Zobacz pełną wersję : Z czym chodzić po górach (pytanie o torbe?)
Al Koholik
23-12-2008, 19:22
Witam forumowiczów. Mam pytanie do tych, co sporo chodzą po górach, a przy okazji robią tam zdjęcia. Jak nosicie to całe ustrojstwo?
Kiedyś mając zenita czy tez później f801 miałem taki własny patent przyszyty do szelki. Były to dwa paski – jeden trzymał obiektyw (jedyny), drugi trzymał aparat za „rękojeść”. Wszystko na lewej szelce, bo jestem praworęczny. W praktyce okazało się to bardzo sprawne rozwiązanie i sprawdzało się lepiej jak na „papierze”. Niestety plecak się z zużył mocowanie wraz z nim. Teraz sprzętu jest więcej. D70s 3 obiektywy plus duperele innego rodzaju. Do tego bardzo fajna, ale bardzo mała torba LowePro Rezo 160. Mieszczą się w niej tylko obiektywy a aparat wisi na szyi. Zazwyczaj wkładam go za pasek piersiowy plecaka, ale takie rozwiązanie mimo ze zapewnia szybki dostęp do aparatu i sprawia, że mam dwie ręce wolne jednak mnie nie cieszy - aparat niemiłosiernie uwiera w klate no i pogoda, która potrafi się zmeniac dosyc szybko.
Myślałem o pozostawieniu mojej torby na wszelkiego rodzaju graty i dokupić jakąś torbę piersiowa. Rozwiązanie drugie to większa torba biodrowa. Tak czy owak ostatnio postanowiłem zmienić aparat. Na D70 mam już kupca, w prezencie gość dostanie jeszcze moją torbę – zostanę bez torby i… co kupić w zamian?
Plecaki wszelkiego rodzaju odpadają.
Ja używam torby biodrowej Orion
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-orion,412s (mam nadzieję, że nie uznacie tych linków za reklamę)
Całkiem nieźle się to sprawuje. Na torbie mam jeszcze nieduży plecak 25l który opiera się na torbie (czyli de facto na biodrach), a pod torbą mam przytroczony statyw (ponad 2kg) (torba oprócz pasa biodrowego ma jeszcze pasek naramienny)
MZ to całkiem niezły patent, choć nie bez wad. Gdybym teraz miał kupować torbę to wybrałbym chyba takie samo rozwiązanie, choć nie wiem, czy nie ze zintegrowanym, ale odpinanym plecakiem czyli:
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-orion-aw,181s
Sama torba jest trochę większa, ale nie wiem jak wykonany jest plecak.
Innym rozwiązaniem to torba typu TopLoad:
http://www.torbylowepro.pl/torby/lowepro-topload-zoom-aw,194s
plus szelki. Widziałem jak ludzie noszą takie ustrojstwo przed sobą, czyli nie koliduje to za bardzo z plecakiem, ale nie wiem jak z ograniczeniem ruchowym
W każdym razie patent warty uwagi przy chodzeniu z dużym plecakiem.
Z czym chodzić po górach (pytanie o torbe?)
Masz na myśli dziewczynę ??? ;)
Al Koholik
23-12-2008, 21:42
Masz na myśli dziewczynę ??? ;)
... może być i facet byle by nie marudził, że go nogi bolą i z umiechem na twarzy dźwigał statyw
Polecam Jack Wolfskin ACS PHOTOPACK 24, nie jest zbyt wielki, przedziały oddzielone przegródką z suwakiem, doskonały system pasków. Plecak ma stelarz i o plecy opiera się siatka na nim naciągnięta. Nie znalazłem nic podobnego do tego rozwiązania. Moim zdaniem na wycieczki piesze i rowerowe jedyny wybór
Al Koholik
27-12-2008, 16:26
Jack Wolfskin ACS PHOTOPACK 24 to jest plecak, a ja plecaka używam raczej do innych celow i dlatego szukam torby
Wspomniany tu orion mysle, że jest wstanie pomiescić moje graty. Chociaż torba, z której można zrobić plecak to też nie głupi patent - czasami mały plecak sie jednak przydaje. Jednak ja szukam torby lub innego rozwiazania, które pozwala nosić plecak choćby z kanapkami.
a moze Tamrac Velocity? - na poczatku nie bylem przekonany ale juz sie w nim zakochalem. Wygodnie sie go nosi nawet z ciezkimi szklami, slicznie sie wsuwa w plecak transportowy (upchac NOVA'e to byla masakra, nie mowiac ze nic sie tam nie miescilo!), no i wchodzi cale body z gripem, nawet jak przypiac do niego 70-200 z zalozonym tulipanem!
Ja tez uzywam Velocity jak szlajam sie po gorach :) Jak dla mnie, na ta chwile najlepszy patent.
Ja używam trójkąta (Tamrac albo LowePro) na aparat z jednym obiektywem (albo dwoma małymi) a reszta w osobnych futerałach. Można to dowolnie upakować w plecaku. Torba/plecak foto jak dla mnie odpada z wielu względów do czegoś więcej niż spacer.
