Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : studio: 20 000 zł na start - pomożecie?

wywar
26-12-2008, 16:25
Witam.
Pomieszczenie już mam - 25m2. Kwota do wydania to na start to 20 koła.

To co teraz posiadam a mógłbym wykorzystać to:
- Powermate 300 - 2xCY300JZL
- 4 duże statywy
- 2xsoftbox 60x90
- parasolki
- 2szt. blenda duża 5in1
- zestaw do wyzwalania radiowego mejd in czajna - 1sz nadajnik - 4odbiorniki
- światłomierz Sekonic L-358

Patrzę z zaciekawieniem na ofertę funsportu -> lampy powerlux, sufitowy system (pantografy), elektryczny system zmiany tła ... Podpowiecie co nieco ? Pozdrawiam

sailor
26-12-2008, 23:48
na twoim miejscu zainwestowalbym w bowensa lub hensla

Otiv
27-12-2008, 00:18
fomei też nie jest takie złe, a duzo tańsze od bowensa, sailor ? co o tym sądzisz ??

Jacek_Z
27-12-2008, 00:54
wywar ma 20 tys i o wydanie takiej kwoty pyta. Pytań o tanie studio było w tym dziale od groma.
Skoro masz coś z mocowaniami Bowensa, to wejdź w Bowensa. Studio nie jest duże, więc 500 WS pewnie ci wystarczą. Co ci brakuje to sam powinieneś wiedzieć, skoro już coś na studyujnym sprzecie robisz. Nie podałes nawet jaka tematyka zdjęć cie interesuje. Światłomierz masz OK, radio (jak dobrze działa) to sobie zostaw.

wywar
27-12-2008, 10:44
Tak sobie dumam i coś takiego wymyśliłem:

- 4x Bowens Esprit Digital DX500 2759zł = 11 036zł
- na alledrogo znalazłem firmę co ma w sprzedaży sufitowy system zawieszania lamp (4pantografy) - 1699zł
- System zawieszania teł fotograficznych VENTIS BLS 2.0 wersja standard dla 4 teł z możliwością rozbudowy do 10 teł - 2539zł
- 4 tła (czarne, szare i ze 2 scenkowe jakieś) - ok. 1200 zł
- akcesoria do lamp, softboxy itd.. - mejd im czajna

SUMA: 16 474 zł

Przeznaczenie:
- fotografowanie ludzi (max 4 osoby na raz),
- fotografia przedmiotów.

Pozdrawiam.

sailor
27-12-2008, 15:16
fomei też nie jest takie złe, a duzo tańsze od bowensa, sailor ? co o tym sądzisz ??

quantuum i funsporty tez sa duzo tansze od bowensa. tak samo jak matiz jest duzo tanszy od avensiss :)

Tak sobie dumam i coś takiego wymyśliłem:

750+ zamiast 500tek. krotszy czas blysku i lepsze parametry. lub chociaz pol na pol. jesli kupisz w zestawie to dostaniesz razem z softboxami.

- na alledrogo znalazłem firmę co ma w sprzedaży sufitowy system zawieszania lamp (4pantografy) - 1699zł
- System zawieszania teł fotograficznych VENTIS BLS 2.0 wersja standard dla 4 teł z możliwością rozbudowy do 10 teł - 2539zł
co do pantografow sie nei wypowiem. co do systemu zawieszania - kup markoflasha. duzo tanszy i rzeklbym ze nie tylko nie gorszy ale nawet lepszy. w dodatku przywioza i zamontuja z usmiechem. pogadaj tez z nimi o pantografach - moze sie okaze ze w pakiecie wyjdzie cie taniej

- 4 tła (czarne, szare i ze 2 scenkowe jakieś) - ok. 1200 zł
tla fomei gladkie (biale szare czarne brazowe jelsi maja byc cztery). po co ci scenkowe? nikt juz tego nie uzywa.

