PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 - prosze o porade.

ReSeT_Pl
20-07-2006, 18:50
Witam.
Mojego D50 kupiłem w Lutym i do wczoraj było z nim wszystko dobrze, do momentu gdy po zapięciu KITa i zrobienia zdjęcia okazało sie, że jest niedoświetlone. Potem próbowałem robić zdjęcia na innych ustawieniach i wyszło na to że im większa przesłona, to tym bardziej zdjęcie jest doświetlone i tak do F16, gdzie już można powiedzieć, że zdjęcie jest całkowicie doświetlone, ale pokazuje sie Error. Dzisiaj pojechałem do znajomego żeby podpiąć inne obiektywy i okazało sie, że cały czas moje body choć pokazuje np. F5.6, to i tak robi na największej przesłonie czyli F16. Powiedzcie co zrobić. Czy jak chce wysłać body do serwisu, to czy mam to zrobić DHLem i na ich koszt? Próbowałem sie z nimi skontaktować, ale nie odbierają telefonów.
Prosze o odpowiedź.
Pozdrawiam.

amator D50
20-07-2006, 19:53
hmmmm no niestety nie mam dużego doświadczenia, ale ja bym spróbował od zresetowania aparatu... może cos w ustawieniach jest poprzestawiane... ale niech sie wypowie ktoś z większym doświadczeniem... jak chcesz wysłać do serwisu to niestety trzeba na swój koszt... tak jest napisane na pierwszej stronie gwarancji... :roll:

Adam Trzcionka
20-07-2006, 20:24
spróbuj zresetowac zgodnie z instrukcją. jeśli nie pomoże, to na ludowo: wyjmij baterię na kilkanascie godzin, znowu reset. jeśli nie ruszy - serwis.

ReSeT_Pl
20-07-2006, 20:37
Już resetowałem i jest tak jak było, ale zastanawia mnie to czy to w korpusie co jest od przesówania obiektywu czasem sie nie zablokowało.
Dziękuje za odpowiedzi.

Adam Trzcionka
20-07-2006, 20:45
ReSeT_Pl, wyjmij baterie na kilkanascie godzin i spróbuj znowu

amator D50
20-07-2006, 20:45
to znaczy co masz na myśli? wiertarkę od AF? czy blokadę obiektywu... może sprawdz jeszcze styki i wybierak przysłon...

ReSeT_Pl
20-07-2006, 21:02
Nie wiem czy sie cieszyć czy nie, ale można powiedzieć, że zrobiłem.
Mianowicie chyba to co w body popycha w obiektywie listki przesłony, czyli to metalowe po lewo od bagnetu było chyba zablokowane, ja to można powiedzieć oswobodziłem, ale teraz dzieje sie coś dziwnego, za każdym razem jak wykonuje zdjęcie, to słychać jak by coś latało przez ten wybierak przysłon. Powiedzcie czy zostawić to czy jednak lepiej do serwisu?
Pozdrawiam.

Fallout
20-07-2006, 21:05
a nie pukłeś nim gdzieś czasem ............????

ReSeT_Pl
20-07-2006, 21:07
Nie pukałem. Wydaje mi sie, że jak wyjąłem obiektyw, aby przeczyścić matryce mogło coś tam wpaść i zablokować wybierak przysłon, a teraz jak go odblokowałem to teraz tam to lata przy wykonywaniu zdjęcia.

amator D50
20-07-2006, 21:21
hehehe coś wpaść? to czym czyściłeś tą matrycę? :mrgreen:

[ Dodano: 2006-07-20, 21:22 ]
dodam jeszcze tylko że wygiętego wybieraka nie obejmuje gwarancja... gdyż sam się raczej nie wygina...

Fallout
20-07-2006, 21:32
ciezko mi cos powiedzieć jeszcze tak nie miałem naszczeście :) a tak na marginesie chyba bedzie Nowy Dział ..............D 90 !!!...........D50 strzał w 10-tke........ D70s troche słabiej ciekawe co to będzie za sztuka ten.........D90 ...?

Paweł.S
20-07-2006, 21:49
Jeśli coś lata to chyba lepiej oddać do serwisu, nie wiadomo co to może jeszcze narobić w środku, a do tego focić ze świadomością że tam obcy siedzi, to by mi nie dawało spokoju.

amator D50
20-07-2006, 21:51
może oblookaj bagnet w obiektywie czy coś z niego się nie ukruszyło... wszak to chiński plastik :mrgreen:

Kolekcjoner
20-07-2006, 23:20
Ja bym oddał do serwisu ... - choćby dla Twojego "zdrowia psychicznego" :) . Czasem warto odżałować parę zł na serwis ale spać spokojnie niż się zamartwiać.
...A i jeszcze jedno, sam bym nie grzebał!

Korchez
20-07-2006, 23:37
Sprawdż dokładnie bo ja w D50 mam druk DHL-owy na darmowy transport do Serwisu. Opłacony z góry przez Nikona. Z Qlpixem to ćwiczyłem i działa - na ich koszt DHL wysyła i przysyła.

ReSeT_Pl
21-07-2006, 11:28
Dzięki za odpowiedzi.
Co do tego latania to nie jest to raczej latanie, ale jak by rezonans, powiedzmy jak by odgłos jakiejś sprężynki, a postaram sie dzisiaj dodzwonić do Nikona i dowiedzieć sie co i jak. Mam nadzieje, że odbiorą ode mnie telefon.
Pozdrawiam.

Megazordon
21-07-2006, 16:03
Taka sprężynka lata w każdym D 50. Jest to ponoć ustrojstwo które odczytuje w jakim położeniu jest aparat (w pionie, czy w poziomie), więc tym się raczej przejmować nie powinieneś.

Paweł.S
21-07-2006, 16:51
Taka sprężynka lata w każdym D 50. Jest to ponoć ustrojstwo które odczytuje w jakim położeniu jest aparat (w pionie, czy w poziomie), więc tym się raczej przejmować nie powinieneś.
pytanie tylko czy zaczeła latać po zabiegu czy latała już od początku, jeśli nie jesteś pewien weź w łape inny egzemplarz i posłuchaj czy tam lata tak samo. Mam nadzieje że to jednak będzie to.

ReSeT_Pl
21-07-2006, 16:51
Nie chodzi mi o taką sprężynke. Znajomy mi nawet powiedział, że to nie to. Słychać to po każdym wykonaniu zdjęcia jak ten popychacz przesłony powraca na miejsce.
Pozdrawiam.

tomett
22-07-2006, 01:44
Taka sprężynka lata w każdym D 50. Jest to ponoć ustrojstwo które odczytuje w jakim położeniu jest aparat (w pionie, czy w poziomie)
Moge sie przyznac, ze sam najadlem sie niezle strachu jakto pierwszy X uslyszlaem....
Potem --> forum i.... znow spie spokojnie :wink:

RAQ
22-07-2006, 07:53
brawo za odwagę, żeby grzebać w korpusie to trzeba mieć odwagę, rozumiem jeszcze obiektyw, jak tani to można wymienić na iny.
Moim zdaniem wyślij sprzęt do serwisu, jak Ci coś tam stuka i wydaje nie standardowe odgłosy to na pewno wszystko nie działa tak jak powinno. A z czasem może być tylko gorzej...