Zobacz pełną wersję : Rawshooter i CS4 nie widzą NEF'ow
Mam dziwnego kwasa z NEF'ami z D300. Na PC CS4 widzi je, można przeglądać przez Bridge i jest gites. Na laptopie jest ten sam XP zainstalowany, ten sam CS4. Odpalam Bridge i widzę tylko ikonki że to NEF a na podglądzie nie ma zdjęcia tylko ikonka, za to w file properities i camera data jest pelne info. Próbowałem otworzyć i dostaje komunikat od CS4 że "not right kind of document". Pomyslałem że zainstaluje starego Rawshootera bo przeciez z d70s się otwierały to i z d300 pójdą a tu nici "No Raw files found".
Macie jakieś pomysły?
P.S.
Jak by nie było święta w trakcie więc wszystkim najlepszych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)
sprostowanie, chodzi o cs3, wybiegłem w przyszłość ;)
Sciagnij se Adobe Camera Raw 4.x ;) A Rawshooter nie wiem czemu nie widzi bo go nigdy nie uzywalem ;)
shaddixx
25-12-2008, 18:29
raw shooter nie moze widziec nefów z d300 bo jest to program juz kontynuowany jako Lightroom. D300 pojawil sie pozniej niz ostatnia wersja rawshootera.
no i z rawshooterem się wyjaśniło :) dzięki, bardzo dawno go nie używałem i dlatego dałem się zwieźć.
Reinstaluje CS3 bo na PC nie musiałem instalowac camera raw (miałem dla cs2) bo poszlo bez tego (pomyślałem że ma wbudowany) więc nie obczajałem tematu dalej bo i po co skoro hulał, teraz wszystko posprawdzam. Dzięki.
doszlo do formatu kompa i instalacji xp ale to inna historia, ps cs3 zainstalowany, nie miał plug in'a do raw wiec pobralem i zapakowalem gdzie trzeba camera raw 4, nadal ta sama sytuacja z nef'ami, w bridge sa ikonki nef i wszusykie detale zdjecia ale nie ma podgladu, otwieram plik i ps mowi ze "....not a right kind od document"
sciagne jeszcze n.c a przynajmniej trial'a moze tak dostane sie do zdjec
pobralem camera raw 5 i podaje ze zly raw plagin :( dlaczego ten laptop tak mnie nie lubi!
pobralem camera raw 5 i podaje ze zly raw plagin :( dlaczego ten laptop tak mnie nie lubi!
Trochę się pogubiłem w twoich wypowiedziach, ale co MZ powinieneś zrobić.
Aktualna wersja PSa to CS4 i ostatnia wersja CR jest kompatybilna tylko z CS4. Musisz poszukać ostatniej wersji Camera Raw kompatybilnej z CS3. Na stronach Adobe powinno być archiwum, a jak nie, to poszukać przez Google.
Instalowanie nowszych wersji CR do starego PSa jest daremne.
Potrzebujesz CameraRaw 4.6
no i TrOn wygral z cs3 :) dziękuję. Teraz tylko kwestia Bridge bo nadal są tylko ikonki z całym info o pliku ale bez podglądu.
P.S.
problem rozwiązany. Należy podmienić camera raw w folderze c:\program files\common files\adobe\plug ins\cs3\format files potem restar kompa i ikonki w bridge sie pojawiają
dzieki chłopaki