Zobacz pełną wersję : fotografowanie - żużel
tgollob_jamessuchar
27-12-2008, 16:13
Witam serdecznie forumowiczów
Proszę wybaczyć jeśli dubluję wątek, ale trochę mi się spieszy ;D
Mianowicie, chcę zakupić Nikona D40 + Nikkor 18-55mm AF-S DX f/3,5-5,6G EDII (za 1077zł) i osobno do niego obiektyw Sigma 70-300mm f/4-5,6 (za 395zł) ewentualnie zamiast niego taki sam obiektyw tylko, że z oznaczeniem APO (za 685zł)
Obiektyw Sigmy do fotografowania zawodów żużlowych tylko w Polsce, czyli na powietrzu.
Czy to dobry wybór? Mam ograniczenia finansowe niestety... ;/ poza tym muszę dokupić (chcę) grip bateryjny oraz futerał... 2000zł to absolutny max
Czy to dobry wybór? Obecnie mam (jeszcze) FZ-18 i fotografowałem z sukcesami zawody żuzlowe z większych odległości (z trybun), teraz chcę kupić lustro bo będe dużo bliżej, na murawie lub przy bandzie...
jeśli chodzi o Lumixa fotografowałem tylko w Manualu, wiem co i jak, a D40 starcza mi 3kl/s z ograniczeniem do 3 pierwszych zdjęć, jednak Nikon ma przewagę wiele mniejszych szumów (Lumixem w warunkach bez słońca ISO800 nawet nie starczało, a nawet przy 800 szumy potworne)
Czy jednak zastanawiam się nad dobrym obiektywem? Może polecalibyście zupełnie inny do 800zł (ewentualnie, z biedą mogę nieco wyjśc poza 2 tysiące) ?
Brać ten tańszy bez oznaczenia 'APO' ?
Poza tym często fotografuję ptactwo wodne, krajobrazy, pejzaże, a ostatnio portety. Poza tym aparat potrzebuję do zdjęć reporterskich i do uroczystości rodzinnych.
Jaką lampę w godnej cenie polecacie? Czy standardowa jest ok? Widze, że na pewno jest 'wyższa' niż w Lumixie, co ułatwia sprawę mając większy obiektyw.
Czy ten Nikon to dobry wybór? Może lepiej coś innego?
Foty będę robil w manualu, LiveView nie chcę.
Ps. myslalem też nad kupnem obiektywu Nikona AF 50mm f/1,8 ED - co sądzicie?
Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi ;)
Nikon d60 + Nikkor 55-200:
http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-ludzie-zycie-sport/95585-mistrzostwa-swiata-w-enduro-2008-a.htm
Articool
27-12-2008, 17:41
Bardzo ciężko jest Ci doradzić bo to tak jak byś chciał kupić samochód rajdowy ale żeby oprócz szybkiej jazdy można nim było wozić meble i czasem do kościoła i na imieniny pojechać i żeby kosztował tak 5 tys zł... no może troszeczkę więcej...
No nic....
Body D40 to tak naprawdę entry level u Nikona i nie jest to złe body ale rewelacyjne nie jest... jeśli masz ograniczony budżet to musi wystarczyć ooo i tyle odnośnie body
Co do obiektywu na te występy żużlowe to najlepiej by się przydała jakaś Sigma albo Tamron 70-200/f2,8 ale one kosztują tyle co Twój cały budżet więc... Może na początek N55-200VR albo N70-300VR Ten drugi też wychodzi poza Twój budżet ale chyba najrozsądniejszy zakup tuż za wymienionymi ze światłem 2,8
Co do krajobrazów, reporterki to szeroki kąt potrzebny więc przydała by się Sigma 10-20 albo Tokina 12-24 bądz Tokina 11-16 Wszystkie w cenie 1500 -2000
Portret: tutaj możesz zakupić wspomnianą przez Ciebie stałkę N50/1,8 ale również inne N85/1,8 albo Tokina 50-135/f2,8
Lampa: To zależy ile będziesz jej używał i w jakich pomieszczeniach... U cioci na imieninach w bloku wystarczy SB 400... Chociaż najrozsądniejszy zakup dla amatora z brakiem funduszy wydaje się być SB 600
Także podsumowując fotografia to worek bez dna... a fotografia przyrody i żużlu jednak wymaga już sprzętu z górnej półki aby efekty były zadowalające.. tak mi się wydaje bynajmniej...
