Zobacz pełną wersję : D60 dla amatora?
Agnieszka3
24-12-2008, 00:23
Mam problem.
Warto kupić taki zestaw? http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustrzanki/nikon-d60-af-s-18-55-mm-dx-vr-af-s-55-200-mm-dx-vr.bhtml
Mówię tutaj o amatorstwie, ale jednocześnie chcę jednak jakość.
Czy za tę kasę kupię coś lepszego?
velaskez
24-12-2008, 00:32
W sumie warto. Za takie pieniądze można mieć D80+18-70 lub 18-105VR...
Agnieszka3
24-12-2008, 00:40
Czy może lepiej poczekac na D80+nikkor 70-300vr ?
velaskez
24-12-2008, 00:44
A nie będzie Ci brakować ogniskowych od 70 i niżej?
Czy może lepiej poczekac na D80+nikkor 70-300vr ?
a co z zakresem ok 18-70? sam 70-300vr chyba nie wystarczy....
velaskez
24-12-2008, 00:49
Jak dla mnie bierz to D60. Zakres masz fajny, od 18 do 200. Jak Ci się spodoba będziesz myśleć później. To hobby na lata jeśli Cię wciągnie. Jednym zakupem na początku nie rozwiążesz wszystkiego.
Agnieszka3
24-12-2008, 00:50
faktycznie chyba wezmę D60...
velaskez
24-12-2008, 00:53
Po pierwsze co Ty chcesz fotografować. Bo zadajesz pytania bez sensu lekko. W pierwszym podanym zestawie był 18-55 i 55-200, więc po co pytasz po raz drugi. Kompletnie się zgubiłem. Powiedz do czego Ci ten aparat to pomyślimy.
Nota bene...70-300 jest tak samo ciemny jak 55-200
Jak dla mnie bierz to D60. Zakres masz fajny, od 18 do 200. Jak Ci się spodoba będziesz myśleć później. To hobby na lata jeśli Cię wciągnie. Jednym zakupem na początku nie rozwiążesz wszystkiego.
velaskez dobrze radzi... ale żeby nie było zbyt łatwo to można jeszcze zasugerować d80 z 18-70....
Agnieszka3
24-12-2008, 01:01
Po pierwsze co Ty chcesz fotografować. Bo zadajesz pytania bez sensu lekko. W pierwszym podanym zestawie był 18-55 i 55-200, więc po co pytasz po raz drugi. Kompletnie się zgubiłem. Powiedz do czego Ci ten aparat to pomyślimy.
Nota bene...70-300 jest tak samo ciemny jak 55-200
Moją odpowiedź napisałam, jak był tylko jeden post, wysłałam i były juz chyba cztery ;) Stąd moje "przemyślenia". ;)
Co fotografuje? Głównie zwierzęta, gdzie przodują psy (w 99% - zboczenie zawodowe ;) ), potem przyroda, rodzinka i praktycznie wszystko co mi się nawinie pod rękę ;)
velaskez
24-12-2008, 01:13
velaskez dobrze radzi... ale żeby nie było zbyt łatwo to można jeszcze zasugerować d80 z 18-70....
czytaj wątek, już proponowałem:)
generalnie w tej cenie jak potrzebujesz w miarę uniwersalnie to można poszukać 18-200VR nie wiem po ile teraz idzie to szkło... Jeśli fotografujesz to co mówiłaś to zestaw D60 + 2 obiektywy powinien wystarczyć. To zależy też ile masz maksymalnie na wydanie? 2500zł, 3000zł?
na ilość postów nie patrz, ja dobijam 900:-P
Agnieszka3
24-12-2008, 01:16
czytaj wątek, już proponowałem:)
to zależy też ile masz maksymalnie na wydanie? 2500zł, 3000zł?
2500 ;)
na ilość postów nie patrz, ja dobijam 900:-p
hehe :D spoko ;)
velaskez
24-12-2008, 01:25
to za taką kasę...D60 + te dwa szkiełka jest całkiem dobrym rozwiązaniem. Pewnie Ci co to czytają łapią się za głowę dlaczego nie D80... e tam. Spotkasz się pewnie z opiniami, że D60 to jest małe i nie ma wbudowanego silnika AF. To prawda. Ale jeśli zestaw, o którym mówimy Cię wciągnie w tą zabawę to przed zmianą puszki w przeciągu powiedzmy roku nikt Cię nie powstrzymuje. Ja bym brał to D60 i tyle.