- akcesoria do lamp, softboxy itd.. - mejd im czajna
jesli stac cie na wafery bowensa kupuj w ciemno, jesli nie kup chinskie (polecam funsporta, sam uzywam), pamietaj zeby kupic rozne rozmiary czyli zaopatrz sie w 2x60x90 (choc moze juz beda w zestawach :) ), 2x 70x120, okte, stripy,beautydisha, wrota, strumienice

na twoim miejscu pomslalbym nad pozbyciem sie JZL i dokupienie bowensowskiego travelpacka.

fotografia ludzi znacznie rozni sie od fotografii przedmiotow :) i wyposazenie studio pod tego typu fotografie rowniez sie rozni.

inna opcja jest kupienie generatora i glowek .. i a na przyklad bym poszedl w tym kierunku bo to wygoda i przyjemnosc pracy. tyle tylko ze nie wiem czy zmieszcisz sie w 20kpln

gbh
27-12-2008, 15:44
inna opcja jest kupienie generatora i glowek .. i a na przyklad bym poszedl w tym kierunku bo to wygoda i przyjemnosc pracy. tyle tylko ze nie wiem czy zmieszcisz sie w 20kpln

Czy opcja generatora i glowek to tylko wygoda i przyjemnosc pracy ? Stoje przed wyborem zakupu 4x bowens 750 lub generatora quadx + 3 glowki .Glownym kryterium ktorym kierowalem sie w wyborach to dlugosc blysku. Czy pod tym wzgledem generator z glowkami bedzie lepszym rozwiazaniem ? Aktualnie uzywam lamp quantuum i jesli chodzi o dlugosci blysku to jest fatalnie. Praktycznie zero mrozenia ruchu, nawet przy skreconej mocy na minimum.

Jacek_Z
27-12-2008, 15:55

..dokupienie bowensowskiego travelpacka.
tak, trzeba byc przewidującym i kombinowac główki pod Travelpacka, a te wybrane Digital DX chyba pod niego nie są.

inna opcja jest kupienie generatora i glowek .. i a na przyklad bym poszedł w tym kierunku bo to wygoda i przyjemnosc pracy. ..
Jeden generator to mało, a dwa - to to wcale nie jest wygodniejsze niż lampy kompaktowe. Zresztą - z używaniem to zawsze jest tak, że jednemu odpowiada co innego niż drugiemu.

sailor
27-12-2008, 16:44
tak, trzeba byc przewidującym i kombinowac główki pod Travelpacka, a te wybrane Digital DX chyba pod niego nie są.

dx nie wiem czy dzialaja z tp nie sprawdzalem .. gemini 500 i 750+ dzialaja na pewno :)
dx dla mnie poza cyfrowym wyswietlaczem jakos nie robi roznicy - chyba ze korzysta sie z zaawansowanych funkcji pilota

Jeden generator to mało, a dwa - to to wcale nie jest wygodniejsze niż lampy kompaktowe. Zresztą - z używaniem to zawsze jest tak, że jednemu odpowiada co innego niż drugiemu.
tak jak napisales - wszystko zalezy od potrzeb i przyzwyczajen :)

wojkij
27-12-2008, 18:50
Bowens w Anglii jest spoooro tańszy a z wysyłka problemów nie ma żadnych - polecam ebay uk.

sailor
27-12-2008, 19:19
jesli kupujesz na firme i nie masz europejskeigo nipu (albo oni nie maja) to nie wychodzi taniej przy zalozeniu ze z polskiej ceny odliczasz 22%vatu i 19% podatku.

wojkij
27-12-2008, 21:02
Założyłem że mówimy o zakupie na osobę prywatną. Btw calumetphoto.co.uk podobno ma euronip;)

fonu
28-12-2008, 12:39
kolega pisze ze posiada pomieszczenie 25m2,
również rozważam zrobienie sobie studia
ale mój dylemat dotyczy wysokości - ktoś mi odradził że studio w bolowisku nie wypali gdyż za nisko jest
(myśle o przerobieniu mieszkania)

