PDA

Zobacz pełną wersję : Robocze pliki PS = 200 GB

swiatlo
22-12-2008, 05:23
Na moim 500 GB dysku od pewnego czasu zrobiło się tylko 100 GB wolnego. Nie martwiłem się tym, pomyślałem że to normalka, zdjęć i muzyki mam tam od groma, poza tym mnóstwo programów itd, więc normalka - pomyślałem.
Nigdy jakoś mi nie przyszło do głowy aby się tym zainteresować. No i dzisiaj przeglądałem sobie mój system i weszłem na folder: "C:\Documents and Settings\[zalogowany użytkownik]\Local Settings\Temp", zrobiłem sort po rozmiarze, a tam patrzę - cztery robocze pliki photoshopa każde o rozmiarze około 60 GB. Włos mi na głowie stanął i usunąłem je natychmiast. Sprawdziłem też że photoshop dalej działa normalnie oczywiście. I działa jak przedtem.
Sprawdziłem użycie dysku - a tutaj nagle się zrobiło 300 GB wolnej przestrzeni. Czyli zyskałem 200 GB przestrzeni.
Nie wiem czy po pewnym czasie znowu te pliki mi się ponownie odtworzą. I czy znowu będę je usuwać.
Pytanie - na jakiego to diabła? 200 GB na robocze pliki? Pewnie photoshop sobie tam cashuje swoje informacje, ale aż 200 GB? Na co to jest? Czy w ogóle dobrze zrobiłem że to wykasowałem? Na razie PS działa, w końcu wykasowałem pliki z foldera temp, który nie powinien zawierać kluczowych danych.
Ktoś wie coś na ten temat?

pawel
22-12-2008, 06:44
Możesz spokojnie kasować tymczasowe pliki PSa. To, że same się nie kasują to pewnie jakiś błąd podczas zamykania aplikacji. W tych plikach są dane dokumentów aktualnie otwartych - warstwy, historia itd, więc po skończeniu pracy i zapisaniu dokumentu nie są już do niczego potrzebne.

swiatlo
22-12-2008, 08:44
Możesz spokojnie kasować tymczasowe pliki PSa. To, że same się nie kasują to pewnie jakiś błąd podczas zamykania aplikacji. W tych plikach są dane dokumentów aktualnie otwartych - warstwy, historia itd, więc po skończeniu pracy i zapisaniu dokumentu nie są już do niczego potrzebne.

To co mnie w tym zadziwia to nie to że PS nie czyści swoich plików tymczasowych. Być może nawet i czyści, a to co ja miałem było wynikiem jakiegoś crashu systemu o jakim nie pamiętam. To co mnie zadziwia to koszmarny rozmiar tych plików - 200 GB. Toż to tyle co rozmiar całych dysków.
Dlatego polecam wszystkim sprawdzić co się dzieje na systemowym folderze tymczasowym. Może podobne niespodzianki są na wielu komputerach, i wtedy zamiast kupować nowe dyski kiedy nie starcza miejsca na starych, to może po prostu wystarczy wyczyścić śmieci nie posprzątane przes photoshopa.

eskimos
22-12-2008, 09:44
Miałem kilka razy to samo , niebieski ekran , zrzut pamięci podręcznej i po restarcie w tym samym katalogu kupa śmieci , może nie aż tyle co u Ciebie ale zawsze to było ponad 20 gb , zawsze kasuję , nic się nie dzieje z PS ani innym programem a i wszystkie "TEMP" czyszczę regularnie , cierpię na chroniczny brak miejsca na dyskach :)

kabanos
22-12-2008, 13:06
mam podobnie a że system i Photoshopa mam postawionego na 36GB raptorze to czyścić muszę często. u mnie rozwiązaniem jest stworzony obraz dysku. jak jest dużo śmieci to przywracam z obrazu i dysk z systemem i CS jest świerzutki a trwa to raptem pare minut. Raptor służy mi tylko do obróbki zdjęć do normalnych zastosowań mam osobny wolniejszy dysk z systemem. Co nie zmienia faktu że po zamknięciu CS-a przydało by się aby program sam czyścił to co napaskudził.

T&T
22-12-2008, 13:36
Ja pozbyłem się tego problemu odkąd zainstalowałem darmowy program Odkurzacz. Przy pierwszym skanowaniu uzyskałem kilkaset mega wolnego miejsca. Do tego ma jeszcze kilka profili skanowania rejestru. Wykonuje kopie zapasowe etc. Można go śmiało polecić.

pepsi90
22-12-2008, 13:51
mogę też śmiało polecić sprawdzony program CCleaner

fIlek
22-12-2008, 13:55
PS ma to do siebie, że czasem, choć tego nie widać, podczas wyłączania nie zamyka się tak jak powinien. Wtedy pliki tymczasowe nie są usuwane. Jedyna rada - ręczna wypierducha :) Kiedyś z ciekawości robiliśmy z kumplami monitoring pracy tego programu i wyszło, że średnio 1 na 10 zamknięć nie jest normalne. Jeśli więc łączy się to z większą obróbką (dużo stopni historii itp.) - to jego tempy puchną w zastraszającym tempie.

Anion
22-12-2008, 15:10
o kurcze.. jak dobrze że trafiłem na ten wątek... spojrzałem na swój temp i miałem tam 2 cuda. Co prawda nie ważyły aż 200 ale zebrało się ponad 17. Zważywszy, że mój systemowy ma 40GB i ostatnio już kilka razy przy obróbce fotek miałem komunikaty o braku miejsca na dysku być może uratowałeś mnie przed bezsensownym wydatkiem (już miałem w planach dokupienie dodatkowego dysku + reinstalka wraz z reorganizacją dysku czyli powiększaniem systemowego)
Dzięki

sote
22-12-2008, 16:21
a w maku gdzie to siedzi?

Adam Rimbaud
22-12-2008, 18:33
Standartowo w:
/Users/twoj uzytkownik/Library/Caches
CS3 tam wrzuacalo swoje smieci i tam powinno CS4, teraz nie mam jak sprawdzic. Problem opisywany w watku nie wystepuje na OS X 10.4.10-10.5.5 z PS CS2 i CS3. CS4 uzywam zbyt krotko zeby sie wypowiadac. Zamierzam nadrobic w swieta obrabianie fotek wiec dam znac ;)
Pliki kasuje, ale jest inny klopot, tymczasowe smieci potrafia zajmowac ~80gb przy jednym otwartym PSD z ~12 warstwami (waga ~140mb). Widac tutaj ewidentne niedorobki Adobe :/

mark3
22-12-2008, 21:42
NX też coś tam zachowuje