tgollob_jamessuchar
28-12-2008, 17:16
dzięki za podpowiedzi
teraz mam dylemat i chyba mało oryginalny, bowiem tak:
za 977zl jest D40 z obiektywem 18-55 bez stabilizacji, natomiast za 1499zł jest D60 z obiektywem 18-55 VR...
czyszczenie matrycy się przyda, tym bardziej, że ja na żużel będę często z nim chodził, poza tym stabilizacja w obiektywie... poza tym matryca... tylko czy warto dorzucić 500zł ?
do jakiegoś body dokupię 55-200 VR potem jak zarobię, to jakiś ze stałą jasnością, jeżeli ten nie będzie dawal rady...
poza tym oglądałem dziś tego D60 i wywarł świetne wrażenie... mam jednak inny dylemat: jeśli D60, to czy nie lepiej kupić 1000D z podobnym obiektywem za 1329zł ?
slyszałem jednak wiele złego na temat szkieł do Canonów z dolnej półki ;/
poza tym przekonuje mnie argument, że nikt jeszcze nie widzial fotoreportera z 1000D w ręku, a z D60 czy nawet d40 i owszem...
proszę o podopowiedź co do body, dzięki :)
ps. czy nada mi się do cyfrowej lustrzanki poczciwy stałoogniskowy Helios?
wiem, że nie ma AF ani stabilizacji, ale da się tym dobre foty strzelać o_O ? (tak po prostu naszła mnie taka refleksja)
fotoMichal
28-12-2008, 17:20
Zamiast 18-55 VR kup 18-70 , duzo lepsze szkło, a VR nie jest potrzebny przy tak małych ogniskowych... zreszta 18-70 jest dość ostry
dzięki za podpowiedzi
teraz mam dylemat i chyba mało oryginalny, bowiem tak:
za 977zl jest D40 z obiektywem 18-55 bez stabilizacji, natomiast za 1499zł jest D60 z obiektywem 18-55 VR...
czyszczenie matrycy się przyda, tym bardziej, że ja na żużel będę często z nim chodził, poza tym stabilizacja w obiektywie... poza tym matryca... tylko czy warto dorzucić 500zł ?
do jakiegoś body dokupię 55-200 VR potem jak zarobię, to jakiś ze stałą jasnością, jeżeli ten nie będzie dawal rady...
poza tym oglądałem dziś tego D60 i wywarł świetne wrażenie... mam jednak inny dylemat: jeśli D60, to czy nie lepiej kupić 1000D z podobnym obiektywem za 1329zł ?
slyszałem jednak wiele złego na temat szkieł do Canonów z dolnej półki ;/
poza tym przekonuje mnie argument, że nikt jeszcze nie widzial fotoreportera z 1000D w ręku, a z D60 czy nawet d40 i owszem...
proszę o podopowiedź co do body, dzięki :)
ps. czy nada mi się do cyfrowej lustrzanki poczciwy stałoogniskowy Helios?
wiem, że nie ma AF ani stabilizacji, ale da się tym dobre foty strzelać o_O ? (tak po prostu naszła mnie taka refleksja)
Po zakupie adapteru m42 nada się, ale nie oczekuj cudów co do jakości ;) A pozatym w Twoim D60, czy D40 AF będzie tylko ze szkłami z własnym silnikiem... A o D1000 zapomnij, jeszcze słabsze niz d40.
mateo912
28-12-2008, 17:52
Co do heliosa to nie będziesz mógł wyostrzyć dalej niż jakieś 1,5-2 m
Do fotografowania żużlu to nie przyda Ci się VR.
Mikis525
28-12-2008, 17:52
Używany D80 - 1100 /ew.D70s- 800 + 18-70-(450-500) to jakieś 1600/1300 zł, dodatkowo mógłbyś zakupić sobie 55-200 VR i na razie by styknęło :)
tgollob_jamessuchar
28-12-2008, 21:55
Po zakupie adapteru m42 nada się, ale nie oczekuj cudów co do jakości ;) A pozatym w Twoim D60, czy D40 AF będzie tylko ze szkłami z własnym silnikiem... A o D1000 zapomnij, jeszcze słabsze niz d40.
