Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : d300 - wskaźnik baterii :/

waski79
25-12-2008, 19:37
Witam
gdzies czytałem o problemie wskaźnika baterii, że mimo naładowanego akumulatora pokazuje rozładowany
po wyłączeniu i właczeniu jest ok
czy to wina softu czy jakaś awaria??
pozdrawiam

irek6311
25-12-2008, 19:48
Wszyscy użytkownicy D300 się nie uskarżają więc problem raczej w elektronice aparatu ,
Soft jest na stronie Nikon więc zawsze można sprawdzić czy aktualizacja znosi problem ,
jeśli nie masz problemów z aparatem to aktualizację raczej odpuść .

fjerzy
25-12-2008, 19:53
czytałem, że ten problem występuje w przypadku niektórych baterii innych niż oryginalne. Jesli masz oryginalną, to może przedzwoń do serwisu ?

RBT
25-12-2008, 20:45
Ten sam problem występował w D200, został naprawiony w nowym sofcie. Tak też chyba było w D300.
U mnie po zmianie oprogramowania błąd już więcej się nie pojawił, a poprzednio nękał mnie kilkukrotnie na dwóch body.

skuba
26-12-2008, 00:05
Po zmianie softu na najnowszy nie miałem tego problemu, wczesniej wielokrotnie zdarzała się ikonka rozładowanej baterii. (d300)

skoras
26-12-2008, 00:08
W jednej z pierwszych poprawek firmware usunęli ten problem, zainstaluj 1.10 i po sprawie :-)

NBA
26-12-2008, 00:59
No niestety, ja mam też ten problem... W sumie aparat robi na aku 1k, ale juz od 200-300 fotek pokazuje 2 kreski... Po świętach wyminię frimvare, ostanio mi się nie udało...

krzysztof jot
27-12-2008, 20:26
....jeśli nie masz problemów z aparatem to aktualizację raczej odpuść .

żadnej aktualizacji oprogramowania sprzętu nie powinieneś odpuścić - to jakieś dziwne podejście kolegów fotografów do tego tematu - uaktualnienie zawsze jest przydatne - pomysły, że coś psuje, powstają wyłacznie w głowach ludzi z innej epoki, demonizujacych pewne sprawy - proste i oczywiste od lat

No niestety, ja mam też ten problem... W sumie aparat robi na aku 1k, ale juz od 200-300 fotek pokazuje 2 kreski... Po świętach wyminię frimvare, ostanio mi się nie udało...

i tego tez nie rozumiem - jak sie nie udało ? To operacja "dla Pani Jadzi". Producent robi plik exe - wprowadzasz, klikasz instalujesz - tak robie z plazma, dvd, lampą, aparatem, databankiem, mp3, gps'em, grafiką w laptopie czy nawet chipem sterującym oswietleniem na choince :) - a tu zawsze - "kto piereszy ? no i jak ? poszło ? działa ? " - mam wrażenie, że sami demonizujecie problem którego tak naprawde nie ma, zwłaszcza że ja jestem raczej pokolenie rolling stonesów a nie i'podów - i jakoś sobie radze :)

irek6311
27-12-2008, 20:55
żadnej aktualizacji oprogramowania sprzętu nie powinieneś odpuścić - to jakieś dziwne podejście kolegów fotografów do tego tematu - uaktualnienie zawsze jest przydatne - pomysły, że coś psuje, powstają wyłacznie w głowach ludzi z innej epoki, demonizujacych pewne sprawy - proste i oczywiste od latDla wyjaśnienia to jestem obyty z softem i elektroniką ,
kiedyś mialem fobie aktualizowania softu wszystkiego co posiadam ale to przynosilo w 50% więcej szkód niż zysku ,
aktualizowalem soft w D80 do najnowszego i zero ulepszeń ... dobrze że nie gorzej z aparatem ,
tak lekko OFF Topic :
Nokie E51 aktualizując gafe palnąlem tylko bo teraz soft zamula ... może w 2009 nowy soft będze tak dobry jak oryginalny .

