Zobacz pełną wersję : mam 14 tysięcy, co kupić?
stachu321
31-12-2008, 08:14
Witam,
mam w zamiarze otworzyć firmę zajmującą się usługami foto, konkretnie foto ślubne, plenery i wesele. Chciałbym prosić was o poradę, jaki sprzęt najlepiej wybrać do tego typu działalności mając w kieszeni 14 tysięcy zł. Zakładam, że kompletuję sprzęt od zera, podstaw. Styczność z lustrzankami miałem, pracowałem od 3 lat, ale jako fotoreporter do gazety, dlatego nie traktujcie doboru sprzętu pod kątem nowicjusza. Pytam o sprzęt, bo to troszkę inna branża, zupełnie mi obca. Z góry dzięki.
Pozdrawiam
D700, 24-70, 85/1.4, SB800, torba, karty i po kasie ;)
przy założeniu, ze dysponujesz stosownym kompem i oprogramowaniem do obróbki :)
D700, 24-70, 85/1.4, SB800, torba, karty i po kasie ;):)
Tu bym się tylko zastanawiał pomiędzy 85/1.4, a ewentualnie 105 lub 135/2.0 DC.
Reszta jak kolega stock radził, choć by się jakaś puszka awaryjna przydała też.
d700, tamrona 17-35, 50 1,4, 35 f2, 85 1,8. troche kart, baterie dodatkowa, sb 800 przynajmniej. jakies body na zapas, jakas blende, jakas torbe. ciezko sie zmiescic w 14 tys.
Canon 5DmkII, Canon 35L f/1.4, Canon 50 f/1.4, Canon 85 f/1.8 USM. (8+4+1+1 k zł)
Śluby to śluby, światło stawiaj na pierwszym miejscu.
Pozdrawiam ;)
puchbeary
31-12-2008, 11:25
Światło światłem ale skuteczny Af też jest miłym ułatwieniem a tu przoduje Nikon. Wiem, że to co napiszę to mało wykonalne w naszych realiach ale do ślubu i zabawy weselnej faktycznie d700 i 24-70 a do pleneru to by mi się marzył średni format analogowy. Poezja i bajka w sprawnych rękach.
Szczególnie się ten średni format nada do zdjęć dawanych klientom w fomacie dostosowanym do typowego albumu. :wink:
Ale pomarzyć zawsze można. :)
puchbeary
31-12-2008, 12:55
Jacku a jaki problem przykleić kwadracik na stronie ? Nie mów mi że dajesz klientom zdjęcia w albumie z nylonowymi koszulkami ?
Szczególnie się ten średni format nada do zdjęć dawanych klientom w fomacie dostosowanym do typowego albumu. :wink:
Ale pomarzyć zawsze można. :)
Tutaj się niestety mylisz - zobacz sobie kiedyś zdjęcia z Pentaxa 645N w albumie, to pogadamy :) No chyba, że młodzi dostają fotki w formacie 15x21cm. W firmie, w której kiedyś pracowałem w albumach są fotki 25x35cm i wierz mi, że średniak to średniak, nie ma co z cyfrakiem porównywać.
Canon 5DmkII, Canon 35L f/1.4, Canon 50 f/1.4, Canon 85 f/1.8 USM. (8+4+1+1 k zł)
Pozdrawiam ;)
po pierwsze jakim cudem za 14 tys, po drugie bez lampy blyskowej, bez aku, bez kart itp? Spytam po prostu - oszalales z takim pomyslem?
D700, 24-70, 85/1.4, SB800, torba, karty i po kasie ;)
za 14tyś?
za 14tyś?
ano - nie chce mi się liczyć, ale powinno starczyć :)
założenie działalności - kilkaset zł
windows - kilkaset
szop - kilkatysięcy
lightroom - kilkaset
zusik - 300/mc
księgowa - 100/mc
i dziesiątki innych spraw, które mi właśnie nie przyszły do głowy.
14 tysi na wszystko powiadasz? Legalnie nie będzie łatwo, bo chyba nie zamierzasz jechać na czarno?
Niedzwiedz
31-12-2008, 16:24
kolego chcesz robic sluby ? dwa body,dwie lampy i jasne szkla mysle ze 14 to za malo dolicz tez koszta softu bo zapewne chcesz legalnie dzialac jako firma
założenie działalności - kilkaset zł
windows - kilkaset
szop - kilkatysięcy
lightroom - kilkaset
zusik - 300/mc
księgowa - 100/mc
i dziesiątki innych spraw, które mi właśnie nie przyszły do głowy.
14 tysi na wszystko powiadasz? Legalnie nie będzie łatwo, bo chyba nie zamierzasz jechać na czarno?
gosc pyta o sprzet a nie stawki ksiegowej i cene windowsa - poza tym moze chce sobie oprzec system o linuksa, albo kupic maca i co wtedy? ;). spokojnie
gosc pyta o sprzet a nie stawki ksiegowej i cene windowsa - poza tym moze chce sobie oprzec system o linuksa, albo kupic maca i co wtedy? ;). spokojnie
No właśnie...linux...gimp...jaaaaaaasne
Na maca szop nie jest za darmo btw ;)
Ktoś kto chce się brać za śluby mając 14K, nie może zrobić to legalnie. Na lewo też będzie ciężko zresztą.
