Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z Capture NX

jomawitu
25-12-2008, 19:25
Czy ktoś z Was zna może rozwiązanie mojego problemu z CNX?

A mianowicie:

1. W czasie otwierania niektórych NEFów program zawiesza się na pasku postępu i nie reaguje. O dziwo nie otwierają*się one w wersji od 1.3.3 do 1.3.5 a w wersji 1.3.1 nie ma żadnego problemu. Ale ta stara nie obsługuje profili Portrait i Landscape.

2. Po stworzeniu nowego profilu np. na bazie Landscape z nową krzywą, ustawienie go na zdjęciu nie zmienia wcale charakterystyki profilu. Pozostaje dokładnie to samo co w podstawowym profilu Landscape - nie zostaje wczytana krzywa.

Spędziłem już nad tym kilkanaście godzin, przeinstalowywałem program, zgrywałem pliki na inny dysk, tworzyłem różne profile i nic. Dalej nie otwiera wszystkch RAWów i nie czyta krzywych...

Czy spotkaliście się z czymś takim?

Pracuję na MAC z systemem TIGER 10.4.11

david555
26-12-2008, 02:13
Z jakiej puszki, względnie puszek są te NEFy, RAWy?

Ja nie mam tego problemu, a strzelam tą samą strzelbą.
Oczywiście zrobiłem założenie, że u Ciebie dotyczy to puszki z podpisu.

jomawitu
26-12-2008, 10:56
Tak, dokładnie z D3. Ale nie bylo takich problemów wcześniej.
Nie sądzę by była to kwestia puszki, bo krzywe i profile robię w CNX i nie są wczytywane do zdjęć, w komputerze...

samek
26-12-2008, 12:48
Zrobiłem próbę. Sprzęt taki jak Twój. Z różnicą w systemie - od miesiąca używam 10.5. NX w wersji 1.3.5. Nie zauważyłem wspomnianych objawów. Aczkolwiek, nie pracuję ostatnio na NX - więc prób zbyt dużo nie było. Jedyne co przychodzi do głowy, to abyś podesłał mi parę nefów z tych, które u Ciebie się nie otwierają. Porównamy.