Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Zima vs Wiosna
fotokornik
27-12-2008, 18:38
Proszę zrezygnować z osobistych wycieczek i napisać jasno o co chodzi. Jeśli ktoś ma napisać jestem na -/+ to niech lepiej nie pisze, bo zależy mi na uzasadnieniu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/4042/s7301826orgkorygao8.jpg)
jurek1906
27-12-2008, 18:49
no braku ostrosci to jestem pewien , ld ciemna plama i makro to chyba nie jest.
fotokornik
27-12-2008, 18:52
ostrość jest na krawędzi 1 płata śniegu
Jeżeli będziesz mówił użytkownikom co mają pisać, to wszyscy odwrócą się od ciebie plecami. To dość specyficzne miejsce w sieci, otwarte na wszelkie off top`y, które trzymają się dobrego smaku. Przypadki atakowania użytkowników można policzyć na palcach jednej ręki, więc zarzut o "wycieczkach" jest raczej niesłuszny.
O zdjęciu: brak tematu (gdyby nie opis sam bym na to nie wpadł), ostrości. Do tego szum, ostre światło i nieudany kadr.
fotokornik
27-12-2008, 19:05
no to kwestia co ktoś widzi i zauważam tendencje do tego, że ostość ma być wg was na całej fotce a to nieprawda. I nie mówie nikomu co ma pisać a tylko co gdzie według mnie jest, no ale może ja jestem inny, bo każda próba powiedzenia czegokolwiek kończy się zarzutami o takie rzeczy.
Zarówno ostrość jak i nieostrość może być doskonałym środkiem wyrazu. Musi być tylko uzasadniona. Musi służyć jakiemuś celowi - opowiadać historię, zakrywać lub odkrywać. Na twoim zdjęciu po prostu jest gdzieś tam, nic więcej.
Wykonaj serię zdjęć, najlepiej rób kilka codziennie. Po tygodniu wybierz najciekawsze i wstaw. Oglądaj prace innych i wzoruj się na nich. Nie wstawiaj co popadnie. Sam oceniaj swoje prace. Powiedz sobie na głos co jest w nich ciekawego. Zaczynaj od pomysłu a nie od wykonywania zdjęcia. Każde (większość) zdjęcie powinno mieć temat i formę. Temat - to historia, którą opowiada zdjęcie, forma - to techniki których używasz do zaprezentowania pracy.
Poza tym, skoro wszyscy piszą podobnie, to może coś w tym jest?
Udanych zdjęć życzę! :)
fotokornik
27-12-2008, 19:38
Dziękuję może w tym tygodniu trafią się jakieś warsztaty... A zdjęcie robione Samsungiem D70 to kompakt
zapraszam do przyrody może tam mi się lepiej udało
arachiusz
27-12-2008, 22:31
ostrość jest ale jej rozklad nic nie opowiada , poza tym to nie makro...
hallucinogen
28-12-2008, 01:38
chodzi chyba o to ze sie za bardzo spieszysz, nie nauczysz sie robic zdjec w tydzien dopytujac sie jak to zrobil Calme czy pytajac co zrobic aby bylo super. praca kolego i jeszcze raz praca, cierpliwosc i wytrwanie. nie wydaje mi sie abys opanowal warsztat w tydzien a od tylu mniej wiecej publikujesz prace. postaw jedna,dwie na forum, wez oddech, wyciagnij wnioski i wroc za miesiac ale z czyms lepszym bo pytanie sie o kazdego gniota co zrobic aby byl dzielem sztuki jest troche irytujace...amen :)
Jakby nie opis to bym nie doszedł o co Ci chodzi (kawałek ziemi). Do makro to sie raczej nie zalicza, a ostrość na tej (ziemi) lub kilku pierwszych zmarzlinach śniegu. Pozdrawiam
To chyba należy odbierać wyłącznie jako zdjęcie testowe, brak tu treści