PDA

Zobacz pełną wersję : CLS w kosciele

adler
22-12-2008, 20:16
witam,

czy ktos moze sie bawil w ustawienie jednej lampy na REMOTE jako pomocnicze zrodlo swiatla w kosciele? Ustawienie raczej bedzie takie iz lampa slave (na odblysniku) stac bedzie za mna i obiektem fotografowanym, a ja bede robil na odblysniku na master poniewaz sufit jest z drewna :/ i zzera cala energie blysku, stad ten koncept (nie mialem kiedy przetestowac bo to mniejszy kosciol i zaraz po mszy jest zamykany :/)

jezeli ktos ma czynne doswiadczenie z CLS w sytuacji podobnej to prosze o krotkie naswietlenie mi tego czy to zadziala (sciany niby biale, kosciol jest jedna izba nie za duza, w zasadzie z minimalna powierzchnia witrazy)

zdjecia beda robione teraz w grudniu 25tego, wiec ciemna pora...

elanek
22-12-2008, 20:26
Współczuję problemu - ksiądz się zgodził na takie fajerwerki?

sote
22-12-2008, 20:44
Ciekawe ktory ksiadz Ci pozwoli postawic lampe... to jest nawet w tych wytycznych episkopatu
ze fotograf nie moze umieszczac dodatkowych zrodel swiatla.
Ale sprobowac warto. Najpierw pogadaj z ksiedzem.

fragles
22-12-2008, 20:45
Pomijając konieczność uzyskania zgody księdza na coś takiego (wątpię w nią), sugeruję wyluzowanie się ;).
Robiłem 8 listopada ślub w małym drewnianym kościółku. Lampa w górę, ISO 1600 i dało radę.

W tej galerii jest parę zdjęć z tego kościoła:
http://www.barteknowak.com/slub_ceremonia.html

np:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/12/28129-1.jpg
źródło (http://www.barteknowak.com/ceremonia/%281%29.jpg)
albo takie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.barteknowak.com/ceremonia/%283%29.jpg)
w galerii jest więcej

adler
22-12-2008, 20:48
z ksiedzem ogolnie gadalem, mowil ze bedzie jasniej bo beda lampki na choinkach : P wiec lipa, a na pomysl wpadlem po wyjsciu z kosciola, mysle ze bede forsowal jak nie to na samym odblysniku pojade choc iso tragiczne bedzie... ogolnie to bedzie chrzest

drewniane sufity - powinni tego zabronic

wlopis
22-12-2008, 20:54
Ciekawe ktory ksiadz Ci pozwoli postawic lampe... to jest nawet w tych wytycznych episkopatu

żeby nie tylko te wytyczne dotyczące dodatkowych źródeł swiatła były przestrzegane :)
próbuj się dogadac z księdzem
, moment dobry z siankiem :)

Paweł M
22-12-2008, 21:11
Pomijając konieczność uzyskania zgody księdza na coś takiego (wątpię w nią), sugeruję wyluzowanie się ;).
Robiłem 8 listopada ślub w małym drewnianym kościółku. Lampa w górę, ISO 1600 i dało radę.

a czym robisz zdjęcia bo jak na ISO 1600 to jakoś podejrzanie ładne te foty ;)

fragles
22-12-2008, 21:27
Z pewnością z kombinacji d300, jasnego szkła i dobrego naświetlenia kadru uzyska się w pełni używalne ISO1600 (myślę, że 3200 też).

wlopis
22-12-2008, 21:44
a czym robisz zdjęcia bo jak na ISO 1600 to jakoś podejrzanie ładne te foty ;)

spójrz w EXIFy, canon 5D, jasny obiektyw ISO 1600
plus błyskowa

Valdek_Tychy
22-12-2008, 21:50
Z pewnością z kombinacji d300, jasnego szkła i dobrego naświetlenia kadru uzyska się w pełni używalne ISO1600 (myślę, że 3200 też).
Jasne,że tak ale,zastanawia mnie jedno po co pstrykałeś na czasach 1/125 i 1/100 ? ja użyłbym raczej 1/40 - 1/30

sote
22-12-2008, 21:51
fragles czy Ty "poprawiales GO" na tej drugiej focie? Bo jakos mi to troche sztucznie wyglada ;)

fragles
22-12-2008, 22:02
Nigdy nie ruszam GO na moich zdjęciach. Jest taka, jaka wyszła z aparatu.