Chyba jednak d60 zakupię :) niestety 18-70 poza zasięgiem finansowym, a przy odrobinie szczęścia może zakupię bardzo jasny w całym zakresie ogniskowych obiektyw tele
efekty będą na pewno na mojej stronce ;) www.tgollob.yoyo.pl
obecnie foty z Lumixa FZ-18 wiem, że szału nie robią
ps. mam jeszcze pytanie jak wygląda sprawa z gripem bateryjnym do D60 - jak to w ogóle jest, kupuję grip i osobno akumulatory? nie chwytam tego ; ) xD sorki za może banalne pytanie
Mikis525
28-12-2008, 22:06
Według mnie zdecydowanie lepiej kupić używane 18-70 niż D60 z jakimś kitem, cena wyjdzie podobna, przemyśl to jeszce raz :)
Articool
28-12-2008, 23:11
Chyba jednak d60 zakupię :) niestety 18-70 poza zasięgiem finansowym, a przy odrobinie szczęścia może zakupię bardzo jasny w całym zakresie ogniskowych obiektyw tele
ps. mam jeszcze pytanie jak wygląda sprawa z gripem bateryjnym do D60 - jak to w ogóle jest, kupuję grip i osobno akumulatory? nie chwytam tego ; ) xD sorki za może banalne pytanie
Ciekawi mnie to jasne tele jeśli 18-70 poza zasięgiem ;]
Kupujesz grip i tyle... Do tego możesz dokupić kolejny akumulator bo wchodzą dwa albo działać póki co na jednym ewentualnie dostajesz z gripem koszyczek na baterie AA bodajże i to tyle w tym temacie ;]
tgollob_jamessuchar
30-12-2008, 23:15
rozumiem, dzięki za wyjaśnienie :)
już wyjaśniam, kupuję D60 wraz z SB-800 i kitowym obiektywem, obiektyw tele dostaję za free, nic nie płacę za niego...
a propos jaki tele o stałej jasności polecacie?
poza tym, mam wazniejsze pytanie, biorę na pewno D60, nowy - nie lubię ani używanych aut, dziewczyn ani aparatów tym bardziej xD
mianowicie kit 18-55mm z czy bez VR ???
bez VR 1299zł z 1499zł
prawda to, że w wersji VR bardziej trzeba przymknąć przesłonę, by uzyskać większe GO ?
teraz chcę kupić lustro bo będe dużo bliżej, na murawie lub przy bandzie...
W 2009 niestety nie będzie już możliwości fotografowania z murawy zawodów ligowych. Możemy za ten stan rzeczy podziękować spółce Speedway Extraliga... Będzie na murawie... TV oraz maksymalnie dwóch foto (jeden fotografujący wlasnie dla Speedway Extraliga i drugi z klubu).
Co do obiektywów to przejrzyj dział OPTYKA, teleobiektywy, jest tam bardzo dużo o wielu modelach.
Ja zaczynałem wolną i ciemną Sigmą 55-200 i jak dziś przeglądam niektóre zdjęcia to jestem pod wrażeniem co to szkiełko (kupiłem je uzywane za 150pln) potrafiło :)
Oczywiście nie radzę Ci kupować tak wolnego i ciemnego szkła, o wiele łatwiej będziesz miał jak kupisz coś ze światłem 2.8. Odżałuj może trochę i dołóż do np. Sigmy 70-200 f2.8...
tgollob_jamessuchar
31-12-2008, 00:04
patrząc na fotki wierzę Ci, że to dobry obiektyw, lecz nawet gdybym żałował sobie nawet na jedzenie, to i tak jest poza moim zasięgiem cenowym ;D
do żużla... istnieje jakiś kompromis? miedzy szybkością a jakością? mógłbyś mi coś polecić
ps. co brać teraz, bo prawdopodobnie jutro kupuję... 18-55mm bez VR czy z VR... dodam, że jakiś czas będę używał tego obiektywu
patrząc na fotki wierzę Ci, że to dobry obiektyw, lecz nawet gdybym żałował sobie nawet na jedzenie, to i tak jest poza moim zasięgiem cenowym ;D
do żużla... istnieje jakiś kompromis? miedzy szybkością a jakością? mógłbyś mi coś polecić
Może Nikkor 55-200 VR ? Na pewno dość szybki, tyle, że nie za jasny... Na pewno jednak lepszy niż Sigma 70-300, o której wspomniałeś.
