Zobacz pełną wersję : "Dodatkowe" profile w D300 a NEF
Witam,
Po przeczytaniu kilkudziesięciu postów nabyłem mętliku w głowie.
Sprawa tyczy się wywoływania NEF z D300 z wybranym profilem z trójcy D2XMode...
Korzystam z programu Bibble Pro do wywoływania NEF. Używam Linuksa, więc NX nie wchodzi w grę.
Czy istnieje sensowny sposób, żeby program "alternatywny" - w moim przypadku Bibble - wykorzystywał jakoś informacje nt. profili kolorów, jakie wybrałem w body?
Czy jedyna szansa na ich uwzględnienie to:
- jpg prosto z puszki
- wywołanie NEF za pomocą NX'a
Pozdrawiam wyczekując jakichś wskazówek...
Czyli co - nic?
Niemożliwe, żebym tylko ja się nad tym zastanawiał... ;) Na pewno jest jakieś sensowne rozwiązanie.
Ja nie chcę jpgów prosto z aparatu...
Z tego co się orientuje to profile w puszce mają wpływ tylko na jpg-a, a nie na NEF-a.
Wlasnie. Jednak w przypadku NEF'a informacje o wybranym profilu sa zapisywane w samym NEF'ie (z tego co znowu ja sie orientuje).
Oryginalny NX potrafi to z automatu wczytac i naniesc odpowiedni profil na NEF'a.
Chcialbym podobna rzecz uzyskac w bibble pro - czyli dostac te profile w formacie np .icc (albo zblizone do tych d2x) i moc je ustawic w programie.
Recznie nigdy nie dostroje suwaczkow tak, zeby bylo tak jak robi d2x.
A ViewNX Nikona też nie chodzi na Linuksie, bo tam można wczytać profile ?
Znalazłem coś takiego, może Ci coś pomoże
Wydaje mi się, że znalazłem profile kolorów, których używa oprogramowanie firmowe nikona do konwersji raw-ów.
Podsłuchałem pod Windowsem, jakie pliki otwiera PictureProject podczas operacji na moich obrazkach.
Oto one:
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NkCBoost.nlc
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NkCMYK.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKDBase_NEF.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKLch2.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NkLchCal.nla
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKMonitor_Win.icm
C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\NKsRGB.icm
Pliki icm to profile kolorów.
Użycie poniższych profili na Linuxie w programie ufraw dało bardzo pomyślne rezultaty.
Input profile: NKDBase_NEF.icm
Output profile: NKMonitor_Win.icm
Kolory właściwie nie różnią się od wywietlanych na LCD aparatu (mają trochę mniejszy kontrast, ale to chyba z powodu gorszej jakośći LCD w laptopie).
Winda u koleżanki używała jako wyjścia NKsRGB.icm, pomimo to u mnie na Linuxie lepsze efekty są na NKMonitor_Win.icm (może brak kalibracji monitora).
Jeśli ktoś używa mac-a to pewnie NKMonitor_Mac.icm będzie na miejscu.
Aha: Niestety nie wiem jakich ustawień "Gamma" i "Linearity" używa PictureProject.
Ja użyłem następujących:
Gamma = 0.45
Linearity = 0.02
W dokumantacji ufraw znalazłem szereg profili do innych nikonów dla których zalecano właśnie takie ustawienia.
Omawiane profile można znaleźć w "legalnej" instalacji PictureProject w C:\Program Files\Common Files\Nikon\Profiles\.
O widzisz.
Świetnie! Bardzo dziękuję za te informacje. Będę próbował iść w tą stronę.
Niestety - NX jest jedynie w wersji na Windows.
Jak zreszta wiekszosc komercyjnego softu.
Powodzenia, napisz jak coś wymyślisz.
Spróbowałem w sposób zacytoway przez Ciebie w bibble pro. Niestety efekty są dramatycznie złe. Nie wiem z czego to wynika, jednak zdecydowanie nie rozwiązuje kwestii.
Cóz. Pozostaje chyba poczekać, aż bibble pro będzie osługiwać DNG i profile od adobiego...