Zobacz pełną wersję : Grip do D300/D700 - jaki to laczny koszt?
Przymierzam sie do zakupu D300/D700. Czy ktos moglby podac laczny koszt gripa? Pytanie nie wynika z mojego lenistwa, tylko z braku wiedzy. Oprocz gripa musi byc inna niz w zestawie bateria, zeby moc cieszyc sie 8fps? Chodzi o EN-EL4a czy EN-EL4? Czym one sie roznia? Z tego co wiem, to wyzszym napieciem. Czyms jeszcze? Jak taka baterie naladowac? Czy ladowarka do D300/D700 jest kompatybilna z bateria "EL4"?
Przymierzam sie do zakupu D300/D700. Czy ktos moglby podac laczny koszt gripa? Pytanie nie wynika z mojego lenistwa, tylko z braku wiedzy. Oprocz gripa musi byc inna niz w zestawie bateria, zeby moc cieszyc sie 8fps? Chodzi o EN-EL4a czy EN-EL4? Czym one sie roznia? Z tego co wiem, to wyzszym napieciem. Czyms jeszcze? Jak taka baterie naladowac? Czy ladowarka do D300/D700 jest kompatybilna z bateria "EL4"?
Najlepiej kup zestaw PDK-1, cena całego zestawu to około 1750PLN, a w skład wchodzi:
MB-D10, akumulator litowo-jonowy EN-EL4a, pokrywa komory na baterie BL-3, ładowarka Nikon MH-21. Taki zestaw masz choćby tu:http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=2494
A w body moze byc EL3a, czy jesli chce skorzystac z 8fps to musze wyjac go i do gripa dac EL4a?
Czym rozni sie EL4 od EL4a? Napieciem, pojemnoscia czy czyms jeszcze?
A w body moze byc EL3a, czy jesli chce skorzystac z 8fps to musze wyjac go i do gripa dac EL4a?
Czym rozni sie EL4 od EL4a?
Konstrukcja D300 i D700 oraz gripa MB-D10 pozwala mieć w body akumulator EN-EL3E, ale można go też wyjąć. Ustawia się w body z gripem z którego zasilania ma być najpierw pobierany prąd, czy z body, czy z gripa. Jaka jest dokładnie różnica pomiędzy EN-EL4, a EN-EL4a nie wiem, wiem że na pewno różnią się pojemnością i ceną. Czy czymś więcej nie wiem.
Wilku, Ty kupowałeś ten zestaw? Pytam, bo nigdzie nie jest jasno powiedziane, czy on zawiera koszyki na szarą baterię i na paluszki.
W dodatku w opisie u Sławka ściemniają, że akumulator EN-EL4a zawiera wyświetlacz. :) Chyba, że jest jakaś wersja "de luxe", o której nic nie wiem. :)
Wilku, Ty kupowałeś ten zestaw? Pytam, bo nigdzie nie jest jasno powiedziane, czy on zawiera koszyki na szarą baterię i na paluszki.
W dodatku w opisie u Sławka ściemniają, że akumulator EN-EL4a zawiera wyświetlacz. :) Chyba, że jest jakaś wersja "de luxe", o której nic nie wiem. :)
A u Ciebie nie ma wyświetlacza? To jakiś bubel masz ;)
A u Ciebie nie ma wyświetlacza? To jakiś bubel masz ;)
Chyba go rozbiłem gdzieś po pijaku :)
A czy mozna do body wzlozyc EL4(a) czy trzeba do gripa?
Nie, ja tego zestawu nie kupowałem bo:
1. Mając D300 z gripem ( w komplecie gripa był koszyczek na paluszki ) sprzedałem d300 zostawiając grip.
2. Najpierw kupiłem D3 ( od niego ładowarka ) i dodatkową baterię EN-EL4a
3. Później kupiłem D700 i musiałem dokupić tą przejściówkę BL-3.
A czy mozna do body wzlozyc EL4(a) czy trzeba do gripa?
Tą baterię można włożyć do body, ale takich jak: D2H, D2hs, D2X, D2Xs, D3 i D3x, do pozostałych puszek niestety ona nie wchodzi i trzeba włożyć do gripa pamiętając o przejściówce BL-3
Żeby cieszyć się 8fps można też do gripa włożyć 8 akumulatorków AA.
W PDK-1 jest wszystko, lacznie z tym co piszesz.
Mb-d10 899 zł. 8x eneloop- 80 zł, bc-900- 130 zł.
Razem około 1100.
shaddixx
30-12-2008, 16:12
ja miałem chytry plan:
Grip jest, tyko dokupić EL-4 (z batimex.pl) i BL-3.. mój misterny plan padł jak zgooglowałem sobie ceny ładowary do EL4..
Ktoś wie czy istnieje jakas alternatywa dla MH-21?
dla ladowarki raczej nie, dla oryginalnych el-4 tak, ale gorsza - bo mniejsza pojemnosc niz oryginalne el4e - i z roznym skutkiem, jednym dziala inni miewali
problemy - z tego co czytalem
ja miałem chytry plan:
Grip jest, tyko dokupić EL-4 (z batimex.pl) i BL-3.. mój misterny plan padł jak zgooglowałem sobie ceny ładowary do EL4..
Ktoś wie czy istnieje jakas alternatywa dla MH-21?
Mi się udało na przełomie maja i czerwca - jeden z miłych forumowych kolegów sprowadził mi z USA: ładowarkę MH-21, baterię EN-EL4a i zaślepkę BL-3 - wszystko to za 570 zł. ;)
shaddixx
30-12-2008, 17:31
przy obcnym kursie $ juz ten numer nie przejdzie niestety.. heh
Mi się udało na przełomie maja i czerwca - jeden z miłych forumowych kolegów sprowadził mi z USA: ładowarkę MH-21, baterię EN-EL4a i zaślepkę BL-3 - wszystko to za 570 zł. ;)
Jesli chcemy sie bawic w EL4a, a nie ma gripa, to najsensowniejszy wydaje sie zakup od razu calego zestawu PDK-1, ktory jakis czas temu kosztowal w PL 1500 zl.
Wiec nawet sprowadzanie bateryjek i ladowarek z USA daje/dawalo w sumie lacznie podobna kwote.
shaddixx
08-01-2009, 12:06
yeahhhhh zaraz zamawiam;)
http://www.foto-tip.pl/sklep/delta_zestaw_en_el4___bl_3___ladowarka_sieciowa-p-1240.html
uszko1986
18-01-2009, 22:32
Czy ktoś miał z czymś takim styczność?
http://www.allegro.pl/item522744719_nikon_d300_d700_battery_pack_zam_mb_ d10_najlepszy.html
Czy ktoś miał z czymś takim styczność?
http://www.allegro.pl/item522744719_nikon_d300_d700_battery_pack_zam_mb_ d10_najlepszy.html
Zajrzyj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=72590