Zobacz pełną wersję : Jaka trzecia lampa do strobingu ?
Myśle o kupieniu dodatkowej lampy do zabawy w strobing. Mam SB 800, zamówiełem SB 900 i mysle ,że przydała by sie jakas trzecia błyskotka. Odpadaja te dwie bo drogo. SB600 tez za dogo. Vivitary nieosiągalne. jest sporo SB 28 na aledrogo. Co byście polecili za małe pieniądze. Nie mam jeszcze radia i narazie miec nie bede.
sb80 ze względu na wymiary, klawiszologię i taka sama budowę (ten sam dyfuzor) co sb800
mishieck
30-12-2008, 13:26
Jeśli nie masz radia, a masz dwie lampki to ja bym jednak zainwestował w SB600 - działasz wtedy w CLSie i masz TTl-a.
ZTCW starsze lampy Nikona nie obsługują CLSa, więc wtedy będziesz musiał zainwestować w radia - pytanie, co ci się bardziej opłaca...
EDIT:
Poza tym czy naprawdę potrzebujesz już teraz 3 lampy? Opanuj dwie, 3 masz w gratisie na aparacie ;)
Może spróbuj napisać do osoby która wystawia tą lampę >>> http://www.allegro.pl/item468000585_lampa_blyskowa_vivitar_283.html czy ma jeszcze lampę i nie chce sprzedać... Ja napisałem do tego sprzedawcy i kupiłem poza allegro za 130zł http://www.allegro.pl/item489184067_vivitar_283_i_akcesoria_super_stan.h tml. Niestety miał tylko jedną lampę. Z vivitara jestem bardzo zadowolony. Oprócz tego SUNPAK 383 i CULLMANN dc36. Jeszcze wracając do Vivitarów to trzeba obserwować allegro. Tą niestety przegapiłem a oferta była bardzo okazyjna >>> http://www.allegro.pl/item511413335_lampa_blyskowa_vivitar_285_hv_zoom_t hyristor.html. To z tego co się orientuję była nawet wersja niskonapięciowa. Vivitary to lampy kultowe i czasem warto poczekać... To prawdziwy "workhorse". :)
Pozdrawiam
Poza tym czy naprawdę potrzebujesz już teraz 3 lampy? Opanuj dwie, 3 masz w gratisie na aparacie ;)
Tak mi sie uwidziało ,ze trzecia bedzie potrzebna do robienia tła lub kontry od tyłu jakimś snootem. Poza tym ja lubie mieć juz to co mi sie uwidzi i nie lubie jak mnie cos ogranicza:)
SB 80 jest nieosiagalna a na inne bede polował.
Jeszcze jedno pytanko bo w watku o strobingu było tylko wspomniane. Jak CLS spisuje sie w słoneczne dni, czy lampy widzą dobrze błyski i do jakiej odległosci. 8 m jak w instrukcji ? Ktos to próbował.
wiele zależy od warunków i od umieszczenia lamp względem siebie, jednak słońce i otwarta przestrzeń to niezbyt sprzyjające środowisko dla CLS-a który działa na podczerwień.
8m raczej nie pociągnie no chyba że czujniki są zwrócone prosto na siebie ale w praktyce to raczej trudne :) bo jednak lampy rozstawia się pod różnym kątem w różnych odległościach do tego dochodzą parasolki co utrudnia sprawę. w pomieszczeniach promienie IR odbijają się od ścin, przedmiotów, nie raz udawało mi się wyzwolić lampy umieszczone za ścianą (koło drzwi) czy za różnymi przeszkodami, z tego co się bawiłem to zarówno SU-800 SB-800 (w trybie master) czy też CLS z korpusu działały bardzo podobnie.
Jeśli nie masz radia, a masz dwie lampki to ja bym jednak zainwestował w SB600 - działasz wtedy w CLSie i masz TTl-a.
ZTCW starsze lampy Nikona nie obsługują CLSa, więc wtedy będziesz musiał zainwestować w radia - pytanie, co ci się bardziej opłaca...
EDIT:
Popieram w całej rozciągłości. Do lampy w aparacie jedzie do mnie coś takiego http://www.allegro.pl/item515699194_dyfuzor_pop_up_uniwersalny_do_lamp_w budowanych.html zobaczymy jak zadziała. Ten CLS to całkiem fana sprawa.
Jeżeli bardzo interesujesz się strobingiem i posiadasz SB800, lepszym rozwiązaniem było zakupienie dwóch SB600 niż poruszać się pośród trzech różnych typów plus ewentualnie radio, ale to moje zdanie.
