Zobacz pełną wersję : Balans bieli PRE -jak ustawić w studio ?
Damianus
22-12-2008, 17:17
Mam problem z ustawieniem poprawnego balansu bieli w studio z moim d300 .Pomimo ustawień neutral i jeszcze obniżonych parametrów odcienia i nasycenia zdjęcia wychodzą mi za czerwone.Nie wiem czy to kwestia złego ustawienia balansu bieli czy być może ten typ (patrz d300 tak ma że lubi czerwony) .Fotografuje w nefach ale i tak nie podoba mi się efekt końcowy nawet po korekcie w NXie.
Ja balans bieli ustawiam tak że
1. wciskam WB
2. ustawiam czas i przesłonę na tzn oko
3. przełączam AF na MF
4. pstrykam do skutku białą kartkę zmieniając nastawy przesłony przeważnie od 10-22 aż na wyświetlaczu pojawi mi się Good .
Czy jest to poprawny sposób nastawienia definiowanego balansu w studio czy też robię coś kompletnie źle ?
Proszę o poradę .
poszukaj bo pamiętam że czytałem w jakimś wątku o czerwonej przypadłości 300 tki
Ja balans bieli ustawiam tak że
1. wciskam WB
2. ustawiam czas i przesłonę na tzn oko
3. przełączam AF na MF
4. pstrykam do skutku białą kartkę zmieniając nastawy przesłony przeważnie od 10-22 aż na wyświetlaczu pojawi mi się Good .
Patrząc na to co napisałeś mam wrażenie, że procedurę wykonujesz w niewłaściwy sposób. Proponuję wykonać kalibrację zgodnie z instrukcją puszki - u mnie się sprawdza:
1. Wcisnąć WB i głównym pokrętłem przestawić balans na opcję PRE, zwolnić przycisk WB
2. Ponownie wcisnąć WB i trzymać wciśnięty do chwili, kiedy wskaźnik PRE zacznie migać
3. Skierować obiektyw na białą (szarą) kartę, ustawić zoom tak, aby całe pole widzenia obiektywu było wypełnione kartą, wcisnąć do połowy spust migawki - body ustawi ostrość, docisnąć spust do końca (UWAGA - trzeba się spieszyć, wskaźnik PRE miga tylko przez chwilę i w tym czasie MUSI być wciśnięty spust migawki).
4. To wszystko, kalibracja skończona (przesłona, czas - wg mnie nie ma żadnego znaczenia) można zacząć sesję.
Damianus
22-12-2008, 19:20
poszukaj bo pamiętam że czytałem w jakimś wątku o czerwonej przypadłości 300 tki
Tak wiem że d300 może mieć tą przypadłość jednak może tez to być w moim przypadku problem ustawienia właściewgo balansu bieli.
Patrząc na to co napisałeś mam wrażenie, że procedurę wykonujesz w niewłaściwy sposób. Proponuję wykonać kalibrację zgodnie z instrukcją puszki - u mnie się sprawdza:
1. Wcisnąć WB i głównym pokrętłem przestawić balans na opcję PRE, zwolnić przycisk WB
2. Ponownie wcisnąć WB i trzymać wciśnięty do chwili, kiedy wskaźnik PRE zacznie migać
3. Skierować obiektyw na białą (szarą) kartę, ustawić zoom tak, aby całe pole widzenia obiektywu było wypełnione kartą, wcisnąć do połowy spust migawki - body ustawi ostrość, docisnąć spust do końca (UWAGA - trzeba się spieszyć, wskaźnik PRE miga tylko przez chwilę i w tym czasie MUSI być wciśnięty spust migawki).
4. To wszystko, kalibracja skończona (przesłona, czas - wg mnie nie ma żadnego znaczenia) można zacząć sesję.
Zawsze mi się wydawało że należy poczekać aż pojawi się napis "Good" a w przypadku d300 to jest "Go" i dopiero wtedy aparat pamięta nastaw .Jezeli nie ma potwierdzenia to wyskakuje napis "no good" i wtedy wiadomo że jest kicha.
