Zobacz pełną wersję : Raw(D300) z Photoshop
uszko1986
25-12-2008, 00:02
Witam,mam pewnen problem.Mój Photoshop Cs3 nie chce czytać Rawów.Wiem że trzeba jakąs wtyczkę czy coś wgrać ale nie mogęnigdzei tego znaleźć.Mógłby ktoś powiedzieć jak to zrobić i skąd to wziąć?
Z góry dzięki za odpowiedź.
hackermuz
25-12-2008, 00:03
nowszy plugin camera raw jest do pobrania na stronie adobe
nie wiem tylko czy jest kompatybilny z CS3
uszko1986
25-12-2008, 00:06
wiem właśnie,ale gdzie to zainstalować jakbym znalazł?Mógłbyś linki jakieś zapodać?
hackermuz
25-12-2008, 00:10
http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=4220&fileID=3935 jak już ściągniesz to wrzucasz (o ile instalowałeś jak chciał producent ;) ) w C:/Program Files/Adobe/Katalog z photoshoper/Plugins
uszko1986
25-12-2008, 00:16
Już własnie zrobiłem ;) Uprzedziłem Cię minimalnie.Sorki za zaśmiecanie.Wesołych Świąt.
Proszę o zamknięcie.
hackermuz
25-12-2008, 00:19
Nie ma za co :P
dla posiadaczy starszych Photoshopów jak np. CS2 można za darmo pobrać ze strony Adobe najnowszy DNG konwerter NEF-y z D300 czy innej nowszej puszki przekonwertować nim na DNG a te moża w ACR otworzyć :)
ostatnio tak robiłem, dostałem RAW-y z Canona 40D i ACR z CS2 nie chciał mi ich ruszyć a nie chciałem instalować softu canona.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy DNG converter ingeruje jakoś w samego RAW-a.
Mnie stary ACR nie otwierał nowego DNG. A tak na marginesie, konwertuję wszystkie NEF'y do DNG bo są mniejsze i wszystkie zmiany są zapisane w jednym pliku. Nie zauważyłam jakiegokolwiek pogorszenia jakości. A czy są jakieś zmiany? być może. Ale z ACR'a jestem bardzo zadowolony.
Zresztą w DNG można osadzić oryginalny plik, jeśli to komu potrzebne.
A teraz pytanie blondynki! Tylko nie smiać się proszę ! Czy CS2 obsługuje Rawy D300 ? Pewni nie, bo osiwiałam niemal nad grzebaniem CS2, by go uzdatnić do czytania RAW-ów własnie z D300... i co ??? NIC !!!!!
a czytałeś mojego posta (dwa wyżej)
Czytałam, ale nie jestem tak biegła jak Wy Panowie w tych DNG i innych mondrych skrutach ( ;) Więc jeśli macie cierpliwość do niedouczonych blondynek to plisss, wyjaśnijcie mi jak przysłowiowy chłop krowie jak co mam zrobić, by Raw-iki z Nikusia były czytane przez CS2 :))) Dam Wam za to zaocznie kfiatka :)) @---))))----
RomanZWrocławia
06-01-2009, 11:47
Zuziu
1. Ze strony Adobe ściągasz sobie najnowszy zestaw pd nazwą DNG Camera Raw - ostatnia wersja działająca z PSCS2 nosi numer CHYBA 4.3.1 - ta w każdym razie konwertuje u mnie rawy z D300.
2. po rozpakowaniu archiwum ukazują się dwa pliki:
a) Camera Raw - ikonka z niebieską wtyczką - pliczek którym masz zastąpić będący już w Twoim komputerze plik o takiej samej nazwie. Jeśli nic nie zmieniałaś podczas instalacji ten plik powinien znaleźć się tu:
Program files\ Common Files\Adobe\ Plug-Ins\CS2\File Formats
b) Adobe DNG Converter - program, który przeczyta rawy z d300 i zapisze nowe pliki z rozszerzeniem .DNG we wskazanym przez Ciebie folderze. Oryginalne rawy nie są kasowane, modyfikowane itd. Pliki powstałe po konwersji tym programie są czytane przez PSCs2
POZDRAWIAM
O dzięki Ci DOBRY CZŁOWIEKU ! Zaraz postaram się tego dokonać :) @---))))--- Kfiatek dla Miłego Pana :)
Zuziu
1. Ze strony Adobe ściągasz sobie najnowszy zestaw pd nazwą DNG Camera Raw - ostatnia wersja działająca z PSCS2 nosi numer CHYBA 4.3.1 - ta w każdym razie konwertuje u mnie rawy z D300.
2. po rozpakowaniu archiwum ukazują się dwa pliki:
a) Camera Raw - ikonka z niebieską wtyczką - pliczek którym masz zastąpić będący już w Twoim komputerze plik o takiej samej nazwie. Jeśli nic nie zmieniałaś podczas instalacji ten plik powinien znaleźć się tu:
Program files\ Common Files\Adobe\ Plug-Ins\CS2\File Formats
b) Adobe DNG Converter - program, który przeczyta rawy z d300 i zapisze nowe pliki z rozszerzeniem .DNG we wskazanym przez Ciebie folderze. Oryginalne rawy nie są kasowane, modyfikowane itd. Pliki powstałe po konwersji tym programie są czytane przez PSCs2
POZDRAWIAM
Zrobiłam jak kazałeś. Ze strony z Camera RAW 4.3.1 dało sie ściągnąć tylko Camera RAW, nie było Adobre DNG Converter... Wsadziłam (zamieniłam) Camera Raw jak pisąłeś i niestety nadal kiszka.... :( Idę się powiesić... ;)
hackermuz
21-01-2009, 21:16
szukanie nie boli http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=4214&fileID=3932