No właśnie...linux...gimp...jaaaaaaasne
Na maca szop nie jest za darmo btw ;)
Ktoś kto chce się brać za śluby mając 14K, nie może zrobić to legalnie. Na lewo też będzie ciężko zresztą.
A skad wiesz ze ma 14. Pyta o sprzet fotograficzny a nie oprogramowanie do obrobki zdjec. Mysle ze (jak napisal pracowal w gazecie) doskonale wie ile to kosztuje i jakiego programu potrzebuje. Zadal pytanie na forum fotograficznym o sprzet wiec chyba s. fotograficzny. Jakby chcial wiedziec jaki komp zapytalby gdzie indziej. Chyba ze sie myle autorze?
A z tym ze za 14 tys nie mozna legalnie zrobic dobrego slubu to przesadzasz naprawde. Wezmy pod uwage chocby fakt ze nie kazdy robi sluby na FF, nie kazdy ma dwa FF body, nie kazdy kupuje sprzet nowy (to sa konkretne ciecia kosztow) Nie kazdy ma PS do obrobki zdjec. I nie pisze tu np. o sprawie pt. biore 2 sluby na sierpien w tym czasie istaluje 30 dniowy trial PS - obrabiam, za kase kupuje oryginal :) Nie kazdy nawet obrabia zdjecia :)
2x d200 = 4k
1x sb600 = 0,5k
17-55 = 2,5k
85 1,8 = 1k
50 1,4 = 0,7k
Do tego komp z windowsem, gimp = 1,5k
blendy bateria i inne aku - 0,8k
Ile to juz jest? Nawet nie 12k. A znam takich co takim sprzetem sa w stanie zarobic na d700 i znalezc klientow... :)
I nie pisze tu np. o sprawie pt. biore 2 sluby na sierpien w tym czasie istaluje 30 dniowy trial PS - obrabiam, za kase kupuje oryginal :) Nie kazdy nawet obrabia zdjecia :)
Coś mi się wydaje że w licencji można się dokopać pkt który mówi
<w skrócie>
Na licencji TRIAL nie można zarobkowo(komercyjnie) pracować
....
Bo wtedy możesz co miesiąc zrobić reinstalację systemu.....
Coś mi się wydaje że w licencji można się dokopać pkt który mówi
<w skrócie>
Na licencji TRIAL nie można zarobkowo(komercyjnie) pracować
....
Bo wtedy możesz co miesiąc zrobić reinstalację systemu.....
bardzo prawdopodobne. Nie zmienia to w ogole faktu, ze za 14k sie naprawde da. Trzeba tylko sie spiac. Oczywiscie nie kupic sobie 2x d3 i bog wie czego, ale da sie zrobic ladne zdjecia, kilka lat temu tym robiono ladne zdjecia i wciaz sie robi.
2x d200 = 4k
1x sb600 = 0,5k
17-55 = 2,5k
85 1,8 = 1k
50 1,4 = 0,7k
jaaaasne - czyli zakładamy firmę i kupujemy przez 3 miesiące czekając na takie okazje używany sprzęt
Do tego komp z windowsem, gimp = 1,5k
blendy bateria i inne aku - 0,8k
1 raw = 5 minut otwierania i zapisywania - powodzenia
Ile to juz jest? Nawet nie 12k. A znam takich co takim sprzetem sa w stanie zarobic na d700 i znalezc klientow... :)
Proszę Cię, gdzie Ty żyjesz - nie ma portfolio, nie umie, nie robił i ma w sezon zarobić na d700? Chyba, że na lewo, bez faktury, bez zusu, za 6 stówek do ręki. Zakładamy, że w tym czasie nic nie je, nie pije i żyje u cioci z ameryki. A to, że ten Twój 17-55, będzie musiał wymienić, pomińmy - może nikt się nie skuma :)
I nie pisze tu np. o sprawie pt. biore 2 sluby na sierpien w tym czasie istaluje 30 dniowy trial PS - obrabiam, za kase kupuje oryginal Nie kazdy nawet obrabia zdjecia
Wiesz co - prowadziłeś kiedyś firmę? Zastanawiałeś się kupując oryginalny soft nad licencjami programów? Chyba nigdy.
Nie obraz sie philig, ale pisalem o swoim przypadku. Zajalem sie tym w roku juz niedlugo ubieglym. Da sie za 14 tysiecy :) Nie od razu Rzym zbudowano. Dofinansowanie z EU mozna dostac, naprawde trzeba tylko chciec, miec duzo zaparcia i da sie.
poza tym dyskusja o portfolio, zusach i inncyh duperelach to czczy offtopic. Chlop pyta o sprzet za 14k. Ja rozumiem to tak ze wchodze na strone najtanszego sklepu gdzie sprzet maja i kompletuje zestaw wg. wlasnego widzimisie ktory uwazam za ok i ktory za te kwote bym polecil.
To troche tak jakby spytal w sklepie o sprzet za 14k bo chce robic zdjecia slubne a facet by go zrugał co on sobie mysli, a gdzie w tym zus i oryginalny windows. Przeurocze
stachu321
31-12-2008, 17:26
Jak widzę co niektórych oburzyło te 14 tysięcy "na wszystko". Otóż tłumaczę, jak tu kolega słusznie zauważył, 14 tysięcy nie bez powodu napisałem na forum foto nikona, gdyż 14 tysiecy mam odłożone wyłącznie na sprzęt. I proszę tylko o taką poradę, bo zakładając działalność chyba idiota myślałby tylko o aparacie, nie zwracając uwagi na oprogramowania i komputer - oczywiście legalny, nie wspominając już o miesięcznych kosztach manipulacyjnych (księgowość, ZUSy) oraz opłat za albumy i inne z hurtowni.
