Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Początki...
fotokornik
27-12-2008, 13:36
MOje początki z portretem. D40+ kit 18-55mm Lampa wbudowana bita na wprost z ukierunkowanym światłem przy użyciu ręki. Może za dużo ziarna dałem. Proszę o porady i konstruktywną krytykę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/5764/20001oo0.jpg)
...przykre to zdjęcie... kojarzy mi się z chorobą... chyba nie o to Ci chodziło... ziarno raczej nie przeszkadza... gorzej z ostroścą i światłem ;(
Tomek Konopka
27-12-2008, 13:50
no cóż próbuj dalej,ale nie tak ;)
fotokornik
27-12-2008, 13:52
to co mam zrobić patrząc na exif?
a po co f/20?
ja efekt i co chciałes uzyskac ?
fotokornik
27-12-2008, 14:00
chciałem uzyskać czarne tło bez retuszu po prostu i takie gwiezdne wojny jeśli wiesz co mam na myśli
Tomek Konopka
27-12-2008, 14:02
to co mam zrobić patrząc na exif?
iso 200 trosze mało ,i ta 1/500 taki czas to bardziej do sportu niż portretu,
fotokornik
27-12-2008, 14:04
no wszystko żeby było czarno, technika jeszcze nie ta ale efekt (dla mnie) uzyskany, bo do tła było parę metrów
chciałem uzyskać czarne tło bez retuszu po prostu i takie gwiezdne wojny jeśli wiesz co mam na myśli
Ani Gwiezdne Wojny Ci nie wyszły ani fajna fotka. Próbuj dalej.
fotokornik
27-12-2008, 14:06
nawet jak na amatora?
Tomek Konopka
27-12-2008, 14:10
a , mogłeś zaświecic np lampką biurową z większym iso a ziarno samo by ci wyszło;)
A przecież tutaj większość amatorów. Przede wszystkim - to źle zaświeciłeś.
nawet jak na amatora?
chcesz aby na siłe Cie chwalono ?:)
nawet jak na amatora jest kiepsko. Jest tu sporo fachowców w tej dziedzinie. Moze poklasku trzeba by szukac na fotka.pl lub podobnym portalu bo skoro umieszczasz tu zdjecia to chyba oczekujesz konstruktywnej krytyki ?
fotokornik
27-12-2008, 14:13
tak i dostaje tylko blee. Dlaczego blee to już nikt nie uzasadni.
Przecież Ci napisałem, że źle zaświeciłeś. Oczekujesz, że napiszemy Ci instrukcje jak poustawiać światło, modela itd przy okazji komentowania słabej fotografii? Nie pasuje mi również ziarno i sepia. W połączeniu z tym światłem od dołu niestety mam złe skojarzenia - maluch wygląda jak duszek na starej fotografii, a chyba nie o to Ci chodziło. Zrób dobrze naświetlnoną, skadrowaną klatke, na kompie podbij kontraścik, delikatna obróbka i będzie dobrze. Naprawde nie potrzeba takich kombinacji przy fotografowaniu dziecka.
Tomek Konopka
27-12-2008, 14:24
Dlaczego blee to już nikt nie uzasadni.
no to zobacz sobie inne prace na tym forum np "koffee" robione D40.
fotokornik
29-12-2008, 11:34
widziałem
Czuć emocję z tego zdjęcia... smutne, nie wiem czy to było twoim zamiarem, ale mnie się podoba. Technicznie słabo, ale tego się nauczysz.
widziałem
Więc wyciągaj wnioski i się ucz. Moim zdaniem fotografia dziecięca najlepiej powinna być kolorowa, przyjemna w odbiorze jak małe dzieci. Oczywiście też bw, ale dobrze zrobione. Nie jest to łatwe, dzieci są wdzięcznymi modelami ale wbrew pozorom trudnymi. Próbuj, na pewno chciałbyś żeby dzieci na twoich wychodzi jak dzieci a nie lekko upiornie, no chyba że masz taki cel.
Jak ktoś tu, kiedyś napisał, najpierw kopiuj najlepszych i się ucz, a potem szukaj własnej drogi.
tomekudla
29-12-2008, 12:38
Aphex twin - rubber johnny. Ciężkie skojarzenia mam;/
Jestem na tak mimo słabej jakości bo nie jest sztampowo, gwiezdnych wojen nie czuje no ale warto próbować.
Pozdr
fotokornik
29-12-2008, 19:42
dziękuję raz jeszcze, a jak się nauczę dobrze głębi ostrości w krajobrazie i makro to pokaże co potrafie jeszcze :D