PDA

Zobacz pełną wersję : D80 hotpixele i szumy

yogikrk
26-12-2008, 19:44
Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem Nikona D80 + Nikkor 18-70mm + UV Marumi 67mm.

Wszystko było pięknie aż do niedawna, pojawiły się znaczące szumy ( o ile tak to można nazwać ) na które raczej nie wpływa wartość ISO (szumy są zarówno na iso 100 jak i 400 ).
Wykonałem również test na hotpixele i szczerze mówiac załamałem się...
Podaje link do paczki w której wykonane jest pierwsze zdjęcie zaraz po kupnie aparatu i zdjęcie robione przedwczoraj na którym widać szumy chociaż było robione na iso 400, oprócz tego dołączam 3 zdjęcia które wykonałem na test dead/hot pixeli z różnymi konfiguracjami przysłony. ( hot pixele to nie wina filtra, ściągałem go i również wyszło to samo)

http://www.sendspace.pl/file/LGNptNnR/

proszę o pomoc i sugestie co dalej i co z tym zrobić...

velaskez
26-12-2008, 19:49
Wybacz, ale zapytam....ZNOWU??!! :twisted: :twisted: :twisted:
Wątek z wczoraj o dead/hot pikselach. http://nikon.org.pl/showthread.php?t=82115
Co do szumów, nie wiem.

dar3k
26-12-2008, 19:53
Przeciez te fotki sa OK ja nie wiem co Ci w nich nie pasuje?
pozatym nie porownuj ISO 160 do ISO 500 bo to jest roznica duza.. a te szumy na ostatnim zdjeciu w prawym gornym rogu to poprostu bokeh tak wychodzi przy lekko niedoswietlonych fotakch

BES
26-12-2008, 20:04
Mam rozwiązanie. Kup sobie książkę o fotografii. Jakiś podręcznik początkującego, pierwszy kontakt z lustrzanką - czy coś w tym stylu.
A w między czasie poczytaj w internecie jak korzystać z for dyskusyjnych.

yogikrk
26-12-2008, 20:11
Przy lekko nie doświetlonych fotkach? To nie jest normalne, przed sekunda sprawdziłem miejsce gdzie dla zabawy robiłem zdjecie słuchawek, wtedy wyszło dobrze a teraz wyszła jakaś kupa jedna wielka. Dla mnie jest coś nie tak, napewno tak nie było

velaskez
26-12-2008, 20:25
Skoro już tak narzekasz na te zdjęcia to pokaż je, forum wróżek i jasnowidzów to nie tu:) I proszę, nie w zipie czy rarze tylko normalnie, wrzuć zdjęcie.

BES
26-12-2008, 21:38
A może masz ISO ustawione na auto? :)

tommyfp
26-12-2008, 23:00
Skoro już tak narzekasz na te zdjęcia to pokaż je, forum wróżek i jasnowidzów to nie tu:) I proszę, nie w zipie czy rarze tylko normalnie, wrzuć zdjęcie.

wrzuc pare fotek na imageshack.us ale wydaje mi sie ze te ktore zamiesciles u gory sa OK. jak sie wczoraj mialem okazje przekonac pare hotow to nie tragedia.

GeparD
27-12-2008, 02:35
nie kazdy czytajacy forum ma mozliwosc sciagniecia zipa i go rozpakowywac

velaskez
27-12-2008, 06:15
GapardD jak chcesz zipa daj znać:), ale to na PW. Nawet nie o to chodzi, czasem obejrzenie zdjęcia jest prostsze od wchodzenia w link, ściągania, rozpakowywania...zwykłe lenistwo:mrgreen:

GeparD
28-12-2008, 07:06
co do powyzszej wypowiedzi chodzi mi o to, ze niektorzy pisza z pracy i moga byc zabronione pewne operacje, jak np sciaganie plikow z netu, itp itd i jak najbardziej sie z toba velaskez zgadzam, ze duzo latwiej jest kliknac na link i zobaczyc zdjecie

yogikrk
29-12-2008, 13:35
dobra- ogólnie to tak, wykonałem jeszcze test na te hoty 2 czy 3 razy, i nie wyszło nic i teraz byłbym wdzięczny za oświecenie mnie, bo po prostu hotpixele pojawiają się kiedy przywala iso jest wyżej niż 100 np na 250 czy tam 320, jak robię test na iso 100, to nie ma nic.
Ogólnie to, wole stwierdzić, że jest dobrze i narazie tego nie ruszać :P

Dziękuję za pomoc!