Ja może po krótce wyjaśnię, że nie będą to usługi foto jako w studio, nie będę miał też swojej siedziby jako takiej terenowej. Wszystko w domu. W związku z tym nie zawieram w kosztach lamp i całego zaplecza studia, gdyż nie będę miał tego w ofercie. Ograniczać się będę do ślubu, wesela, przygotowań i pleneru.
Zaznaczę, że mam jeszcze body D50. W dalszym ciągu jestem ciekaw Waszych propozycji. Dziękuję za już udzielone rady, są naprawdę dla mnie bardzo cenne.
A 14 tysięcy to dokładnie, dofinansowanie z PUP na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Reszta pieniędzy z oszczędności i do tego kredyt na oprogramowanie.
Heheh, no widzisz a tu juz Cie chcieli zjesc za to, ze nie myslisz o oryginalnym windowsie :D
No to ja podtrzymam d700, 50 1,4, 85 1,8 , 35 f2, lampe sb 800 lub 900. Szeroki kat jest drogi, ale jak cos to tamron 17-35 daje rade na poczatek (sam nie mailem ale mowia dobrze o nim). Do tego ze 2 karty 8 gb, blende, jakies nasadki na lampe, dodatkowe aku. 14k to naprawde spoko suma. jak wolisz zoomy to 24-70 plus 50 i 85
Jak widzę co niektórych oburzyło te 14 tysięcy "na wszystko". Otóż tłumaczę, jak tu kolega słusznie zauważył, 14 tysięcy nie bez powodu napisałem na forum foto nikona, gdyż 14 tysiecy mam odłożone wyłącznie na sprzęt. I proszę tylko o taką poradę, bo zakładając działalność chyba idiota myślałby tylko o aparacie, nie zwracając uwagi na oprogramowania i komputer - oczywiście legalny, nie wspominając już o miesięcznych kosztach manipulacyjnych (księgowość, ZUSy) oraz opłat za albumy i inne z hurtowni.
Ja może po krótce wyjaśnię, że nie będą to usługi foto jako w studio, nie będę miał też swojej siedziby jako takiej terenowej. Wszystko w domu. W związku z tym nie zawieram w kosztach lamp i całego zaplecza studia, gdyż nie będę miał tego w ofercie. Ograniczać się będę do ślubu, wesela, przygotowań i pleneru.
Zaznaczę, że mam jeszcze body D50. W dalszym ciągu jestem ciekaw Waszych propozycji. Dziękuję za już udzielone rady, są naprawdę dla mnie bardzo cenne.
A 14 tysięcy to dokładnie, dofinansowanie z PUP na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Reszta pieniędzy z oszczędności i do tego kredyt na oprogramowanie.
Swoje zdanie wyraziłem w poście 3, jest jeszcze opcja ewentualnie część rzeczy lub całość kupić na raty ( 0% ), mająć już sprzęt pracować, a raty spokojnie sobie spłacać, wtedy też popatrz na odpowiedź niedźwiedzia.
po pierwsze jakim cudem za 14 tys, po drugie bez lampy blyskowej, bez aku, bez kart itp? Spytam po prostu - oszalales z takim pomyslem?
Mój boże...
5DmkII - 8 tys. / 5Dmk1 - 6 tys.
Canon 35/1.4L USM - 4 tys.
Canon 50/1.4 USM - 1 tys.
Canon 85/1.8 USM - 1 tys.
To jest dokładnie 14 / 12 tys. zł.
2x aku do 5D to kwota jakichś 120zł przy założeniu że niemarkowe. Blenda ile? 100zł. Karty? 2x 8GB starczy?
Topowa lampa kosztuje 1250zł...
Nadal sądzisz że oszalałem? Z ceną wchodzi gładko. Kart i lampy nie liczyłem bo wywnioskowałem że autor wątku ma jakiś sprzęt którego będzie chciał się pozbyć.
Faktem jednak pozostaje, że do stałek lepiej mieć 2 body, a te 14 tys. to jednak kwota z którą ciężko będzie zawalczyć o 2 pełne klatki i jakieś dobre szkła do nich. Wybacz MikeP ale 4 szkła?... Imho lepiej jednak mieć 2 - 3, a naprawdę dobre. Tamron i krótki Nikkor za rewelacyjne jednak nie są (patrzę tu na ostrość od max. przysłony i na światłosiłę, o braku silniczków już nie wspominając...). N50 jedynie nowa wersja z silnikiem, a 85 faktycznie styknie, choć też bez silnika.
Co do postu autora - trochę się dziwię. Sam papiery składam 10 stycznia i pani z urzędu zapewniła mnie że dostanę minimum 18 tys. zł. Posiadam już 5D i jedną stałkę więc możliwości jest ciut więcej. Polecam popytać w urzędzie, jeśli jeszcze nie złożyłeś papierów to może uda Ci się załapać na znowelizowaną ustawę!?
Pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego nowego roku ;)
PS. Ja nie piszę przez pryzmat miłości do któregokolwiek systemu (Canon/Nikon). Może dlatego opinia Ci się przyda (widzę że jedyna taka w gąszczu całej reszty). Hej ;)
Mój boże...
