Zobacz pełną wersję : Co do D80? amator
Od niedawna jestem posiadaczka D80 amatorka. W ramach przeskoku brata na wyzsza polke dostalam w spadku 2 analogi: Nikkor AF 28-80mm i Nikkor AF 70-300mm.
Potrzebuje rady wlasnie w kwestii obiektywow. Fotografuje przede wszystkim dzieci- we wnetrzach i w ostrym swietle slonecznym, oraz krajobrazy. Przy moich dzieciach zmiana obiekywow praktycznie odpada, nie mam na to niestety czasu. Zastanawiam sie, wiec na co wymienic 2 powysze? Nie wiem za ile moglyby sie sprzedac, ale moglabym dolozyc do tego, co za nie dostane, jakies 500 zl. Oba obiektywy maja 5 lat i sa w dobrym stanie, bo nie byly dlugo w ogole uzywane.
Chcialabym cos z troche wiekszym zoomem niz 28-80, ktorym glownie teraz robie zdjecia, tak, ze wszelkie sugestie mile widziane. I od razu nie bijcie, dopiero sie ucze ;)
ja z d80 używam N 18-200 VR, obiektyw jest uniwersalny i jak na mojego szkraba idealny, a i czasem jakiś krajobraz można zrobić, teraz można trafic okazyjnie w necie w dosyc dobrej cenie
za kolegą 18-200, ale trochę ciemne jak na wnętrza...
A stałka N50/1.8D ? Na śrubokręt i za 350zł wyrwiesz. Szkiełko świetne do portretów, i wnętrz.
n 50 1/8 super szkiełko, ale do krajobrazów średnio się przyda
LordRamzes
28-12-2008, 11:43
portret 50 f1,8
krajobraz i jako szkło podstawowe Tamron 17-50 F2,8 (wcześniej sprawdzić FF/BF)
uniwersalne nikkor 18-200
teleobiektyw nikkor 70-300 VR (koniecznie z VR)
coś szerokiego sigma 10-20
portret 50 f1,8
krajobraz i jako szkło podstawowe Tamron 17-50 F2,8 (wcześniej sprawdzić FF/BF)
uniwersalne nikkor 18-200
teleobiektyw nikkor 70-300 VR (koniecznie z VR)
coś szerokiego sigma 10-20
N 70-300 VR do fotografowanie dziecka? Sorry ale po co aż taka długa lufa do zdjęć dziecka???
Podstawa to N 50 mm do wnetrz, jest bardzo jasny, dobry do portretu, bo f1,8 da ładne GO. Ewentualnie jeśli zależy Ci na zoomie, a często focisz w pomieszczeniach to Tamron 17-50 f2,8 (posiadam)
A pozatym LordRamzes proponujesz sigme 10-20 jeszcze, a zobacz sobie że ona chce dolożyc jakies 500 zł po sprzedaży posiadanych szkieł, a sama sigma 10-20 to 1700, N 70-300 VR który nijak sie jej nie przyda też troche kosztuje.
Mila sprzedaj te szkła które posiadasz i kup sobie Tamrona 17-50, a później N 50 mm i masz do fotografowania dziecka fajny zestaw, więcej Ci nie potrzeba.
Pozdrawiam!
ray_knox
28-12-2008, 15:08
N 70-300 VR do fotografowanie dziecka? Sorry ale po co aż taka długa lufa do zdjęć dziecka???
chyba, że fotografujesz na zewnątrz, z trochę większej odległości, i nie chcesz, żeby to dziecko zachowywało się nienaturalnie, widząc jak pchasz mu się do piaskownicy z aparatem :-D wówczas może przydać się takie szkło:)
W takiej sytuacji może się przydać dłuższy zoom, ale 70-300 jest aż za nadto, a pozatym dla kobiety nie będzie wygodny, bo jest dość cięzki i wątpie że będzie się nim jej wygodnie fotorafować. Mila weż sigme 18-200 OS HSM - ma silnik i stabilizacje lub wersje bez stabilizaji duzo tansza, ale to już zależy od Ciebie.
