ten błąd niekoniecznie musi być uciążliwy lub w ogóle zauważalny.

The Fly
06-01-2009, 20:49
Czyli mogę zapomnieć o zakładaniu polar + cokin połówka na szerokim zoomie ?

RBT
06-01-2009, 21:35
Nie mam doświadczeń z szeroką Tokiną. Może przy 12 mm da radę, zakładając, że połówki nie trzeba będzie obrócić.
Holder szerokokątny po założeniu polara, blokuje slot filtra prostokątnego. Może jedynym wyjściem jest (poza większym systemem) użycie holdera normalnego z usuniętym jednym slotem. Ale to trzeba by dopiero sprawdzić.

langus
06-01-2009, 22:12
Nie mam doświadczeń z szeroką Tokiną. Może przy 12 mm da radę, zakładając, że połówki nie trzeba będzie obrócić.
Holder szerokokątny po założeniu polara, blokuje slot filtra prostokątnego. Może jedynym wyjściem jest (poza większym systemem) użycie holdera normalnego z usuniętym jednym slotem. Ale to trzeba by dopiero sprawdzić.

The Fly chyba chodziło o to aby na filtr CPL założyć holder z połówką
przynajmniej ja tak zrozumiałem i jeżeli na ten DHG Mrumi CPL(ma dwa gwinty) założy pierścień+holder z połówką
to powinno dać radę ale pod warunkiem że holder będzie szerokokątny albo przycięte dwa zewnętrzne sloty
trochę mało praktyczny jest taki zestaw ale używać się da

The Fly
06-01-2009, 22:32
The Fly chyba chodziło o to aby na filtr CPL założyć holder z połówką
przynajmniej ja tak zrozumiałem i jeżeli na ten DHG Mrumi CPL(ma dwa gwinty) założy pierścień+holder z połówką
to powinno dać radę ale pod warunkiem że holder będzie szerokokątny albo przycięte dwa zewnętrzne sloty
trochę mało praktyczny jest taki zestaw ale używać się da

O to mi dokładnie chodziło. CPL i na niego holder z połówką szarą. Czyli mam się spodziewać że będzie winieta :/... Szkoda.

langus
06-01-2009, 22:43
O to mi dokładnie chodziło. CPL i na niego holder z połówką szarą. Czyli mam się spodziewać że będzie winieta :/... Szkoda.

Nie Marcin, ja nic takiego nie napisałem
jeżeli uzyjesz CPL (a jest to slim) i założysz na niego holder szerokokątny lub normalny z obcietymi dwoma slotami
to powinno dać radę nawet na 12mm jeżeli nie będziesz przekrzywiał (przy ustawieniu poziomym kadru) holderu na boki powinno być OKI
troszkę jest mało wygodny taki zestaw bo ciężko jest kręcić CPL a nastepnie na tym ustawić w poziomie holder
nie ruszając CPL i jeszcze położenie połówki ale nie mówie że nie jest to możliwe
Tak jak Ci pisałem w praktyce przy dobrym filtrze i umiejętnym spolaryzowaniu połowki mogą już nie być potrzebne
zobaczysz sam i po czasie będziesz używał albo jednego albo drugiego zestawu

rainer
08-01-2009, 21:30
troszkę jest mało wygodny taki zestaw bo ciężko jest kręcić CPL a nastepnie na tym ustawić w poziomie holder
nie ruszając CPL i jeszcze położenie połówki ale nie mówie że nie jest to możliwe

Używam polara + połówki w systemie Cokin i muszę potwierdzić że ten duet jest niezbyt wygodny..ale najważniejsze że końcowy efekt jest zadawalający ;)