5DmkII - 8 tys. / 5Dmk1 - 6 tys.
Canon 35/1.4L USM - 4 tys.
Canon 50/1.4 USM - 1 tys.
Canon 85/1.8 USM - 1 tys.
To jest dokładnie 14 / 12 tys. zł.
2x aku do 5D to kwota jakichś 120zł przy założeniu że niemarkowe. Blenda ile? 100zł. Karty? 2x 8GB starczy?
Topowa lampa kosztuje 1250zł...
Nadal sądzisz że oszalałem? Z ceną wchodzi gładko. Kart i lampy nie liczyłem bo wywnioskowałem że autor wątku ma jakiś sprzęt którego będzie chciał się pozbyć.
Faktem jednak pozostaje, że do stałek lepiej mieć 2 body, a te 14 tys. to jednak kwota z którą ciężko będzie zawalczyć o 2 pełne klatki i jakieś dobre szkła do nich. Wybacz MikeP ale 4 szkła?... Imho lepiej jednak mieć 2 - 3, a naprawdę dobre. Tamron i krótki Nikkor za rewelacyjne jednak nie są (patrzę tu na ostrość od max. przysłony i na światłosiłę, o braku silniczków już nie wspominając...). N50 jedynie nowa wersja z silnikiem, a 85 faktycznie styknie, choć też bez silnika.
Co do postu autora - trochę się dziwię. Sam papiery składam 10 stycznia i pani z urzędu zapewniła mnie że dostanę minimum 18 tys. zł. Posiadam już 5D i jedną stałkę więc możliwości jest ciut więcej. Polecam popytać w urzędzie, jeśli jeszcze nie złożyłeś papierów to może uda Ci się załapać na znowelizowaną ustawę!?
Pozdrawiam serdecznie i szczęśliwego nowego roku ;)
PS. Ja nie piszę przez pryzmat miłości do któregokolwiek systemu (Canon/Nikon). Może dlatego opinia Ci się przyda (widzę że jedyna taka w gąszczu całej reszty). Hej ;)
Gosc mowi mam 14k. A ty wywalasz mu sprzet za ponad 14k bez lampy blyskowej, drugiego body (a zaznaczal ze ma juz d50) baterii i innych rzeczy. Jak podliczysz masz ponad 15k bez lampy i szerokiego kata. Poza tym jak mniemam podajesz ceny sklepowe. Gdzie znajdziesz body za tyle dostepne od reki? Gdzie 85 1,8? Aku iemarkowe ok. To moze tez i kart niemarkowe? W ogole moze i lampe bez ittl? Sam stalem przed takim dylematem i okazlao sie ze 5d mk2 (nie jedynka) jest do 14k po prostu za droga. Umowmy sie ze jesli ktos mowi 14k to nie po to zeby mu napisac zeby se kupil sprzetu za 14k i dolozyl jeszcze 2k. Proste pytanie a polowa ludzi nie potrafi odpowiedziec. Ludzie, on pyta ludzi z dobrym sercem a nie sprzedawcow, jak juz macie wciskac swoje widzimisie to chociaz tak zeby sie zawieralo w podstawowym postanowieniu.
Scenka sytuacyjna:
-Mam 14k chce sprzet do slubu.
odp1: no wiesz co, a zus zaplaciles, masz PS i ksiegowa, co ty sobie myslisz ze tak latwo Ci pojdzie ze slubem?
odp2: kup lepiej canona za ponad 15k, nie ma nic za 14k musisz wydac prznajmniej o 1k wiecej.
Litosci...
Pozdrawiam
MikeP, sęk w tym że sobie tego nie wymyśliłem, bo jak już pisałem sam się biorę za dotację. Powysyłałem już setki maili, posprawdzałem różne sklepy, dostępność... Napisałem tylko to, co mi wyszło. 5DmkII stoi teraz u niektórych z FVAT 8199zł - przy zakupie obiektywów u takich ludzi zrobią Ci na całość niewielki upust. 5DmkI jeszcze spokojnie można dostać za ~6 tys. zł. Kolega chciał sprawdzonej porady, więc ją ode mnie otrzymał, nie wiem o co te wszystkie pretensje, serio...
no polecasz spret za 14k bez dodatkow i lampy ktore jak wiesz bo sprawdziles i kosztuja min 1500 zl
a to juz nie 14k. Wiem o czym mowie bo wciaz mam rezerwacje na 5d mk2 i 34 1,4...Niestety lub na szczescie kupilem juz d700. A polecam bo jest tanszy i gosc ma d50
Teraz już wiemy że ma D50, na początku o tym nie napisał.
Druga rzecz że z 5DmkI i akcesoriami o których piszesz wychodzi 13,5 tys. Powtarzam się już :)
Ok, ja pasuję. Niech każdy robi jak woli, życie zweryfikuje te decyzje ;)
Osobiście szklarnia Canona to rzecz nie do przecenienia dla mnie, ale tu już każdy ma swoją wizję na fotografię i niechaj tak będzie.
Ok, no to ja spadam ;) Udanego sylwestra, hej!
zaczales pisac o mk2 :) Ja tez spadam.
Pozdrawiam
grzegorzant
31-12-2008, 21:57
A 14 tysięcy to dokładnie, dofinansowanie z PUP na rozpoczęcie działalności gospodarczej.