LordRamzes
28-12-2008, 17:05
Podstawa to N 50 mm do wnetrz, jest bardzo jasny, dobry do portretu, bo f1,8 da ładne GO. Ewentualnie jeśli zależy Ci na zoomie, a często focisz w pomieszczeniach to Tamron 17-50 f2,8 (posiadam)
A pozatym LordRamzes proponujesz sigme 10-20 jeszcze, a zobacz sobie że ona chce dolożyc jakies 500 zł po sprzedaży posiadanych szkieł, a sama sigma 10-20 to 1700, N 70-300 VR który nijak sie jej nie przyda też troche kosztuje.
Mila sprzedaj te szkła które posiadasz i kup sobie Tamrona 17-50, a później N 50 mm i masz do fotografowania dziecka fajny zestaw, więcej Ci nie potrzeba.
Pozdrawiam!
a żebyś wiedział ,że taka "długa lufa" się przydaje ;-) nawet można wykonać panoramowanie przy okazji a VR Ci w tym pomoże , jak już kolega powiedział zdjęcia można robić z dalsza wtedy dziecko zachowuje sie naturalnie a nie na każdym kroku stawać przed nim
fotoMichal
28-12-2008, 17:11
nawet można wykonać panoramowanie przy okazji a VR Ci w tym pomoże
akurat nie masz racji, przy panoramowaniu VR należy wyłączyć...
a żebyś wiedział ,że taka "długa lufa" się przydaje ;-) nawet można wykonać panoramowanie przy okazji a VR Ci w tym pomoże , jak już kolega powiedział zdjęcia można robić z dalsza wtedy dziecko zachowuje sie naturalnie a nie na każdym kroku stawać przed nim
Ok przyznałem racje przecież, że lepiej robić fotki dziecku z dalszej odległości bo będzie sie zachowywać naturalnie. Ale 70-300 to za długa lufa, która w niczym się nie przyda, a pozatym będzie tym aparatem robić zdjęcia kobieta, a 70-300 VR waży więcej niż jej body, więc nie sądze żeby kobiecie wygodnie było trzymać takie +/- 1,5 kg i wtedy nawet VR nie pomoże.
Hmmm albo ja się nie znam albo tylko ja wylączam VR podczas panoramowania...
Tak jak pisałem wcześniej, lepiej jakiś krótszy i poreczniejszy zoom typu 18-200.
robertG7
28-12-2008, 18:41
Hmmm albo ja się nie znam albo tylko ja wylączam VR podczas panoramowania...
ooo a to tak trzeba? Pytam na poważnie:)
ooo a to tak trzeba? Pytam na poważnie:)
Przy panaromowaniu wyłącza się VR, bo może bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Jakoś nie mogę pojąć Waszego rozumowania, nie obraźcie się ale dlaczego tamte dwa obiektywy ma sprzedać? dostanie grosze a one nie są wcale złe. Ale tu na forum panuje przekonanie że czym droższy "to jestem panisko".
Że są plastikowe? Całe szczęście że nie są z Chin, dopiero by było dyskusji a tu jak na zlość jeden to Japan a drugi Thailand. Mam obydwa i robią niezłe fotki. Fakt że dokupię T 17-50 ale to inny zakres.
Pozdrawiam.
Ale zauważ, że nie posiada jasnego szkła i w pomieszczeniach bez lampy może być jej trudno,(ja osobiście nie lubie lampy blyskowej używać np do fotografii dziecka, a jak już musze to tylko z dufuzorem) więc w wcześniejszych postach proponowalem jaśniejsze obiektywy. Powinna sprzedać 70-300, które posiada i kupić N 50 mm, i na pewno da rade taki zestawik.
LordRamzes
28-12-2008, 20:21
akurat nie masz racji, przy panoramowaniu VR należy wyłączyć...
błąd przy panoramowaniu VR w trybie aktywnym jest kolego niezastąpione
zobacz sobie na tej stronie na zdjęcie z samochodem :)
http://www.rafalglebowski.pl/plener.php zrobione z użyciem VR
błąd przy panoramowaniu VR w trybie aktywnym jest kolego niezastąpione
zobacz sobie na tej stronie na zdjęcie z samochodem :)
http://www.rafalglebowski.pl/plener.php zrobione z użyciem VR
Pouczanie kolegi fotoMichal o tym jak fotografować samochody jest w sumie nawet zabawne. Zapytam tylko z ciekawości. Skąd wiesz jak były wykonane owe zdjęcia? Znasz autora strony? Domyślam się, że wiesz o różnych trybach (Normal, Active) i że różnie one działają u różnych producentów (kompensacja drgań pion/poziom działa inaczej u Canona, inaczej u Nokona)?
