PDA

Zobacz pełną wersję : D90 dziwne zachowanie AutoISO

mister
31-12-2008, 13:19
Dzisiaj podczas robienia fotek zauważyłem dziwne działanie funkcji AutoISO.
Podam przykład:

Aparat w trybie A, przesłona ustawiona na 7.1, włączone AutoISO, ISO ustawione na 800 - w miarę przesuwania obiektywu w jaśniejsze miejsca (kiedy czas migawki dochodził do 1/4000) aparat automatycznie schodzi poniżej wcześniej ustawionego progu ISo800 (np 640) tak aby nie wyjść poza czas 1/4000.
Wcześniej miałem D80 i w takim przypadku nie obniżał on ISO poza sztywną granicę, jedynie wyświetlał zamiast czasu migawki znak Hi.
Widać, że w D90 AutoISO działa w 2 strony: poniżej sztywnego ustawienia i powyżej tak aby zdjęcie jednak wyszło.
Niech ktoś może sprawdzi u siebie bo jestem zdziwiony, a w instrukcji nie ma o tym mowy

mateo912
31-12-2008, 13:27
Mister wiesz ja na Twoim miejscu bym się akurat cieszył z takiego rozwiązania:)
Ja mam d80 ale nigdy nie używałem autoISO bo nie odczuwałem takiej potrzeby, ale opisywane przez Ciebie zachowanie jest bardzo rozsądne i ja akurat nie widzę w tym problemu bo im mniejsze ISO tym mniejsze szumy.
Swoją drogą, nie rozumiem po co ustawiać próg minimalny.
Pozdrawiam
Mateusz

mister
31-12-2008, 13:35
Mister wiesz ja na Twoim miejscu bym się akurat cieszył z takiego rozwiązania:)
Ja mam d80 ale nigdy nie używałem autoISO bo nie odczuwałem takiej potrzeby, ale opisywane przez Ciebie zachowanie jest bardzo rozsądne i ja akurat nie widzę w tym problemu bo im mniejsze ISO tym mniejsze szumy.
Swoją drogą, nie rozumiem po co ustawiać próg minimalny.
Pozdrawiam
Mateusz

Nie wiem czy się mam cieszyć bo ja też praktycznie nie używam AutoISO (poza małymi wyjątkami) dziwi mnie tylko, że nie jest o tym jasno napisane w instrukcji, a na forum tego też nikt nie zauważył.
Zgadza się, że takie zachowanie jest bardzo rozsądne.
Co do ustawiania progu minimalnego to masz rację, ale gdy miałem D40 (i chyba w d80 też tak jest) to przy włączeniu AutoISO można było podać próg czasu migawki poniżej którego tak funkcja zacznie podnosić ISO i w D40 można było ustawić max. 1/125 co czasami nie wystarczało (w d90 można ustawić 1/2000, nie wiem jak w D80)
Wszystko jest opisane w poście Fatmana:http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/60567-autoiso-w-praktyce-mini-poradnik.htm

dko
02-01-2009, 21:58
w instrukcji jest całkiem jasno to opisane, działa to tak :
masz np ustawione ISO 200, w autoIso ustawiasz np 800 i podajesz próg po przekroczeniu którego (np1/30) system działa i w takiej sytuacji :
1.jak z pomiaru wyjdzie ,ze fotka będzie dobrze naświetlona przy np 1/50 to będziesz miał iso 200
2.jak wyjdzie 1/30 (lub dłużej) to zadziała auto iso i zależnie od warunków aparat wybierze sobie coś z przedziału 200-800 (w tym "dziwadła" typu 270 czy 540), inaczej : zastosuje najniższe możliwe iso (i to chyba dobrze :))

mister
02-01-2009, 22:55
w instrukcji jest całkiem jasno to opisane, działa to tak :
masz np ustawione ISO 200, w autoIso ustawiasz np 800 i podajesz próg po przekroczeniu którego (np1/30) system działa i w takiej sytuacji :
1.jak z pomiaru wyjdzie ,ze fotka będzie dobrze naświetlona przy np 1/50 to będziesz miał iso 200
2.jak wyjdzie 1/30 (lub dłużej) to zadziała auto iso i zależnie od warunków aparat wybierze sobie coś z przedziału 200-800 (w tym "dziwadła" typu 270 czy 540), inaczej : zastosuje najniższe możliwe iso (i to chyba dobrze :))