BugsBunny
22-12-2008, 21:11
- upewnij się, że przy zdjęciu próbnym do ustawienia WB używasz tych wszystkich świateł, których potem w sesji
- spróbuj skorygować NEFa nie wartością WB, a odcienia ( HUE ), jeżeli jedynym problemem jest czerwień. Może to wystarczy
kruszyna
22-12-2008, 22:13
Po pierwsze Nikony (i nie tylko:) tak mają jak nie doświetlisz zdjęcia w studio. Używasz zewnętrznego światłomierza?
Jeśli jest na wyświetlaczu GOOD to powinno być ok. (zakładając że doświetlisz dobrze zdjęcie)
Czerwień wyłazi już przy niedoświetleniu pierwszego planu o jakieś 1EV w widoczny sposób. (a zdjęcie na pierwszy rzut oka wychodzi ok - po to właśnie zewnętrzny światłomierz)
Dużo dają też różne ustawienia przy wywoływaniu. Po to robisz NEF aby wywołać.
Kolejna sprawa jaką poruszałem na forum odnośnie balansu bieli w trudnych warunkach przy świetle błyskowym. Dokładnie chodziło o zażółcenie w moim S5pro. I wyszło że wpływ na to miały niebieskie ściany.
Gdy robiłem jeszcze na nikonie faktycznie zdjęcia wpadały trochę z czerwienią. Ale przy odpowiednim naświetleniu szybka korekta daje dobre rezultaty.
Nic z tego co napisałem powyżej, jeśli nie pokażesz przykładów.
Aha i dobra rada BugsBunny - sprawdź czy używasz wszystkich tych lamp co przy pomiarze
Damianus
22-12-2008, 23:10
Też podejrzewam to że nie naświetlam zdjęć prawidłowo (niestety nie mam światłomierza). Robię jednak w nefach i potem mam możliwość zmiany i pomimo tego zdjęcie na mój gust jest zbyt czerwone .Może faktycznie podam przykład .
Jest to jpg prosto z matrycy tylko zmniejszony na potrzeby forum.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Jak tylko będę chciał podciągnąć kontrast to czerwień wyłazi jeszcze bardziej
kruszyna
22-12-2008, 23:38
Aż mi się miło zrobiło jak spojrzałem na fotkę. Przypomniały mi się walki z tą czerwienią. Tragedii nie ma. I tak jak mówiłem zaświeć o 2/3, 1EV więcej plus trochę suwaczków. Zapisz sobie te ustawienia przy wywołaniu i będziesz używał ich do kolejnych ujęć z danej sesji (ustawienia świateł). Najlepszym rozwiązaniem tego problemu będzie na początek pożyczenie światłomierza jeśli masz opcję. Ale jak chcesz wejść w studio to kup i po zakupie będziesz zadowolony bardziej niż z lamp w studio:)
Mam nadzieję że się nie mylę i tylko tego Ci potrzeba do szczęścia. Daj znać jak coś Ci wyjdzie. Ciekawi mnie rozwiązanie twojego przypadku.
Pozdrawiam
Damianus
23-12-2008, 00:07
Czyli rozumiem że poprawnie ustawiam balans bieli i problem może tkwić w odpowiednim doświetleniu foty plus ewentualne lekkie poprawki.No dobra to jeszcze jedno pytanko czy pomiar WB na szarą kartę np kodaka znacznie polepszy balans bieli i pozwoli wyeliminować nadmiar czerwonego czy można sobie szarą kartę podarować i mierzyć na zwykłej białej ?
kruszyna
23-12-2008, 09:33
Nie będę teoretyzował tylko napisze jakie mam odczucia odnośnie pomiaru na różnych obiektach. Odnośnie papierowego białego tła z fomei balans jest przekłamany. Odnośnie blendy białej jaką posiadam jest przekłamany. Wszystko to tylko moje odczucia w moich warunkach. Ostatecznie mierzę nie na szarej karcie bo jest zniszczona tylko na papier fotograficzny epsona A6 oczywiście czysty:) Suwaczki i tak chodzą to w lewo to w prawo - tego nie unikniesz. A szara karta daje dobre rezultaty i można z czystym sumieniem ją zakupić bo przyda się nie raz. Sam zrobię ponowny zakup po nowym roku.