LordRamzes
28-12-2008, 20:48
znam autora ale jeszcze podam adres ;-) autor tutaj wyraźnie mówi o panoramowaniu :) aktywny i pasywny czytać uważnie 1 stronę :) . Dla mnie nie jest w tym nic zabawnego :) poczytaj
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/81841-nikkor-70-300-afs-vr-mini.htm
"Nikkor 70-300 VR posiada dwa tryby pracy VR -Normalny, używany w większości wypadków oraz Aktywny, którego powinno się używać w przypadku np. fotografowania z poruszającego się pojazdu. "
fushiro
skoro kolega wyzej podaje zdjecia jako przyklad mysle ze wie czym byly zrobione, poza tym chyba mowimy o szkle 70-300, ktore de facto jest ze stajni nikona i do tego ma obydwa tryby VR takze nie rozumiem twojej docinki
LordRamzes
28-12-2008, 21:01
Pouczanie kolegi fotoMichal o tym jak fotografować samochody jest w sumie nawet zabawne. Zapytam tylko z ciekawości. Skąd wiesz jak były wykonane owe zdjęcia? Znasz autora strony? Domyślam się, że wiesz o różnych trybach (Normal, Active) i że różnie one działają u różnych producentów (kompensacja drgań pion/poziom działa inaczej u Canona, inaczej u Nokona)?
swoją droga nie wiem czemu j mówisz o trybach active normal dla canona skoro ja cały czas mówie o konkretnym przykładzie 70-300Vr na prawdę jak komuś docinać to trzeba być pewnym tego co się mówi kolego.
fotoMichal
28-12-2008, 21:03
znam autora ale jeszcze podam adres ;-) autor tutaj wyraźnie mówi o panoramowaniu :) aktywny i pasywny czytać uważnie 1 stronę :) . Dla mnie nie jest w tym nic zabawnego :) poczytaj
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/81841-nikkor-70-300-afs-vr-mini.htm
"Nikkor 70-300 VR posiada dwa tryby pracy VR -Normalny, używany w większości wypadków oraz Aktywny, którego powinno się używać w przypadku np. fotografowania z poruszającego się pojazdu. "
człowieku, nie wiesz o czym piszesz, widziałeś kiedyś ten obiektyw 70-300 VR?
Tryb VR może być włączony i wyłączony.
Gdy jest włączony, można dodatkowo włączyć opcje ACTIVE co pozwala fotografować "z poruszającego się pojazdu" czyli gdy jesteś w aucie... rozumiesz?
Przy panoramowaniu system VR nalezy wyłączyć.
Podałeś cytat którego sam nie rozumiesz.
LordRamzes
28-12-2008, 21:10
można i z poruszjącego i poruszającemu jak widać ;) chodziło mi tylko pokazać odkąd na stronie jest to opisane :) a przykłady są pociąg itd :)
fotoMichal
28-12-2008, 21:17
dalsza dyskusja nie ma sensu, weź obiektyw, ustaw czas migawki na 1/20, włącz VR i panoramuj, a potem wyłącz VR i porównaj efekty.
Pozdrawiam
LordRamzes
28-12-2008, 21:19
podaje jeszcze link jeśli to już nie przekona to dyskusja nie ma sensu gdyż jest pokazane czarno na białym na konkretnych przykładach
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
w tej kwestii więcej nie mam już nic do powiedzenia dałem stronę z testem zdjęcia więc pozostawię innym do oceny czy się przydaje czy nie ,
LordRamzes
28-12-2008, 21:20
myślę ,że nie nie mamy się co kłócić , Kolego fotoMichal dziękuje za dyskusje ;-) pozdrawiam ;-)
Skąd pomysł o docinkach. Ja się próbuję dowiedzieć co macie do powiedzenia, stąd tyle znaków zapytania. Wydaje mi się tylko dziwne, że facet, który non stop fotografuje auta (fotoMichal) nie wie o czym mówi. Sądziłem, że błąd w rozumowaniu polega na różnej interpretacji w różnych systemach, ale zostańmy przy Nikonie. U Nikona nie ma oddzielnego przełącznika wyłączającego redukcję drgań w poziomie, ponieważ system VR sam rozpoznaje większe niedokładności którym przeciwdziała. To jest właśnie VR Normal, którego niektórzy używają przy panoramowaniu a który de facto nie musi nic stabilizować w trakcie takiego panoramowania. Tyle z mojej wiedzy.