ps. co brać teraz, bo prawdopodobnie jutro kupuję... 18-55mm bez VR czy z VR... dodam, że jakiś czas będę używał tego obiektywu
Weź ze stabilizacją, czasami się przydaje :)
tgollob_jamessuchar
31-12-2008, 01:53
właśnie, Nikkor to chyba dobre rozwiązanie, tylko nie chciałem nic zasugerować ;)
dzięki bardzo za pomoc :)
kupię ze stabilizacją, choć wolałbym bez bo to jednak 200zł... za to mam już prawie grip, który przyda mi się z pewnością...
i tu jeszcze jedno pytanie, brać najzwyklejszy, czy ze spustem migawki albo wyświetlaczem?
jak pielęgnować potem taki aparat i obiektyw? przecież jest mnóstwo drobnego ostrego pyłu, nawet gdy nie dostajemy szprycy spod kół....
Jeśli nie będziesz żonglował obiektywami to może szybko w środku Ci się nie zapyli, na zewnątrz natomiast natychmiast zmieni kolor na brązowy. Przy tym sprzęcie załatw sobie jakieś zniżki na czyszczenie matrycy bo możesz często korzystać z takich usług. Od święta robię fotki żużlowe ale po 2-3 zrobionych meczach (w różnych odstępach czasu) zawsze oddawałem body do czyszczenia.
Jeśli nie będziesz żonglował obiektywami to może szybko w środku Ci się nie zapyli, na zewnątrz natomiast natychmiast zmieni kolor na brązowy. Przy tym sprzęcie załatw sobie jakieś zniżki na czyszczenie matrycy bo możesz często korzystać z takich usług. Od święta robię fotki żużlowe ale po 2-3 zrobionych meczach (w różnych odstępach czasu) zawsze oddawałem body do czyszczenia.
Wszystko zależy skąd te zdjęcia robisz :)
Jeśli z murawy robiłeś i po dwóch meczach czyściłeś matrycę to chyba mój D80 jest uszczelniony ;) Bo robiłem zarówno z murawy jak i na łukach (za bandą, z niskich rzędów) i matrycy w D80 nie czyściłem jeszcze nigdy (przy f22 jest dosłownie kilka czarnych kropek), a to był mój drugi cały sezon jak focę speedway:)
Faktem jest, że dbam o sprzęt i np. gdy nie fociłem danego biegu (a stałem w miejscu gdzie sypie) to chowałem sprzęt za pazuchę :) Czasem rzeczywiście sypnie piachem konkretnie po sprzęcie, ale o dziwo matryca jest naprawde czysta :)
tgollob_jamessuchar
31-12-2008, 13:55
rozumiem, ale ja raczej też z serii ludzi dbających o sprzęt... raczej ja będę oddawał siebie do czyszczenia ;D
dziś już miałem kupować D60 z 18-55VR... kiedy ot tak sobie wziąłem do rąk D80... i coś Wam powiem, biorę D80 + 55-200mm VR co mnie wyjdzie ok. 2500zł (ciut więcej)...
i teraz jaki mi polecacie obiektyw szerokokątny? 18-55VR by spyknął chyba, ale może jest coś lepszego ?
oczywiście limit cenowy... ok 500zł
stałki raczej bym nie chciał choć widziałem 50mm f/1,8 za 399zł Nikona... hmmm ;> ?
ps. oczywiscie biorąc D80 rezygnuję z lampy chwilowo, ale chyba lepiej dołożyć do D80, prawda? biorąc go do ręki zrobił duże wrażenie, troche nim popstrykałem obiektywem 18-55VR i wg jest świetny!
Mikis525
31-12-2008, 15:01
A widzisz mówiłem ,że na D80 się skończy :) A za te 500 zł nadal pozostaję przy 18-70 :)
rozumiem, ale ja raczej też z serii ludzi dbających o sprzęt... raczej ja będę oddawał siebie do czyszczenia ;D
dziś już miałem kupować D60 z 18-55VR... kiedy ot tak sobie wziąłem do rąk D80... i coś Wam powiem, biorę D80 + 55-200mm VR co mnie wyjdzie ok. 2500zł (ciut więcej)...
i teraz jaki mi polecacie obiektyw szerokokątny? 18-55VR by spyknął chyba, ale może jest coś lepszego ?
oczywiście limit cenowy... ok 500zł
DObra decyzja :) D80 to fajny sprzęt :) Co co szerokiego kąta... na razie pobaw się szerokim kątem z 18-55. Porób trochę zdjęć, dopiero potem zdecyduj o dalszych zakupach..
zapoluj na używanego Tamrona 17-35 f2.8-4 świetne szkło. Mam wrażenie, że nie doceniane na forum.