Koszty mniejsze a jakie możliwości :). Ja tak zrobiłem.
teraz zastanawiam sie czy zamiast trzeciej lampy nie wydac kasy na radio tylko ,że nie mam zielonego pojecia z czym to sie je. Wiem ,że wyzwoli zdalnie błysk ale o sterowaniu błyskiem mowy raczej niema ?
wlopis zamówiłem juz SB900 i od tego raczej odwrotu niema. Moja SB800 jest juz mocno wyeksploatowana mechanicznie wiec odpocznie. Skłaniam sie jak wyzej tylko co wybrać w miare taniego a nie stresującego. Myślę że bede potrzebował 1 nadajnik i dwa odbiorniki ,Dobrze kombinuje?
stare lampy możesz wyzwalać wbudowaną fotocelą (niektóre mają i to całkiem niezłe- np. SB 26) albo przez radio. Moc na wszystkich lampach będziesz musiał dobierać sam, bo TTL nie będzie działał (ani przy radiu ani przy wyzwalaniu z fotoceli)- także na SB900/800- żeby korzystać z radia/fotoceli wszsystkie lampy muszą być w manualu
Jak nie odpowiada Ci manual, to pozostaje Ci kupić Sb600/800/900 albo czytać o lampach niezależnych producentów- wiem że np Sigma EF 500 NaiTTl działa też CLS
shaddixx
30-12-2008, 16:16
Metz 58AF-1 tez dziala w CLS ale sposób jego działania pozostawie bez komentarza..
SB 800 mają baaardzo dobrą fotocele. Nawet obwinięte taśmą bezbarwną przyklejone do rury, sciany...wyłapują błyski.
Wrócę jeszcze do mojego pytania.
1-Majac dwie lampy ktore pracuja w CLS (SB 800 i 900) chyba można uzyc trzeciej dowolnej lampy (najlepiej z manualnymi ustawieniami ) postawionej na fotoceli ? Uzyta byłaby do rozświetlenia tła lub jako kontra.
2 - Majac 2-3 lampy i używajać sterowania radiem ale z jednym odbiornikiem jest możliwosc odpalenia pozostałej (ych) stawiając je na fotoceli?
Wiem ,że wtedy strace kontrole nad nimi z poziomu body.
1-Majac dwie lampy ktore pracuja w CLS (SB 800 i 900) chyba można uzyc trzeciej dowolnej lampy (najlepiej z manualnymi ustawieniami ) postawionej na fotoceli ? Uzyta byłaby do rozświetlenia tła lub jako kontra.
2 - Majac 2-3 lampy i używajać sterowania radiem ale z jednym odbiornikiem jest możliwosc odpalenia pozostałej (ych) stawiając je na fotoceli?
1) może być problem, lampy działające w TTL-u wykonują przedbłyski pomiarowe, które wyzwolą fotocele w związku z czym błysk lampy z fotocela nie tylko nie zostanie zarejestrowany to jeszcze zmieni pomiar innych lamp więc odradzam takie rozwiązanie.
2) tak tu nie ma przedbłysków więc zadziała, zależy jakie wyzwalacze radiowe kupisz, część z nich ma kilka gniazd, gorąca stopka, PC, jack tak więc możesz nawet podłączyć kablem do jednego odbiornika kilka lamp lub z fotoceli jak piszesz
mysle o czymś takim jak tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80581 bo tych tanszych z aledrogo jakos sie boje
Nie zadawaj w kółko tego samego, pytania- czytaj odpowiedzi :)
Pisałem Ci przecież, że jak będziesz używał radia/fotoceli to wszystkie lampy muszą pracować w manualu, bez CLS
Tak, oczywiście, i jest to rozsądny sposób :)
W sprawie wyzwalaczy napisz do Bonzo, na zdjęciach nie widać czy wyzwalacze mają kabelek z końcówką PC (taki musisz mieć, żeby podłączyć je do lamp typu sb800). Widzę tam tylko małego/dużego jacka. Tymi końcówkami podłączysz bez problemu do lamp studyjnych. Skoro chcesz wyzwalać lampy reporterskie, musisz upewnić się, że mają wejście PC (sb800 ma). Ta lampa, którą będziesz kupował, dobrze by było, żeby też miała (można co prawda dokupić kostki z gniazdem PC, ale po co... skoro można mieć wbudowane)
"Nie zadawaj w kółko tego samego, pytania- czytaj odpowiedzi :)
Pisałem Ci przecież, że jak będziesz używał radia/fotoceli to wszystkie lampy muszą pracować w manualu, bez CLS"
No faktycznie, sorki to po tej nocy tak wyszło:)
Dzieki za info o tym wejściu PC, tego niewiedziałem.
odnośnie działania fotoceli wtrącę swoje trzy grosze. mam SB-26 i jej fotocela ma dwa tryby (przełączane takim hebelkiem) - natychmiastowy i zwłoczny. z moich obserwacji i doświadczeń wynika że tryb zwłoczny spokojnie przeczekuje błyski pomiarowe CLSa, bo mając wbudowaną i sb800 działające w trybie CLS moja SB26 błyska wyzwalana fotocelą jak najbardziej prawidłowo. to jednak cudowna lampa była:-)