PDA

Zobacz pełną wersję : czy w Krakowie ktoś odbija slajdy na papierze odwracalnym??

mp_
20-07-2006, 09:13
zadaje to pytanie bo chcę sie lekko przezucić na slajdy.. a po to by odczuć efekt fotografowania na nich, potrzeba robić odbitki na papierze do tego przeznaczonym.

Przedzwoniłem do kilku laboratoriów i wszyscy skanują slajdy po czym naświetlają na papierze do negatywów i szczerze powiem, że nie zawsze wygląda to tak jakbym chciał. (na projektorze super ostry obraz z trójwymiarową głębią, wysycony na maksa kolorami. a na papierze nie do odroznienia od negatywu:/)

dlatego proszę Was drodzy forumowicze, jeśli wiecie gdzie mogę zrobić prawdziwą odbitkę ze slajdu proszę o info!

pozdrawiam!

Kolekcjoner
20-07-2006, 23:27
Popytaj u Bielca, Garzyńskiej może oni będą znali jakieś kontakty. Z tego co wiem to już nikomu się nie opłaca i nie chce inaczej ...... niestety. To była jedna z przyczyn dla której się całkowicie wyleczyłem z analoga.... szkoda :cry:,

PS. Jak rozumiem na pl. Matejki byłeś... i to samo?

mp_
21-07-2006, 00:02
no ostatnią odbitkę z matejki dostałem na endurze ... więc niestety kapa... :/

ogolnie slajdów do tej pory nie odbijalem prawie wogule.. ale ich wyższość widać na pierwszy rzut oka :D dlatego chciałbym odbijac slajdy na papierze doslajdów i mieć odbitki totalnie zaje...fajne :D
szkoda by było jaky sie okazalo że nie ma gdzoe tego robić.. pozostałaby jedynie mozliwość wysokorozdzielczościowego scanu i druku.. zobaczymy, poprobuję i zdam relację.

Czornyj
21-07-2006, 09:34
mp_, nie jestem ekspertem od robienia odbitek, ogólnie pierwsze słyszę o papierze do robienia odbitek ze slajdów, ale mam poważne wątpliwości czy da on lepsze rezultaty. Bierz pod uwagę, że slajd oglądany bezpośrednio zawsze będzie miał przewagę nad tym zreprodukowanym - na papierze nie da się uzyskać takiej rozpiętości tonalnej i gęstości optycznej, jak na materiale transparentnym!!! Kontrast zawsze będzie o wiele mniejszy!!!

misiek502
21-07-2006, 09:48
Czornyj, dobrze prawisz prawie jak ekspert ale prawie robi roznice :wink:

Na pewno nie uzyskasz tego co daje slajd a jak to bedzie zblizone do oryginalu to juz wypadkowa laboranta sprzetu doswiadczenia i twojego subiektywnego oka :D

udaj sie do Kuby Jewuly szpec od skanowania dodatkowo mozna u niego drukowac - powinien ci udzielic fachowyc wskazowek :)

mp_
21-07-2006, 10:42
Czornyj, dobrze prawisz prawie jak ekspert ale prawie robi roznice :wink:

Na pewno nie uzyskasz tego co daje slajd a jak to bedzie zblizone do oryginalu to juz wypadkowa laboranta sprzetu doswiadczenia i twojego subiektywnego oka :D

udaj sie do Kuby Jewuly szpec od skanowania dodatkowo mozna u niego drukowac - powinien ci udzielic fachowyc wskazowek :)

scanowałeś/powiększałęś coś u niego? podobał Ci sięefekt? ;)

misiek502
21-07-2006, 21:38
Nie mialem okazji wspolpracowac z Kuba ale to uznany fachowiec w branzy - zreszta przejrzyj opinie na pl.rec.foto, troche odleglosc jest duza ale powoli zbieram sie z zamiarem podeslania mu paru slajdow do skanu i odbitek - ale to moze troche potrwac bi mi strasznie goraco :mrgreen: