PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwolenie lampy z mieszkiem

CCMichalZ
26-12-2008, 13:44
Witam serdecznie i świątecznie.

Jako nowy użytkownik forum na razie tylko siedzę i czytam czytam i jeszcze raz czytam, ale niestety natrafiłem na pewien nie dający mi spokoju problem. Mam nadzieję że jest on rozwiązywalny i proszę bardziej doświadczonych Nikoniarzy o pomoc.

Sytuacja wygląda następująco. Po podpięciu do mojego D50 mieszka macro na górnym wyświetlaczu pojawia się napis F--, czyli aparat "nie widzi" obiektywu. Wyzwolenie migawki działa tylko na M. Żeby odpalić lampę wbudowaną muszą zmienić tryb flash na manual (w wypadku trybu TTL miga ikonka lampy i aparat nie reaguje na spust migawki)

Problem zaczyna się w momencie podłączenia lampy zewnętrznej Tumax DMF880-N z lampą macro. Lampa ta nie działa w trybie manual, czyli mimo zmiany ustawienia trybu lampy w body reakcja jest identyczna jak w wypadku ustawienia na TTL. Migająca ikonka i brak możliwości zwolnienia migawki.

Pytanie brzmi. Czy można zmusić ampę w jakiś sposób do działania lub ewentualnie "oszukać" aparat tak, żeby myślał, że ma obiektyw?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

iti1976
28-12-2008, 10:56
popatrz.. też sie pytałem dlaczego sb-400 nie działa w f80/n90s. sb-400 też nie ma trybu manualnego i tez nie można wyzwolić migawki w tych aparatach. próbowałem róznych ustawień w aparatach ( w lampie to jest on/off:P) ale nic!! sądzę że masz tak samo.. czyli nic nie zrobisz.. ale poczekaj na opinie pro. ja też czekam (i głucha cisza:/)

puch24
30-12-2008, 02:01
Myślę, że z tym Tumaxem nie uda się. Chyba, żeby spróbować podłączyć go kablem, który przenosi tylko synchronizację a nie przenosi styków dodatkowych - być może wtedy błyśnie pełną mocą, ale to by trzeba było wypróbować.

Pomiar i-TTL działa tylko w połączeniu z obiektywem z chipem (CPU), więc po podłączeniu mieszka nie ma pomiaru błysku (ani żadnego innego pomiaru także) -to normalne. Lampy trzeba używać w trybie M.

Natomiast lampa SB-400, wg instrukcji, współpracuje tylko z lustrzankami pracującymi w systemie CLS (Creative Lighting System), czyli praktycznie z tymi, które mają pomiar błysku i-TTL, stosowany w nowszych lustrzankach cyfrowych (od D70) i F6 oraz niektórych Coolpixach; nie obsługuje pomiaru D-TTL stosowanego w starszych cyfrowych (np. D100) ani zwykłego TTL stosowanego w lustrzankach na film.

Wg instrukcji w połączeniu z D40 możliwy jest tryb M, który trzeba włączyć w menu aparatu (nie można tego zrobić na lampie).

CCMichalZ
30-12-2008, 11:52
Dziękuję za pomoc.

Czy wobec tego dało by coś zaklejenie części styków na stopce lampy? Czy ktoś to już próbował? Sam wolę nie eksperymentować...

Pozdrawiam

Jacek_Z
31-12-2008, 14:08
Dziękuję za pomoc.

Czy wobec tego dało by coś zaklejenie części styków na stopce lampy? Czy ktoś to już próbował? Sam wolę nie eksperymentować...

Pozdrawiamnie obawiaj się, możesz zaklejać bez nieodwracalnych konsekwencji :-D
ale jak wyżej napisał puch24 lampa będzie pewnie błyskać pełna mocą i zostanie ci regulacja ekspozycji za pomoca ISO i przysłony.

puch24
31-12-2008, 14:57
Zakleić styki (czy podłożyć jakiś izolujący papierek itp.) można bez problemu, ale czy lampa błyśnie i z jaką mocą trudno powiedzieć.

Kiedyś lampy ustawione na TTL, ale bez połączenia, błyskały pełną mocą, np. po naciśnięciu przycisku ręcznego wyzwalania. Teraz już tak nie jest - SB-800 i SB-600 ustawione na TTL i wyzwolone przyciskiem błyskają tak jak w trybie M, ale nie pełną mocą, tylko 1/16 mocy, i przypuszczam, że tak samo byłoby w przypadku wyzwalania kablem przy ustawieniu na TTL ale bez połączenia TTL.

Musisz poeksperymentować. Lampy raczej nie uszkodzisz, co najwyżej w ogóle nie błyśnie!

CCMichalZ
05-01-2009, 16:08
Dziękuję wszystkim za pomoc, problem jest rozwiązany. Tak jak przeczuwałem wystarczy w jakiś sposób zablokować wszystkie bolce i pozostawić tylko środkowy, ten, który styka się z największym kółkiem na stopce aparatu.

Teraz tylko czekać na owady, choć aura za oknem nie wróży prędkich z nimi spotkań.

Pozdrawiam
Michał

iti1976
11-01-2009, 08:45
:)