Czas 1/125 pozwala bezpiecznie focić ludzi, którzy się ruszają - focę na manualu więc mam ustawiony raczej stały czas dla danych warunków (światło). Młodzi raz się ruszają, raz nie, odwracają się, śmieją itd...
Wiedziałem, że przy tych parametrach mam dobrze naświetloną klatkę więc... po co mi to było zmieniać. Mogłem się skupić na czymś innym :)

Chyba robimy offtopa ;) . Ja tylko chciałem pokazać, że w drewnianym kościele można bezproblemowo jechać z lampą w sufit.

EDIT: Dłuższe czasy wypalały mi mocniej te żyrandole więc to chyba też tu był dodatkowy argument dla mnie, żeby z czasem nie zjeżdżać. Ale z pewnością przeważał ten o ruszających się ludziach ;)

sote
22-12-2008, 22:34
To cos mi sie zle zdawalo ;)
A nawiasem mowiac jak przeczytalem ten watek to pomyslalem o tych fotkach co pokazales
bo juz kiedys je tu zamieszczales prawda? Chcialem odszukac i zacytowac autorowi ale
jakos nie wiedzialem jak je wygrzebac.

prz3mo
23-12-2008, 00:23

Wytyczne wytycznymi, dwa tyg. temu odbyłem kurs liturgiczny dla fotografów. Generalnie to księża którzy prowadzili ten kurs dali nam do zrozumienia, że mimo zasad, wytycznych etc... trzeba po prostu pogadać z księdzem przed mszą młodych. Bo prawda jest taka, że są tacy co nie zgodzą się byś przekroczył linię na której są ustawione krzesła młodych (fotografowałem taki ślub), a są też tacy, którzy powiedzą "postaram się Panu nie przeszkadzać podczas fotografowania, byle robił pan to godnie".

Na kursie wspomniano o tych dodatkowych lampach. Ksiądz powiedział, że jeśli w danym kościele sa ku temu warunki by tak ustawić np. dodatkową lampę, że nie będzie rozpraszała uwagi i nie będzie walić co chwilę po oczach to wielu księży się na to zgodzi.

sote
23-12-2008, 00:54
Wytyczne wytycznymi, dwa tyg. temu odbyłem kurs liturgiczny dla fotografów. Generalnie to księża którzy prowadzili ten kurs dali nam do zrozumienia, że mimo zasad, wytycznych etc... trzeba po prostu pogadać z księdzem przed mszą młodych. Bo prawda jest taka, że są tacy co nie zgodzą się byś przekroczył linię na której są ustawione krzesła młodych (fotografowałem taki ślub), a są też tacy, którzy powiedzą "postaram się Panu nie przeszkadzać podczas fotografowania, byle robił pan to godnie".

Na kursie wspomniano o tych dodatkowych lampach. Ksiądz powiedział, że jeśli w danym kościele sa ku temu warunki by tak ustawić np. dodatkową lampę, że nie będzie rozpraszała uwagi i nie będzie walić co chwilę po oczach to wielu księży się na to zgodzi.

Przemo to ze trzeba pogadac to oczywista oczywistosc - cytujac klasyka ;)
Tez ostatnio bylem na takim kursie i jedyne czego nie wolno wg tego to wchodzic do prezbiterium.
Kiedys gdzies czytalem ze nie wolno fotografowac podczas podniesienia (przemienienia) nie wiem czy dobrze
nazywam ten moment mszy, a na kursie ksiadz wprost powiedzial ze mozna. Oczywiscie jak napisales wazne zeby
zachowywac sie w godny sposob ;) a to zalezy jedynie od interpretacji konkretnego ksiedza.

adler
23-12-2008, 02:53
sprawdzilem ze jak sie jest na CLS w trybie master to nie dziala auto-iso... tak wiec ile kolwiek lamp bym nie zaprzegl doszla by kontrola tego parametru, ktorej swiatlomierz mi wskaznikiem nie poda....

ustawienie drugiej lampy na su-4 odpada bo sa przedblyski...

czy ktos moglby sprawdzic czy na kablu ttl pojdzie auto-iso laczac D300 z druga lampa (pierwsza na stopce) i w zwyklym trybie ttl, bo tak sie nie bawielm bo nie mam kabla... ale jestem ciekawy, a jak by poszlo to czy jest ktos z lodzi kto by mogl takiego kabla uzyczyc na czwartek

z gory dzieki

ray_knox
27-12-2008, 00:41
adler, jakiś czas temu też poruszałem taki temat: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7470

Frodo
27-12-2008, 00:50
Fragles, a powiedz jak korygowałeś zafarb przy odbiciu od drewnianego sufitu kościoła?

fragles
27-12-2008, 10:50
C1 potrafi dać dość czysty od zafarbów wszelakich obrazek z rawa + jeśli coś nadal było niehalo to majdrowałem obróbką w shopie.