Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tym przelicznikiem ogniskowej?
bialy260
23-12-2008, 23:12
Witam
Juz niedlugo bede posiadaczem D700, pracowalem na D80 i w zwiazku z pelna klatka mam pytanie jak to jest z tym przeliczaniem ogniskowej na pelna klatke wiadomo w D80 byl to 1.5 teraz w FX jest 1 wiec przykladowo obiektyw 80-200 Nikkora gdy byl podpiety w D80 po przeliczeniu na pelna klatke jego ogniskowa wynosiła 120 -300 mm a na FX wynosi normalnie 80-200 jak to sie ma jedno z drugim bo nie do konca to kumam
Ogniskowa jest zawsze ta sama.
Ogniskowa obiektywu się nie zmienia, ale kąt widzenia się zmienia w zależności od stosowanych w aparatach matryc, dlatego stosuje się przeliczniki.
80-200 na DX to tak jak 120-300 ( crop 1.5 )
80-200 na FX to 80-200 bez cropa.
D80 przy ogniskowej 80-200 po cropie daje teoretycznie 120-300, a przy D700 daje 80-200 i tak to sie ma jedno z drugim ;) ;)
bialy260
23-12-2008, 23:19
Ogniskowa jest zawsze ta sama.
Własnie ta sama tylko nie rozumiem tej zbieznosci przeliczajac 80-200 przez 1.5 wychodzi 120-300 a na FX 80-200 co mi to daje ze sobie to przelicze przy matrycy w D80 jak na FX jest i tak 80-200 pewnie to proste ale jakos nie moge na to wpasc:)
bialy260
23-12-2008, 23:21
Ogniskowa obiektywu się nie zmienia, ale kąt widzenia się zmienia w zależności od stosowanych w aparatach matryc, dlatego stosuje się przeliczniki.
80-200 na DX to tak jak 120-300 ( crop 1.5 )
80-200 na FX to 80-200 bez cropa.
Czyli nie ogniskowa tylko kat jakie to proste:):) dzieki
Czyli tak naprawde standardowym obiektywem przy matrycy w D80 jest ok 28 mm a 50 mm obiektyw gdzie dla pelnej klatki jest standardem to w D80 raczej delikatnie ten kat sie zweza?
Czyli tak naprawde standardowym obiektywem przy matrycy w D80 jest ok 28 mm a 50 mm obiektyw gdzie dla pelnej klatki jest standardem to w D80 raczej delikatnie ten kat sie zweza?
Standardowym obiektywem przy DX jest 30-35mm, a na FX 50mm.
bialy260
23-12-2008, 23:28
Standardowym obiektywem przy DX jest 30-35mm, a na FX 50mm.
No to w necie napisali ze 28mm wiec wprowadzaja w blad ok mysle ze rozumuje o co w tym biega
D80 przy ogniskowej 80-200 po cropie daje teoretycznie 120-300, a przy D700 daje 80-200 i tak to sie ma jedno z drugim ;) ;)
Najprościej i obrazowo to tak jakbyś z większego zdjęcia (FX) wyciął środek (DX)... choć pozostają jeszcze inne niuanse.
.
D80 raczej delikatnie nam zbliza czyli ten kat jest zweza?
Zbliżać nie zbliża, tylko zawęża sie kąt. CZyli tak jabyś wyciął z pełnej klatki format DX w programie graficznym.
Matryca FX i DX jest umieszcona w takiej samej odłegłości od danego obiektywu bo nie da się inaczej
Cudowne zwiększenie ogniskowej w formacie DX jest pozorne. Optycznie nie daje nam nic (może poza obrazem z wizjerze - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80109). Matryca DX może być bardziej upakowana w stosunku do cropa z matrycy FX. np. crop z D700 będzie miał mniej szczegółów niż matryca d300 i mniej więcej tyle co matryca starego D70(s)
No to w necie napisali ze 28mm wiec wprowadzaja w blad ok mysle ze rozumuje o co w tym biega
Standard, to kąt widzenia ludzkich oczu, dla pełnej klatki czyli FX wynosi on około 50mm (nie pamiętam dokładnie, ale chyba 46mm).
Przelicznik 28x1.5=42 to trochę szeroko.
Standard, to kąt widzenia ludzkich oczy, dla pełnej klatki czyli FX wynosi on około 50mm ( nie pamiętam dokładnie, ale chyba 46mm ).