Pozdrawiam Ireneusz

Piter
27-12-2008, 23:21
U mnie do konca aktualizacja softu pomgla. Pierwsza miala eliminowac ten problem ale...
U mnie od poczatku nie bylo nigdy problemu z bateriami. Mam dwa oryginały. Tak czy tak zaktualizowalem soft bo uwazam, ze cos zawsze poprawia, bo po to go w koncu producent wypuszcza. Mam teraz 1.10 i ok 6 tys na liczniku. Ostatnio na rajdzie barborki wyskoczyl mi 3 razy znaczek, ze bateria rozladowana, chociaz prawie polowa jeszcze byla. Po wylaczeniu wracalo wszystko do normy, ale mimo softu 1.10 cos sie zadzialo, ze aparat wariowal. Moze to z zimna (caly dzien na dworzu, a goraco raczej nie bylo). Co prawda wiecej problemu nie mialem, wiec odpuszczam sobie serwis, bo zdjecia robi a na 6 tys pstrykniec jak mi sie trzy razy zdarzylo to tragedii nie ma:) Tym bardziej, ze szybko off-on i po problemie.

yacekk
28-12-2008, 14:36
Mozna powiedziec ze tez mialem ten problem bo jak narazie problem sie nie pojawia :)
U mnie po wgraniu nowego softu problem ze wskaźnikiem baterii istniał nadal. Pozniej 2 razy wysylka do serwisu i Panowie nic w tej sprawei nie zrobili.
Sam doszedlem ze to jest problem mechaniczny tzn. bateria podczas uzytkowania tracila styk z ktoras z balszek w gniezdzie. Jest tam ich 3 sztuki(chyba). Przeczyscilem i troche poodginalem te blaszki i jak narazie dziala :)

Kiedys juz pisalem ze taki efekt mozna uzysakc wsuwajac delikatnie baterie w gniazdo i wtedy wyskakuje migahaca bateria ;) Tak jest przynajmniej u mnie.

BartekM
29-12-2008, 16:27
moge jeszcze dodać w temacie:
mialem ten problem + dodatkowo do zlego wyswietlania poziomu baterii dochodzila zwiecha aparatu. ktos na forum doradzil aby przeczyscic styki od obiektywu i baterii - najlepiej jakims plynem do elektroniki/stykow (z jakims skladnikiem usuwajacym tluszcz i poprawiajacym przewodzenie - nie pamietam nazwy tego skladnika - pogrzeb na forum, bo ktos o tym pisal, lub spytaj sie w sklepie)
u mnie nie pomagaly ani upgrade softu ani konsultacje z serwisem... dopiero przeczyszczenie stykow dalo dobry rezultat.
problem co jakis czas sie pojawia, ale po czyszczeniu sie uspokaja.
pozdr

polo
30-12-2008, 23:06
problem z wskaźnikiem baterii występuje w wersjach softu kiedy A jest rożne od B
np. w moim było A: 1.01-B:1.02
objawy po 30-40 fotkach aparat wskazywał koniec baterii i brak strojenia, po wymianie softu na 1,03 dla A i B problem ustąpił, używam 2 baterii oryginał i Einhel (sprawuje się bardzo dobrze).Soft wgrywamy na kartę pamięci najpierw A w menu wybieramy aktualizację po wgraniu wyłączamy sprzęt kasujemy z karty wersję A i wgrywamy B powtarzamy operację.Nalezy pamiętać aby bateria była w miarę pełna. Najnowszy soft to oficjalny 1.10

Pershing
30-12-2008, 23:21
U mnie problem jest podobny i mimo, że już się przyzwyczaiłem, że wksaźnik oszukuje to jest to jednak denerwujące, bo nigdy tak naprawdę nie wiem kiedy faktycznie się kończy. Wygląda to tak, że po zrobieniu jakiś 30-50 zdjęć wskaźnik pokazuje że bateria jest rozładowana do połowy i tak do następnych 200. Potem schodzi jeszcze o jedną kreskę i dalej robię kolejne 100-150Nie wiem ile tak naprawdę jestem w stanie zrobić zdjęć na tym aku, bo nie mam jeszcze zapasu żeby ryzykować, że się skończy akurat w najmniej odpowiednim momencie. Poza tym warunki są zawsze różne: z lampą, studio, plener w dziennym itd, więc nie da się tak jak z jazdą na obliczone kilometry samochodem z instalacją gazową. Aparat kupiłem z wgranym softem 1.03, zrobiłem upgrade do 1.10 i niestety bez efektu.

RBT
30-12-2008, 23:48
Może problem jest z baterią a nie z aparatem. Tzw. błąd bateryjki objawiał się nagłym komunikatem o wyczerpanej baterii i uniemożliwiał fotografowanie mimo pełnego napięcia na akumulatorze.