Odnośnie tego papieru A6. To po ustawieniu balansu i przy wołaniu wiem już jaką mam dać korektę do każdego pomiaru. I wtedy wychodzi zawsze zgodnie. Najlepszym sposobem jest wywołanie z kilku pomiarów na różne przedmioty. Zobaczysz wtedy różnice w odcieniach i sam zdecydujesz co dla Ciebie będzie najlepsze. Może spodoba Ci się odcień zdjęcia z pomiaru na różową tapetę z pomieszczenia obok;)
marszull
23-12-2008, 21:40
ja mierze na karcie z ksiazki kelbyego cyfrowa edycja zdjec ale w nie w taki sposob jak na poczatku tego watku
tylko wrzucam karte gdzies w kadr (najlepiej tak zeby dalo sie wykadrowac, bo moze sie zdazyc ze to bedzie super ujecie :-)
i pozniej w LR ustawiam balans na tym i na reszcie zdjec przy takim oswietleniu. Zmiana oswietlenia to nastepny pstryk z kartka.
Aha i rozwazam zakup lastolite tribalance (chyba tak sie to pisze) moze ktos uzywal i cos napisze?
Marcin T
29-12-2008, 22:17
Damianus, wprowadzałeś korektę WB w puszce?
Tak wyszło u mnie z NX jeśli można sobie pozwolić
źródło (http://imageshack.us)
źródło (http://g.imageshack.us/img440/fot3473yk0ca2.jpg/1/)
Damianus
29-12-2008, 23:38
a na czym miałaby polegać ta korekta ?
Marcin T
29-12-2008, 23:45
a na czym miałaby polegać ta korekta ?
Menu fotografowania >Balans bieli. Przy każdym rodzaju WB jest po prawej stronie strzałka, wejdź tam i zobaczysz siatkę. Standardowo punkt jest w centrum ale wybierakiem możesz ten punkt przesuwać. Ja np AB mam na B1
Jakub365
08-11-2013, 00:21
A ja zadam pytanie troche inne, dokonujac pomiaru balansu bieli, robie to tylko na jednolitych tlach? Czy np jest w parkh i dokonuje balanu ogolnego, albo na jakies rzeczy? Ma to w ogole sens?
..dokonujac pomiaru balansu bieli, robie to tylko na jednolitych tlach?
Tak i to koniecznie białym lub szarym. Szare nawet lepiej, ale trzeba wzorca szarości. W terenie łatwiej nagle znaleźć biały (np papier ksero A4 - kilka kartek, by nic nie przebijało).
Ja ustawiam jeszcze inaczej i to mi sie sprawdza. Ustawiam 5260 i ustawiam lampy robię fote z color checkerem i po problemie. Trzeba jednak pamietać że przy każdej zmianie tła trzeba zrobic color checker. Następna sprawa to D 300 jak nie doswietlisz tak ma i jak podciagasz kontrast wyłazi... Miałem kiedyś od kolegi do testów i wystarczy mocniej doswietlić z 0.7 ev i bedzie ok
Jakub365
08-11-2013, 07:45
Ok, dziekuje za odpowiedz;-) wczoraj na szybko zrobilem tescik i jestem pod wrazeniem:-P a jest jeszcze jakas zasada, ze moge kartke doswietlic jakims zewnetrznym swiatlem? Albo w jakim oswietleniu najlepiej dokonywac tego pomiaru?
Sylwek_ch
08-11-2013, 09:25
ja często robię fotki na różnych miejscowych spotach motoryzacyjnych, przeważnie przy różnego rodzaju sztucznym oświetleniu, żeby balans bieli był poprawny szukam białego auta i na jego masce ustawiam PRE :)
a jest jeszcze jakas zasada, ze moge kartke doswietlic jakims zewnetrznym swiatlem? Albo w jakim oswietleniu najlepiej dokonywac tego pomiaru?No moment. Przecież kartkę musisz miec oświetloną tym światłem, w jakim robisz potem zdjęcia. Jakieś inne, dodatkowe światło tylko do ustawiania Pre to fatalny błąd, fałszowanie pomiaru.