Działania tej funkcji nie musisz mi wyjaśniać:???:
Instrukcja bardzo pobieżnie pisze jak to działa.
We wszystkich poprzednich Nikonach jakie miałem (d40, d80) AutoIso tylko zwiększało w razie potrzeby wartość - czyli jak miałem ustawione na sztywno np 400 to albo trzymało tą wartość albo ją zwiększało w razie potrzeby.
W d90 jest inaczej - nawet jak ustawię na sztywno np 400 to AutoIso potrafi zejść poniżej tej wartości czyli działa w dwie strony w przeciwieństwie np do D80 gdzie tylko ewentualnie zwiększało wartość

Duser
02-01-2009, 23:13
No widzisz, jak mądrym aparatem jest ten Nikon D90 ... :)

dko
03-01-2009, 12:14
Działania tej funkcji nie musisz mi wyjaśniać:???:
Instrukcja bardzo pobieżnie pisze jak to działa.
We wszystkich poprzednich Nikonach jakie miałem (d40, d80) AutoIso tylko zwiększało w razie potrzeby wartość - czyli jak miałem ustawione na sztywno np 400 to albo trzymało tą wartość albo ją zwiększało w razie potrzeby.
W d90 jest inaczej - nawet jak ustawię na sztywno np 400 to AutoIso potrafi zejść poniżej tej wartości czyli działa w dwie strony w przeciwieństwie np do D80 gdzie tylko ewentualnie zwiększało wartość

z tym wyjaśnianiem....
zachęcony wypowiedzią zrobiłem doswiadczenie : ISO na 800, a w autoISO 1600 z progiem 1/2000 i nigdy nie ustawił mniejszego iso jak to ustawione na sztywno !!!!! (u Ciebie jak mowisz ustawia), zrobiłem kilka prób i zawsze działało tak samo tzn. nigdy nie zszedł ponizej ustawionego ręcznie iso (więc aż taki mądry nie jest :) )

pozdrawiam

mister
03-01-2009, 23:17
z tym wyjaśnianiem....
zachęcony wypowiedzią zrobiłem doswiadczenie : ISO na 800, a w autoISO 1600 z progiem 1/2000 i nigdy nie ustawił mniejszego iso jak to ustawione na sztywno !!!!! (u Ciebie jak mowisz ustawia), zrobiłem kilka prób i zawsze działało tak samo tzn. nigdy nie zszedł ponizej ustawionego ręcznie iso (więc aż taki mądry nie jest :) )

pozdrawiam

Nie zszedł Ci poniżej bo jasność fotografowanej sceny nie wymuszała czasu krótszego jak 1/4000.
Zrób tak - sztywne ISO na 1000, AutoISO na max 1600, najdłuższy czas migawki np 1/60, program A - jak w obiektywie znajdzie się obiekt, który jest na tyle jasny, że aparat będzie musiał ustawić czas krótszy niż 1/4000 s. to zmniejszy ISO poniżej ustawionego wcześniej ISO1000.
Jak mi nie wierzysz to postaram się zrobić filmik o takim zachowaniu się D90.

mateo912
03-01-2009, 23:28
Mister a w d90 jest tak jak w d80 że max czas to 1/4000s? może to właśnie tym jest spowodowane że migawka już nie wyrabia i "zmusza" ISO do zmniejszenia wartości :)

mister
03-01-2009, 23:47
Mister a w d90 jest tak jak w d80 że max czas to 1/4000s? może to właśnie tym jest spowodowane że migawka już nie wyrabia i "zmusza" ISO do zmniejszenia wartości :)

Tylko, że w D80 po przekroczeniu 1/4000 wyświetlane było Hi, a w D90 AutoIso zmniejsza wartość ISO tak aby się zmieścić do tych 1/4000 i to jest właśnie różnica w działaniu AutoISO w D80 (D40) a w D90.

mateo912
03-01-2009, 23:59
Faktycznie:D po raz pierwszy włączyłem dzisiaj autoISO i jest tak jak mówisz z tym HI.
W d90 jest to bardziej sensowne tylko czemu zapomnieli o tym napisać w instrukcji?:)

mister
04-01-2009, 08:28
Faktycznie:D po raz pierwszy włączyłem dzisiaj autoISO i jest tak jak mówisz z tym HI.
W d90 jest to bardziej sensowne tylko czemu zapomnieli o tym napisać w instrukcji?:)

Instrukcja moim zdaniem jest napisana trochę na kolanie np piszą, że funkcja AutoISO działa tylko w trybach P, S , A nie wspominając o trybie M w którym także działa.