Marcin T
31-12-2008, 07:40
U mnie problem jest podobny i mimo, że już się przyzwyczaiłem, że wksaźnik oszukuje to jest to jednak denerwujące, bo nigdy tak naprawdę nie wiem kiedy faktycznie się kończy. Wygląda to tak, że po zrobieniu jakiś 30-50 zdjęć wskaźnik pokazuje że bateria jest rozładowana do połowy i tak do następnych 200. Potem schodzi jeszcze o jedną kreskę i dalej robię kolejne 100-150Nie wiem ile tak naprawdę jestem w stanie zrobić zdjęć na tym aku, bo nie mam jeszcze zapasu żeby ryzykować, że się skończy akurat w najmniej odpowiednim momencie. Poza tym warunki są zawsze różne: z lampą, studio, plener w dziennym itd, więc nie da się tak jak z jazdą na obliczone kilometry samochodem z instalacją gazową. Aparat kupiłem z wgranym softem 1.03, zrobiłem upgrade do 1.10 i niestety bez efektu.
Nigdy nie ufam temu wskaźnikowi. Wsadziłem do własnego menu info o akumulatorze przez co w 3 sec można zobaczyć w ilu % aku jest wyładowany.

Pershing
31-12-2008, 10:33
Nigdy nie ufam temu wskaźnikowi. Wsadziłem do własnego menu info o akumulatorze przez co w 3 sec można zobaczyć w ilu % aku jest wyładowany.

Mógłbyś rozwinąć, bo nie bardzo rozumiem. Napisałeś jakiś swój skrypt i wrzuciłeś go do body? czy coś takiego jest gdzieś dostępne? no i czy bezpieczne.

Marcin T
31-12-2008, 10:39
Menu > ustawienia > informacje o akumulatorze
Instrukcja obsługi jeżeli posiadasz strona 322

Pershing
31-12-2008, 12:15
Człowiek to jest jednak ciemne bydle, Dzięki Marcinie, już wszystko wiem. Tak jako ciekawostkę dodam, że aktualnie wyświetla 31% przy 545 zrobionych zdjęć, więc myślę, że aku jest ok.

krzysztof jot
02-01-2009, 13:27
... ktos na forum doradzil aby przeczyscic styki od obiektywu i baterii - najlepiej jakims plynem do elektroniki/stykow (z jakims skladnikiem usuwajacym tluszcz i poprawiajacym przewodzenie - nie pamietam nazwy tego skladnika - pogrzeb na forum, bo ktos o tym pisal,....

no ja pisałem. Ja pierwszy na forum (o ile jes to istotne) miałem ten problem - alarmowałem wtedy, szukając pomocy na forum bo strach mnie obleciałał :) bo byłem w SierraNevada "na robocie" a tu w pierwszy dzień takie jaja. Mróz, lodowiec, suche powietrze, lotnisko - różne były pomysły. To niestety nie to - soft też tego nie rozwiazuje - wszystko wskazuje na przyczynę :mechaniczną" na lini body-obiektyw. Miałem przypadki, że LOW Batery pojawiał sie kilka razy na godzine a potem przez dwa miesiace nigdy. Ba, jak pisałem kiedyś - usterka wystąpiła w dwu body generalnie jednocześnie - robiłem 70-200 - nagle LOW, łape w reke drugie body z 17-55 trzy klatki i... koniec :) a to był moment na który czekałem pół dnia... dostałem kur..cy, zadzwoniłem do Nikona, jedyne co mogli poradzić to czyszczenie styków. Więc należy sie z tym pogodzić, zaprzyjaźnić jak się ma, albo liczyć na to że nie przyjdzie, jak się jeszcze nie ma :) Najczęsciej jak słyszałem, wystepuje to zjawisko ze szkłami AF-S, ale chyba są wyjatki od tej zasady... No, nie ma lekarstwa i juz :) i czy uaktualnicie soft czy nie, to jak ma być - to będzie.

waski79
03-01-2009, 00:32
witam
po aktualizacji wiele zmian ;]]]]
szybszy autofokus to najwazniejsze poza tym problem z pokazującym się wskaźnikiem rozładowanej bateri znikł :]]]
dzięki za pomoc :)
pozdrawiam waski