Ja używam trójkąta (Tamrac albo LowePro) na aparat z jednym obiektywem (albo dwoma małymi) a reszta w osobnych futerałach. Można to dowolnie upakować w plecaku. Torba/plecak foto jak dla mnie odpada z wielu względów do czegoś więcej niż spacer.
cos w tym jest, ale jak np. juz prawie chcialem Toploadera kupic to sie okazalo ze sie za chiny nie zmiesci body z gripem (wieeeem, zapytacie kto chodzi w gory z gripem - ja chodze :p ) -jakos mnie to odrzucilo :/ centymetr wiecej i by siedzial jak zloto :(
Al Koholik
28-12-2008, 10:40
Swider, a powiedz Ty mi czy wszystko co masz wypisane w stpce jestes to tego velocity zmiescic i którego modelu używasz
Nie, nie... nie ma opcji wszystkiego zmiescic - niestety. Wchodzi body (bez gripa) z zapieta S 10-20 do tego 50 i lampa (albo np. 18-70 + *******y (filtry, karty, itp.). A uzywam Velocity 5x. Jest plaska i fajnie mi wchodzi do plecaka (50l). Ma do tego pas biodrowy i czasem z tego korzystam i nosze ja przy boku.
Ta torbe kupilem wlasnie z mysla o wycieczkach gorskich, gdzie nie zabieram wszystkich gratow liczac sie z kazdym kg. Dlatego taka mala torba spisuje sie bdb.
Nie wiem jakie "góry" masz na myśli. Bo jeśli Tatry to raczej przy jakimś trudniejszym chodzeniu i nie pieprzeniu się z wyciąganiem i chowaniem torby do plecaka najlepiej sprawuje się mała torba na aparat plus jakiś tam zoom np w moim przypadku 24-105 lub 18-135 i więcej pierdół nie noszę bo i tak tego nie użyję. Sama torba jak wspomniałem przewieszona jest przez ramię coś ala mega torba listonosza bo niestety na plecach jest plecak z innym sprzętem. To pozwala mi się wspinać do skali dość trudno :-) i w każdej chwili jestem wstanie "zareagować" na zjawisko pstryknięcia zdjęcia.
Nie wiem jakie "góry" masz na myśli. Bo jeśli Tatry to raczej przy jakimś trudniejszym chodzeniu i nie pieprzeniu się z wyciąganiem i chowaniem torby do plecaka najlepiej sprawuje się mała torba na aparat
No mam na mysli wlasnie Tatry. I co napisalem wyzej? Ze najlepsza jest mala torba (bo seria Velocity to wlasnie takie male nosidla). A co do wyjmowania i wkladania do plecaka... To tez napisalem ze mozna nosic na pasie, to raz, a dwa to nie wiem kto robi tak ze trzyma torbe z aparatem w plecaku i co chwila wyciaga zeby zrobic zdjecie. To byloby delikatnie mowiac idiotyczne. To raczej chodzi o to zeby miec do czego schowac sprzet w razie ulewy tudziez podczas wspinaczki bo nie wyobrazam sobie wspinac sie z dyndajaca torba na ramieniu. W pozostalych sytuacjach (czyli podczas normalnego marszu) apart wisi mi na szyi ewentualnie jest przewieszony przez ramie (jak torba).
Spokojnie swider jak zaczołem pisać post Twojego jeszcze nie było a w między czasie wszedł Twój a następnie mój no i he he he jakoś tak samo wyszło.
Jestem jak najbardziej spokojny i wyluzowany nie odbieraj mojego posta jako zlosliwego :D Wszystko jasne...
Al Koholik
29-12-2008, 14:58
Ja jestem "beskidnikiem" - a wiec góry zdecydowanie łatwiejsze, a w tatrach to ja już lata nie byłem, więc i tam też się trzeba będzie pojawić. Chciałbym tam zmieścić korpus z założonym dużym obiektywem + dwa mniejsze. Szklarnie mam właściwie już skompletowaną. S10-20, N70-300VR i dziś wieczorem dojedzie tamron 17-50. Lampą się posługiwać nie umiem wiec nie taszczę jej ze sobą. No i jakieś graty do tego: Cokin i bateria. Czeka mnie wymiana puchy, ale decyzja jeszcze nie zapadła d90 czy d300 gripa nie planuje kupić.
I najważniejsze. Ja nie żyje z chodzenia po górach jak i ze zrobionych zdjęć. Chodzę, bo lubię i jeśli mam czas. Znacznie, częsciej po prostu sie przemieszczam po szeroko rozumianym świecie z plecakiem na plecach i dlatego szukam jakiejś średniej wielkości torby. A jak już przyjdzie czas na beskidzkie wędrówki to z dużym plecakiem chciałbym mieś jakiś komfort wędrowania.
Z tym 70-300 podpietym do body to bedzie problem jakbys chcial go wlozyc do tej torby co mowilem... No chyba, ze szklo luzem - to juz lepiej.
Al Koholik
29-12-2008, 18:05
W ofercie jednego sklepu w Dublinie znalazłem wspomniane już Velocity6x - jak bede miał czas do podskocze tam, ogladne i być może przymierze...
Dzieki za odpowiedź.
Nie "zczym" tylko sikam ;-)