PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Narkoman

Orwell
01-01-2009, 01:54
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/Down_with_thje_sickness_by_raczek-1.jpg
źródło (http://fc39.deviantart.com/fs38/i/2008/356/3/0/Down_with_thje_sickness_by_raczek.jpg)

Staram się, wychodzi mi to z wiekszym lub mniejszym skutkiem (w waszym odczuciu pewnie mniejszym, lecz jestem typowym samoukiem, jedynym masterem ktorego posiadam jest pewien pan z tego forum, jednak nie wszystko da sie wytlumaczyc przez gie gie a dzieli nas spora odległość)
Wiecej prac mozna znalezc na www.orllphoto.fbl.pl
czemu wybralem photoblog? Bo mam uraz do takich engin jak digart czy deviantart

Pozdrawiam w nowym roku 2009

jacek.gold
01-01-2009, 01:56
może wstaw jedno wybrane zdjęcie?

Orwell
01-01-2009, 01:57
juz naprawilem, byl blad w kodzie i sie nie wyswietlało. Przepraszam.

Kalmar
01-01-2009, 01:59
Co to ma być ? Instruktaż !

Orwell
01-01-2009, 02:06
No cóż. Jestem przygotowany na krytyke i przyzwyczajony do niej. Jesli ktos mi napisze ze jestem beznadziejny i lepiej zebym dal sobie spokoj. To przyjme to, nie musze sie do tego zastosowac ale przyjme. Kocham i lubie robić zdjęcia.

jacek.gold
01-01-2009, 02:06
skoro juz widze to mi sie nie podoba
nie rajcuje mnie ten temat nie porusza a raczej wzbudza niechęć i już nie liczy sie zdjęcie bo temat mi nie pasuje

downunder
01-01-2009, 02:13
Przekaż mu szczere życzenia zerwania z nałogiem (można i warto) i te słowa piosenki Beaty Kozidrak:
Nie obiecam Ci, że lepszy bedzie świat
Ważny jest oczu Twoich blask
Nie obiecam Ci, że czas ukoi ból
Ważne, że jesteś tu...

Orwell
01-01-2009, 02:14
ekhm, modelem jestem JA...to jest inscenizowane :)

jacek.gold
01-01-2009, 02:18
no to trzeba było pastuszka z szopki zagrać
jak juz pisałem temat mi nie pasuje więc i zdjęcie też
ale ja jestem z tych niepostępowo-konserwowych

downunder
01-01-2009, 02:18
To skup się na tym co warto innym przekazać. ;)

Kalmar
01-01-2009, 02:24

To dlaczego wstawiłeś do reportażu !
Pajacowanie to nie reportaż.

borregaard
01-01-2009, 02:45
Wiedziałem,że coś tu nie gra...za bardzo "wypasiony" jak na ćpuna.....
Słabo to wyglądało...:mrgreen:
Pzdr
Andrzej

...tak sie nie robi...

Orwell
01-01-2009, 03:09
Czy moglbym prosic o jakies konkrety? bo narazie dowiedzialem sie ze jest "źle" ale nadal nie wiem jak to poprawić. Pozdrawiam.

Kalmar
01-01-2009, 13:22
Czy moglbym prosic o jakies konkrety? bo narazie dowiedzialem sie ze jest "źle" ale nadal nie wiem jak to poprawić. Pozdrawiam.

Zacznij poprawianie od siebie tj. wyluzuj się, pomedytuj, pomódl się jeśli jesteś wierzący, genaralnie chodzi o to byś swój umysł oczyścił. Jak Ci się to uda w co nie wątpię, wówczas jeszcze raz spójrz na to co Cię otacza i działaj zgodnie z naturą reszta przyjdzie sama bądź z pomocą forumowiczów. :neutral:
Jest dobra chwila na podjęcie takich działań, jest NOWY ROK ! :-D

fushiro
01-01-2009, 14:17
Znowu się zaczyna... Ja prosiłbym, żeby się odp....yć od autora zdjęcia.

Samo zdjęcie takie sobie, ale uważam, że warto próbować. Dobra inscenizacja, zadbałeś o szczegóły - brudne dżinsy, paznokcie. Kadr słaby. Centralnie niestety. Spróbowałbym szerszym kątem, tak, żeby dać więcej oddechu z którejś strony, oraz szerokim kątem, żeby było dynamiczniej, lub wąsko z wykorzystaniem małej głębi. Nie wiem, czy to na pewno słuszna rada, ale myślę, że trzeba się na coś jasno zdecydować. Teraz kadr jest nijaki i nie przyciąga.

Kalmar
01-01-2009, 15:30
Znowu się zaczyna... Ja prosiłbym, żeby się odp....yć od autora zdjęcia.