...część rzeczy lub całość kupić na raty ( 0% ), mająć już sprzęt pracować, a raty spokojnie sobie spłacać,.
chyba sie nie da w ten sposób, ale może się myle
lodzermensch
31-12-2008, 22:28
Pozdrawiam ;)
No to podpadłeś na tym forum...
ja was pogodze
przelej na moje konto ( privem posle) a ja ci dam fakture i bedziesz mial pierwsze koszty
pozdro
olo
tomekudla
31-12-2008, 23:21
ja was pogodze
przelej na moje konto ( privem posle) a ja ci dam fakture i bedziesz mial pierwsze koszty
pozdro
olo
Widzę nie tylko mnie się nudzi w sylwestrowy wieczór;)
Zgadzam się z opinią MikeP. W sumie nic dodać.
stachu321
01-01-2009, 10:20
Coś takiego sobie przed chwilą zorganizowałem w głowie:
Nikon D700 – 7 tys. zł
Sigma 24-70 – 1,5 tys. zł
Nikon AF D 50mm f 1.4 – 1 tys. zł
Nikon SB-900 – 1,3 tys. zł
Grip – 600 zł
Torba – 300 zł
Razem około 11 700 zł. Więc jak? Wiem z góry że będzie gwałt na sigmę, no chyba że się mylę :)
Coś takiego sobie przed chwilą zorganizowałem w głowie:
Nikon D700 – 7 tys. zł
Sigma 24-70 – 1,5 tys. zł
Nikon AF D 50mm f 1.4 – 1 tys. zł
Nikon SB-900 – 1,3 tys. zł
Grip – 600 zł
Torba – 300 zł
Razem około 11 700 zł. Więc jak? Wiem z góry że będzie gwałt na sigmę, no chyba że się mylę :)
zamienilbym sigme na tamrona 28-75, a zamiast starej 50, wzial nowa AFS.
grip to 900zl i to chyba rowniez bym darowal. Za ta kase kupilbym albo cos szerokiego - tamron 17-35, albo 85/1.8
Ja bym tak widział zakupy:
Nikon D700 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED 10 999 zł
Akumulator Nikon EN-EL3e 2szt. 278 zł (od braku prądu gorsza może być tylko awaria aparatu)
SanDisk Extreme III CompactFlash 4GB 4szt. 596 zł (4GB bo łatwiej archiwizować, 4szt bo lepiej mieć kilka i zmieniać w trakcie)
Nikon SB-900 1 279 zł
Przewód synchronizacyjny TTL SC-29 279 zł (to nie jest konieczne ale może się przydać)
Suma brutto: 13 431 zł (ceny pochodzą z jednego sklepu można szukać taniej)
Skromnie ale realnie. Jedno jest pewne: pierwsze zarobione pieniądze będziesz musiał przeznaczyć nie na siebie tylko na dalsze zakupy sprzętu.
Sigmy nie polecam może Tamron 28-75mm da rade ja bym nie zaryzykował.
Ja bym tak widział zakupy:
Nikon D700 + Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED 10 999 zł
Akumulator Nikon EN-EL3e 2szt. 278 zł (od braku prądu gorsza może być tylko awaria aparatu)
SanDisk Extreme III CompactFlash 4GB 4szt. 596 zł (4GB bo łatwiej archiwizować, 4szt bo lepiej mieć kilka i zmieniać w trakcie)
Nikon SB-900 1 279 zł
Przewód synchronizacyjny TTL SC-29 279 zł (to nie jest konieczne ale może się przydać)
Suma brutto: 13 431 zł (ceny pochodzą z jednego sklepu można szukać taniej)
Skromnie ale realnie. Jedno jest pewne: pierwsze zarobione pieniądze będziesz musiał przeznaczyć nie na siebie tylko na dalsze zakupy sprzętu.
Sigmy nie polecam może Tamron 28-75mm da rade ja bym nie zaryzykował.
Sam również kompletuję sobie zestaw za podobną kwotę [12-15tyś pln], w związku z czym śledzę uważnie cały wątek i chciałem pogratulować koledze bo to chyba pierwsza sensowna odpowiedź.
Chciałem również pogratulować forumowym trollom za posty o zusach kompach kosztach itp. To powiedzcie jeszcze że bez 2xD3, 14-24, 24-70, 70-200 i zestawu najlepszych stałek nie da się robić ślubów no i ogólnie nie mając 1mln zł to nie ma co zaczynać robić ślubów bo to musiałoby być na lewo i za 600pln od ręki.... przykro widzieć takie coś na tym forum.
Od siebie dodam że oprócz zestawu który zaproponował kolega xMAREKx, ze swoich doświadczeń myslę że drugą opcją jest to samo tylko oparte na D300 a za te nieco ponad 2tyś taniej kupujemy albo nowa 50/1.4 AF-S albo jakąś 85/1.8 do portretu albo coś szerokiego [chociażby sigma 10-20] do zdjęć grupowych bo jednak mimo wszystko chyba nie miałem ślubu na którym nie byłoby chociaż jednej grupówki.
Aha co do rat to po swoich doświadczeniach powiem tak:
Raty 0% vs zwykły kredyt to prawie jedno i to samo [oczywiście zależy to od okresu - ja liczę okres spłaty jako 30 mc-y]. Raty 0% zmuszają nas do zakupu droższego sprzętu bo musimy kupić w sklepie, nie przez internet. Trochę policzyłem i wychodzi na to że biorąc sprzęt który wychodzi nas 12tyś w sklepie na raty 0%, a biorąc kredyt na 30mcy, wysokości 12tyś i kupując sprzęt przez neta lub poprostu w tańszych sklepach oszczędzamy około 2tyś na dzień dobry.