I niech nikt mi nie wspomina o braku śrubki, popatrzcie na zdjęcia koffee (http://nikon.org.pl/member.php?u=18596) i sami oceńcie. Da się? Da!
PS Jak problem silnika AF cię będzie gnębił wpisz w szukajkę (tam na górze pod "prywatne wiadomości"):) A znajdziesz milion odpowiedzi.
Agnieszka3
24-12-2008, 01:34
Na to wygląda, że na początek mi wystarczy... Myślę, że z czasem będzie lepszy sprzęcik, jednak na razie faktycznie musze tego delikwenta rozpracowac :D :D
Z resztą... najważniejsze to dobrze skadrować ;))
mariobor
24-12-2008, 02:00
Jestem tu nowy, ale forum jako takie bacznie obserwuje już od dłuższego czasu. Parę dni temu miałem podobny dylemat : nowe D60 z kitami czy używka D80. Stanęło na drugim i nie żałuję, fotografia to studnia bez dna. Kupiłem D80 + S17-70 dając za to wraz z akcesoriami 1850zl. Dlaczego używane? Bo szlak by mnie trafił jakbym za rok czy dwa musiał sprzedać za 50% wartości. I szczerze... wydaje mnie się że za ten czas o wiele trudniej będzie sprzedać używane D60 / D40 itp niż co by nie mówić zasłużone już na placu boju D80. Choć oczywiście mogę się mylić. No i in minus dla takiego D60 ... Z N50/1,8D nie pogada jak trzeba a takie szkło posiadać muszę musowo i to w niedalekiej przyszłości. :D
Podsumowując decyzja należy do Ciebie. Jeżeli w tej ofercie kusi Cię pełen zakres ogniskowych to okey. Bo prawda taka że to body jest tylko dodatkiem do tych obiektywów ;) IMO
velaskez
24-12-2008, 02:41
Ty posiadać musisz 50/1.8...poza tym jest już nowe 50 AF-S. I tak sprzedasz to D80 za rok dwa za 50% tego co kupiłeś teraz, albo i mniej. To body (D60) jest dobre i wcale nie jest tylko dodatkiem. Wiedziałem, że znajdzie się jakiś "znawca", co powie o D80... Nie chce mi się nawet nic więcej mówić.
Też mnie denerwuje to psioczenie na brak silniczka, nawet mój kumpel co na codzień ma tampaxa pochwalił mi się, że odradził kilku osobom zakupu D60 bo słyszał "że to niema śrubokręta i nie da się podpiąć 50mm", myślałem, że mu z miejsca przywalę. Jak kogoś najdzie na stałkę to niech sobie kupi 50 1.4 af-s, będzie miał lepiej, jaśniej, ostrzej a sam autofocus jest dużo celniejszy od mylnych i przestarzałych AF'ów, poza tym w ofercie sigmy jest również kilka ciekawych obiektywów stałoogniskowych wyposażonych w silniki ultradźwiękowe dużo lepszych od 50 1.8D i wcale nie kosztujących fortunę. Acha... pomijając fakt, że 50mm na DX to ni to standard, ni to krótkie tele.
A od siebie dodam, że zestaw D60 + te obiektywy które wymieniłeś będzie bardzo dobry, dodatkowo masz stabilizację w pełnym zakresie ogniskowych.
velaskez
24-12-2008, 03:48
Dzięki Bonthyc, wiem dla zagorzałych fanów to wygląda jak podcinanie sobie własnych nóg, jeszcze jak ktoś patrzy w moją stopkę:) ale taka prawda, czasy gdy ten silniczek się liczył powoli mijają. Jedyne w co wierzę, to to że pozostawią mi semi pro body z silnikiem amatorom dadzą stałki z silnikiem i wszyscy będą szczęśliwi. Co do 50 to fakt, ni to standard ni to tele ale ja tam lubię i prawie nie odpinam.
asterixII
24-12-2008, 09:26
Bardzo fajny i zgrabny (czyt. nie duży) aparacik. Sam poleciłem go kilkoru znajomym zaczynającym przygodę z fotografią i są zachwyceni :) a tu masz jeszcze dwa słoiki od 18 do 200 mm. brać i robić fotki, szkoda czasu na debaty :) a jak będziesz więcej potrafił to zawsze można zmienić.