Przelicznik 28x1.5=42 to trochę szeroko.
Niezależnie o formatu, długość przekątnej matrycy (klatki)
a teraz ja zadam pewne pytanko. Czy jak zmienie sobie format z fx do dx to zmieni mi sie kąt widzenia...
a teraz ja zadam pewne pytanko. Czy jak zmienie sobie format z fx do dx to zmieni mi sie kąt widzenia...
A jak myślisz? A o czym my tu mówimy?
bialy260
23-12-2008, 23:49
Matryca DX może być bardziej upakowana w stosunku do cropa z matrycy FX. np. crop z D700 będzie miał mniej szczegółów niż matryca d300 i mniej więcej tyle co matryca starego D70(s)[/quote]
Jak mam to rozumiec o jakich szczegolach piszesz?
no dobra chciałem się tylko upewnić... zwrazam honor...
BlackRoger
23-12-2008, 23:56
Standard, to kąt widzenia ludzkich oczu, dla pełnej klatki czyli FX wynosi on około 50mm (nie pamiętam dokładnie, ale chyba 46mm).
Dokładnie 43mm. Obiektyw 50mm jako najbardziej zblizony do tej wartości jest powszechnie uznawany za standardowy dla pełnej klatki (jego kąt widzenia przez matrycę FX jest najbardziej zbliżony do tego co widać ludzkim okiem bez spoglądania przez wizjer). Dla DX więc będzie to ok 29mm. Więc podawane informacje w necie o standardzie 28mm dla formatów DX/APS-C są jak najbardziej do przyjęcia.
Dokładnie 43mm. Obiektyw 50mm jako najbardziej zblizony do tej wartości jest powszechnie uznawany za standardowy dla pełnej klatki (jego kąt widzenia przez matrycę FX jest najbardziej zbliżony do tego co widać ludzkim okiem bez spoglądania przez wizjer). Dla DX więc będzie to ok 29mm. Więc podawane informacje w necie o standardzie 28mm dla formatów DX/APS-C są jak najbardziej do przyjęcia.
Dzięki, całe życie człowiek się uczy.
Ja wychowałem się na analogu, gdzie przyjętym standardem była 50, teraz już wiem.
zawsze warto wiedzieć może się kiedyś przyda
Matryca DX może być bardziej upakowana w stosunku do cropa z matrycy FX. np. crop z D700 będzie miał mniej szczegółów niż matryca d300 i mniej więcej tyle co matryca starego D70(s)
Jak mam to rozumiec o jakich szczegolach piszesz?[/QUOTE]
Matryca DX D300 i FX D700 to w przybliżeniu 12 Mpix, po wybraniu trybu DX w D700 ta sama matryca ma rozdzielczość 5.1 Mpix - stąd różnica szczegółów.
bialy260
24-12-2008, 00:24
Czyli podsumowujac kat widzenia jest zalezny od ogniskowej obiektywu jaki zastosujemy a przelicznik jaki sie stosuje ( w zaleznosci od wielkosci matrycy) stosuja glownie ci, ktorzy sie przesiedli z analoga na cyfre z (matryca APSC/DX) i jest to dla nich ulatwieniem jaki obiektyw dobrac (ogniskowa) wzgledem analoga na ktorym pracowali wczesniej
Dokładnie 43mm. Obiektyw 50mm jako najbardziej zblizony do tej wartości jest powszechnie uznawany za standardowy dla pełnej klatki
ale zawsze mozna sprobowac z czyms takim:
http://www.photozone.de/pentax/125-pentax-smc-fa-43mm-f19-limited-review--test-report
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81627
Choć polecam przeczytać tylko końcówkę. Ja tylko powtórzę, bo tu nie było powiedziane wprost. Ogniskowa to cecha fizyczna obiektywu i jest ona stała niezależnie od tego do jakiego body go zapniemy (DX czy FX). Często to jest zapominane i potem są zgrzyty. Zmienia się za to kąt widzenia.
Czyli np. jak obiektyw ma oznaczenia DX to jeśli jest podane np. 17-55 to po zapięciu go do body FX ten obiektyw nadal jest 17-55. A że nie kryje całej klatki to już inna sprawa...
Dokładnie 43mm.
Nie ma 'dokładnie'. Zawsze jest 'około'. Z powodu oka, a raczej oczu...