Odsetki kredytu wychodzą [w zalezności od banku] około 4tyś. Tak więc podczas spłacania odsetek mamy nieco ponad 130zł miesięcznie. Ale sprawa wygląda tak że mamy 2tyś więcej do dyspozycji więc defacto odsetki w porównaniu z ratami 0% wychodzą nam jedynie 65zł/mc.
Ogólnie warto śię zastanowić czy lepiej brać 0% i czekać bóg wie ile na skompletowanie sprzętu przez euro rtv agd [wystarczy przeczytać kilka ostatnich stron wątku o tym sklepie] czy może jednak lepiej wziąść kredyt, spłacić niewiele więcej, ale kupić sprzęt od ręki i to jeszcze więcej sprzętu niż na raty za tą samą kwotę.
d80 + tami 17-50 + sb900+ nx + bat + 16Gb =~5000zł z vat:D
widziałem fotografa ślubnego z d40 i 18-55 z wbudowaną lampą -brał 1000 za ślubek:P
ktoś wspomniał o talencie i pojęciu o świetle..
nikt nie wspominal bo to dzis nie ma znaczenia:-)
nikt nie wspominal bo to dzis nie ma znaczenia:-)
jak to nie ma? przeciez talent dostajesz do aparatu gratis :D
a zeby nie bylo calkiem offtopowo - d700+24-70/2.8+sb900/800+50/1.8 + *******y typu blenda, torba itp ..
pomijam fakt ze jesli chce sie zarabiac na fotografii to powinno sie miec o sprzecie jaiekolwiek pojecie i wiedziec mniej wiecej czego sie chce. rozumiem ze mozna wahac sie miedzy jednym a drugim body albo miedzy konkretnymi obiektywami ale podejscie na zasadzie "mam tyle a tyle kasy, prosze mi doradzic jaki sprzet kupic tylko traktujcie mnie jak profesjonaliste bo zamierzam na tym zarabiac" rozklada mnie osobiscie na lopatki .. ale ja to dziwny jestem
Ja bym jednak na poczatek oparł zestaw o D300 i jasne szkła, jak sprzęt się zamortyzuje to będzie można zacząć myśleć o D700, a używki puścić na forumowej giełdzie czy Allegro.
Przecież nie chodzi o to, żeby mieć najlepszy sprzęt od razu, tylko żeby rozkręcić działalność przy użyciu sprzętu dającego możliwie największe możliwości w stosunku do ceny.
D300 styknie, nawet z T17-50. Do tego jasne stałki i lampa. Można się wtedy też pokusić o backupowe body.
Ja bym jednak na poczatek oparł zestaw o D300 [...]
Ale jak to ? Zarabiac bez FFa .... przeciez tak sie nie da ... ;)
Mikis525
02-01-2009, 20:43
D300 i D80(zapas) + 17-55 2.8 + SB-900 + 16/8GB CFka + ew. jakaś 50 1.4 + no i bateryjki na zapas :) W 15 koła się spokojnie zamkniesz...
16/8GB CFka +
w tej materii bym nie przeginał. A jak taka 16Gb zawiesi się np przed północą... :)
Byłyby jaja, co ? :) Poza tym D80 smiga na SD :)
dx nie robi zdjec tylko badziewie
jak masz tak radzic to nie radz kolego koledze wcale
jedynie ff bo dx jest dla frajerow ktorzy nie potrafia odroznic obrazka od obrazka znaczy od dobrego obrazka.
do czego to doszlo zeby polecac d300 ktory jest badziewiem jak ogolnie wiadomo.
kolega pytajacy nie moze takiej wypowiedzi potraktowac powaznie bo chce zarabiac a na dx sie nie pracuje - to jest dla amatorow. sorry za dobitny ton ale sie wkurzylem.
olo(frajer):-)
jak to nie ma? przeciez talent dostajesz do aparatu gratis :D
a zeby nie bylo calkiem offtopowo - d700+24-70/2.8+sb900/800+50/1.8 + *******y typu blenda, torba itp ..
pomijam fakt ze jesli chce sie zarabiac na fotografii to powinno sie miec o sprzecie jaiekolwiek pojecie i wiedziec mniej wiecej czego sie chce. rozumiem ze mozna wahac sie miedzy jednym a drugim body albo miedzy konkretnymi obiektywami ale podejscie na zasadzie "mam tyle a tyle kasy, prosze mi doradzic jaki sprzet kupic tylko traktujcie mnie jak profesjonaliste bo zamierzam na tym zarabiac" rozklada mnie osobiscie na lopatki .. ale ja to dziwny jestem
... moje myśli ...
Po za tym zgadzam się jeszcze z kolegą MikeP, dobrze gada :)
Wcześniej ktoś pisał/narzekał o szkłach bez silnika, t17-50, zrobiłem dobrych kilka ślubów i uważam to szkło za super alternatywę, jeśli ktoś szuka szkła do ok. 1k. - na początek "styka".
jedynie ff bo dx jest dla frajerow ktorzy nie potrafia odroznic obrazka od obrazka znaczy od dobrego obrazka.
nie wiem czy masz świadomość, ale takimi stwierdzeniami obrażasz dość pokaźną rzeszę forumowiczów - użytkowników DX. A to, że się wkurzyłeś to Twój problem i nie powód by wypisywać takie bzdury. Są inne sposoby na radzenie sobie z emocjami - polecam szachy :) Rozluźniają a i jeszcze głową trzeba ruszyć...