Ja osobiscie pozbyłem się już jednej puszki ze śrubokrętem m.in. właśnie z powodu hałaśliwego śrubokręta. I planuję wszystkie nowe obiektywy kupować wyłącznie w wersjach ultradźwiękowych. Ciche i szybkie ostrzenie jest moim zdaniem bardzo cenną zaletą.
Do D60 można przypiąć wszystkie AF-S-y, a i Sigma produkuje prawie wszystkie swoje nowe szkła pod Nikona z silnikiem HSM (np. 30, 50, 50-150/2.8, nowa wersja 17-70, itd itp)
d60 na początek jest dobre ale ... jak wciągnie cię fotografia to szybko się go pozbedziesz :) - choć biorąc pod uwagę jego obecną cenę jest dość atrakcyjnym wyborem - ja po pół roku zmieniłem d60 na d90 i straciłem na nim 50 % ceny :( ale jak go kupowałem była to nowość btw teraz jest dobry okres na jego zakup myślę że warto
Tylko pytanie czy warto płacić za d60 skoro jest to ten sam aparat co D40. Dla mnie niczym się nie różni. Ktoś mówił w wątku ze denerwuje się na biadolenie na brak śrubokręta a ja się denerwuję jak ktoś wspomina ze aparat ma więcej megapixeli! Co z tego skoro ma taką samą matrycę :|.
Jeżeli nie chce się wydawać kasy to D40 ok. Jeżeli nie ma problemu z zakupem używanego aparatu to D70 jest idealnym wyborem. D60 kosztuje praktycznie tyle samo co D80. Nie rozumiem wyboru pierwszego. Dla mnie podstawą w Body jest ergonomia, wygoda. D40/40x/60 jest nie wygodny w uchwycie. To nie ulega wątpliwości. Dodatkowo jest za lekki.
Apropos 50mm f/1.8 może i jest to ciężka w użyciu ogniskowa ale to jedyne tak tanie szkło oferujące tak duże możliwości. Zaletą jest możliwość podpinania tego słoika. Może 85mm jest wygodniejsze do portretów ale kosztuje 5 razy tyle. Może i 30'tki są lepsze do ogólnego zastosowania ale znowu cena. 50'tka dzięki swojej cenie ma ogromne znaczenie w początkach nauki.
pawel934
24-12-2008, 11:46
Moim zdaniem dla amatora D60 jest naprawdę świetnym rozwiązaniem. To, że nie wszystkie funkcje są pod palcem nie jest straszną wadą dla nowego użytkownika - szybko do tego przywykniesz, a potem, po przesiadce klasę wyżej będzie miłe zaskoczenie :) A dzięki temu aparat jest mały - a dla kogoś, kto przesiada się z małpki jest to ogromna zaleta - jeśli do D60 przypniesz stałkę 50/1.4 AF-S to ten aparat będzie naprawdę malutki. A jak fotografia Cię wciągnie to kupisz sobie nowe body (ale wtedy już pewnie wyżej od D80). Ja bym się zastanowił nad lepszymi szkłami. Albo chociaż dobry standard (oczywiście w granicach rozsądku, żeby kasy starczyło) i trochę gorsze tele, bo na więcej nie starczy.
Dlaczego takie jest moje zdanie? Body kupujesz na rok - dwa, a szkła na dużo więcej.
asterixII
24-12-2008, 12:05
The Fly d40-matryca z d70, d60-matryca z d80 dalej nie widzisz różnicy? pozatym aparat jest dla dziewczyny domniemam więc że ma mniejsze dłonie od moich do których d70s był może nawet przymały
A moim zdaniem dla ambitnego fotoamatora D60 jest złym wyborem. A już szczególnie takiego z małym zasobem $$$. Jeśli interesujesz się fotografią, chcesz się rozwijać to D80 będzie lepszym wyborem.