Jak uważacie - aż takie znaczenie ma wysokość pomieszczenia ?
Jakie jest minimum racjonalne - aby dobrze światło się rozchodziło.
(tematem fotografowania będą ludzie)

marszull
28-12-2008, 13:45
Założyłem że mówimy o zakupie na osobę prywatną. Btw calumetphoto.co.uk podobno ma euronip;)

kupowalem tam i polecam z czystym sumieniem :-)

sailor
28-12-2008, 14:08
Jak uważacie - aż takie znaczenie ma wysokość pomieszczenia ?
Jakie jest minimum racjonalne - aby dobrze światło się rozchodziło.
(tematem fotografowania będą ludzie)

minimum 3,80. im wiecej tym lepiej

jelsi jeszcze kupujacy go posiada to mozna kupowac :D
tyle tylko ze w polsce i tak zaplaci ..

fotomarko
29-12-2008, 14:40
Jeszcze inna możliwość to Elinchrom ma bardzo dobre ceny jak na markowy sprzęt i nasz kraj, polecam sam używam.

sailor
29-12-2008, 15:21
pierwsze slysze zeby elinchrome byl tanszy od bowensa w naszym pieknym kraju :D .. chyba ze mowisz o plastiku z serii dlite

jameski
29-12-2008, 15:58
przeicez nie napisal ze jest tańszy od bowensa.!
ceny są porównywalne i sam sie zastanawiam w który system wejść. elinchrom czy bowens
zaleta bowensa to wiekszy wybór akcesoriów producentów niezaleznych.

wn_
30-12-2008, 00:00
pierwsze slysze zeby elinchrome byl tanszy od bowensa w naszym pieknym kraju :D .. chyba ze mowisz o plastiku z serii dlite
Witam. Wydaje mi się że jednak tak jest.
Bowens esprit gemini 500Ws kosztuje ~2200zł a Elinchrom BX 400Ws ~1800zł (FX trochę taniej ~1600zł)
Bowens esprit DX 500Ws ~2700zł Elinchrom RX Digital 600Ws ~3000zł
D-Lite rzeczywiście nie ma sensu rozpatrywać. Troszeczkę się Bowens i Elinchrom różnia Ws (+/- 100Ws) ale ceny seri FX/BX tańsze od gemini. Kwestia jednak osprzętu i to czy chcemy kupować chińskie podróbki, bo jeżeli nie to cenowo również chyba podobnie (?).

sailor
30-12-2008, 00:11
porownujesz 400Ws do 500Ws i 500WS do 600Ws? po co?

poza tym, nie porownuj prosze pojedynczych lampek tylko cene calosci systemu - z akcesoriami i modyfikatorami. wtedy sie okaze czy jest taniej :)
co zas do chinskich podrobek - w pewnych chwilach jest to jakas alternatywa to raz a dwa ze mozna znalezc takie ktore jakosciowo sa naprawde bardzo przyzwoite i jesli nie pakuje sie w studio kwot rzedu 100-200tys pln to warte uwagi

ne pisze tego by udowadniac ze bowens jest lepszy czy gorszy. niewazne co wbeirzemy z polki bowens/elinchrome/hensel bedziemy zadowoleni. trzeba tylko dokonac wyboru (ja na przyklad lubie mocowanie bowensa i hensela a nie cierpie elfoskeigo i nie przepadam za elinchromowym - kwestia upodoban, podobnie z modyfikatorami ..

najlepiej byloby kupic profoto - zarowno ze wzgledu na jakosc jaki sposob obslugi. gdyby tylk nie ta cena

wn_
30-12-2008, 01:32
porownujesz 400Ws do 500Ws i 500WS do 600Ws? po co?
Z braku możliwości innego porównania. W systemie elinki jedyna lampa kompaktowa o mocy 500Ws to zdaję się najnowsze BXRi a wśród Bowensów brak 600Ws. Ale porównanie, to prawda, jest nieścisłe. Jednak 400Ws tańsze a 600Ws droższe, Bowensowe 500Ws 'pomiędzy'. Więc ceny kompaktów porównywalne. Generatory ma tańsze chyba Bowens.

