Zobacz pełną wersję : Filtr UV do Nikkora 50 mm 1,8
Vavamaka
29-12-2008, 14:57
Cześć, na rynku tyle filrtów, że dostałem lekkiego zawrotu głowy i postanowiłem zapytac na forum. Jaki filtr UV radzicie dokupić do 50-tki nikkora? Średnica 52mm. Przewiduje na sziełko ok 60 zł. Na allegro są Hama za 17 pln (http://allegro.pl/item509835860_hoya_green_52mm_52_uv_nikon_d40x_d40 _d60_d50_d80.html), ale nie wiem czy warto oszczedzać.
Z góry dzieki za podpowiedzi i porady.
ja osobiście odpuściłem sobie używanie UV do 50-siątki uważam że jest on zbędny, ale polecam filtr Hoya Filtr UV 52 mm HMC cena około 53 złotych są naprawde dobrej jakości
dobryjanek
29-12-2008, 16:43
filtr Hoya Filtr UV 52 mm HMC cena około 53 złotych są naprawde dobrej jakości
O, bez przesady, chyba są powszechnie dostępne za 35 zł. A to cena chyba bardzo znośna (za całkiem przyzwoity filtr) do obiektywu za ~350 zł :)
O, bez przesady, chyba są powszechnie dostępne za 35 zł. A to cena chyba bardzo znośna (za całkiem przyzwoity filtr) do obiektywu za ~350 zł :)
A wytłumacz mi co ma cena filtra do ceny obiektywu ? Dla mnie taki związek jest niezrozumiały :(
Do tego obiektywu albo porządny filtr albo wogóle.
Ostre szkiełko szkoda paprać nędznym UV.
50 ma mocno schowaną soczewkę przednią więc jeśli dla ochrony to bym sobie darował
Do tego obiektywu albo porządny filtr albo wogóle.
Ostre szkiełko szkoda paprać nędznym UV.
50 ma mocno schowaną soczewkę przednią więc jeśli dla ochrony to bym sobie darował
I to jest najlepsza odpowiedź w tym wątku. Chyba, że potrzebujesz użyć PL lub połówki np. szarej :)
dobryjanek
29-12-2008, 17:16
A wytłumacz mi co ma cena filtra do ceny obiektywu ? Dla mnie taki związek jest niezrozumiały :(
Nie mówię o związku bezpośrednim przecież, tylko o psychiczno-ekonomicznym :neutral: Ja osobiście nie założę raczej filtru za 200 zł do obiektywu, który kupiłem za 150 zł, a na pewno nie wtedy, jeśli nie daje mi żadnego efektu, a jedynie ma być do ochrony. Że nie wspomnę o uśmieszku na końcu tamtej wypowiedzi, który powinien nakierować czytelnika na jej nie do końca poważny charakter ;>
Inna sprawa, że autor wątku nic nie pisał o ochronie obiektywu, a o filtrze UV do niego, więc zakładam też, że to mu właśnie potrzebne. Jasna sprawa, że jeśli się nie fotografuje w jakiś wyjątkowych warunkach i nie potrzebuje owego odcięcia UV, to filtr w tym przypadku jest zbędny - jeden element optyczny mniej będzie tu raczej z korzyścią dla zdjęcia.
A ja gdybym już kupował (miałem 50 mm i niestety nie zrobiłem tego :() to bym kupił na 62 lub 67 plus przejściówkę i miałbym z głowy przy zmianie obiektywu.
Vavamaka
29-12-2008, 22:49
Nie miałem czasu od napisania pierwszeg postu zabrac głos, ale juz wyjaśniam, że chodziło mi bardziej o ochrone przedniej soczewki niż o odcięcie promieni UV. Zawsze tak robiłem z każdym obiektywem i z tym pomyślałem, że wypada zrobić to samo. Po przeczytaniu Waszych postów doszedłem do wniosku, że skoro soczewka jest tak glęboko schowana, to nie bede już nic dokręcał. Za te 35 pln zaprosze narzeczoną na sushi:) Bardziej sie ucieszy niż z nowego filtra. Ustrzegę się tym samym od nieustającego pytania: "co ty z tym wszystkim bedziesz robił?!":)
pozdrawiam Vavamaka i życzę wszystkim dużo ostrości w przyszłym roku:)
50 ma schowana soczewke głeboko - szkoda jej psuć byle jaką uv i tyle w temacie
Polsar74
29-12-2008, 22:56
50 ma schowana soczewke głeboko - szkoda jej psuć byle jaką uv i tyle w temacie
święte słowa !
dobryjanek
29-12-2008, 23:24
Za te 35 pln zaprosze narzeczoną na sushi:)
Jeśli tylko o ochronę miało chodzić, a narzeczona lubi sushi, to jak najbardziej słuszny wybór. Smacznego :)