Chciałbym przede wszystkim usłyszeć opinię kogoś, kto już wykonywał wiele zdjęć i ma coś do powiedzenia z własnego doświadczenia
fotoMichal
28-12-2008, 22:27
Skąd pomysł o docinkach. Ja się próbuję dowiedzieć co macie do powiedzenia, stąd tyle znaków zapytania. Wydaje mi się tylko dziwne, że facet, który non stop fotografuje auta (fotoMichal) nie wie o czym mówi. Sądziłem, że błąd w rozumowaniu polega na różnej interpretacji w różnych systemach, ale zostańmy przy Nikonie. U Nikona nie ma oddzielnego przełącznika wyłączającego redukcję drgań w poziomie, ponieważ system VR sam rozpoznaje większe niedokładności którym przeciwdziała. To jest właśnie VR Normal, którego niektórzy używają przy panoramowaniu a który de facto nie musi nic stabilizować w trakcie takiego panoramowania. Tyle z mojej wiedzy.
Chciałbym przede wszystkim usłyszeć opinię kogoś, kto już wykonywał wiele zdjęć i ma coś do powiedzenia z własnego doświadczenia
nie rozumiem, wytłumaczysz?
doskonale wiem o czym mówię, mam obiektyw VR i znam doskonale jego zastosowania, jak i system NORMAL ACTIVE
nie rozumiem, wytłumaczysz?
doskonale wiem o czym mówię, mam obiektyw VR i znam doskonale jego zastosowania, jak i system NORMAL ACTIVE
To ja się pytam jak to z tym VR jest na prawdę. Przeczytałem http://www.nikon.com/about/technology/core/software/vr_e/index.htm i wyciągnąłem wnioski. Przymierzam się do kupna 70-200 i chciałbym wiedzieć o co dokładnie w tym systemie chodzi w praktyce. Wiadomo, najlepiej od kogoś doświadczonego.
Czy wykorzystujesz system VR Normal przy panoramowaniu? Przeszkadza, czy nie sprawia różnicy?
fotoMichal
28-12-2008, 23:06
System VR (Vibration Reduction) jest jak sama nazwa mówi od redukcji drgań. Bardzo pomaga np. przy dużych ogniskowych.
System VR może pracować w 2 trybach - Normal i Active
Tryb NORMAL służy do fotografowania w normalnych warunkach.
Tryb ACTIVE służy do fotografowania np. gdy jedziesz w samochodzie i chcesz fotografować przez okno.
Przy panoramowaniu system VR się gubi, i sama jego praca wtedy może źle wpłynąć na ostrość zdjęć... dlatego najlepiej wyłączyć VR przy panoramowaniu, ponieważ np. 70-300 sam w sobie jest dość ostrym obiektywem, i przy typowym panoramowaniu nie potrzebuje systemu VR.
Nikon pisze: "In Normal mode, slow and wide camera movement is regarded as recomposing", czyli przy trybie Normal płynny ruch wykonywany przy panoramowaniu nie powinien powodować zakłóceń. Według tego opisu Active powinno być zdecydowanie wyłączone, ale Normal już niekoniecznie. Normal może być włączone, ale sama stabilizacja nie będzie miała miejsca przy takim ruchu, czyli nie wykorzystujemy jej tak na prawdę i nie powinna przeszkadzać.
Czy tak jest w rzeczywistości jak pisze Nikon?
Dzięki za pomoc.
fotoMichal
28-12-2008, 23:34
Wiesz, udało mi się zrobić kilka panoramowań z włączonym systemem VR, i było ostro... ale wiele wiele razy jednak VR przeszkadzał mi, i dopiero po jego wyłączeniu było ok.
