Zobacz pełną wersję : D80 i SB800 tryb A z lampy
Grzesiek_G
25-12-2008, 17:06
Mam zamontowaną na D80 SB-800 - z instrukcji wynika, że powinienem mieć możliwe ustawienie na SB-800 m.in.trybu A oraz AA. Tryb A dostępny jest przy wyłączonym aparacie. Przy włączeniu aparatu lampa nie widzi trybu A, jedynie AA
Moje pytanie to, czy sb800+d80 jest możliwe wywołanie tryb A na lampie, jeśli tak to jak to zrobić?
Polsar74
25-12-2008, 17:18
przyznam ze też nie mogę wywołać trybu A - ale ... nie mam pod ręką instrukcji by sobie zerknąć
Przemek Paśnik
25-12-2008, 17:33
Tryb A to automatyka lampy - sabina mierzy światło odbite od obiektu i błyska jak jej się podoba, AA uwzględnia informacje o przysłonie i wartości iso, ogniskowej korekcie ekspozycji itp. Słowem tryb A jest pomocny przy starszych aparatach bez zaawansowanej elektroniki
Grzesiek_G
25-12-2008, 17:44
I wszystko fajnie, tak też zrozumiałem z instrukcji, natomiast dalej pozostaje moje pytanie - czy da się wywołać tryb A na sabince z d80, czy też sabinka jest tak inteligentna, że uznaje iz d80 nie potrzebujej tego trybu pracy?
Przemek Paśnik
25-12-2008, 17:50
Nie da się wywołać tego trybu, może jak zakleisz jakieś piny w stopce lampy. A po co Ci on w ogóle, ze tak spytam? masz TTL i TTL BL
Grzesiek_G
25-12-2008, 18:22
a bardzo dziękuję za odpowiedź - sabinka to prezent gwiazdkowy świeżo odpakowany, instrukcja dostarczona z lampą jest napisana hm.. enigmatycznie, więc 7 minut po rozpakowaniu prezentu pojawiły się wątpliwości, czy wszystko jest ok. Teraz wracam spokojniejszy do dalszego grzebania :)
Przemek Paśnik
25-12-2008, 18:23
Gratuluję prezentu :) jak się lepiej poznacie, da Ci dużo radości
Grzesiek_G
25-12-2008, 18:48
hihi Jagience da :) bo to ona dostała tą sabinkę pod choinkę :) Ja cichutko czytam instrukcję od starszej siostry :)))))))
A po co Ci on w ogóle, ze tak spytam? masz TTL i TTL BL
powód może być bardzo prosty, w trybie A nie ma głupich przebłysków. Czasami trafia się osoba której nie zrobisz zdjęcia z otwartymi oczami bo przebłyski powodują że taka osoba zamyka oczy. Sam się kiedyś o tym przekonałem na ślubie, panna młoda była bardzo wrażliwa. Jedyne wyjście to właśnie tryb A. Nie ma innej możliwości wyłączenia przedbłysków pomiarowych.
Wiewioor
29-12-2008, 14:43
Witam wszystkich.
Nie mam w tej chwili pod ręką aparatu, ale problem wyzwalania przedbłysków można obejść - przycisk FUNC mam ustawiony na blokadę ekspozycji błysku. Działa jak malina - dziecko na zdjęciach nie mruży oczu. Schemat wygląda mniej więcej tak:
1. Ustawiam ekspozycję na światło zastane (fotografuję dzieci w warunkach zabaw domowych, więc jadę na M).
2. Kadruję tak, aby to co chcę doświetlić błyskiem zajmowało centralną część kadru (nie jestem pewny czy jest to konieczne, czy zmiana punktu AF nie wystarczy, ale tak mi jest wygodniej)
3. Wstępnie ustawiam ostrość.
4. Naciskam i trzymam przycisk FUNC - wyzwolone są przedbłyski pomiarowe, aparat wie jak ma już błysnąć.
5. Niezwalniając przycisku FUNC kadruję obraz "docelowo" i ustawiam ostrość.
6. Naciskam migawkę do końca - mam tylko jeden, właściwy błysk.
Aby to zadziałało poprawnie musi być włączony układ pomiaru światła, ale to też muszę sprawdzić.
Jeszcze jedno - lampę można ustawić w tryb A. Wystarczy przytrzymać na lampie SELECT i przełączyć w menu opcję A/AA :D
Szkoda, że D80 ma tylko jeden przycisk FUNC - brakuje mi drugiego z ustawioną opcją FLASH OFF :D
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam!
Nie da się wywołać tego trybu, może jak zakleisz jakieś piny w stopce lampy. A po co Ci on w ogóle, ze tak spytam? masz TTL i TTL BL
Głupoty panie prawicie. I to w obu zdaniach. W menu lampy określamy czy ma być dostępne "A", czy "AA". "AA" jest domyślnie. Spróbuj tego miodu iTTL (BL) z szkłem bez procesora.