grzegorzant
09-11-2013, 14:04
ja często robię fotki na różnych miejscowych spotach motoryzacyjnych, przeważnie przy różnego rodzaju sztucznym oświetleniu, żeby balans bieli był poprawny szukam białego auta i na jego masce ustawiam PRE :)
a białe auto to jakie przepraszam ? :)
Ja od siebie powiem tak - Jeżeli poważnie myślisz o pracy w studio to zewnętrzny światłomierz do światła błyskowego jest Ci niezbędny, ponieważ poprawna ekspozycja to podstawa do dalszej pracy, następnie ustawienia w body - możesz ustawić na balans w kelwinach by mieć jakąś stałą wartość, a potem dopieszczanie na komputerze, natomiast jeśli chodzi o ustawienia przetwarzania obrazu to w moim przypadku standard był podstawą lub dopieszczony neutral, nigdy nie wprowadzałem żadnych zmian na krzyżu barwnym, do tego jest komputer. Trzeba pamiętać o tym, że lampy błyskowe potrafią mięć nieraz różną temperaturę barwową a i efekty jakie chcesz osiągnąć nieraz zmuszą Ciebie do np. zaciągnięcia światłą zastanego a wtedy balans się zmieni. Warunki w studio też są bardzo ważne, (tak jak jeden z kolegów napisał) kolor ścian potrafi nieźle namieszać - najlepiej neutralna szarość lub czerń (tylko w macie).
Jakub365
10-11-2013, 01:41
czyli nie mogę raz dokonać balansu bieli? Muszę dokonywać pomiaru przy danych warunkach oświetleniowych tak?
Tak. Zmienisz światło - pomiar kolejny raz.
Gdyby 1 pomiar wystarczył, to by był już fabrycznie ustawiony :)
Tak. Zmienisz światło - pomiar kolejny raz.
Gdyby 1 pomiar wystarczył, to by był już fabrycznie ustawiony :)
Z tym, ja osobiście się nie zgadzam, przecież w studio panują powtarzalne warunki oświetleniowe (jeżeli korzystamy tylko z światła błyskowego).
Ja odniosłem sie do tego:
Muszę dokonywać pomiaru przy danych warunkach oświetleniowych tak?Tak, pomiaru musi dokonywać przy danych warunkach oświetleniowych.
On cos wczesniej pisał o dodatkowym oświetleniu wzorca - to by był bąd.
Idąc ze studia do damy na to hali fabrycznej PRE musi ustawic od nowa. Nowe warunki oświetleniowe - nowy pomiar.
Co do studia i zrobienia w nim pomiaru raz na zawsze - to zalezy na ile ktoś jest pedantem. Jest parę czynników, które powodują, że można mieć o kilkaset kelwinów mniej lub więcej.
krzysztof jot
14-11-2013, 02:25
polecam inwestycje w wysokości 120 zł - i zawsze pod ręką niezniszczalna szara / biała - karta składana jak blenda - Lastolite EzyBalance -mam pare lat i jak nówka 30x30 cm.
źródło (http://www.eszkoler.home.pl/allegrokondi/lastolite4.jpg)
Witam, większość torb i plecaków przeznaczonych do przenoszenia aparatów ma szare wnętrze które służy do ustawiania balansu bieli. Od razu zgodzę się że biała kartka czy wzorzec jest poręczniejszy niemniej gdy fotografujesz na basenie czy w hali sportowej plecak również daje rade.
Pozdrawiam
Ja bym nie był pewien czy producenci myślą o szarości jak o wzorcu kodaka. Robia takie, bo nie widac brudu. Ale czy to idealnie szary - nie wiem.
Mam plecak Kata - ma żółte wnętrze ;), nie musze sie zastanawiać. Ale kiedys sprawdzę torbę Lowepro.
Takim tokiem myślenia to i z asfaltu można ;)
Z betonu będzie lepiej ;)
Hejka !
Próbuje ustawić balans bieli na d7000 i nie daje rady. Mam Pre, kanał 0, miga mi, plik kilku białych kartek, które wypełniają kadr położonych na ziemi i kilkam migawkę do końca, gdy Pre jeszcze miga i ciągle mam no good. O co chodzi ?
O ... ekspozycje. Zapewne przeswietlasz kadr. Albo mocno niedoswietlasz.
Pierw ustaw odpowiednia ekspozycje. W trybie M oczywiscie.
O ... ekspozycje. Zapewne przeswietlasz kadr. Albo mocno niedoswietlasz.
Pierw ustaw odpowiednia ekspozycje. W trybie M oczywiscie.
Faktycznie! Dzięki wielkie za pomoc!!!