Zależy jak pewną masz rękę :)
Przyglądam się dyskusji i widzę, że od doboru uniwersalnego obiektywu do fotografowania dzieci rozmowa zeszła na tele;) Fajnie dowiedzieć się czegoś i na temat 70-300 ale w sumie ja również jestem w tej samej sytuacji co ta Pani szukam jasnego obiektywu, do fotek dzieci. Myślę iż na pewno 50 1.8 ale czy możecie mi podpowiedzieć jakiegoś zooma z zakresu od 18-50/80 w miarę możliwości jasnego 2.8 (najlepiej ze stałym 2.8)? Będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam.
( Najlepiej ze stałym 2.8 )miało być;))))
tamron 17-50/2.8 badz 28-75/2.8
"70-300 sam w sobie jest dość ostrym obiektywem, i przy typowym panoramowaniu nie potrzebuje systemu VR."
A swistak siedzi i zawija... Gdzie jest logiczny sens powyzszego zdania ?
fotoMichal
29-12-2008, 15:43
Sens jest taki, że podczas typowego panoramowania obiektyw Nikkor 70-300 VR ładnie wyostrzy auto, a tło rozmyje. Włączony system VR przy panoramowaniu narobi więcej złego niż dobrego.
Nie wiem jak mam Ci to wytłumaczyć...; może przeczytaj cały wątek, a nie wyrywasz zdanie z całości.
tamron 17-50/2.8 badz 28-75/2.8
Bardzo dziękuje za opinię a czy Sigma ma podobne szkła ze stałym światłem, lub może jeszcze inną firmą warto się zainteresować?
Szukam używanego obiektywu z AF działającym z D80 (w możliwie rozsądnej cenie). Więc w sumie jeżeli jeszcze jakiś znacie to jestem otwarty na propozycję i za wszystkie oczywiście serdecznie dziękuję!!!
Bardzo dziękuje za opinię a czy Sigma ma podobne szkła ze stałym światłem, lub może jeszcze inną firmą warto się zainteresować?
Ma. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro
lucas 28
30-12-2008, 10:30
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum. Jeśli chodzi o Sigmę ze stałym światłem, to polecam S30 1.4. Mam to szkło i powiem szczerze, że we wnętrzach spisuje się naprawdę nieźle. Używam ją często w duecie z SB-800 i daje dobre, ostre obrazy. Nie wiem, czy kolega zdecyduje się na stałkę, ale jeśli nie ma takich barier to gorąco zachęcam do zainwestowania w sigmę.
Zbigniew
30-12-2008, 11:37
W przypadku Sigmy polecam lekturę wątku tutaj (http://nikon.org.pl/showthread.php?t=31592).
Dzieki za sugestie, pewnei zdecyduje sie za jakis czas na tego Tamrona, a na razie pomecze jeszcze to co mam.
Wiewioor
04-01-2009, 01:00
Dzieki za sugestie, pewnei zdecyduje sie za jakis czas na tego Tamrona, a na razie pomecze jeszcze to co mam.
Witam,
posiadam Tamrona 17-50/2.8 i jestem bardzo zadowolony. Dokładając do tego lampę robi się super zestaw do zdjęć w pomieszczeniach (w wersji budżetowej). Na N17-55/2.8 mnie nie stać:D
Pozdrawiam
Witam serdecznie, dopiero zaczynam przygode z D80. Wcześniej miałem EOS400D Canon.
w zestawie dostałem 18 135 obiektyw, co o nim myślicie ?
ray_knox
04-01-2009, 03:23
Witam serdecznie, dopiero zaczynam przygode z D80. Wcześniej miałem EOS400D Canon.
obiektyw jak obiektyw, na początku na pewno Ci wystarczy, ale szału nie ma i po jakimś czasie zaczniesz szukać czegoś lepszego/jasniejszego.
robertG7
04-01-2009, 12:56
Myślę, że wystarczy przejrzeć forum z opcją SZUKAJ:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76849&highlight=18-135
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80048&highlight=18-135
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75920&highlight=18-135
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75032&highlight=18-135
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=74644&highlight=18-135
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=73008&highlight=18-135