poza tym, nie porownuj prosze pojedynczych lampek tylko cene calosci systemu - z akcesoriami i modyfikatorami. wtedy sie okaze czy jest taniej :)
Wydaje mi się, że Bowens z powodu właśnie 'chińszczyzny' (akcesoriów) opartej o jego mocowanie będzie tańszy. I z tego samego powodu wygodniejszy. Nie jestem przekonany czy kupując osprzęt oryginalny nie wychodzi to mniej-więcej tak samo (kwestia tego czy jest sens, skoro jest alternatywa).

co zas do chinskich podrobek - w pewnych chwilach jest to jakas alternatywa to raz a dwa ze mozna znalezc takie ktore jakosciowo sa naprawde bardzo przyzwoite i jesli nie pakuje sie w studio kwot rzedu 100-200tys pln to warte uwagi
(Mam nadzieję że nie będzie to wielkim OT jeżeli zapytam) Wydaje mi się, że w którymś poscie na forum pisałeś że używasz/używałeś Softboxów funsportu. Sam zastanawiam się nad ich kupnem. Nie rozpadają się? Świecą w miarę równo?

marszull
30-12-2008, 02:53
softy funsportu nie sa takie najgorsze (hoc najlepsze tez nie sa), swieca w miare rowno i nie rozpadaja sie nawet przy intensywnym skladaniu i rozkladaniu, ale mam tez jeden soft fomei (produkcja korea) ktory pod wzgledem jakosci wykonania nie ustepuje softom np. bowensa, ale cena tak okolo 3x wieksza niz funsporty

sailor
30-12-2008, 13:06
Wydaje mi się, że w którymś poscie na forum pisałeś że używasz/używałeś Softboxów funsportu. Sam zastanawiam się nad ich kupnem. Nie rozpadają się? Świecą w miarę równo?

uzywam, kupilem na zasadzie zapchajdziury "posluza pare miesiecy a potem sie kupi oryginalne" .. niestety nawet ten ktory ma kilka lat i byl kupiony zpierwszymi lampami funsporta nadal dziala bez zarzutu. jedyne co sie zepsulo to odprul sie kawalek rzepa po chyba 5latach uzywania.
swieca w miare rowno. jakosciowo i pod wzgledem wygody skladania oczywiscie odstaja troche od oryginalow (w koncu za cos sie placi) ale nie majac superwygorowanych wymagan mozna spokojnie na tym pracowac, a na pewno pracue sie na nich lepiej niz na elfo. aktualnie pracuje zamiennie n bowensowskich i chinskich. funsportowych przynajmniej nie szkoda mi zabrac w teren :)
co zas do fomei - nie widze sesnsu kupowania akcesoriow alternatywnego producenta w cenie oryginalow lub wyzszej :)

marszull
30-12-2008, 14:04
moze z ta potrojna cena przesadzilem, musialbym zerknac w faktury ;-)
ale jest zdecydowanie taniej niz bowens, a moim zdaniem jakoscia nie ustepuje, jak bede kiedys wymienial softy (ale tu mam podobne odczucia o Ty, ze raczej nie szybko) lub kupowal nowe, to pewnie bedzie to Fomei (lub jakis inny brand ale z tej samej koreanskiej fabryki)

wn_
30-12-2008, 14:18
Dzięki za odpowiedź.

co zas do fomei - nie widze sesnsu kupowania akcesoriow alternatywnego producenta w cenie oryginalow lub wyzszej :)
Nie widziałem/używałem ich softów ale niestety również widziałem ceny i zdecydowanie wolał bym kupić chociażby softy Photoflexu (od milso) z całkiem fajnym systemem składania w tańszej cenie. Miał ktoś z nimi do czynienia?

Wracając do tematu

Przeznaczenie:

Skoro fotografia przedmiotów, to zapewne również bezcieniowo a więc stół by się przydał. Najciekawszą (cenowo) ofertę na stół w tej chwili ma chyba markoflash, 100x240cm za 1400zł. Ktoś zna lepiej/taniej? No chyba że w budżecie zmieści się Manfrotto za ~2800zł.