Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Strażnik miasta
fotokornik
31-12-2008, 15:43
Nie bardzo wiem czy to makro, ale...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img218.imageshack.us/img218/6466/csc0504kopiaga2.jpg)
P.S. może trzeba było uciachać kominy?
P.S. nieostrość może być z powodu zmniejszenia. Całość w prostym acz przydatnym IrfanView
fotokornik
31-12-2008, 16:51
Proszę o komentarze...
fotokornik
31-12-2008, 17:34
to chociaż technika jak?
To jest tak poplatane, ze nie mam pomyslu na sensowny komentarz.
Moze poza jednym: na makro mi to nie wyglada ;)
i chyba jest troche za ciemno. Kontrast tez moznaby bylo lekko zwiekszyc
fotokornik
31-12-2008, 17:45
kontrast wyciągany z irfana ale może za dużo gammy dodałem i nie widać
borregaard
31-12-2008, 17:49
Nie bardzo wiem czy to makro, ale...
...ale co?...co to jest?...makro ? Czemu tu zachciało Ci się śmiecić?..:twisted:
Co to ma być..? Wiesz chociaż?
Po co ten pstryk?
Może ktoś wyrzuci to stąd...litości...
No komentuję.
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
fotokornik
31-12-2008, 17:55
Jak nie makro to co?? Krajobraz?? Ja proszę o kometarz do zdjęcia a nie czy to makro czy nie. Myślałem, że mogę poprosić kogoś o skomentowanie i zamieszczać tu swoje prace ale jak nie to nie.
Jak dla mnie to super, brakuje mi tu trochę zieleni, koloru nadzieji,
wszystkiego najlepszego NOWYM ROKU.
fotokornik
31-12-2008, 17:58
Dziękuję i wzajemnie!
arachiusz
01-01-2009, 15:00
makro to skala odwzorowania od 1:1 do 10:1 , więc.....
tutaj brak ostrości przede wszystkim ,po zmniejszeniu zawsze (prawie zawsze) jest potrzeba wyostrzenia
Mam wrażenie,że chcesz się dowiedzieć,czy udało Ci się poprawnie ustawić ekspozycję i czy słonko ładnie oświetliło bombkę, a nie czegoś o wartości tego ujęcia.Według mnie to bez sensu.Eksperymentujesz z gadżetami i w porządku, bo ćwiczyć trzeba i to się chwali,ale takich ujęć nie wrzuca się do oceny,bo po prostu nie ma czego oceniać.Szczęśliwego Nowego Roku:)
fotokornik
02-01-2009, 13:39
najpierw technika a potem wartości. Zakazywanie wklejania zdjęć to już imo przegięcie. I bynajmniej nie chodzi tu o CIebie. A wartość zależy od subiektywnej oceny a mi zalezy na obiektywnych kometarzach. Kazano mi cwiczyc technikę wiec poczytałem trochę i chcę wiedzieć czy technicznie jest lepiej. Jak opanuję technike to przyjdzie czas na wartości. Ale dziękuję za komentarz.
Brudna bombka na szaroburym tle strażnikiem miasta. Wolę Monty Pythona :) O technikaliach piszą koledzy w kilku Twoich wątkach, ale wydajesz się nie słuchać.
Nie wiem, kto Ci zabronił wrzucać tu swoje zdjęcia, jestem tym faktem lekko zdziwiony.Chwali Ci się,że tak bardzo chcesz opanować technikę fotografowania, ale nie zgodzę się z Tobą,że liczy się na początku tylko technika. Tę opanujesz,bo to w końcu tylko kwestia poznania zasad działania sprzętu i zrobienia kilku tysięcy fotek,ale jeżeli nie będziesz jednocześnie rozwijał daru obserwacji, pozostaniesz tylko rzemieślnikiem skupionym na detalach technicznych. Oczywiście, że wartość ujęcia to kwestia w dużej mierze subiektywnej oceny,ale pokazujesz swoje zdjęcia ludziom, którzy w swojej przygodzie z fotografią przeszli wiele kolejnych etapów eliminujących nijakość, więc próbuj zaskoczyć ich czymś,co zmusi ich do spojrzenia z uwagą na to,co pokazujesz.Wtedy na pewno chętniej Ci doradzą ,bo docenią, że włożyłeś w to serce:)I pamiętaj,że tutaj każdy się czegoś nadal może nauczyć od innych i że nie każda krytyka jest słuszna.Powodzenia:)
fotokornik
02-01-2009, 21:53
Brudna bombka na szaroburym tle strażnikiem miasta. Wolę Monty Pythona :) O technikaliach piszą koledzy w kilku Twoich wątkach, ale wydajesz się nie słuchać.
w tej bombce jest aniołek i to on ma być tym strażnikiem
wiesz technika a technikalia to co innego.
A koledze powyżej dziękuję za komentarze
andrzejen
22-01-2009, 13:02
Jak dla mnie....to MIŚ od Barei - popatrzcie :)
Też nikt nie wiedział po co...