Zobacz pełną wersję : Co bardziej potrzebne?
mariuszz
23-12-2008, 12:35
Hej mam dylemat, jestem początkującym w tej branży. chciałbym wiedzieć który z tych obiektywów bardziej mi się przyda. Sigma 55-200mm f/4-5.6 czy Nikkor 50/1.8D ? Aktualnie mam kitowe szkło 18 -55. Proszę o rady i porady :D
standardowe pytanie a co chcesz fotografować?
Hej mam dylemat, jestem początkującym w tej branży. chciałbym wiedzieć który z tych obiektywów bardziej mi się przyda. Sigma 55-200mm f/4-5.6 czy Nikkor 50/1.8D ? Aktualnie mam kitowe szkło 18 -55. Proszę o rady i porady :D
Jeżeli masz 18-55 to powinieneś wiedzieć, czy większość zdjęć przez Ciebie robiona jest w zakresie około 50 - wtedy kup 50/18. Jeżeli Ci brakuje czegoś dłuższego to odpowiedzią jest S55-200.
To Ty musisz wiedzieć co fotografujesz, gdzie i jaki zakres ogniskowej jest Ci potrzebny. Oczywiście rozumiem ograniczenie kasą.
Do tego warto poszukać podobnych wątków za pomocą opcji "szukaj" bo na tym forum podobnych dylematów było już bardzo dużo.
Sowulus12
23-12-2008, 12:40
mariusz, z twojego pytania nic nie wynika, najlepszą jakość obrazu osiągniesz 50 f/1.8 :) i nikt mi tu nie zaprzeczy...
mariuszz
23-12-2008, 12:40
Chodze na imprezy: wernisaże, koncerty, spektakle itd. i głównie tam wykorzystuje aparat. a zwykłe szkło kiepsko sobie tam radzi.
patrzac na zdjecia z tego "portalu" ktory masz w podpisie, to zainwestuj w Nikkora 50 i do tego jakas lampe typu sb600
To bym zaryzykował i kupił 50/1.8. Zaryzykował dlatego, że nadal mało wiemy i mogę między wierszami zrozumieć twój problem.
Chodze na imprezy: wernisaże, koncerty, spektakle itd. i głównie tam wykorzystuje aparat. a zwykłe szkło kiepsko sobie tam radzi.
To generalnie potrzebujesz jasność-50/1.8, choć zakres mało uniwersalny ( ale kiedyś ludzie sobie radzili ).
mariuszz
23-12-2008, 12:57
no własnie ale wtedy będe musial byc pod sama scena :/ najlepiej kupic oba prawda?
w takich warunkach nie patrz nawet na szkla ze swiatlem powyzej 2.8. No i mocno zastanow sie nad lampa do tego co juz masz. To naprawde sporo zmienia.
mariuszz
23-12-2008, 13:11
Dzięki, też myślałem o szkle 50/1.8 i chyba je wybiore. Najwyżej będe koczował pod sceną :D
mariuszz
23-12-2008, 13:39
a mam jeszcze jedno pytanko. Jaki zoom ma to cacko: Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG?? Sorki ze was tak mecze ale chce wiedziec jak najwięcej. I jak poznac po tych cyferkach jaki zoom ma obiektyw
a mam jeszcze jedno pytanko. Jaki zoom ma to cacko: Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG?? Sorki ze was tak mecze ale chce wiedziec jak najwięcej. I jak poznac po tych cyferkach jaki zoom ma obiektyw
Wiesz co, nie chcę być zgryźliwy, ale najpierw proponuję podstawową książkę z fizyki-optyka, a później książkę-podstawy fotografii.
Tak na szybko jak już zacząłem pisać:
1. 70-300 to zakres ogniskowej obiektywu ( dla klatki filmu 24x36 ), dla cropa ( a podejrzewam że masz aparat DX ) musisz przemnożyć x 1.5 = 105-450.
2. f/4-5.6 to minimalny otwór przesłony ( ilość światła ) jaki posiada obiektyw.
To tak w skrócie-reszta w książkach.
Wiesz co, nie chcę być zgryźliwy, ale najpierw proponuję podstawową książkę z fizyki-optyka, a później książkę-podstawy fotografii.
Tak na szybko jak już zacząłem pisać...
Wilku - gratuluję cierpliwości. Ja się chyba starzeję zgryźliwie :twisted:
Coraz bardziej jestem przekonany, że od momentu rejestracji powinien być jakiś czas, w ktorym nie można pisać na forum. Powiedzmy pół roku. Żeby niektórych zmusić do przyswojenia choć części wiedzy tu zawartej.
Wilku - gratuluję cierpliwości. Ja się chyba starzeję zgryźliwie :twisted:
Coraz bardziej jestem przekonany, że od momentu rejestracji powinien być jakiś czas, w ktorym nie można pisać na forum. Powiedzmy pół roku. Żeby niektórych zmusić do przyswojenia choć części wiedzy tu zawartej.
Też coraz bardziej się do takiego wniosku skłaniam, ale idą Święta, więc to był taki mały prezent pod choinkę.:)
adam.dorozinski
23-12-2008, 14:00
Dodać by jeszcze można że "zoom jest trzykrotny", bo w kompaktach krotność zoomu wynika z podzielenia najdłuższej ogniskowej przez najkrótszą.
Oraz, że z informacji że "trzykrotny" właściwie to nic sensownego nie wynika ;)
Dodać by jeszcze można że "zoom jest trzykrotny", bo w kompaktach krotność zoomu wynika z podzielenia najdłuższej ogniskowej przez najkrótszą.
Oraz, że z informacji że "trzykrotny" właściwie to nic sensownego nie wynika ;)Dokladnie, bo w kompaktach sa hiper-zoomy, ktore na koncu wcale nie musza miec odpowiednika 450 mm, ale z racji tego, ze rozpoczynaja sie szerokim katem, to "ZOOM" (czyli iloraz najmniejszej ogniskowej w maksymalnej) maja spory. ;)
adam.dorozinski
23-12-2008, 14:11
O, 70-300 a nie 70-200 ... "zum" będzie czterokrotny :]
Pomyłka wynikła z tego że źle spojrzałem, a nie z tego że nie umiem dzielić :P
pawel934
23-12-2008, 17:31
a mam jeszcze jedno pytanko. Jaki zoom ma to cacko: Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG?? [...]
Nie obraź się, ale jeśli zadajesz takie pytania, to najpierw powinieneś trochę pofocić i poczytać, a potem kupować sprzęt. Przynajmniej może będziesz wiedział, czego potrzebujesz.
P.S A zoom "to cacko" ma ~ 4.285714 krotny, jeśli o to Ci chodziło.
kup 55-200 i silną lampę... to powinno się nadawać i ewentualnie statyw lub monopod;)
streetfighter69
23-12-2008, 22:57
Hehe, takiego pytania to dawno nie widzialem na tym forum :) Ciekawe ze ludzie sie biora za fotografowanie lustrzanka w warunkach powiedzialbym esktremalnych a nie wiedza o fotografii praktycznie nic... Gdyby moja babcia zadala takie pytanie to bym sie w sumie nie zdziwil, ale Mariusz, wez sie zlituj, ta wiedza jest w dobie internetu naprawde tak latwo dostepna ze nawet przez zwykly szacunek do forumowiczow nie powinienes zadawac takich pytan :)
im większa ogniskowa (tu jest to 300mm) tym większe zbliżenie - mam nadzieje, że to miałeś na myśli mówiąc zoom, jeśli nie - patrz wyżej ;)