PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Banalny zachód

fotokornik
26-12-2008, 12:54
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img244.imageshack.us/img244/6193/dsc0152zb9.jpg)
Jak to jest złe to ide do szkoły :D

Pershing
26-12-2008, 13:05
No to idź, bo jest jeszcze gorzej niż w poprzewdnim wątku. Harb dał Ci mały wykład, ale Ty raczej nie wyciągnałeś żadnych wniosków.

fotokornik
26-12-2008, 13:05
co tu jest złego? no proszę wielki panie fotografie oświeć mnie pan

borregaard
26-12-2008, 13:28
Nie przejmuj się,mnie się podoba,jak Ci to cokolwiek pomoże,ale ja jestem kompletnym amatorem i "naturszczykiem"...broń Boże ahtystą....:-D
Pzdr
Andrzej

http://www.iv.pl/images/qbwhv8v7y3c9amxiw920.jpg

fotokornik
26-12-2008, 13:30
po prostu denerwuje mnie takie pisanie. Koleś powołuje się na fotografa, który ma doświadczenie i uczenie prawi, a on nabił sobie 200 postów w caffe pewnie i pisze bez uzasadnienia. Takie coś po prostu mija się z celem.

malasana
26-12-2008, 13:34
Moim zdaniem to zdjecie kompozycyjnie jest nieprzemyslane, ponadto jest za duzo ciemnego dolu. Nie mam nic przeciwko sylwetkowym drzewom, ale dla mnie tego dolu jest tu za duzo.

fotokornik
26-12-2008, 13:35
no i to jest coś co mi pomaga właśnie. Dziękuję

nothing
26-12-2008, 13:42
Fotokornik, daj na luz. Są święta. Zdjęcie całkiem przyjemne.

borregaard
26-12-2008, 13:44
No to jeszcze raz Ci nie pomogę....Za dużo góry,stanowczo za dużo .Deko można rozjśnić dół,a nawet wskazane....dałem linkę....:-D
Pzdr
Andrzej

harb
26-12-2008, 13:50
po prostu denerwuje mnie takie pisanie. Koleś powołuje się na fotografa, który ma doświadczenie i uczenie prawi, a on nabił sobie 200 postów w caffe pewnie i pisze bez uzasadnienia. Takie coś po prostu mija się z celem.

jak bedziesz obrazał ludzi to na pomoc nie masz szans - byc moze nie potrafisz jeszcze sprawdzic na forum dorobku forumowiczow , Pershing jest na forum ponad dwa lata - a licznik o niczym nie swiadczy zajrzyj tutaj to twórczosc Pershinga
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71733
i tutaj
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=37237
rób takie zdjęcia a bedzie ok.

malibu
26-12-2008, 14:31
fotokornik nie wypowiem się o Twoim zdjęciu w akcie protestu przeciw Twojemu zachowaniu ,a być może dlatego że nie jestem godny oceniać Twojej twórczosci. Przyjmuje zasadę że fotokornik wielkim ahtysta jest, wątek a nie zdjęcie oceniam na jedną gwiazdkę (bo Twoje zdjęcia mogą oceniać tylko wybitni)

Nemeth
26-12-2008, 14:51
Dałbym mniej góry, może w kwadrat. Podoba mi się pomysł z tarczą słoneczną między drzewami. No - nie odpycha mnie.
Ciemny dół jest błędem ekspozycji.
A tak zdjęcie jak zdjęcie.

Pershing
26-12-2008, 15:06
Nie komentowałem Twojego zdjecia i nie radziłem, bo nic ponad to co napisał harb w swoich wskazówkach dla Ciebie nie wymyśliłem, a powtarzać się nie lubię, bo ktoś mógłby odbierać to jako nabijanie postów.;-)
Jesteś dość porywczy i z takim zachowaniem kariery tu nie zrobisz jak pewnie zauważyłeś po kilku postach w mojej obronie, ale powiem Ci nie przejmuj się ja Cię poniekąd rozumiem bo sam nieraz doświadczyłem podobnych komentarzy w sensie takich że niczego konstruktywnego nie wniosły, ale że kulturę osobistą wyssałem z mlekiem matki powstrzymywałem się od komentarzy.
Na koniec dam Ci tylko jedną radę jako kolega z większym dośwaidczeniem na tym forum, otóż to forum jest dość specyficzne, a jego specyfika polega na niezwykle wysokim poziomie większości prac tu zamieszczanych i nie wiem jak jest u konkurencji bo jakoś nie zaglądam (pewnie podobnie) ale nie jest to forum typu fotosik czy inne gdzie wstawia się byle gniotka i wszyscy się podniecają i zachwycają jakie to piękne zdjęcie. Wiec wracając do rady rób dużo zdjęć, ćwicz, potrenuj obróbkę, oglądaj dużo zdjęć i jeśli uznasz że Twoje nie odbiegają poziomem to wybierz wtedy najlepsze i wstaw.
To chyba tyle ode mnie no może jeszcze jedno tym razem do koleżanek i kolegów, kochani dajcie chłopakowi szanse, może start miał niefortunny, ale pewnie wyciągnie wnioski i następnym razem będzie znacznie lepiej.
Wkońcu ciągle mamy Święta.

fotokornik
26-12-2008, 15:37
dziękuję i przepraszam

Seeker
26-12-2008, 15:50
"Podoba mi się pomysł z tarczą słoneczną między drzewami."