Jacek Wrzesińsk
24-12-2008, 12:09
Agnieszka3,a jeżeli wolno spytać to czym dotychczas fotografowałaś?
Agnieszka3
24-12-2008, 12:30
Agnieszka3,a jeżeli wolno spytać to czym dotychczas fotografowałaś?
Zwykłym kompaktem - Lumixem
Jacek Wrzesińsk
24-12-2008, 13:08
Zwykłym kompaktem - Lumixem To moim zdaniem zestaw który podałaś w 1-wszym poście spełni w 100% twoje oczekiwania ! Wesołych Świąt!:-DPozdr.!
Prawda jest taka, że w cobyś nie zainwestowała to powinnaś być zadowolona. Najlepiej przejdź się do sklepu i empirycznie sprawdź jak D60 leży Ci w dłoniach, D80 może wydać Ci się wielki tym bardziej po przesiadce z kompaktu. Poza tym zaleta zestawu który podawał, jest to, że będzie on nowy. W przypadku D80 pozostanie Ci albo uzbieranie większej ilości gotówki, albo szukanie używanego body/obiektywu na allegro lub forumowej giełdzie bo 2k5zł nie starczy na nowe D80 + standardowy zoom + tele.
PS 01.
Jeśli już jesteśmy przy czepianiu się braku silniczka w D60, to ja się przyczepie, że D80 przepala na matrycowym :twisted:
PS 02.
Acha... Wesołych świąt ;)
Witam!!! Ja również jestem amatorem i tak jak ty "przesiadłem" się z Lumixa na lustro . Padło na zestaw z D60 taki nad którym się zastanawiasz i jestem BARDZIEJ niż zadowolony! Pewnie mogłem kupić coś lepszego (np.D80) który na pewno jest bardziej zaawansowany ale z racji mojego amatorstwa D60 w zupełności mnie zadowala jedyna moja sugestia dotyczyła by dokupienia do tego zestawu jakiejś lampy co ułatwi Ci robienie fotek w zamkniętych pomieszczeniach (np.wystawa psów) Pozdrawiam!
Sam 3 miesiące temu miałem podobne dylematy, więc przedstawię Ci moje przemyślenia.
Po pierwsze, wydaje mi się, że to co podałaś w linku zupełnie się nie opłaca. Podam ceny po jakich można body i obiektywy kupić w innych sklepach.
Nikon D60 - 1000zł
18-55 vr - 440zł
55-200 vr - 650zł
tak więc więc liczmy że razem z przesyłką zapłaciłabyś max 1150zł, 300zł taniej niż w podanym przez Ciebie zestawie.
Chcę Ci jednak powiedzieć, że w tej chwili jako użytkownik D60, wybrałbym D80. Zacząłem się interesować fotografią, ciągle zastanawiam się co można by do mojego zestawu dokupić, jaki obiektyw, jakie akcesoria itp. Jednak jest zdecydowanie mniejszy wybór do D60, większość obiektywów nikona jest bez AF, nie ma oryginalnych gripów, itd.
D80 kosztuje 1500zł, do tego 18-105, według mnie najlepszy z kitów nikona( 18-55 i 55-200 uważam że są najsłabsze optycznie, 18-135 jest już lepszy natomiast według mnie najlepszy 18-105, ew. 18-70).
Jeśli wiesz że to co teraz wydasz na aparat i obiektyw będzie wydatkiem przynajmniej na 2/3 lata, nie zamierzasz zagłębiać się w fotografię, kup D60. Jeżeli jednak wiesz, że to Cię wciągnie i będziesz mogła wydać dodatkowe pieniądze, zainwestuj w D80 :) . Co do obiektywów uważam, że powinnaś wybrać coś z 18-70, 18-105.
Podam ceny po jakich można body i obiektywy kupić w innych sklepach.
Nikon D60 - 1000zł
18-55 vr - 440zł
55-200 vr - 650zł
tak więc więc liczmy że razem z przesyłką zapłaciłabyś max 1150zł, 300zł taniej niż w podanym przez Ciebie zestawie.
