PDA

Zobacz pełną wersję : Kalbacja drukarki Canon IP4500

Terminux
26-12-2008, 12:32
Jak skalibrować drukarkę Canona Pixma IP4500? Mam kłopoty z uzyskaniem odpowiednich kolorów szczególnie ciemnych. Program "fabryczny" niewiele daje, korekta kolorów jest prawie żadna. Wydruki w porównaniu z tymi na monitorze znacznie się różnią.
Od razu uprzedzam pytanie: monitor to Iiyama 1413 skalibrowany kalibratorem Spyder2.

Tom01
28-12-2008, 17:56
Jak skalibrować drukarkę Canona Pixma IP4500? Mam kłopoty z uzyskaniem odpowiednich kolorów szczególnie ciemnych. Program "fabryczny" niewiele daje, korekta kolorów jest prawie żadna. Wydruki w porównaniu z tymi na monitorze znacznie się różnią.
Od razu uprzedzam pytanie: monitor to Iiyama 1413 skalibrowany kalibratorem Spyder2.

Zakładam, że tor wyświetlania jest skalibrowany poprawnie, choć w przypadku ww zestawu nie jest to oczywiste. Stary monitor CRT trudno jest stabilnie ustawić, a Spyder istnieje w kilku kiepskich wersjach z czego np Express w ogóle nie nadaje się do użycia.

Trzeba jeszcze oprofilować drukarkę. Najtaniej zrobić to usługowo. Czynność polega na wydrukowaniu, bez żadnej korekcji, specjalnego wzornika. Za pomocą odpowiednich narzędzia, skanuje się go i oblicza profil zawierający informację o specyfice kombinacji urządzenia, zastosowanego papieru i atramentu. Potem tylko trzeba podłożyć profil i włączyć w aplikacji graficznej "softproofing" (pl. próba koloru). Moduł zarządzania barwą będzie wówczas symulował wygląd wydruku na ekranie.

Terminux
28-12-2008, 18:18
OK, rozumiem. I pytanie najbardziej naturalne - kto i za ile wykona taki profil?

mora
31-12-2008, 03:11
Rada ''Tom1'' jest OK po warunkiem, że nie jest On właścicielem takiego zakladu.
Przecież nie będziesz biegał z drukarką za kazdym razem kiedy zmienisz papier lub tusze, musisz mieć kalibrator do drukarki i koniec, jeżeli chcesz się sam bawić w drukowanie. Ja popełniłem ten błąd i kupiłem kalibrator tylko do monitora ( Studio XR2 ) a nie za jednym bulem ''Spyder3 Studio'' i sprawa była by zamknięta ! ( na poziomie powidzmy szczeże amatorskim )
W zestawie co posiadam są też oryginalne profile Kodaka do skanera i drukarki, jeżeli chcesz mogę po koleżeńsku Ci je wysłać. Na mojej iP 4600 wychodzą całkiem,całkiem. [email protected]
Moja rada:
zacznij sesję od balansu bieli na białej lub szarej kartce, ja używam szarej, bo to moze być przyczyną Twoich problemów z kolorami na monitorze i w drukarce.