PDA

Zobacz pełną wersję : głowica goldphoto 420

miki_mm
31-12-2008, 13:10
Witam w ostatnim dniu roku :D

Postanowiłem zrobić sobie prezent po świętach i zakupiłem statyw i głowicę goldphoto (324+420) o ile nogi wymagały tylko dokręcenia śrubek to z głowica mam chyba problem.
Jest to głowica 3D i chodzi mi o pokrętło do blokowania przesuwania głowic w lewo<->prawo (pokrętło na samym dole, pomocne do robienia pseudo-panoramy)
Problem w tym że muszę użyć naaaaprawde wiele siły aby zablokować możliwość obrotu głowicy w lewo<-> prawo (w zasadzie poprosiłem znajomą aby ona spróbowała przekręcić to pokrętło i jej sie nie udało ) pokrętła zgodnie z instrukcją maja oznaczenia A,B,C i różną długość gwintów, raczej ich nie pomieszałem- jest to pokrętło A . Jak na razie to miałem doczynienia tylko z tanim statywem VELBONA ale tam byla mozliwość łatwego zablokowania głowicy w trzech kierunkach, u mnie trzeba użyć sporo siły a dolny to już tylko silny facet może zakręcić. Czy ktoś zaobserwował u siebie podobny problem ?? czy tylko ja mam takie szczęście :(

henrus
13-01-2009, 08:39
Przesmaruj gwinty i będzie po krzyku. Ja to zrobiłem wazeliną techniczną i teraz córka dokręca na sztywno.

henrus
13-01-2009, 17:53
Niestety nie potrafię edytować poprzedniej odpowiedzi więc piszę następną.
Właściwie jest to pytanie o przechowywanie głowicy. Czy podczas "odpoczynku głowicy" popuszczacie śruby do blokowania pozycji, czy zostawiacie skręcone na mocno?

Marian Kusibab z Przyrowa
08-02-2009, 02:41
Postanowiłem podpiac sie pod temat, otóż posiadam taką głowicę i zerwał mi sie gwint :-?
Czy macie jakies pomysły jak to można naprawić???
Ogólnie nie polecam tego wyrobu!

Dzieki za podpowiedzi.