Zobacz pełną wersję : D300 problem ze sterowaniem zewnętrzną lampą
Cześć,
Bawiłem się dzisiaj sterowaniem zewnętrzną lampą SB800 przy pomocy lampy wbudowanej.
Dokonałem ustawień zgodnie z instrukcją, tak aby sama lampa wbudowana nie emitowała
błysku, lecz wyzwalała lampę zewnętrzną. Niestety pomimo różnych prób lampa wbudowana
błyskała razem z lampą zewnętrzną.
Po wejściu do pozycji sterownik błysku, ustawiam lampę wbudowaną w pozycji " -- " co powinno
dać oczekiwany efekt. W górnym wyświetlaczu, zgodnie z instrukcją nie pojawia się znak błyskawicy,
co potwierdza poprawność ustawienia. Jako ciekawostkę zaobserwowałem, że w pozycji Komp przy
lampie wbudowanej nie mogę ustawić wartości 0 lecz wyświetla się wartość 1/1 z ostatniego ustawienia
M. Cyfry 1/1 są wyświetlane w kolorze szarym (tak jakby wycieniowane).
Moje pytanie do forumowiczów:
1. Czy ktoś się spotkał z tym problemem?
2. Czy robię coś nie tak tzn. uaktywnienie tej opcji wymaga innych dodatkowych ustawień?
3. Czy to może winna softwaru ? Używam ostatniej wersji 1.10 tzn. chyba ostatniej.
Pozdrawiam serdecznie:
Leszeq
Oczekujesz, że lampa wbudowana wcale nie będzie błyskać?
Oczekujesz, że lampa wbudowana wcale nie będzie błyskać?
Tak, cytat z instrukcji str.294:
-- Wbudowana lampa błyskowa nie emituje błysku, ale świeci dioda wspomagająca AF.
Wbudowana lampa musi być podniesiona, aby mogła emitować przedbłyski monitorujące.
To co zaobserwowałem to na pewno nie przedbłyski tylko regularny flesh.
Pozdrawiam:
Leszeq
Leszeq jak wbudowana lampa ma być sterownikiem nie błyskając?
CLS nie jest radiowy, a z resztą gdyby był, to nie wymagał by podniesionej lampy wbudowanej :-D
Wbudowana lampa musi być podniesiona, aby mogła emitować przedbłyski monitorujące.
To co zaobserwowałem to na pewno nie przedbłyski tylko regularny flesh.
a jak to odróżniasz?
Przedbłysk komunikacyjny bywa widoczny na zdjęciu (zalezy od warunków oswietleniowych)
Leszeq jak wbudowana lampa ma być sterownikiem nie błyskając?
CLS nie jest radiowy, a z resztą gdyby był, to nie wymagał by podniesionej lampy wbudowanej :-D
Jacku, to w jaki sposób interpretować, zapis symbolu -- w instrukcji ? Patrz mój cytat z tejże instrukcji.
Czyżby to co zaobserwowałem było impulsem wyzwalającym?
Pozdrawiam:
Leszeq
Sterownik emituje nawet kilkanaście błysków w celu uzgodnienia wszystkich parametrów z lampą zdalną.
Czyżby to co zaobserwowałem było impulsem wyzwalającym?
Być może tak. Pomiarowy, wyzwalający - to się zlewa w jedno. Na oko tego nie rozróżnisz.
W końcu wg Ciebie jak ta lampa zdalna ma się dowiedzieć, kiedy ma błysnąć?
Jak to miło dowiedzieć się o problemie, który nie istnieje, no może istniał ale tylko w mojej głowie.:)
Dziękuję i pozdrawiam:
Leszeq
Żeby jednak nie było tak różowo - można się czasem dopatrzeć jednak wpływu błysku lampy wbudowanej na zdjęcie...
Przeczytaj post Sterowanie SB 800
Pozdrawiam
Niestety, ale te blyski sterujace beda widoczne.
Niestety, ale te blyski sterujace beda widoczne.
I na to zdaje sie jest rozwiazanie, niedawno ktos podal link do artykulu:
http://domelmel.blogspot.com/2008/12/how-to-shoot-large-groups-with-nikon.html
I tam jest wzmianka o filtrze: SG-3IR
Uzywał ktos?
Polsar74
01-01-2009, 11:58
Cześć,
Bawiłem się dzisiaj sterowaniem zewnętrzną lampą SB800 przy pomocy lampy wbudowanej.
[.... ]
przy lampie wbudowanej nie mogę ustawić wartości 0 lecz wyświetla się wartość 1/1 z ostatniego ustawienia
M. Cyfry 1/1 są wyświetlane w kolorze szarym (tak jakby wycieniowane).
Leszeq
Można lekko zniwelować problem poprzez ustawienie zamiast pełnej mocy sterownika (czyli Twego 1/1) na np 1/128 mocy - flesz będzie wtedy widoczny dalej ale w mniejszym stopniu.
Ustawiasz w opcjach sterownika lampę wbudowaną na M, potem ustawiasz jej moc, potem przełączasz ją w tryb braku błysku czyli "--". Przy większych odległościach lub sporym świetle zastanym nieraz trzeba tę moc zwiększyć - bo 1/128 może nie starczyć.
Pzdrw
Paweł
kombinujesz :-D Ustawienie mocy M nie wpływa na moc przedbłysków.
To jak bardzo one będą widoczne zależy od ilości światła zastanego i paru innych rzeczy.
Polsar74
01-01-2009, 18:48
kombinujesz :-D
no nie wiem...mnie się ten patent świetnie sprawdza w D80
przy pracy na małych odległościach czasem błysk rzeczywiście przeszkadza i tego sięchyba nie da uniknąć...