Zobacz pełną wersję : Obiektyw do D60.
Witam! Zastanawiam się nad zakupem nowego obiektywu do D60. Myślę o Tamronie 28-75mm f/2.8 Aspherical XR LD Di. Głównie ma mi on służyć do reportażu tego typu http://picasaweb.google.pl/szymok91/BalticCup2008# . Będzie to dobry zakup? Czy może coś zaproponujecie. Cena do 1300zł.
mariobor
28-12-2008, 15:41
Zaglądnij do exifa tych zdjęć tam masz odpowiedz. Były robione stałka 50mm przy f/2 oraz czasach 1/160 ISO 600-800. Myślę że będziesz w stanie uzyskać podobny efekt tym obiektywem. Pod warunkiem że nie straszne ci iso800-1600 ;) bo niestety ten obiektyw jest ciemniejszy.
w D60 przy iso 800-1600 fotki nie są powalające jeśli chodzi o szumy, nie oszukujmy się. Tamron 28-75 mm będzie dobry, tylko że może brakować Ci w nim szerokiego kąta. Nie myslałeś o Tamronie 17-50 mm? Ale pomyśl i o stałce 50 mm, naprawdę nie jest to wielki wydatek rzędu max 400 (nowy)
Maciek R
28-12-2008, 16:04
To zależy z tym 400zł za nową 50-tkę. Bo jeśli nie zależy mu na AF to okej, ale jeśli chce z AF'em, to koszty będą wyższe.
Przypominam, że D60 z AF'em, to tylko z AF-S'ami.
mariobor
28-12-2008, 16:06
forbes tylko focenie 50/1,8D(bo o takiej chyba myślałeś) oraz D60 przy manualnym ostrzeniu i małym GO, dynamicznie poruszających się par tanecznych do najprostszych na pewno nie należy. Choć wykonalne :) A tamron 17-50 jest rzeczywiście alternatywą do zastosowań ogólnych choć do takich zawodów brałbym to co proponuje autor wątku.
To zależy z tym 400zł za nową 50-tkę. Bo jeśli nie zależy mu na AF to okej, ale jeśli chce z AF'em, to koszty będą wyższe.
Przypominam, że D60 z AF'em, to tylko z AF-S'ami.
Ehh sorry ale jakiś dziś jestem zalatany i mi się coś uroiło, że chodzi o D70. To fakt przy D60 N 50 mm odpada, bo przecież nie ma śrubokręta a w takich sytuacjach trudno ostrzyć ręcznie.
forbes tylko focenie 50/1,8D(bo o takiej chyba myślałeś) oraz D60 przy manualnym ostrzeniu i małym GO, dynamicznie poruszających się par tanecznych do najprostszych na pewno nie należy. Choć wykonalne :) A tamron 17-50 jest rzeczywiście alternatywą do zastosowań ogólnych choć do takich zawodów brałbym to co proponuje autor wątku.
Ale nie sądzisz, że w Tamronie, który proponuje autor będzie mu brakować szerokiego kąta? Bo moim zdaniem może być to dokuczliwe:)
sorka za post pod postem, proszę moda o złączenia jeśli to możliwe
mariobor
28-12-2008, 16:46
No na takich zawodach raczej nie podejdzie blisko do parkietu i sam sposób kadrowania jest raczej nastawiony na szczegół i detale niż na pokazywanie szeroko całej sali i wszystkich tańczących naraz. Stąd moje przypuszczenie że częściej będzie wykorzystywał ogniskową w zakresie 50 - 75 niż 17-28. Ot taka moja luźna opinia.
Badź, co bądź te 2 Tamrony sie nadadzą. Choć ja wole mieć pod zawsze pod ręką coś szerszego, no ale to juz sprawa indywidualna. Pozdrawiam!
mariobor
29-12-2008, 01:01
W kwestii ogniskowych pozostaje przy swoim zdaniu ;) Myślę że i tak największym problem dla autora wątku będzie brak światła bo jakby nie patrzeć to na takich zawodach tanecznych jest jego jeszcze mniej niż np na halowych meczach koszykówki czy siatkówki a i tam światło 2,8 to minimum jeśli chce się mieć jakieś sensowne efekty.
Oczywiście, do fotografowania tańca turniejowego dokupię dodatkową lampę. Najprawdopodobniej będzie to SUNPAK PF30X. Ktoś coś wspomniał o bliskim podejściu do parkietu. Otóż sam tańczę na takich turniejach i z tego co zauważyłem na 3/4 turniejach paparazzi stoją jakieś 1-0.5 metra od parkietu więc nie jest to problemem. Ale na turniejach wyższej rangi typu Mistrzostwa Polski czy Grand Prix Polski żeby podejść jako fotograf do parkietu trzeba mieć specjalne zaproszenie od organizatora więc stałki odpadają.