Mam to samo. Nie wiem, gdzie dokladnie ciac, ale kierunek wydaje sie dobry.

fotokornik
26-12-2008, 20:29
nie wiem czy dobrze prawie ale użyłbym tu większej przysłony i mniej czasu. Ale trzeba było to wiedzieć jak sie fotę robiło :D

morgenes
26-12-2008, 21:25
Ja mogę ewentualnie doczepić się tylko do kompozycji, faktycznie za dużo "góry". Może gdyby zrobić je w poziomie? Sylwetki drzew są ok, bez nich zdjęcie byłoby wg. mnie trochę nudne... Dołu bym nie rozjaśniał.

fotokornik
26-12-2008, 22:38
Spróbuję wszystkiego, żeby przejść na wasz poziom choćbym miał focić przez następne 10 lat aż da to wyniki. Cóż okazja chyba dopiero na wiosne, bo pogoda nie rozpieszcza.

kulten
26-12-2008, 22:44
Chyba to co chciałbyś osiągnąć pstrykając tego rodzaju zdjęcie to by niebo ze słońcem pozostało bez zmian ale jednocześnie by zamiast czarnych konturów uzyskać coś więcej czyli by było widać też i kolorki tego dołu to musisz spróbować zabawy z połówkowymi filtrami; poszukaj czegoś takiego jak ND Grad, powinno Cię to zainteresować.

fotokornik
26-12-2008, 22:50
a można jaśniej bo nie bardzo kumam? znaczy połówka szara? czy cała szara? i jak osiągnąć takie efekty jak calme? CO to właściwie jest? Filtry? HDR? Obróbka?

fotokornik
26-12-2008, 22:54
chodzi mi o to "Jesienną porą"

borregaard
26-12-2008, 22:55
a można jaśniej bo nie bardzo kumam?

Kornik.....sorry facet,ale czy mógłbyś....na ten przykład coś sensownego pokazać..?
Daj pokój....
Peace....:mrgreen:

Pzdr
Andrzej

fotokornik
26-12-2008, 22:58
próbuje się czegoś dowiedzieć to źle?

kulten
26-12-2008, 23:10
próbuje się czegoś dowiedzieć to źle?

To nie jest złe ale by Ci odpowiedzieć na Twoje pytania tak by nie zrodziły kolejnych pytań i by nie zajęło to książki się niestety nie da :mrgreen:.

Musisz oglądać zdjęcia innych, przeglądać exify, czytać forum, magazyny fotogr. + samozaparcie to z czasem efekty na pewno się pojawią. Nie od razu Rzym zbudowano.

Filtry połówkowe czyli ND Grad to np:
http://www.bryanhansel.com/assets/graphics/ndgrad.jpg

fotokornik
26-12-2008, 23:11
a wie ktoś jak to zrobił calme??

Seeker
26-12-2008, 23:38
Wie. Calme.

fushiro
26-12-2008, 23:38
a wie ktoś jak to zrobił calme??

Wielu wie, ale nie odpowie. Zadałeś pytanie o całą widzę fotograficzną i oczekujesz odpowiedzi w jednym zdaniu. Nikt ci nie odpowie, bo takiej możliwości nie ma. Do tego wydaje mi się, że wyczuwam pozycję roszczeniową typu: "Powiedzcie mi jak to się robi, już". Wielu użytkowników tego forum czytało je przez rok lub dłużej zanim zadali pierwsze pytanie a ty chcesz wszystko na tacy i zaraz. To niemożliwe. Nie dlatego, że nie chcemy podzielić się wiedzą, ale jak chcesz pojąć całkowanie jak nie masz opanowanej tabliczki mnożenia? Jeżeli zadasz konkretne pytanie, uzyskasz odpowiedź bez problemu. Jeżeli zapytasz ogólnikowo, nie dostaniesz odpowiedzi wcale. Możesz mi wierzyć, że nawet gdybyś wybrał się z Calme w plener i zobaczył jak obrabia fotografie nie powtórzysz tego wyczynu sam. Fotografia to rzemiosło jak każde inne. Nie nauczysz się rzeźbić, malować, spawać, piec, szyć na podstawie kilku pytań z forum.

fotokornik
27-12-2008, 12:55
spokojnie, nigdzie nie napisałem że już i nie chciałem, zeby to brzmiało jak rozczenia jakieś. Teraz szlifierka warsztatu i jeszcze tu wróćę :D