Jak dla mnie to będzie jakieś 1300zł taniej, jak znajdziesz mi za 1150zł D60 + te 2 obiektywy i to wszystko nówki na gwarancji to sam z chęcią to kupię. Podaj tylko linki :)
velaskez
24-12-2008, 15:25
Ja też, ja też:mrgreen:
Maciek R
24-12-2008, 15:58
Ja posiadam dokładnie taki sam zestaw, tylko kupiony w Vobisie jakieś pół roku temu.
Jako amator nie zawiodłem się, chociaż szczerze powiem, że teraz wziąłbym coś fizycznie większego (i trochę cięższego - lepiej w rękach by leżał).
Co do zestawu to bardzo fajnie się sprawuje. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny a 55-200 VR to naprawdę fajny obiektyw, który na krótszym końcu ma f/4, więc tragedii nie ma.
Ja jestem bardzo zadowolony i... POLECAM.
P.s. No i nówka, to nówka. Nie będziesz panikować, że coś Ci nie działa, że coś się zepsuje, bo masz gawarancję i Cię to nie interesuje.
....Co do 50 to fakt, ni to standard ni to tele ale ja tam lubię i prawie nie odpinam.
...fakt- 50mm z tym glupim mnoznikiem x1.5 to troche o kant d... rozbic, choc szkielko fajne :)
Jak dla mnie to będzie jakieś 1300zł taniej, jak znajdziesz mi za 1150zł D60 + te 2 obiektywy i to wszystko nówki na gwarancji to sam z chęcią to kupię. Podaj tylko linki :)
Chodziło mi o cenę samych obiektywów, z body będzie kosztować 1000zł więcej, czyli 2150 zł ;)
Agnieszka3
24-12-2008, 21:00
Zdecydowałam się na D80+jakieś tele, tylko jakie? Możecie mi coś poradzić?
Zastanawiam się nad 55-200 z VR. Wiem, że zakres ogniskowych nie jest ogromnny, ale mysle, że wystarczy na moje wymagania ;) No chyba, że macie jeszcze cos do polecenia ;))
velaskez
24-12-2008, 21:57
Powinno być ok... 70-300VR jest fajny, ale nie zmieścisz się w cenie.
Articool
24-12-2008, 22:08
Zdecydowałam się na D80+jakieś tele, tylko jakie? Możecie mi coś poradzić?
Zastanawiam się nad 55-200 z VR. Wiem, że zakres ogniskowych nie jest ogromnny, ale mysle, że wystarczy na moje wymagania ;) No chyba, że macie jeszcze cos do polecenia ;))
W tym zakresie cenowym to nie ma wiele do proponowania.
Myślę że ta opcja będzie dobra na początek....
Tak jak już ktoś kiedyś pisał.... nie da się skompletować wszystkiego na raz... wszystko z czasem przyjdzie
Pozdrawiam
freeworkshop
27-12-2008, 02:20
Jeśli masz kase, D80 rządzi szczególnie ze cana ostatnio spada. Ale ja bede bronił D60-D40. Jest na forum uzytkowniczka która z D40 i 50mm robiła zdjęcia dziecku na MF i zdjęcia wyszło bardzo dobre. Jest to idealny przykład ze puszka daje nam tylko mozliwości a my je musimy wykorzystać. Taki mój mały wywód do tych co "psioczą" na D40-60, chociaż w życiu w rekach nie miały a w swoich D80 używają sławetnej opcji AUTO. Tylko prosze niech nikt nie bierze tego osobiście:)
Mimo wszytko polece ci D80 + dobre szklo, gdyż z biegiem zagłebiania się w fotografie, odkryjesz walory tego body:)W d60 w pewnym momencie zacznie ci czegoś brakować:)
SlaWasII
27-12-2008, 03:09
D40/40x/60 jest nie wygodny w uchwycie. To nie ulega wątpliwości. Dodatkowo jest za lekki.
Fakt! Dlatego dokupuję do niego dwukilową Sigmę... :mrgreen:
vincent vega
27-12-2008, 12:08
do amatorskiego focenia D60 ze stabilizowanymi kitami. Czyli pierwszy pomysł najlepszy.
Robicie dziewczynie wodę z mózgu, zupełnie jak system ustawiania towaru w markecie.
Kup z wyższej półki, będziesz szczęśliwsza!..a guzik prawda.