Photosubstance
02-01-2009, 22:46
A ja chce rozkręcić burdel! czy mam zartudnić maszkary po 100zł czy superl laski za 1000zł. Nie znam się i nie wiem czy ktoś nie wpadnie upomnieć się o "swoje" :) Najlepiej kupiś D3x i przynajmniej na sprzęt nie będzie można zwalać winy :) ale to po za zasięgiem (14000 do wydania) Ciekawe jak zostać mechanikiem samochodowym, zakładając że mam jakieś pieniądze do wydania :)
nie wiem czy masz świadomość, ale takimi stwierdzeniami obrażasz dość pokaźną rzeszę forumowiczów - użytkowników DX. A to, że się wkurzyłeś to Twój problem i nie powód by wypisywać takie bzdury. Są inne sposoby na radzenie sobie z emocjami - polecam szachy :) Rozluźniają a i jeszcze głową trzeba ruszyć...
chyba potraktowałeś to zbyt dosłownie :mrgreen:
w życiu... Jedynie zwróciłem uwagę koledze...
Jego post nie spowoduje, ze wyrzucę DX przez okno...
>stock: chyba opacznie zrozumiałeś wpis rabijki ;)
A ja chce rozkręcić burdel! czy mam zartudnić maszkary po 100zł czy superl laski za 1000zł. Nie znam się i nie wiem czy ktoś nie wpadnie upomnieć się o "swoje" :) Najlepiej kupiś D3x i przynajmniej na sprzęt nie będzie można zwalać winy :) ale to po za zasięgiem (14000 do wydania) Ciekawe jak zostać mechanikiem samochodowym, zakładając że mam jakieś pieniądze do wydania :)
Nie wiem z jakiego drzewa spadles ale musialo byc wysokie. Co ten post wniosl do dyskusji?
Władca Pixeli
02-01-2009, 22:54
Najpierw obraża siebie. :mrgreen:
Photosubstance
02-01-2009, 22:56
klient nie widzi różniecy czy dx czy fx . chce zdjęcia . dobry sprzęt to podstawa ale bez wiedzy? każdy z czasem wie czego mu brakuje i w czym poprawi swój warsztat.
krzych200
02-01-2009, 22:58
ciekawie się zrobiło, aż się niemiło czyta, co niektorych postów, naprewdę. Teraz to mam dopiero zonka... d300 taaka fajna pucha. A tu ... bam, pojechali... chopaki
klient nie widzi różniecy czy dx czy fx . chce zdjęcia . dobry sprzęt to podstawa ale bez wiedzy? każdy z czasem wie czego mu brakuje i w czym poprawi swój warsztat.
Jako klient widze roznice fx/dx. Przykro mi klient klientowi nie jest rowny. A uwazam sie za dobrego klienta w branzy foto bo jestem w stanie zaplacic za dobra robote, a nie kazdy stawia zdjecia na pierwszym miejscu.
ciekawie się zrobiło, aż się niemiło czyta, co niektorych postów, naprewdę. Teraz to mam dopiero zonka... d300 taaka fajna pucha. A tu ... bam, pojechali... chopaki
Zastanawiam się cały czas;)
Może za dużo było alkoholu na imprezie 2 dni temu?- pora wytrzeźwieć;)
To była przecież żart!!!
Photosubstance
02-01-2009, 23:05
Nie wiem z jakiego drzewa spadles ale musialo byc wysokie. Co ten post wniosl do dyskusji?
Ludzie szukają sposobu na życie tylko czsami na skróty. Obecnie to jest nagminne. Cenię pasjonatów którzy przekuli pasję na sposób na życie :) były czasy że fajnie było byś murarzem (bo żarło) wielu wzieło się za coś co jest na topie ale bez doświadczenia. Na ten temat był mój post. Polecam Chrzciny i Pogrzeby = tu zawsze jest ruch
Photosubstance
02-01-2009, 23:08
robisz w fx czy płacisz za fx (bo masz)
Photosubstance
02-01-2009, 23:10
Jako klient widze roznice fx/dx. Przykro mi klient klientowi nie jest rowny. A uwazam sie za dobrego klienta w branzy foto bo jestem w stanie zaplacic za dobra robote, a nie kazdy stawia zdjecia na pierwszym miejscu.
robisz w FX(bo masz) czy płacisz za FX? nie każdystawia zdjęcia na pierwszym miejscu ? Ja zawsze i nie ważne czy D#X czy Zenitem!!! albo czym kto chce!!
stock
juz ci wyjasnili ze sie pienisz bez sensu, wiec dalej nie bede tego ciagnal.
czytaj nastepnym razem dokladnie
pozdro
olo
Mikis525
03-01-2009, 09:28
w tej materii bym nie przeginał. A jak taka 16Gb zawiesi się np przed północą... :)
Byłyby jaja, co ? :) Poza tym D80 smiga na SD :)
Można kupić 4 karty po 4giga - to miałem na myśli :)
Nigdy nie zrozumiem tych, co odpowiadają z pełną powagą na tego typu zapytania. Poświęcają swój czas, żeby doradzić komuś, kto chce profi sprzęt, któremu się nie chce samemu poszukać odpowiednego zestawu. Przecież jak ktoś się zna, to wie czego potrzebuje.