Samo zdjęcie takie sobie, ale uważam, że warto próbować. Dobra inscenizacja, zadbałeś o szczegóły - brudne dżinsy, paznokcie. Kadr słaby. Centralnie niestety. Spróbowałbym szerszym kątem, tak, żeby dać więcej oddechu z którejś strony, oraz szerokim kątem, żeby było dynamiczniej, lub wąsko z wykorzystaniem małej głębi. Nie wiem, czy to na pewno słuszna rada, ale myślę, że trzeba się na coś jasno zdecydować. Teraz kadr jest nijaki i nie przyciąga.

ok' fushiro odp...lę się od autora a przy....lę się do Ciebie, na cholerę te Twoje rady nie pomyślłeś sobie, że najpierw należy określić sobie cel takiej foty a potem dopiero ustawiać kompozycję i dobierać adekwatne środki wyrazu do celu jaki chce się osiągnąć. A tu autor co nam przedstawił i to w dziale REPORTAŻ - jakąś inscenizację swojej osoby w dziale REPORTAŻ to jedno a drugie w jakim celu, co chciał nam przekazać. Z powyższych postów wszyscy ustosunkowali się negatywnie do pomysłu autora, inni olali nie wypowiadając się w tym wątku. A Ty sam dajesz mądre rady techniczne nie wiedząc co "autor miał na myśli ". :evil::twisted:
Nadal młody człowieku uważasz, że jest ok"
Przed chwilą przeczytałem Twoje sensowne posty w wątku sigma 10-24 vs nikor 12-24, dlatego nie bardzo rozumiem Twojej wypowiedzi w tym wątku, mz post bez sensu.

fushiro
01-01-2009, 16:35
ok' fushiro odp...lę się od autora a przy....lę się do Ciebie, na cholerę te Twoje rady nie pomyślłeś sobie, że najpierw należy określić sobie cel takiej foty a potem dopiero ustawiać kompozycję i dobierać adekwatne środki wyrazu do celu jaki chce się osiągnąć. A tu autor co nam przedstawił i to w dziale REPORTAŻ - jakąś inscenizację swojej osoby w dziale REPORTAŻ to jedno a drugie w jakim celu, co chciał nam przekazać. Z powyższych postów wszyscy ustosunkowali się negatywnie do pomysłu autora, inni olali nie wypowiadając się w tym wątku. A Ty sam dajesz mądre rady techniczne nie wiedząc co "autor miał na myśli ". :evil::twisted:
Nadal młody człowieku uważasz, że jest ok"
Przed chwilą przeczytałem Twoje sensowne posty w wątku sigma 10-24 vs nikor 12-24, dlatego nie bardzo rozumiem Twojej wypowiedzi w tym wątku, mz post bez sensu.

Miło mi. Błędy w zamieszczaniu zdjęć w złych działach zdarzają się na tym forum nader często. Autor wyjaśnił to dość szybko w swoim poście. Nie chciał nikogo oszukiwać. Nie należy mu się za to krytyka czy nagana.

Fotografia nie musi mieć celu ani nawet przekazu. Tak tworzy się abstrakty. Ludzie tworzą z samej potrzeby tworzenia, lub do szuflady. Nie interesuje mnie po co autorowi to zdjęcie. W różnych zdjęciach różni ludzie dopatrzą się przekazu, inni nie, niezależnie od tego czy on tam jest, czy go nie ma.

Jestem przekonany, że gdyby to było doskonałe zdjęcie osoby w nałogu komentarze byłyby zupełnie inne.

Nie boli mnie to, że pojawiają się kontrowersyjne zdjęcia i komentarze.

Boli mnie ton tych komentarzy. Brak tolerancji. I kultury słowa.

PS. Ostatnich zdań proszę nikogo nie brać do siebie. Moja opinia o inernecie jako środowisku, ogólnie.

jacek.gold
01-01-2009, 17:20
PS. Ostatnich zdań proszę nikogo nie brać do siebie. Moja opinia o inernecie jako środowisku, ogólnie.

sam tworzysz ten internet i to środowisko a że kazdy ma swoje zdanie i ja również to nie znaczy że to same imbecyle nietolerancyjne.
opinię mam jaką mam i ją wypowiadam a że nie lecę na dziwnie pojętej fali postępu i tolerancji to cóż.
konserwa jestem.

gdybyś zobaczył reportaż o eutanazji to też bys zachwycał się jakie fajne treściwe foty? temat bezsensu to i nie mam zamiaru się zachwycać

ptero
01-01-2009, 17:24
samo zdjęcie takie sobie....cała reszta wcale mnie nie szokuje ani tym bardziej bulwersuje. Liczy się oryginalność

fushiro
01-01-2009, 17:53
sam tworzysz ten internet i to środowisko a że kazdy ma swoje zdanie i ja również to nie znaczy że to same imbecyle nietolerancyjne.
opinię mam jaką mam i ją wypowiadam a że nie lecę na dziwnie pojętej fali postępu i tolerancji to cóż.
konserwa jestem.

gdybyś zobaczył reportaż o eutanazji to też bys zachwycał się jakie fajne treściwe foty? temat bezsensu to i nie mam zamiaru się zachwycać

Ja się nie zachwycam. Komentuję.