Piotrek Charchuła
01-01-2009, 03:56
zapoluj na używanego Tamrona 17-35 f2.8-4 świetne szkło. Mam wrażenie, że nie doceniane na forum.
17-35 na żużel...
Bez żartów:-D
tgollob_jamessuchar
01-01-2009, 13:05
nie, nie no ;D szeroki kąt raczej do fotografowania w pomieszczeniach i jakieś plenery itd.
do żużla to raczej nie, bo za małe ogiskowe, aczkolwiek może z jakimś dobrym obiektywem fotki by były schludne ;D
ciekawe czy po Nowym Roku ceny pójda w górę? jak tak, to masakra bo znowu powrócić musze do idei D60 ;D
tgollob_jamessuchar
02-01-2009, 14:00
słuchajcie, myślę nad zakupem i myślę nad przewagami D80...
wytłumaczcie mi co to jest ten wciąż wymieniany 'śrubokręt' ? poza tym, D80 ma stabilizację w korpusie? bo wiem, że D60 musi mieć silniczek w obiektywach, przez co są one droższe...
czy to jest to, co w lustrzankach analogowych "popycha" pewien bolec i przymyka przesłonę?
przez to mógłbym bez żadnych przejściówek założyć poczciwego Heliosa 58mm f/2 ?
widziałem, że asortyment obiektywów jest znacznie większy D80 niż do D60, co mi się podoba :)
m.in zastanawiam się nad tym : http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d80-z-ob-sigma-18-50mm-f-3-5-5-6-dc-odbior-w-90-sklepach-w-polsce/
lub za 2299zł jest ten model ze znanym obiektywem 18-55 VR Nikkora... który brać? dodam, że żadne używane modele mnie nie interesują; aha, dodam, że w necie wolę kupić sam obiektyw, dlatego body wolę brać co widzę - takie moje zboczenie :)
poza tym, zdecydowałem, że biorę 55-200VR za 649zł - z myślą o speedway'u (podobno 70-300mm Sigmy gorsza jest)
no i grip bateryjny, w trzech tysiącach się zmieszczę;
mateo912
02-01-2009, 14:30
Śrubokręt to jest napęd AF który jest wbudowany w puche.
Napędza on obiektywy bez silniczka (bez oznaczeń HSM sigmy i AF-s nikkor)
do d40/x/d60 powinieneś mieć szkła z własnym napędem bo inaczej nie będziesz miał AF i będziesz ostrzył ręcznie.
Nie będziesz mógł używać żadnych szkieł M42(zenit itp) bez przejściówki, po prostu to są różne bagnety.
Edit:
Szkła m42 będziesz mógł używać tylko i wyłącznie w trybie M czyli full manual bez światłomierza.
wytłumaczcie mi co to jest ten wciąż wymieniany 'śrubokręt' ?
Jest to napęd AF w korpusie. Czyli będziesz miał autofocus z szkłami, które nie mają własnego silnika (ale są AF).
poza tym, D80 ma stabilizację w korpusie?
Żadna lustrzanka Nikona nie ma stabilizacji w korpusie. Nikon oferuje szkła ze stabilizacją (oznaczone VR).
tgollob_jamessuchar
02-01-2009, 14:52
ok, dzięki Wam bardzo, już to rozumiem :)
a co do samych zestawów, które wymieniłem? brać Sigmę czy Nikkora razem z D80?
a co do samych zestawów, które wymieniłem? brać Sigmę czy Nikkora razem z D80?
... z Nikkorem.
SlaWasII
02-01-2009, 15:29
Po co Ci grip?!