Mi MikeP nie musisz tłumaczyć, że d200 i 17-55 można zrobić ekstra reportaż...ale to byłby dobry zestaw, dla kogoś, kto świadomie wybiera SAMEMU sprzęt, bo wie, do czego służy.
Ja tu widzę kolejnego, który myśli, że na ślubach to taaaaaaaaaaaaakaaaaaaaaaa kasa, a i przede wszystkim łatwo zarobiony pieniądz...a d700, tryb P i lampa w auto na wprost zrobią swoje.
Szczęściarz:) Ja bym sobie kupił chyba D3:)
Nigdy nie zrozumiem tych, co odpowiadają z pełną powagą na tego typu zapytania. Poświęcają swój czas, żeby doradzić komuś, kto chce profi sprzęt, któremu się nie chce samemu poszukać odpowiednego zestawu. Przecież jak ktoś się zna, to wie czego potrzebuje.
Mi MikeP nie musisz tłumaczyć, że d200 i 17-55 można zrobić ekstra reportaż...ale to byłby dobry zestaw, dla kogoś, kto świadomie wybiera SAMEMU sprzęt, bo wie, do czego służy.
Ja tu widzę kolejnego, który myśli, że na ślubach to taaaaaaaaaaaaakaaaaaaaaaa kasa, a i przede wszystkim łatwo zarobiony pieniądz...a d700, tryb P i lampa w auto na wprost zrobią swoje.
Wiesz, ja kiedys tez spytalem. Paru udzielilo mi odpowiedzi takiej jak chcialem uslyszec - rzetelnych. Paru zakpiło tak jak Ty (choc czytajac Twoje wypowiedzi na forum slubnym doszedlem do wniosku ze w fotografii najbardziej lubisz vat zus i wyliczenia im podobne). Jesli dla Ciebie odpowiedzi z pelna powaga na forum na tego typu pytania Cie smiesza to po co w ogole zabierasz w glos w dyskusji? Nie masz co robic w zyciu? Zajmij sie ekonomia i wyliczeniami ile potrzebujesz na miesciac na zycie. Twoje podejscie do sprawy jest takie... żadne...
Michał
a może wersje bez wypasionego korpusu za min 7tys? z czymś z dx?
może i podpadne
ale d300 nie jest głupim pomysłem, nie wiem nawet czy nie mógłby spróbować d90. Bo co zyskamy? więcej kl/sek, szumy lepsze w d90. W kościele deszcz nie pada, pleneru w deszczu też się chyba nie robi. Myślę że jest to kwestia do przemyślenia. Albo d90 i d300 razem z różnymi szkłami.
Natomiast bezkompromisowość polecałbym w kwestii lamp i obiektywów-
1. zestaw rozsądny: N17-55, plus stałka na drugi korpus- np. N85/1.8 (1.4) lub N105 lub Sigma 30/1.4 (ale to bardziej ze względu na światło, niż bezkompromisowość :mrgreen:)
2. zestaw maksymalnie bezkompromisowy na dwa korpusy: N12-24 i N24-70
lampy: sb800/900 po jednej na każdy korpus
Mam takie same zdanie jak ozyy-rozsądna i praktyczna propozycja...
JAREK_001
04-01-2009, 12:55
Od niedawna jestem posiadaczem D700 + tamron 28-75. Uważam że mająć taka kwotę na zakup sprzętu, można by się pokusić o zestaw D700 + Nikkor 24-70 + SB 900. Ten mój mimo iz nie ma w chwili obecnej nikkorowskiego szkła, już znakomicie się sprawdza i robi rzeczywiście bardzo duże wrażenie co do jakości zdjęć w tym na wysokim iso. Wadą jest fakt iż w zasadzie do niego powinno się podpinać juz szkła z wysokiej półki a to jest już spory koszt. Co do D300 również uważam że jest to dobry wybór, szczególnie że mamy do niego o wiele większy zakres szkie. Jednak mimo wszystko przy takim budżecie zdecydował bym sie na zestaw z D700. Pozdrawiam
Witam,
dla mnie bezkompromisowy zestaw (czasem światło 2.8 to już jakiś kompromis) stanowią, np.: D700 + 35/2 + 85/1.4 (żonglowanie stałkami) + SB800/900 oraz D50 (już jest, tak? - jako ew.dubler dla głównego body) + 2x8GB + zapasowe aku + blenda,
lub
dwa zestawy: D50 + 17-35/2.8 + SB oraz D700 + 85/1.4 (bądź 105/2) + w/w duperele
lub
5D MkII + 24-105/4 (eh to światło ;)) + 580EX II +... duperele?
lub....
i można by tak w nieskończoność :)
Myślę (jeszcze), że z takiego czy innego sprzętu to Ty musisz być zadowolony i nie musisz ślepo powielać zestawów którymi foci koleżeństwo, aczkolwiek takie wskazówki są b! przydatne lecz tylko wtedy, jeśli już masz mniej więcej (bardziej na więcej) wyrobione zdanie na ten temat i powyższe wypowiedzi utwierdzą cię w tym słusznym, z twojego pkt-u widzenia, przekonaniu :)
Może masło maslane ale oczy się już kleją :)
Pzdr, Piotr