PDA

Zobacz pełną wersję : D300 z SB800 a D70 z SB800

madmips
01-01-2009, 14:41
Witam,

mam takie mam nadzieję banalne pytanko, mialem okazję na imprezie skorzystać z D300 zamiast mojego D70 i natknąłem się na mały problem... Gdy do D70 podpinam sabinkę, to w trybie A i S (i pozostałych) pomiar światła od razu uwględnia ją i czasy są odpowiednie dla lampki tj. 1/60 itp. Natomiast gdy podpiąłem sabinkę do D300 to mam wrażenie, że w ogóle jej nie uwzględnia czasy i przesłona ustawiają się tak jakby w ogóle jej nie było :( body ją wyzwala, ba, nawet prawidłowo się w miarę wszystko naświetla, ale w moim ulubionym trybie A czasy pokazuje strasznie długie, nie do przyjęcia :( nie mogę się tego doszukać w instrukcji, ani w menu. Może jakaś mała podpowiedź? :)

fushiro
01-01-2009, 15:50
U mnie działa prawidłowo. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że lampa przeskakuje na długie czasy, kiedy włączysz opcję błysku na drugą kurtynę.

Marcin T
01-01-2009, 16:18
madmips a może w pozycji e2 menu (czas migawki dla błysku) było pozmieniane? Domyślnie jest 1/60s ale możliwości wyboru wiele aż do 30s.

RBT
01-01-2009, 17:01
Być może lampa pracowała w trybie slow.

madmips
01-01-2009, 17:44
madmips a może w pozycji e2 menu (czas migawki dla błysku) było pozmieniane? Domyślnie jest 1/60s ale możliwości wyboru wiele aż do 30s.

czas synchronizacji błysku mam 1/250
czas migawki 1/60

więc to nie to

madmips
01-01-2009, 17:47
U mnie działa prawidłowo. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że lampa przeskakuje na długie czasy, kiedy włączysz opcję błysku na drugą kurtynę.

tylko w trybie RPT wskakuje 1/60, czy to normalne przy tym body? w d70 w ttl z bl też mi narzuca prawidłowo czas...

fushiro
01-01-2009, 17:59
tylko w trybie RPT wskakuje 1/60, czy to normalne przy tym body? w d70 w ttl z bl też mi narzuca prawidłowo czas...

Jeżeli tylko w tym trybie, to nie jest to normalne.

Sprawdź jeszcze raz tryby "slow", "rear" - te przestawia się z body, nie z menu lampy. Przycisk obok wbudowanego flasha i kręcisz kółkiem.

Najpewniej byłoby zrobić bezpośrednie porównanie z drugim body.

madmips
01-01-2009, 18:57
faktycznie problem leżał po stronie rear i slow, natłok wszystkich ciekawostek w menu zbił mnie z tropu, dzięki za pomoc :)

fushiro
01-01-2009, 19:59
faktycznie problem leżał po stronie rear i slow, natłok wszystkich ciekawostek w menu zbił mnie z tropu, dzięki za pomoc :)

Cieszę się, że wskazówki pomogły i wszystko jest ok. Jak już się pozna menu i opcje jakie daje fotografowanie staje się bezproblemowe i dostarcza wiele radości. To korpus z ogromnym potencjałem, ale natłok w menu faktycznie spory i może odciągać uwagę od prostych rzeczy. Swego czau, jak zmieniłem D50 na D200 spanikowałem, że korpus "zjadł" mi TTL BL z lampy a zapomniałem zupełnie, że przy pomiarze światła na "spot" nie ma tego trybu.

Udanych kadrów życzę!

madmips
01-01-2009, 21:27
faktycznie, miałem wrażenie podobne do tego jak przeszedłem z analoga na cyfrę, oczywistych rzeczy na nowo trzeba się uczyć ;)