Jak mało kasy, to lepiej dołóż do słoika. Na grip przyjdzie czas... Na naładowanym akumulatorku bez lampy pstrykniesz spoko z 500 zdjęć.
tgollob_jamessuchar
02-01-2009, 22:53
właśnie przeczytałem zaskakującą wiadomość, że w D80 ciężko jest powiedzieć, że jest tryb "zdjęć seryjnych" o_O troche mnie to zdziwiło, tym bardziej, że "seria" Nikona D80 to ledwie 2kl/s ?
czyżby w tym momencie lepszy był nawet D40 ???????
prawda to? w takim razie mam poważne wątpliwości czy go brać ;/
ps. czy obiektyw Nikon 50mm f/1,8 pyknie do D60 ? nie będę chyba miał AF ?
ale w D80 już nie ma tego problemu, prawda?
echhhh im dłużej przeglądam, tym mam większe wątpliwości co kupować :|
Articool
02-01-2009, 23:52
D60 + N50/f1,8 tylko manualny ale jest AF-S 50/1,4 tylko że nie za te pieniądze...
D80 + N50/f1,8 jak najbardziej będzie AF
Za dpreview D80 ma 3kl/s natomiast D40 2,5kl/s
Jak dla mnie nie ma co się zastanawiać... D80 :)
mateo912
03-01-2009, 16:00
Dokładnie jak napisał Articool w d80 3kl/s do zapełnienia bufora a później zależne od prędkości karty.
ja również polecam d80:)
herbatnik
03-01-2009, 16:10
Kolego tu masz moje zuzlowe i motocyklowe z d70s + sigma apo macro 70-300 (srubokretowa)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28832
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25425
tgollob_jamessuchar
03-01-2009, 16:46
świetne fotki herbatnik :) podobają mi się i chciałbym uzyskiwać podobne efekty...
tylko D70s bliżej do D80 czy do D60, bo chyba już go nie kupię w Polsce (nówka) ?
ja zastanawiam się nad tym zestawem w Vobis, cena myślę ok nawet bardzo i to do mnie przemawia najbardziej...
http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/-22598_nikon_d60_obiektywy_plecak.aspx
jak policzyłem, gdybym chodził po sklepach i kupował tam, gdzie najtaniej w Bydgoszczy, zapłaciłbym ok. 2800 zł (a gdyby tylko w Vobis, wtedy ok. 3700zł hehe wtedy, mógłbym myśleć o D90 xD);
stwierdziłem, że to wszystko czego potrzebuję jak na razie i to za świetne pieniądze! prócz tego kupiłbym Nikkora 50mm f/1,8 i to co mi zostanie (ok. 600zł) będę już odkładał na kolejny model - celuję w D90, a szkła przecież zostaną, więc wymiana tylko body... przez wakacje z pewnością tyle zarobię, a przy odrobinie wytrwałości D300 jest nawet realny;
55-200VR i tak chciałem kupić, w manualu jeśli chodzi o stałkę dam radę, natomiast jeśli chodzi o lampę - w warunkach domowych na pewno da radę, ale czy w średniej wielkości Kościele? (Kto jest z Bydgoszczy chodzi mi o Kościół Matki Boskiej Częstochowskiej przy Fordońskiej); mianowicie to nie katedra gotycka o dużej ilości światła rozproszonego i o dużej wysokości czy różnorodności barw;
jeśli chodzi o samo body, to różnic wielkich nie ma w porównaniu do D80 (pomińmy śrubokręt... i tak nie planuję kupować innych obiektywów w danym momencie); matryca CCD o takiej samej ilości (no, podobnej bo minimalnie się chyba różnią o cyfrę po przecinku) Mpix, a wyświetlacz u góry mi raczej nie jest potrzebny; dwoma kółkami na raz też nie będę kręcił, a seria zdjęć jest taka sama, prawda? również 3kl/s (czy to tylko na kartce są 3klatki)...
na dodatek czyszczenie matrycy to niby bajer, ale chodząc na żużel chyba może się przydać pomiędzy większymi "przerwami serwisowymi"... ?
W wątku o żużlu nie wyobrażam sobie nie zabrać głosu... :-D
Pytań masz dużo. Ja jako rekomendację dla w/w Sigmy przedstawię moje sportowe fotki (głównie żuzowe) ----> http://kuuleer.digart.pl/digarty/
Wszystko co tam znajdziesz w zakresie sportowych jest strzelane właśnie tą Sigmą podpiętą do D50.
