PDA

Zobacz pełną wersję : Reportaż a obróbka

DDominik
25-12-2008, 03:41
Witam

Mam pewne pytanie na które niestety nie do końca mogę znaleźć odpowiedź.

Jak daleko można zajść z obróbką zdjęć reportażu?
Czy możną nakładać na siebie warstwy z różnymi ekspozycjami i używać różnych "blending modes"?
Czego na pewno nie wolno robić?

Motorniczy
25-12-2008, 06:46
Idziesz na reportaz i nie znasz swojego założenia ?

Semi
25-12-2008, 09:52
To wszystko zależy jakiego typu reportaż robisz, jak robisz reportaz z np. z pogrzebu to trudno żebyś póżniej przygotowywał zdjęcia jak z reportażu ślubnego - / wygładzanie winiety i inne cuda /. Na jednym i drugim ważne żeby pokazać emocje ale z drugiej strony zdjęcia ślubne powinny byc przynajmniej w dużej częsci jak łcukiereczki i każda panna młoda będzie się zachwycać po twoich modyfikacjach jaka jest piękna i w ogóle.
Na przykładzie pierwszym raczej takie modyfikacje nie są wskazane, choć różni klienci są wszystkie to kwestia ustalenia przed wykonanieniem zdjęć co i jak ma póżniej wyglądać, a cała reszta i tak zależy od twojej kreatywności i znajomości oprogramowania, na którym pracujesz. :)

Nemeth
25-12-2008, 12:16
Witam

Mam pewne pytanie na które niestety nie do końca mogę znaleźć odpowiedź.

Jak daleko można zajść z obróbką zdjęć reportażu?
Czy możną nakładać na siebie warstwy z różnymi ekspozycjami i używać różnych "blending modes"?
Czego na pewno nie wolno robić?

Na pewno nie można manipulować rzeczywistością. Jeśli na dachu przystanku autobusowego stał jeden gołąb to nie można ich sklonować i rozmnożyć :)
Dopuszcza się obróbkę całościową obejmującą cały kadr (kontrasty, poziomy, itp.).
Ale wszystko zależy od rodzaju reportażu, miejsca publikacji.

DDominik
25-12-2008, 13:12
Idziesz na reportaz i nie znasz swojego założenia ?

A skąd ty wiesz na co ja idę ? Chciałem zapytać się tak z ciekawości / na przyszłość. A twoje pytanie nijak odpowiada na moje więc nie wiem po co te zgryzliwości

To wszystko zależy jakiego typu reportaż robisz, jak robisz reportaz z np. z pogrzebu to trudno żebyś póżniej przygotowywał zdjęcia jak z reportażu ślubnego - / wygładzanie winiety i inne cuda /. Na jednym i drugim ważne żeby pokazać emocje ale z drugiej strony zdjęcia ślubne powinny byc przynajmniej w dużej częsci jak łcukiereczki i każda panna młoda będzie się zachwycać po twoich modyfikacjach jaka jest piękna i wogule.
Na przykładzie pierwszym raczej takie modyfikacje nie są wskazane, choć różni klienci śą wszystkie to kwestia ustalenia przed wykonanieniem zdjęć co i jak ma póżniej wyglądać, a cała reszta i tak zależy od twojej kreatywności i znajomości oprogramowania na którym pracujesz. :)

Chodziło mi raczej o reportaż na przykład z Afryki, ale dzięki to na pewno też się przyda :)

Na pewno nie można manipulować rzeczywistością. Jeśli na dachu przystanku autobusowego stał jeden gołąb to nie można ich sklonować i rozmnożyć :)
Dopuszcza się obróbkę całościową obejmującą cały kadr (kontrasty, poziomy, itp.).

Ok dziękuję, właśnie o to mi chodziło.

Motorniczy
25-12-2008, 19:20
To nie zgryzliwosc to pytanie , zapytac sie nie mozna ? teraz mnie poirytowales ...

Fumar
29-12-2008, 16:17

Przypomniał mi się pewien konkurs fotograficzny. Ktoś zrobił zdjęcie przystanku autobusowego "od środka". Na dachu stały gołębie - a raczej było widać ich cienie. Zdjęcie wygrało. Jak się jednak później okazało, na przystanku stał jeden gołąb (jeden cień) a reszta (około 15) została skopiowana i wklejona obok ;-).

Pozdrawiam, Fumar

adrian
29-12-2008, 16:21
Pomijając repoglamour ;-) czyli ślubniaki imho dopuszczalna obróbka to taka, jaką można zrobić pod powiększalnikiem w ciemni*. Wklejanie, usuwanie, klonowanie itp. odpada.

* czepialskich proszę o wstrzymanie ;-)

amator_r
30-12-2008, 12:22
tak, była taka sprawa z kopiowaniem gołebi, tutaj jest coś na ten temat http://strasznasztuka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?259222

Fumar
30-12-2008, 12:57
O! Dokładnie o to mi chodziło ;-)

superkomornik
08-01-2009, 15:17
adriandobrze pisze. U mnie obróbka z reguły sprowadza się do suwczaków w ACR/PS. Kadrowanie, jasność, nasycenie kolorów, itd. Nigdy nic nie kopiuję, wymazuję, retuszuję, itd. A są tacy co to robią ;-)