PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienia d80

tjgsm
25-12-2008, 22:32
witam . mialem wczesniej d40 i robiłem fotki na trubie auto ( powiedzmy że inne -czarna magia) zdjęcia jak na moje nie fachowe oko ok , zrobiłem pare wydruków na formacie a4 i było ok ładne ostre itp. Zmieniłem aparat na d80 18-55 i zaczeły się problemy ze zdjęciami np. w trybie auto ( d40 - ok , d80 za ciemne , nie wyrazne - jakeś bez mydła .
ktoś mądry mi powiedział że d40 to amator i auto ma ustawione bardzo dobrze - co by się potwierdzało , a d80 na auto to tylko podstawa aparatu a dopiero w ust. A.S.P.M to dopiero jest oki . mam pare pytań odnośnie ust. tego apar. ja by ktoś mo mógł pomóc to z góry dziękuje najlepiej jakiś mail albo nr.tel bo za duzo pisania .pozdrawi

chyba że sa na trybie P jakieś podstawowe ust . to proszę o info .

velaskez
25-12-2008, 22:48
Korzystanie z trybu zielonego jest swego rodzaju świętokradztwem i jeśli już musisz korzystaj z P. To takie AUTO tylko, że z możliwością gmerania we wszystkich funkcjach. Nigdy nie korzystałem z AUTO, więc nie wypowiem się czy jest lepszy czy gorszy od tego w D40. Proponuję poczytać w instrukcji o trybach P,S,A,M i będziesz wiedział wszystko. Najczęściej robię na A i M. Czasem S. Reszta mogłaby nie istnieć.

eskade1
25-12-2008, 23:05
Nie rozumiem, mówisz że tryby inne niż zielony to czarna magia, tak? to w takim razie po co kupowałeś lustro? : D

mariobor
25-12-2008, 23:11
A można wiedzieć co cię skusiło na taka przesiadkę? :-P

wilk325
25-12-2008, 23:13
Nie rozumiem, mówisz że tryby inne niż zielony to czarna magia, tak? to w takim razie po co kupowałeś lustro? : D

A można wiedzieć co cię skusiło na taka przesiadkę? :-P

To wszystko przez to Forum Nikona, wypisujecie jakie Nikon robi super lustrzanki - no i :)

pawel934
25-12-2008, 23:27
Na początek naucz się trybu A i zapanuj nad przysłoną (no najpierw jest jeszcze P, ale to jest poprostu Auto z możliwością wprowadzenia ISO itp. - to powinieneś ogarnąć w pięć minut).

I jeszcze jedno pytanie - podobnie, jak mariobora ciekawi mnie, dlaczego przesiadłeś się z D40?

autograf
25-12-2008, 23:29
Mam jedną radę - wróć do Nikona D40.

carl00s
26-12-2008, 02:20
albo do studiowania podstaw fotografii i obslugi sprzetu.
A zeby nie bylo, ze nic nie wnioslem do tematu, to polece Ci, moim zwyczajem i tradycyjnie, to:
http://nikon.org.pl/search.php

GeparD
26-12-2008, 05:49
to jest to co napisalem w jednym ze swoich poprzednich postow, ceny lustrzanek cyfrowych ida tak w dol ze ma je zwykly szarak nie majacy pojecia o przyslonie i czasie naswietlania - dobrze ze nie reklamuja aparatow w serwisie (chociaz sadze ze to kwestia czasu) ;)

Pienia
26-12-2008, 09:55
nic ci nie zastąpi instrukcji obsługi ... dużo czytać i robić zdjęcia(albo na odwrót...)a o zielonym trybie zapomnij i już!

BES
26-12-2008, 16:45
To jest właśnie efekt takiego spadku cen... D80 można mieć teraz prawie za darmo. Powinni od razu wycofać go całkowicie z produkcji :)

puchbeary
26-12-2008, 17:10
To jest właśnie efekt takiego spadku cen... D80 można mieć teraz prawie za darmo. Powinni od razu wycofać go całkowicie z produkcji :)
Już go nie produkują ;). Poza tym dajcie ludziom szansę - przeca nie każdy z nas urodził się z aparatem w ręku. Nauczą się i jeszcze być może nieraz was zadziwią Ci amatorzy co to ich stać na lustrzankę :D.