Agnieszka3
29-12-2008, 00:20
No więc kupiłam D80 i 55-200VR tak jak mówiłam. Pierwsze 80 zdjęć za mną. :mrgreen:
Wszystko super ekstra, tylko czemu ta zaraza czasami mi nie chce fotek trzaskać? Czy to zależy od tego, jak blisko jest obiekt, albo od warunków?
velaskez
29-12-2008, 00:49
Jak nie masz ostrości to nie zrobi. Przynajmniej w trybie AF.
No więc kupiłam D80 i 55-200VR tak jak mówiłam. Pierwsze 80 zdjęć za mną. :mrgreen:
Wszystko super ekstra, tylko czemu ta zaraza czasami mi nie chce fotek trzaskać? Czy to zależy od tego, jak blisko jest obiekt, albo od warunków?
Jeżeli to twój jedyny obiektyw, to ma ona pewną minimalną odległość ostrzenia. W korpusie masz zapewne ustawioną migawkę tak, żeby wyzwalała się dopiero po potwierdzeniu ostrości. Jeżeli obiektyw nie może złapać ostrości, aparat nie chce zrobić zdjęcia. To tylko jedna z możliwości. Podaj więcej danych to pomyślimy ;)
Agnieszka3
29-12-2008, 01:11
hmm... więcej danych... Aparat nie chce mi zrobić zdjęcia, jeśli nie potrafi wyostrzyć, więc to chyba ten powód który podałeś ;)
Jak jeszcze coś zauważe to się będę radzic ;))
jacektechnik
29-12-2008, 04:09
Prosty przykład że 55-200 to mało mało mało wolał bym np. 18-70 niż 55-200 bo robienie fotek takim szkiełkiem bliskich obiektów to gehenna zwłaszcza tam gdzie nie można się cofnąć. Myślę jak jeszcze kilka razy ta zaraza ci nie zrobi fotki bo nie będzie mogła wyostrzyć szybko kupisz jakieś szersze szkiełko.
P.S. Wbrew pozorom D60 to spoko lusterko a jak ktoś ma oko to nawet fote pudełkiem po butach zrobi
SlaWasII
30-12-2008, 10:49
Mimo wszytko polece ci D80 + dobre szklo, gdyż z biegiem zagłebiania się w fotografie, odkryjesz walory tego body:)W d60 w pewnym momencie zacznie ci czegoś brakować:)
Możesz powiedzieć czego mi będzie brakować w D60 co ma D80? Myślę, że poza bracketingiem i... obiektywem to nie znajdziesz żadnych braków, które zaczną mi doskwierać. Żartowałem. ;)
Też miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na nowocześniejszy D60. Trochę żałowałem, że nie wybrałem D80 ale z czasem mi przeszło. Tera mi się marzy D300... :mrgreen:
Fotografuję wyłącznie na nieautomatycznych trybach. Wszystko co ma AUTO wyłączam. AF też ograniczam do jednego centralnego punktu. Ale to moje prywatne, subiektywne przyzwyczajenia - focę tak od kilkudziesięciu lat.
Witam!
Pierwszy post i odrazu pytanie :)
Mam taki problem zamówiłam sobie ten zestawik http://www.agito.pl/10-mln-pikseli/nikon-d60-obiektyw-af-s-dx-18-55-g-vr-obiektyw-af-s-dx-55-200-g-ed-vr.1634.330017.html
ale niestety dostałam dzis odpowiedz ze jest niedostepny (wczesniej był jak zamawiałam)
czy opłaca się zamawiać ten zestaw? praktycznie to samo tylko 18-55 bez VR
http://www.agito.pl/10-mln-pikseli/nikon-d60-obiektyw-af-s-dx-18-55-g-ed-obiektyw-af-s-dx-55-200-g-ed-vr.1634.330010.html
jacektechnik
31-12-2008, 00:47
Różnica tylko a może i aż taka ze 18-55 nie ma VR czyli stabilizacji w obiektywie jedni chwalą inni nie a pewnie w przyszłości i tak dokupisz lepszy o podobnej ogniskowej. Na allegro takie z VR chodzą po 300 zł
chyba wezmę ten zestaw a za to co mi zostanie dokupie sobie statyw :) dzieki za odpowiedz