Zdjęcia o eutanazji obejrzałbym chętnie, jak każde inne. Nie wytykam nikomu jego poglądów ani zdania. Tylko formę.

Dla mnie nie ma znaczenia, czy jesteś za, czy przeciw, czy lubisz, czy nie. Uwielbiam dyskusje i cenię poglądy innych. Chętnie o nich czytam. Nie toleruję tylko naskakiwania na ludzi, za poglądy liberalne, czy konserwatywne, bez znaczenia.

Częściej odpisuję w wątkach początkujących użytkowników i staram się ich bronić, ponieważ styl, umiejętności i wrażliwość wypracowuje się latami. Uważam, że zasługują na większą dozę tolerancji i dobre słowo. Każdy z nas kiedyś zaczynał. Dobre rady motywują do pracy. Agresywne wypowiedzi podcinają skrzydła.

dejnekas
02-01-2009, 00:22
No cóż. Jestem przygotowany na krytyke i przyzwyczajony do niej. Jesli ktos mi napisze ze jestem beznadziejny i lepiej zebym dal sobie spokoj. To przyjme to, nie musze sie do tego zastosowac ale przyjme. Kocham i lubie robić zdjęcia.

i to jest naważniejsze.

wrobell
02-01-2009, 12:39
konserwa jestem.

nikt Ci nie rozkazuje sie zachwycac. jednakze milo by bylo gdybys mial cos wiecej do powiedzenia
na temat zdjecia niz to, ze jestes gnebionym, zmuszonym do ogladania zdjec, konserwatysta.
wyluzuj Wasc.

Orwell
02-01-2009, 14:40
Dziękuje tym którzy nie odebrali tego zdjęcia jako jakiś manifest "ha zainscenizowałem narkomana jestem fajny". Szukałem inspiracji, może szukałem jej "za głęboko" ;). Nie miałem złych intencji, zdjęcie z założenia miało prowokować do dyskusji, budzić odrobinę strachu, zgorszenia ale nie na tyle by zbierało się na wymioty oglądając je. Oczekiwałem emocji i chyba udało mi się je uzyskać. Widocznie nie trafiłem w gusta wszystkich forumowiczów. Cóż, jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził. Przepraszam jeśli zrobiłem zbyt duże zamieszanie. Postaram się by następne zdjęcia które wstawię okazały się lepsze w odbiorze. Wygląda na to że nie każde środowisko jest przygotowane na tak kuriozalne tematy.

wrobell
02-01-2009, 17:04
Dziękuje tym którzy nie odebrali tego zdjęcia jako jakiś manifest "ha zainscenizowałem narkomana jestem fajny". Szukałem inspiracji, może szukałem jej "za głęboko" ;). Nie miałem złych intencji, zdjęcie z założenia miało prowokować do dyskusji, budzić odrobinę strachu, zgorszenia ale nie na tyle by zbierało się na wymioty oglądając je. Oczekiwałem emocji i chyba udało mi się je uzyskać. Widocznie nie trafiłem w gusta wszystkich forumowiczów. Cóż, jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził. Przepraszam jeśli zrobiłem zbyt duże zamieszanie. Postaram się by następne zdjęcia które wstawię okazały się lepsze w odbiorze. Wygląda na to że nie każde środowisko jest przygotowane na tak kuriozalne tematy.

nie dajmy sie zwariowac.

wracajac do tematu.

choc model slabo starty czasem, to mysle, ze proba inscenizacji nienajgorsza.

co do zalozen. imho, zdjeciu brakuje jakiegos kopa. strach i zgorszenie sa
tak subiektywnymi odczuciami, ze zawsze sie znajdzie jakas dusza, ktora
ruszy w zoladku lub da Ci po lbie za probe wyrwania sie z konwencji
"swiat-tylko-piekny-jest" (jak widac w tym watku). mysle, ze ograniczajac sie
do w/w odczuc, zaweziles liczbe dyskutantow.

temat niewatpliwie nie jest latwy... ale moje pytanie brzmi - jak powiekszyc grono
odbiorcow?

...

jak siegnac poziomu zlego porucznika? :]

jacek.gold
02-01-2009, 17:15
nikt Ci nie rozkazuje sie zachwycac. jednakze milo by bylo gdybys mial cos wiecej do powiedzenia
na temat zdjecia niz to, ze jestes gnebionym, zmuszonym do ogladania zdjec, konserwatysta.
wyluzuj Wasc.

hehe wróbelku
nie jestem zmuszony i chętnie oglądam ale i wypowiadam swe zdanie jeżeli mi się nie podoba i to właśnie jest moje zdanie. skoro takie wyrażenie mego zdania ci nie odpowiada to idź oglądaj zdjęcia na naszą klasę bo tam wszystko i wszystkich zachwyca.