Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dziwny jest ten świat...
fotokornik
26-12-2008, 10:44
Dalsze próby fotografii moim D40 z kitem. Zapraszam do ocenki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img211.imageshack.us/img211/3651/dsc0040ix0.jpg)
widze ze kolega zaczyna - wobec tego na poczatek postaram sie napisac coś co nie zrazi Cie do forum a pozwoli na przemyslenia (zanim pojawią sie komentarze -"co to mabyć " "do bani" ect.)
otuż zastanówmy sie nad kompozycja fotki, czyli tym co na fotce chce sie pokazac (dlaczego powstała ) co ma byc pierwszym a co drugim planem ,zanim nacisniesz spust aparatu pamietaj ze to co widzisz w wizjerze bedzie widoczne na ekranie monitora lub papierze i to zwielokrotnione (powiekszone) bardzo wazne jest własciwe kadrowanie (niejednokrotnie fotka jest słabsza technicznie) ale dobry trafny kadr sprawia ze fotka jest ciekawa i staje się dobrze odbieraną
jednoczesnie wazne sa takie aspekty jak pora dnia gdyz od tego zalezy światło na zdjeciu ,pora roku, i wiele innych elementów o których można by wiele pisać (trzeba zajrzeć do literatury)
weżmy fotkę wyzej - widze ze zadbałes juz o podpis na fotografii (trochę to nieskromne) mimo ze fotka jest bardzo słaba, niebo mogłoby byc dobre, ale obróbka, a własciwie chyba jej brak (w kazdym badz razie niewiele jest zrobione dla polepszenia walorów nieba) tak więc nie liczy sie a miało chyba być motywem głownym bo jest go duzo
dól niestety ciemny (mało czytelny - słup, wierzchołki dachów, ciemne konary drzew) przyznasz ze nie ma w tym widoku niczego porywajacego i to wszystko podkreślone wspomnianym podpisem
chciałem Ci tym tekstem uzmysłowić jedną rzecz - zanim zdecydujesz sie pokazac na forum (niewazne jakim ) fotkę pomyśl co zawiera, jak wypada w porównaniu innymi na poczatek średnimi zdjeciami - zapytaj w gronie bliskich jak ja widza (wazny jest obiektywizm - nie słuchaj opinii swojej dziewczyny jezeli ta zawsze chwali Twoje zdjęcia )
nie chce Cie zniechęcać - to forum nauczy Cie tak jak nas wszystkich robienia zdjęc (chocby tylko poprawnych technicznie - ale to tez sukces)
cierpliwie cwicz ,zajrzyj tez tutaj tam jest wiele dobrych porad
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16831
serdecznie pozdrawiam :-D
fotokornik
26-12-2008, 11:33
podpis jest po to, żeby nikt sobie fotek nie przywłaszczał, bo rożni ludzie się zdarzają. Dziękuję za rady. Wizja była taka aby to zdjęcie przytłaczało. Czy pomógłby tutaj HDR?
D_Z_I_A_D_E_K
26-12-2008, 11:52
podpis jest po to, żeby nikt sobie fotek nie przywłaszczał
ja nie widze tutaj związku.
podpis jest po to, żeby nikt sobie fotek nie przywłaszczał, bo rożni ludzie się zdarzają. Dziękuję za rady. Wizja była taka aby to zdjęcie przytłaczało. Czy pomógłby tutaj HDR?
myślę ze najpierw powinienes opanować dobrze obróbke podstawowaą - azeby posługiwac się HDR-erm , trzeba miec pewien zasób wiedzy fotograficznej zwiazanej własnie z prawidłowa obróbką zdjecia, w przeciwnym razie łatwo mozna zamiast pomóc zdjeciu, jeszcze bardziej je zepsuć
fotokornik
26-12-2008, 11:54
to jak zabezpieczacie swoje zdjęcia? Prosze mi dać jeszcze 1 szansę i zapraszam do działu makro, może tam mi lepiej poszło i dziękuję za krytykę
malasana
26-12-2008, 12:13
to jak zabezpieczacie swoje zdjęcia? Prosze mi dać jeszcze 1 szansę i zapraszam do działu makro, może tam mi lepiej poszło i dziękuję za krytykę
Szans bedziesz miec jeszcze bardzo, bardzo wiele, nie tylko jedna:) W koncu sie uczysz przeciez. A co do zabezpieczania zdjec, osobiscie nigdy sobie tym glowy nie zaprzatalem. Mysle, ze najpierw warto nauczyc sie robic na tyle dobre zdjecia, zeby ktos je zawlaszczyc sobie chcial.
podpis jest po to, żeby nikt sobie fotek nie przywłaszczał, bo rożni ludzie się zdarzają.
Ten podpis to żadne zabezpieczenie. Usunięcie go z tego zdjęcia zajmie mi kilka/kilkanaście sekund. Oszpeca za to fotografię okrutnie. Możesz wpisać w podpis zdjęcia swoje imię i nazwisko, lub w przypadku nowych korpusów Nikon wykorzystać zakładkę o prawach autorskich w puszce.
fotokornik
26-12-2008, 12:19
wyraźnie napisałem że posiadam D40
borregaard
26-12-2008, 12:36
W dziale makro też najlepiej ramka i podpis się prezentują.....sorry...
Pzdr
Andrzej
wyraźnie napisałem że posiadam D40
Mógłbyś zaznaczać do kogo piszesz. Łatwiej wtedy o prostą komunikację. Jeżeli to do mnie, to wyraźnie napisałem, że możesz umieścić swoje imię i nazwisko w podpisie zdjęcia w jednej z zakładek menu aparatu - której, nie wiem. Nie posiadam D40, ale instrukcja obsługi z pewnością ten przypadek opisuje.
fotokornik
26-12-2008, 12:59
przeglądałem wszystkie zakładki i takiej opcji tam nie ma. W końcu D40 to model z 2006/07 roku więc nie ma się co dziwić.
przeglądałem wszystkie zakładki i takiej opcji tam nie ma. W końcu D40 to model z 2006/07 roku więc nie ma się co dziwić.
Miałem D50, D200 (są to jeszcze starsze modele) i zawsze mogłem dodać podpis - stąd mój wniosek. Co więcej przejrzałem exif Twojego zdjęcia i stoi tam jak byk napisane "User comment" - puste pole, tag "9286", wnioskuję więc nadal, że jednak się da.
fotokornik
26-12-2008, 13:22
zobacze jeszcze raz