Pozdrawiam!
mateo912
03-01-2009, 17:12
hmm co do 2 kółek i górnego wyświetlacza to nawet nie wiesz jak będzie Ci ich brakowało :)
Szczerze mówiąc to nawet nie wyobrażam sobie pracy w trybie M bez 2 kółek, czas zmieniam jednym przysłonę drugiem a mając tylko 1 to jak o się odbywa niby?
na pewno odbije to się na szybkości zmian wprowadzanych miedzy zdjęciami( ISO przysłona/czas, itp itd) a jeśli chcesz fotografować sport to nie będziesz miał go za dużo.
to samo się tyczy górnego wyświetlacza jedno spojrzenie na niego i wiesz już wszystko bez klikania nigdzie itp.
Nadal radziłbym Ci się zastanowić nad d80 ale zrobisz jak zechcesz;)
pozdrawiam
Mateusz
tgollob_jamessuchar
03-01-2009, 18:03
W wątku o żużlu nie wyobrażam sobie nie zabrać głosu... :-D
Pytań masz dużo. Ja jako rekomendację dla w/w Sigmy przedstawię moje sportowe fotki (głównie żuzowe) ----> http://kuuleer.digart.pl/digarty/
Wszystko co tam znajdziesz w zakresie sportowych jest strzelane właśnie tą Sigmą podpiętą do D50.
Pozdrawiam!
bardzo dobre fotki, widziałem Andreasa :) więc może jest szansa, że się kiedyś spotkamy i pogadamy ;)
gdzieś czytałem na temat porównania Nikkora 55-200mm VR a Twojego obiektywu, generalnie są podobne, ale szybszy jest niby Nikkor (to nie moja opinia, nie fotografowałem ani jednym ani drugim); były już w tym wątku fotki z takiego zestawu jak planuję zakupić i generalnie nie ma na co narzekać;
hmm co do 2 kółek i górnego wyświetlacza to nawet nie wiesz jak będzie Ci ich brakowało :)
Szczerze mówiąc to nawet nie wyobrażam sobie pracy w trybie M bez 2 kółek, czas zmieniam jednym przysłonę drugiem a mając tylko 1 to jak o się odbywa niby?
na pewno odbije to się na szybkości zmian wprowadzanych miedzy zdjęciami( ISO przysłona/czas, itp itd) a jeśli chcesz fotografować sport to nie będziesz miał go za dużo.
to samo się tyczy górnego wyświetlacza jedno spojrzenie na niego i wiesz już wszystko bez klikania nigdzie itp.
Nadal radziłbym Ci się zastanowić nad d80 ale zrobisz jak zechcesz;)
pozdrawiam
Mateusz
Z pewnością jest to wiele bardziej funkcjonalne i nie kwestionuję tego absolutnie... jednak moim zdaniem różnica 700zł w cenie mi robi, a na dodatek nie zamierzam poprzestawać na tym modelu - bowiem chyba NIESTETY miałem już w łapskach D300 i widziałem foty z niego... aczkolwiek widziałem świetne fotki z D40, więc dużo zależy kto fotografuje;
wypowiedzcie się na temat tego zestawu z Vobisu, cena skalkulowana chyba bardzo korzystnie (gdybym do 2499zł dołożył jeszcze 300zl miałbym dopiero D80 wraz z Nikkorem 18-70, który mnie nie ustatysfakcjonuje)...
IMHO jako opcja przejściowa i co tu kryć - do intensywnej nauki, to dobre rozwiązanie, a po wielu próbach i nabraniu doświadczenia można i tym zrobić dobre fotki...
zastanawia mnie ta lampa czy warto ją brać (na pewno lepsza niż wbudowana, ale czy aż tyle...?) bo istnieje opcja bez lampy błyskowej za 2199zł czyli jeszcze 300zl oszczędności (SB-400 nówka w Euro za 177zł, więc chyba sam sobie w tym momencie odpowiedziałem xD) http://sklep.vobis.pl/oferta/fotografia_cyfrowa/lustrzanki_cyfrowe/-21679_nikond60_18-55mm_55-22mmvr.aspx
tgollob_jamessuchar
04-01-2009, 15:04
zakupiłem i jestem jak na razie bardzo zadowolony
D60 + 18-55 VR + 55-200 VR z bardzo praktycznym, wodoodpornym plecakiem do niego :)
dziękuję Wam za wszelką pomoc